EFiX dongle maakt PC’s Mac OS X compatible

Door: Robert de Groot - 24 reacties

Sinds kort mogen we een nieuw alternatief noteren op ons lijstje, waarmee Mac OS X op relatief eenvoudige manier op een standaard PC gedraaid kan worden. De jongste oplossing is genaamd EFiX: Een USB-dongle van 170 dollar, die ervoor zorgt dat PC’s kunnen opstarten onder Mac OS X. Deze oplossing is beduidend eenvoudiger dan het installeren van een gehackte Mac OS X versie. Daarnaast zijn de bedrijven die recent probeerden speciale Macintosh PC’s te verkopen inmiddels door Apple van de markt gedreven.

Wie kijkt naar de Mac heden ten dagen moet toegeven dat de hardware bijna identiek is aan die van een PC. De speciale PowerPC architectuur behoort tot de verleden tijd en de overeenkomsten tussen het PC platform en het Macintosh platform zijn sterk. Het installeren van Windows op een Mac is al betrekkelijk eenvoudig en kan op meerdere manieren, maar omgekeerd lijkt het trucje steeds gemakkelijker te worden. De eenvoud van de EFiX wordt duidelijk in Gizmodo’s video.

De reviewer op Gizmodo legt de vinger ook op de zere plek: Hij heeft voor nog geen 800 dollar een computer in elkaar gezet die qua snelheid overeenkomstig is met een Mac Pro van 2300 dollar. Natuurlijk is een zelf gebouwde PC nog geen Mac Pro of een strakke iMac, maar de reviewer was enkel op zoek naar een snelle computer om Mac OS X op te draaien. Dat is in ieder geval gelukt!

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Nick Nack

  Ook al geef je een aap een gouden ring, het blijft een lelijk ding.

 • Profielfoto
  So Klear

  Hoe zit het met de hardware configuratie? Mac’s ondersteunen een beperkt aantal hardware structuren, dus moet de gebruiker van zo’n USB stick nog opletten welke hardware er in zijn systeem zit voor gebruik?

 • Profielfoto
  carpebios

  Ziet er sneller uit dan op mijn macbook pro allemaal.

 • Profielfoto
  Maced.2

  ach je moet wat he…. ???
  en waarom al die drukte om Mac OS X op een pctje te pleuren.

  koop gewoon een mac :)

 • Profielfoto
  janze

  De overeenkomsten zijn overeenkomstig?? Huh? ???

  En ik snap dat grafiekje niet helemaal, hoe kan die dongle nou beter scoren op userinterface als ie gewoon, net als de MBP en de Mac Pro, OS X draait??

 • Profielfoto
  Xenophon

  Mooie ontwikkeling; de prijs&performance van een PC en het OSX van Apple.

  Ik ben dol op Apple, maar zou zoiets zeker overwegen, je krijgt wel erg veel performance voor weinig geld. :)

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @janze
  De zwaardere videokaart misschien?

 • Profielfoto
  polansky

  @Nick Nack
  Nee je MacPro is een mooi ding om te zien onder je bureau?
  Dat is ook gewoon een PC kast in een modern jasje

  Ik zie wel mogelijkheden, vooral voor al die gebruikers die geen iMac willen, en die de Mac Mini te weinig waar voor z’n geld vind.

  Je kunt op deze manier een prachtige Mini MacPro maken.
  De componenten die je nodig hebt staan overigens ook keurig op de site vermeld. Dat is volgens mij niet verboden.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik hoop dat hiermee de druk om de prijzen van de Mac te verlagen groter wordt. Het moet eens ophouden met dit kansloze gedoe.

 • Profielfoto
  zach

  Ik zou dit zeker overwegen; we hebben thuis een iBook en een pc (laptop). Mijn vrouw heeft mijn mac geclaimd, waardoor ik gedwongen ben om meestal op de pc te werken, die verder wel redelijk nieuw en snel is. Dus om nou gelijk een nieuwe mac erbij te kopen, vind ik wat overdreven.

