Beleggers verliezen massaal vertrouwen in Apple

Door: Statenweg - 40 reacties

Het gaat allemaal om vertrouwen de laatste dagen. De ene na de andere bank wordt genationaliseerd om beleggers en spaarders het vertrouwen terug te geven dat hun geld veilig is. Vandaag bleken beleggers massaal het vertrouwen in Apple te zijn kwijtgeraakt.

Vlak na de opening van de Amerikaanse beurs daalde het aandeel Apple namelijk tot een dieptepunt. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurs noteerde het aandeel op de Nasdaq bijna 18% lager, een verlies van $22,98. De koers kwam daardoor uit op $105,26. Het betrof het grootste verlies sinds 29 september 2000. In totaal verloor het aandeel Apple dit jaar 47% van zijn waarde.

Reden voor de enorme daling waren negatieve vooruitzichten voor het aandeel Apple door analisten van de investeringsbanken Morgan Stanley en RBC Capital. Zij spraken lagere verwachtingen uit voor het aandeel als gevolg van een verwachte afname in computerverkopen aan consumenten. Apple zou in het bijzonder getroffen worden, omdat zij voornamelijk computers verkoopt in het duurdere segment. Volgens Kathryn Huberty van Morgan Stanley zal alleen de groei in de verkoop van computers onder de $1000,- onaangetast blijven. Apple is in dit segment nauwelijks vertegenwoordigd en zou daardoor genoodzaakt zijn haar prijzen te verlagen met lagere winsten als gevolg. In deze roerige tijden nemen beleggers het zekere voor het onzekere.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O :O

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik zeg; nu Apple aandelen kopen?

 • Profielfoto
  vanquish

  grappige analyse, helaas strokt hij niet met de feiten uit eerdere financiële mindere periodes.

  Het is namelijk altijd zo geweest dat in deze periodes de goedkoopste producten en de kwalitatief goede producten het goed blijven doen.

  De echte klappen vallen in het sigment ertussen :
  Niet het goedkoopst en geen kwaliteitief hoogstaand product.

  Ik zou me dus eerder zorgen maken over merken als Hewlett Packard Computers, Trust etc.

 • Profielfoto
  wdegraaf

  … en alsof dit het moment is om analisten van (investerings)banken te vertrouwen, nadat de ene na de andere bank omvalt, failliet gaat, overgenomen wordt of kan blijven wankelen met 11 miljard BeNeLux-steun

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Ik heb een plan. Laten we allemaal de zelfde setup als UNsound kopen. Dan komt apple er wel weer boven op.

 • Profielfoto
  sven-

  Lol @ No_Name:p

 • Profielfoto
  Speedooo

  lol :p

  Kent iemand nog dit artikel: “Apple profiteert van sterk merk in economisch moeilijke tijden”

  Misschien niemand afgeklopt?

  ref: http://www.onemorething.nl/?p=showarticle&art_id=3568

 • Profielfoto
  Mr.Me

  het is natuurlijk een enorm self-fulfilling prophecy zo’n analyse. zeg dat je er weinig vertrouwen in hebt en het vertrouwen zakt weg. de financiele wereld bestaat niet eens uit schapen, het is een school haringen die allemaal op exact hetzelfde moment de voorste precies volgen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zo gaat dat op de markt. Een voorspelling kan je geld kosten, zelfs al gaat het goed met je bedrijf en heb je een sterk merk.

 • Profielfoto
  bedhead

  Voor diegenen die denken dat het nu het moment is om te kopen, wacht maar af, we hebben de bodem nog niet gezien. Er is nog veel marge. Let wel, dit heeft amper iets te zien met Apple, wel met het sentiment op de wereldwijde beurzen. Iedereen verliest, Apple dus ook.
  Op zich niets om je zorgen over te maken, langs de andere kant, diegenen die roepen “kopen, het aandeel gaat boomen” wanneer het aandeel 180 dollar staat, kenden er duidelijk niets van. 180 is wankel, 100 dan weer normaler. In crisistijden zoals deze (sommigen denken nog steeds dat het “allemaal nog wel meevalt”) bevat de spreuk “take your profits and sell off” een waarheid als een koe. Beleggers kiezen het zekere voor het onzekere en trekken zich massaal terug.
  bedhead

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  Hopelijk gaan de prijzen omlaag, dan kan ik m’n setup weer wat verder uitbreiden! :p

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  Betekent misschien dat Macs goedkoper worden :)

 • Profielfoto
  MichMich

  NU kopen… Morgen stijgen ze weer…;)

 • Profielfoto
  J-Styler

  Ik heb al wat ervaring met de retail in België, en geloof me: Apple is nog nooit zo populair geweest!

