De droevige geschiedenis van Kane Kramer

Door: Lucas Raggers - 17 reacties

Je hebt de vijfde Beatle, de derde oprichter van Apple én je hebt Kane Kramer. Alledrie stonden ze aan het begin van een revolutie, maar maakten er onfortuinlijk zelf geen deel van uit. Met alle gevolgen van dien.

Maar wie is toch die Kane Kramer? Kramer ontwierp in 1979 de IXI. Een digitale muziekspeler die zonder bewegende delen een nummer van ruim 3 minuten kon afspelen. Het idee kwam destijds niet van de grond, maar de gelijkenis met de 20 jaar later uitgebrachte iPod is treffend.

Apple heeft meneer Kramer handig gebruikt in het proces tegen Burst.com. Tijdens dit proces erkende Apple Kramer als uitvinder van de iPod. Burst.com claimde namelijk dat zij de iPod hadden uitgevonden en eiste derhalve een percentage van de winst. Apple zag dit niet zitten en wist Kane Kramer achter zich te krijgen. Kramer kreeg vervolgens een onkostenvergoeding en werd bedankt voor de moeite.

Vijfde Beatle Stuart Sutcliffe overleed op 22 jarige leeftijd aan een hersentumor, derde Apple oprichter Ronald Wayne is zelfstandig ondernemer en Kane Kramer is handelaar in meubels en is de afgelopen jaren meermalen over de kop gegaan waardoor hij zijn huis moest verkopen.

Schetsen van Kane Kramer uit 1979

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Genius

  ben benieuwd wat die onkostenvergoeding is geweest..

  Geinige schetsen trouwens

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Niet veel, aangezien hij vorig jaar zijn huis moest verkopen.

 • Profielfoto
  Genius

  Geloof ook niet dat het weinig is geweest in zo’n proces. En dat van zijn huis verkopen kan ook andere redenen hebben. Er zijn wel meer rijke mensen ten onder gegaan door bad investments

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hmmm.. gelijkenis met de Ipod?! Ik wil eerder zeggen met de Zune (of was het nou Zen?!):p Hoe dan ook… met weemoed denk ik wel eens terug naar die tijd dat ik met mijn Creative Jukebox MP3 speler (4,3 gig) een ontzettende patser was. Niemand wist toen wat een MP3 speler kon en ik demonstreren hoeveel nummers er wel niet oppassen en dat je alle teksten en titels in een lijst had staan.. *zucht, dat waren nog eens tijden ???

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik denk terug “AAN die tijd” en hoeveel nummers er op_passen… Excuus voor de slechte spelling, ik zit hier snel op mijn werk te posten :sealed:

 • Profielfoto
  enigmacodedname

  haha, Dr. Maddox, jezelf zo corrigeren. Ik dacht dat een of andere taalpuritein op je zat te blazen, totdat ik je eigen naam erboven zag staan…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Volgens mij was de eerste MP3 speler de Nomad Jukebox, ergens in 1999 of 2000.
  Maar in elk geval had Kramer wel het hele principe bedacht. En zonder bewegende delen?! Revolutionair! hoe sloeg hij de data op?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ MacAanZee

  Die bedoelde ik!!!

  http://images.google.nl/images?hl=nl&q=Nomad%20Jukebox&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

  Geweldig ding was dat! Was een hardeschijf speler. Ow ja, dat kreng vrat echt batterijen dat het niet mooi meer was!

  @ enigmacodedname ;)

 • Profielfoto
  error

  Ruitjespapier!

 • Profielfoto
  Lustigson

  Ben benieuwd hoe dat ding van Kramer technisch gewerkt zou moeten hebben. Met een harde schijf? Een vijf-en-een-kwart-inch floppy? Enneh… 3 minuten muziek is niet bizar veel, ook.;)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Je had in de jaren tachtig wel degelijk een systeem om papier als opslagmedium te gebruiken. Ik herinner me de advertenties uit de macworld. Het waren een soort ponskaarten als bij de draaiorgelman maar dan zonder gaten. Ipv daarvan zwart/wit patronen. Grote manco; de capciteit wat beperkt… Nooit meer wat van gehoord. De nieuwe opvolger van de barcode is hetzelfde systeem.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Zonder bewegende delen: dus geen floppy of ponskaart oid. Moet geheugen geweest zijn, vandaar waarschijnlijk ook de beperking van 3 minuten.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Een voor die tip erg mooie tekening moet ik zeggen. Triest dat de man Kane niet zo zakelijk is; misschien boeit het hem ook gewoon niet, geld?

 • Profielfoto
  nicobos

  @gijsraggers: dergelijke kaarten bestonden al in de jaren ’60. Handmatig met een stift bits inkleuren.
  Eén kaart bevatte volgens mij 1 byte. Dat is 3,5 miljoen kaarten voor één MP3-tje :D :D :D

 • Profielfoto
  SebastienK

  Ik snap niet dat Kane Apple niet heeft aangeklaagd. Had hij het gedaan dan kreeg hij nu royalties op elke verkochte mp3 speler.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Kan het niet zijn dat het slechts een theoretisch ontwerp was, dus geen technische specs? Ook kan het zijn dat hij gewoon RAM gebruikt en er dus alleen data op stond zolang er spanning op het geheugen bleef. Tja, je moet wat in 1979 he? :p