  Wat ik trouwens niet begrijp is dat er nog een laptop versie gaat komen. Maar het is toch gewoon usb? Mijn laptop heeft ook USB poorten.

  Vraag me verder af of Apple hier nog een stokje voor gaat steken.

 • Profielfoto
  Grave

  Beetje rare vergelijking though.

  Een oude Mac Pro erbij te pakken die je niet eens meer kan kopen in de apple store en niet de huidige lijn met een dual quadcore. Had de vergelijking dan nog wel eens willen zien, ook kwa prijs, want het is logisch dat een dualcore oid goedkoper is dan 2 quadcores, en wat voor geheugen zit er in? EEc geheugen? Denk het niet, ze zullen wel van alles het goedkoopste hebben genomen.

  Ben wel benieuwd naar een echt goede vergelijking.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Ik heb een mac om de software, de gestroomijnde hardware is mooi meegenomen. Maar ik kan heus wel een mooi scherm kopen, de rest van de hardware onder het bureau en dat voor de helft van de prijs.

 • Profielfoto
  Ninjaguineapig

  Ik heb laatst met een vriend het internet afgezocht om zo een “Mac pro” te bouwen met PC onderdelen. ( Op websites waar je losse onderdelen kan bestellen)
  Op iedere site het goedkoopste meest gelijkwaardige part gepakt
  (die vriend dacht ook dat een Mac Pro goedkoper moest kunnen:P )

  En uiteindelijk kwam er uit dat die dan 30 euro goedkoper zou zijn exclusief verzend kosten, en je moest hem van meerdere webwinkels bestellen

  (note: De specificaties kwamen zo goed mogelijk overeen op papier, de machine hebben we niet gekocht of gebouwd:P )

 • Profielfoto
  Dedstok

  @Maced.2

  Je zei: “koop gewoon een mac”

  Niet iedereen heeft daar wel geld voor, het is toch een grote smak geld..

 • Profielfoto
  Grave

  @Mickert

  Je kan ook gewoon een tweedehands kopen voor een mooie prijs met garantie.

  Ben zelf ook met een 2e hands powerbook g4 begonnen, zou niet willen ruilen voor een windows computer meer.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Waarom een tweedehands G4 kopen als je voor bijna hetzelfde geld een computer hebt die ’n Intel-proc heeft, en minstens 10x zo snel is.

 • Profielfoto
  raveon

  Omdat ik als systeembeheerder ook nog dagelijks op een bijna 4 jaar oude Powerbook (laatste versie) werk, en dat gaat meer dan prima.

  Al zit ik wel te wachten op de volgende generatie MBP’s

 • Profielfoto
  Xenophon

  Ik heb tot vorig jaar ook nog 2 Powermacs G4 gehad, maar voor normaal gebruik + Leopard wordt dat toch wel erg traag. Als je nu nog een G4 zou moeten kopen voor 350 euro, vind ik dat erg veel geld.

 • Profielfoto
  BigAL

  Het is een mooie ontwikkeling dat ding va efix.. neemt de bootsector van je pc over en daarmee kun je echt van alles istalleren. Toppie

 • Profielfoto
  BigAL

  Het is een mooie ontwikkeling dat ding va efix.. neemt de bootsector van je pc over en daarmee kun je echt van alles istalleren. Toppie.
  Ik denk dat apple hier geen stok voor steken kan, gewoonweg omdat de eindverantwoordelijkheid hier bij de gebruiker is en niet bij de fabrikant van de pc of dongle.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zélf een computer in elkaar draaien en dan beginnen klagen dat het systeem er niet fatsoenlijk op draait om vervolgens Apple de schuld te geven. Tja…

 • Profielfoto
  fuen

  “Een varken met lippenstiftis nog steeds een varken…”:P

  Toch eens kijken erheen misschien, erg interresant. Wel een beetje duur.

 • Profielfoto
  Crap Os X
 • Profielfoto
  BenDover

  “OS X op een PC installeren is illegaal en er mogen hier geen tips of links gegeven worden die anderen daarbij kunnen helpen.”

  Volgens de mods, waarom dan wel weer op de frontpage?