 • Profielfoto
  Yip

  dit viel me al op ja toen ik de aandelenkoers bekeek op m’n iPhone…
  ???

 • Profielfoto
  macjk

  Daar gaan me aandeeltjes apple weer flink onderuit ( ik hou ze toch maar als was het wel een emotionele aankoop natuurlijk :O )

 • Profielfoto
  SebastienK

  Het volledige verhaal wordt wel niet in het artikel weer gegeven. Apple maakt duurdere producten en dat is allemaal goed en wel als de economie goed gaat, maar als spaarders hun centen dreigen te verliezen gaan zij niet zo snel geneigd zijn om in het segment waar Apple zijn producten plaatst (het duurdere segment) aankopen te doen. Het is zo dat het mac publiek nu ook de knip op de beurs gaat houden. Het impulsieve koopgedrag van mac fanaten zal de komende maanden aan banden gelegd worden door de stijgende prijzen van onze dagelijkse producten. Apple heeft geen producten in zijn gamma voor tijden van recessie. Zelfs de Mac mini lijkt tegenwoordig zelfs duur.

  edit: ok en nu staat het er wel ;)

 • Profielfoto
  MacTS

  ALLE aandelen gaan omlaag de laatste weken, zeker de financials. En technologie-aandelen zijn altijd al sterk cyclisch geweest. Dit is een Mac-forum, maar om anders Apple hiervoor specifiek toe te lichten?

 • Profielfoto
  Rolf

  Banken vallen om bij de Bosjes ( :D), omdat ze zelf hun zaakjes niet in orde hebben, en een HELE hoop dingen compleet verkeerd hebben ingeschat. Ik heb helaas ervaring met dit soort gastjes die net vanuit de schoolbank even komen vertellen hoe het gaat.

  En die gastjes die het zelf niet weten – hetgeen nogal hardhandig wordt aangetoond nu – gaan even vertellen welke bedrijven het slecht doen ? Laat me niet lachen.

  Juist het ‘verkeerd inschatten’ en verkeerd vertellen maakt dat deze bedrijven opeens VEEL minder waard worden en slachtoffer worden van deze bank-prutsers. Het is echt helemaal TE GEK voor woorden.

 • Profielfoto
  Brims

  euh.in 1994 hadden we de billen bijeen moeten knijpen.
  Waarom paniek als iedereen verliest.
  Er zat toch niemand in de groene cijfers vandaag?

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Tja, ik heb ook een aantal Apple aandelen, en we zijn vandaag enigszins nat gegaan. Maar toen ze hoog stonden kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om ze te verkopen, inderdaad een emotionele aankoop. Het zijn meer dingen om gehecht aan te raken dan beleggingen, voor mij dan…

 • Profielfoto
  Melle

  DUS vraag ik:
  Wanneer dan wel aandelen kopen?

  (kweet wel dat dat je dat niet kan weten, maar… toch vragen he)

  bijvoorbeeld is er een benedengrens?
  als het apple-aandeel die grens bereikt
  bijvoorbeeld 90$, dan kan je zowiezo kopen…
  heeft er iemand zo een grens in zijn kop?

  zeker als de banken zich beetje beginnen te herstellen
  (lees er geen grote schommelingen zich voor doen voor een tijdje)

  tis maar een vraag he
  ik zou graag eens apple aandelen kopen…
  Ik heb nog nooit een aandeel gekocht
  :-)
  daarmee mijn eerste keer
  een paar appletjes

  kwas aan het wachten tot ze eens wat daalden
  en nu is het zover

  maar mijn gevoel zegt: tis nog te vroeg…

 • Profielfoto
  reven

  ALEX.nl
  Abonnement voor amerikaanse beurzen

  Zo aangevraagd!

