Apple staat flexibele prijzen TV shows toe

Door: Statenweg - 13 reacties

Steve Jobs kondigde gisteren aan dat NBC na een jaar afwezigheid zal terugkeren in de Amerikaanse iTunes Store met populaire televisieseries als Heroes, The Office, Battlestar Galactica en 30 Rock.

De reden voor het vertrek een jaar geleden was onenigheid over de vaste prijs voor afleveringen van TV shows die Apple hanteert. NBC wilde gaan experimenteren met flexibele prijzen om zo een hogere prijs te kunnen vragen voor populaire televisieseries. Apple wilde hier echter niets van weten en hield vast aan $1,99 per aflevering om de eenvoud van haar online store te behouden. Op het moment van vertrek was NBC goed voor de verkoop van ongeveer 40% van alle videodownloads in de iTunes Store.

Het lijkt er nu op dat Apple gedeeltelijk heeft toegegeven aan de wens van NBC door nieuwe prijsopties te bieden. Met de terugkeer van NBC zullen drie verschillende prijzen gehanteerd worden. Afleveringen in standard definition zullen verkocht worden voor $1,99. Daarnaast heeft NBC de mogelijkheid om shows in high definition te verkopen voor $2,99. Vintage TV shows als A-Team zullen voor $0,99 per aflevering beschikbaar komen. Hiermee wordt de networks de mogelijkheid geboden om populaire shows voor een hogere prijs te verkopen.

Is Apple ondanks de dominante positie van iTunes er niet in geslaagd spierballen te tonen aan de onderhandelingstafel of is het een slimme zet van Apple om in ruil voor een hogere prijs een betere kwaliteit voor haar gebruikers te eisen?

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  roger767

  Zit er drm op die tv shows? Stel ik brand die afleveringen op DVD en ik wil ze bij een vriendin op haar pc bekijken, kan dat?

 • Profielfoto
  inawt

  Geen flauw idee.

 • Profielfoto
  Kasper

  Is er nou al een omweg om die dingen ook in .nl te kunnen bekijken ? of hebben we in .nl nog steeds niks aan de video afdeling van iTunes ?

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Je kan een Amerikaanse iTunes gift card kopen en die innen bij de Amerikaanse iTunes store. Je hoeft dan geen kredietkaartgegevens te registreren, wat steeds het euvel is om op die Amerikaanse iTunes store te kunnen kopen: enkel Amerikaanse kredietkaarten worden aanvaard.
  Eenmaal dat is gebeurd kan je downloaden wat je maar wil en het is nog een stuk goedkoper ook.

 • Profielfoto
  iSneaker

  misschien een domme vraag; maar waarom heeft apple de tv shows niet voor ons nederlandse beschikbaar gesteld?

 • Profielfoto
  iJust

  @ Sneakerstyle:

  best simpel: neem bijvoorbeeld Heroes. In Amerika zijn de rechten daarvoor in handen van NBC. In Nederland heeft RTL de rechten. Andere NBC-programma’s zijn dan weer in handen van SBS. Voor Apple is het gewoon niet handig en winstgevend om per land met al die “kleine” zenders een deal te sluiten.

 • Profielfoto
  Nikita

  @ roger: Uiteraard zit er DRM op; of Apple het toestaat om het op een DVD te branden weet ik niet (ik neem aan van niet), bovendien zijn ze nog steeds niet in Nederland beschikbaar voor zover ik weet…

 • Profielfoto
  midas

  99cent voor het a team terwijl je er gratis mee doodgegooid wordt.

 • Profielfoto
  niels

  @roger. dan open je bij je vriendin die afleveringen in iTunes (of op haar AppleTV) en verleen je haar systeem toegang tot jouw bestanden. Als je klaar bent met kijken trek je die toestemming eventueel weer in. Niet ideaal, maar geen moeite.

 • Profielfoto
  brandfles

  Wel jammer dat je in de iTunes store de series niet kan kopen, als het zou kunnen zou ik het best kopen, maar er zijn ook andere wegen om aan de series te komen;) (naar de winkel ??? )

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik wordt graag gratis met The A Team dood gegooid!!!
  Blijft jeugd sentiment!!!!:)

 • Profielfoto
  bassmac

  ……en daarom zijn die mini pixar filmpjes het duurste. (nl-store)
  Als je ze echt nog niet hebt (zitten bij de gewone pixar-dvd’s) dan is de verzamel dvd beter van kwaliteit en goedkoper.
  Wat een aanfluiting.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  @brandfles: zie mijn suggestie wat hoger op deze pagina.