Best Buy slaat terug en koopt Napster

Door: Statenweg - 11 reacties

Vorige week maakte Steve Jobs bekend dat Apple met de iTunes Store is opgeklommen tot de grootste muziekverkoper in de Verenigde Staten met meer dan 8,5 miljoen songs aan boord en 65 miljoen gebruikers. Op de tweede plaats komt Walmart en daarachter Best Buy.

De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy lijkt zich niet erg comfortabel te voelen op deze positie. Vandaag werd namelijk bekend dat zij de online muziekdienst Napster overneemt voor een bedrag van 121 miljoen dollar (zo’n 85 miljoen euro).

Napster zorgde eind jaren 90 voor veel hoofdpijn bij de grote platenbazen door als eerste peer-to-peer-dienst het mogelijk te maken muziek op illegale wijze via internet uit te wisselen. Hiermee ontketende Napster een revolutie. Na een aantal juridische procedures heeft Napster haar activiteiten moeten staken om in 2004 terug te keren als legale downloaddienst. Momenteel kent Napster 700.000 gebruikers.

Best Buy hoopt met de aankoop zijn positie als muziekverkoper in de VS te versterken.

Voor u reden om over te stappen?

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jesse

  121 miljoen, da’s een beste buy!

 • Profielfoto
  jeroenth

  wat maakt het mij uit, ik blijf toch gwoon itunes store gebruiken, (en de cdwinkel natuurlijk;) ).

 • Profielfoto
  Mich

  ja duh effe overschakele nar best buy ofzo… tuurlijk ni
  vive itunes

 • Profielfoto
  inawt

  ik denk niet dat iemand hier er serieus over zou denken.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Napster is een beetje old school niet:P?

 • Profielfoto
  Aidovive

  Vraag op een Mac-fan site of ze het gebruiksgemak van iTunes zouden inruilen voor Napster… duh!

 • Profielfoto
  Hengheng

  € 85.000.000 voor 700.000 gebruikers ?
  Bijna € 122,- per gebruiker !

 • Profielfoto
  Steph

  Hopelijk kopen ze ‘nieuwsgroepen’ niet;)

 • Profielfoto
  sypie

  If you can’t beat them, join them.

 • Profielfoto
  jeroenth

  ze mogen mij ook wel kopen voor zo’n 120 euro, dan koop ik wel een keer iets bij hun;)

 • Profielfoto
  niels

  @HengHeng,

  zo moet je het niet zien. Het biedt kansen voor BestBuy. BestBuy is de op één-na grootste fysieke muziekretailer in de V.S. Het heeft daarmee een ontzettend grote afzetmarkt die fysieke cd’s koopt. Wat nou als ze bij een album wat men in de winkel koopt een voucher stoppen waarmee de klant gratis iets van Napster kan downloaden. Dan heeft Napster er heel snel heel veel gebruikers bij. Die, na het downloaden van hun gratis muziek, gewoon wat andere muziek gaan downloaden. Betaald.

  Kan best gaan werken. Misschien dat ze dan de tweede plek weer over kunnen nemen van Walmart.

  Apple is er nog lang niet. Ze zijn nu nummer één. Dat lijkt mooi, maar dat is het niet. Van alle kanten zullen er aanvallen komen. Danwel van retailers die samen gaan tegen Apple, dan wel van platenmaatschappijen die de heerschappij van Apple niet helemaal lekker vinden zitten.