 • Profielfoto
  macjk

  Hey Melle doe het alleen als je geld over hebt. Opzich lijkt het mij wel een goed moment om te kopen. (jammer dat ik momenteel geen geld op me Binck rekening heb staan anders had ik cker wat bij gekocht om het verlies te dekken).

 • Profielfoto
  Donnie Darko

  Tja, bij kopen of verkopen? Ze hebben al $200 gestaan. Ik heb ze nog voor $50 gekocht. :D

 • Profielfoto
  Melle

  Laat ik nu net 3000 euro te besteden hebben aan iets aandeelachtigs…
  is natuurlijk niet echt veel

  maar ik ben maar student he
  (al zeven jaar welliswaar, maar toch: maar student)

 • Profielfoto
  bedhead

  @ Melle een goede raad die ook macjk je geeft: koop aandelen met geld dat je niet nodig hebt (de eerste maanden zelfs jaren) en dit om jezelf te beschermen tegen een verlies.
  Stel je koopt nu aan 100 $, door slecht nieuws en zo zakt het tot 60 a 70 dollar. Stel je hebt op dat moment dat geld nodig, dan word je gedwongen om met verlies te verkopen. Heb jet niet nodig, dan wacht je tot als je 120, 150 staat, wat toch 20/ 50 procent winst oplevert.

  Tweede tip, koop aandelen van een bedrijf waar je in gelooft, waar je zelf achter staat en wat je volgt. Denk dat je als Apple-fan de updates op de voet volgt, dus daar zit het snor. Laat het ook niet om de balansen en winstmarges eens door te nemen. Niet enkel de omzet, want dat geeft uiteraard vaak een vertekend beeld.
  Bedhead

 • Profielfoto
  jeroenth

  is er dan een bedrijf die het nu wel goed doet op de beurzen?

 • Profielfoto
  Jeffry

  Tis en blijft een dom spelletje… al maanden staat Apple op meer en meer verkopen terwijl de gehele markt al maanden niet verkoopt zoals verwacht. Dus Apple doet het eigenlijk nu al een poos erg goed en dan roept een analist dat dat niet zo door zal gaan en dan zakken de koersen. Klinkt mij te makkelijk en te dom in de oren. Apple is nu eenmaal een vreemde eend in de bijt, met een onwijs sterke merknaam dat hebben de laatste maanden immers bewezen. Waarom zou Apple dan nu wel getroffen worden? En waarom reageren mensen zo makkelijk op een stel analisten. Das toch net de grap.. zelf beleggen, zelf kiezen. Hierdoor ontstaan van die wankele selffulfilling prophecies die nog zware consequenties hebben ook. Een kudde schapen die te makkelijk volgt. En veel teveel macht bij een stel analisten! En net als hierboven al gesteld… er spelen teveel belangen dus je moet oppassen wie je gelooft… welke bank het ook is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dus NU is het moment om aandelen Apple te kopen. De mensen op de beurzen lijken soms wel een stelletje kleuters, die allemaal bang worden als de juf een eng verhaal voorleest. Wat een onzin dat Apple zou kelderen. Apple is voor haar winst niet alleen afhankelijk van computerverkoop, maar juist steeds meer van iPods en iPhone.
  WEL zou Apple iets aan haar prijzen moeten doen: een voordeliger instapmodel voor de iMac en vooral goedkopere Macbooks, waaronder een scherp geprijsd mini Macbook, daar zitten veel mensen op te wachten.

 • Profielfoto
  Melle

  @macJk & @bedhead

  Dank voor de raad. Die paar duizend euro is inderdaad geld die ik niet nodig heb. Mijn bedoeling is zelfs om die aandelen (in principe) 20jaar te laten staan.
  Ik wil gewoon als ik mijn kinderen zo 16jaar zijn, kunnen zeggen: U ouwen he, u vader heeft indertijd nog aandelen van apple gekocht aan 100$. Nu staan ze al 356$ en zijn ze al vier keer gesplitst. Ge weet: u vader, altijd al een wijs man geweest…
  Dat was nog in de tijd van de batterijen enzo mijn zoon. En de eerste iPhones… Jaja, toen was het allemaal beter.

