Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 8 september 2008

De droevige geschiedenis van Kane Kramer

Je hebt de vijfde Beatle, de derde oprichter van Apple én je hebt Kane Kramer. Alledrie stonden ze aan het begin van een revolutie, maar maakten er onfortuinlijk zelf geen deel van uit. Met alle gevolgen van dien.

Maar wie is toch die Kane Kramer? Kramer ontwierp in 1979 de IXI. Een digitale muziekspeler die zonder bewegende delen een nummer van ruim 3 minuten kon afspelen. Het idee kwam destijds niet van de grond, maar de gelijkenis met de 20 jaar later uitgebrachte iPod is treffend.

Apple heeft meneer Kramer handig gebruikt in het proces tegen Burst.com. Tijdens dit proces erkende Apple Kramer als uitvinder van de iPod. Burst.com claimde namelijk dat zij de iPod hadden uitgevonden en eiste derhalve een percentage van de winst. Apple zag dit niet zitten en wist Kane Kramer achter zich te krijgen. Kramer kreeg vervolgens een onkostenvergoeding en werd bedankt voor de moeite.

Vijfde Beatle Stuart Sutcliffe overleed op 22 jarige leeftijd aan een hersentumor, derde Apple oprichter Ronald Wayne is zelfstandig ondernemer en Kane Kramer is handelaar in meubels en is de afgelopen jaren meermalen over de kop gegaan waardoor hij zijn huis moest verkopen.

Schetsen van Kane Kramer uit 1979

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De droevige geschiedenis van Kane Kramer
Sluiten