Statenweg
Statenweg Nieuws 26 september 2008

Chinezen krijgen iPhone zonder 3G en wifi?

Het Chinese staatsbedrijf China Mobile heeft Apple verzocht de iPhone te ontdoen van 3G en wifi alvorens deze in de volksrepubliek geïntroduceerd zal worden. China Mobile is de beoogde telefoonoperator voor de iPhone in China.

De Chinese politiek zou achter dit verzoek schuil gaan. Het staatsbedrijf is namelijk bezig het eigen TD-SCDMA-formaat voor mobiel breedbandinternet over het land uit te rollen. Apple’s iPhone 3G maakt echter gebruik van het westerse W-CDMA. China Mobile vreest dat indien de iPhone met 3G op de markt komt deze door veel gebruikers gekraakt zal worden om hem te kunnen gebruiken op het netwerk van concurrent China Telecom dat wel op het westerse formaat gebaseerd is.

Hoewel Apple doorgaans geen hardwarematige aanpassingen verricht voor lokale afzetmarkten, is het bedrijf er veel aan gelegen in zee te gaan met China Mobile dat met 415 miljoen gebruikers het grootste deel van de Chinese afzetmarkt bedient. Volgens marktonderzoek waren 20% van de 28 miljoen telefoons die in 2007 in China verkocht werden hoger geprijsd dan $533,- (€365,-). In China zijn smartphones vooral geliefd voor entertainmentdoeleinden, anders dan in Europa en de Verenigde Staten waar deze toestellen vooral binnen het zakelijke segment gebruikt worden.

Volgens cijfers verleend door China Mobile eerder dit jaar waren er op dat moment naar schatting al meer dan 400.000 gekraakte iPhones in gebruik op hun netwerk.

Kunt u zich een iPhone zonder 3G en wifi voorstellen?

Reageer op artikel:
Chinezen krijgen iPhone zonder 3G en wifi?
Sluiten