 • Profielfoto
  bedhead

  hehe Melle:)
  Dan maakt het in principe niet uit wanneer je instapt. Hou er wel rekening mee dat ik er sterk aan twijfel of het aandeel van Apple ooit 356 zal staan (een aandeel heeft zijn limieten, met allerlei formules te berekenen maar daarvoor ben ik hier nu niet :).
  Dit heeft te maken met het simpele feit dat aandelen sterk cyclisch zijn. Bvb aandelen gaan sterk omhoog (stierenmarkt), uiteindelijk wanneer er zich slechte tijden aandienen of hun top bereikt hebben, gaat het aandeel omlaag, berenmarkt dus en dat is waar we nu inzitten. Dit zijn dus in principe tijden om te kopen. Op die twintig jaar kan het zijn dat je al paar keer op en neer bent geweest en dan kan je steeds geld incasseren en de winst investeren. Zo stond het aandeel van Apple 135 in maart geloof ik. Dat was een dip. Dan was het tijd om te kopen. Omdat er weerstand was rond de 180 wijselijk verkopen op 176. Op 5 a 6 maand al 41 dollar per aandeel geoogst zie je. Nu is het aandeel alweer ferm gezakt, dus opnieuw kopen die handel (al wacht ik tot de hausse in Amerika wat gaan liggen is en het Paulson-plan al dan nog goedgekeurd wordt), maar dan met de winst.
  Op die manier breng je je eigen geld in veiligheid en investeer je de winst verder, die dan weer opbrengt.
  Met andere woorden: in- en uitstappen voor de anderen in- en uitstappen. Er zijn sommige mensen die hun geld 20 jaar laten staan en dan een mooi rendement hebben, maar wie meesurft op de golven van de beurs, kan 4 of 5 keer oogsten …

  Bedhead

 • Profielfoto
  hennep

  het vertrouwen is sowieso ver te zoeken op de beurzen…

 • Profielfoto
  Festen

  @Bedhead,

  Je vergeet de inflatie: mits Apple blijft bestaan de komende 20 jaar, is een koers van $356 in 2028 gelijk aan ongeveer $240 in ‘huidig geld’ (bij 2% inflatie per jaar). Voor een aandeel dat onlangs de $200 grens haalde, is dit geen spectaculaire groei in 20 jaren.

  De waarde van aandelen gerekend in dollars of euro’s groeit dus altijd, al is het maar door de jaarlijkse inflatie (en er verder geen extra emissies e.d. zijn).

 • Profielfoto
  Mattnh

  Paniek in de virtuele wereld.
  Dat we met z’n allen zo aan aandelen hangen is echt van de gekke.

 • Profielfoto
  Falc

  @Jeffrey: Mensen beleggen om geld te verdienen, niet om het ‘spelletje’.

 • Profielfoto
  iAgree

  Kom nou maar op met die nwe Alu Macbook want ik wil m KOPEN ;-), is wat ik denk.

 • Profielfoto
  kolko

  Koop Apple! Koop Apple! NU!

 • Profielfoto
  mmmmichel

  gewoon klein vraagje…
  Welke bank wordt genationaliseerd?
  In europa is dat door de wet verboden en in Amerika is het plan toch niet goedgekeurd? Buiten een kapitaalinjectie heb ik nog niet veel opgevangen…

  michel

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  .

  Gatver. Ik kan dat woord, “sentiment”, niet meer horen. Sentiment. Massa hysterie zul je bedoelen.

  Sentiment.

  Ik vind dat een smerig woord.

  Paniek over niets – alsof we ineens allemaal geen computers en iPods meer nodig hebben? yeah right.

  Flauwekul. Gewoon ff de wind laten zakken, en we pakken weer op waar we gebleven waren.

  En dit?
  $0.02!