Apple maakt iTunes 100% toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Door: Statenweg - 14 reacties

De komst van iTunes 8 bracht aanzienlijke toegankelijkheidsverbeteringen met zich mee voor blinden en slechtzienden. Apple werd geprezen door verschillende organisaties om haar vooruitstrevendheid op dit vlak. Nu zet Apple een nog grotere stap voorwaarts om visueel gehandicapten dezelfde toegang te bieden tot haar producten als niet-gehandicapten.

In een overeenkomst met The National Federation of the Blind en Massachusetts Attorney General Martha Coakley heeft Apple afgesproken iTunes U aan het einde van 2008 toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. iTunes U biedt een schat aan educatief materiaal afkomstig van gerenommeerde onderwijsinstellingen van over de hele wereld. Apple belooft haar populaire iTunes-software eind juni 2009 volledig aangepast te hebben, onder andere door gebruik te maken van de VoiceOver-techniek die al onderdeel uitmaakt van Mac OS X Leopard, zodat alle muziek, films, podcasts en tv-shows uit iTunes voor een nog breder publiek bereikbaar zullen zijn. Daarnaast zal Apple de komende drie jaar blijven samenwerken met de genoemde organisaties om verdere verbeteringen aan te brengen.

Met de komst van de vierde generatie van de iPod nano is Apple ook begonnen de toegankelijkheid van haar populaire muziekspelers te verbeteren. Zo is de grootte van de menutekst op de nieuwe iPod nano aan te passen en is de interface volledig gesproken. Ook de nieuwe oordopjes met extra regelaars voor het volume en de nieuwe ‘shake to shuffle’-functie zouden uitkomst bieden voor blinden, omdat het hiermee niet langer nodig is de iPod via het menu te bedienen.

Om de ontwikkeling van technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden in het algemeen te bevorderen heeft Apple de Massachusetts Commission for the Blind eveneens een eenmalige contributie verleent van $250.000 (โ‚ฌ 171.368).

Isn’t that lovely?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  jeroenth

  ik weet niet of blinden er op zitten te wachten om met voice-overs een film te bedienen…..

 • Profielfoto
  maclover111

  @Jeroenth
  ik denk dat je geen andere keus hebt.
  verder vindt ik het persoonlijk erg goed dat apple ook rekening houdt met blinden mensen.

 • Profielfoto
  jeroenth

  @maclover111
  maar ik denk dat een blinden niks kan zien van zo’n film;)

 • Profielfoto
  greatpetie83

  @jeroenth: volgens mij begrijp je het niet helemaal. Voice Over is de naam voor het systeem voor toegankelijkheid binnen Mac OS X dat een stem gebruikt om te helpen bij het bedienen van de computer.

 • Profielfoto
  jeroenth

  @ greatpetie83
  tuurlijk begrijp ik dat, ik heb natuurlijk ook leopard;)
  maar snap je wel dat een blinde niet een film kan zien, of heb ik dat nouw mis ???

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Neeh maar ik denk (weet niet hoor kan zelf prima zien) dat naar een film luisteren ook best spannend kan zijn. Ik bedoel als jij je ogen dichtdoet tijdens een film of serie dan snap je ook 80 procent wel denk ik. Bij misschien comedy’s waar veel visueel bij nodig hebt niet zoveel. Maar heel veel dingen begrijp je wel.

 • Profielfoto
  greatpetie83

  @Maverick9898 wat jij zegt klopt zeker. Er valt een hoop af te leiden van geluid. Daarnaast kan men door audiodescriptie op de stille plekken uitleg geven van wat er op het scherm gebeurt, maar dit wordt nog niet veel toegepast in Nederland.

 • Profielfoto
  michiel112

  Nu de blinden nog…

 • Profielfoto
  Neptunus

  Nu nog je hele muziekbibliotheek compatibel maken voor doven!

 • Profielfoto
  jeroenth

  @Neptunus
  is er al! commando T, visuele effecten;)

 • Profielfoto
  cultuurzoeker

  Beste mensen,
  Ik ben zelf blind. Luister naar de tv als is het een hoorspel. Dus blinden kunnen wel van een film genieten. Ben blij dat Apple hun software heeft aangepast voor blinden. Hoop dat er ook voice recorder komt met spraak ondersteuning. Omdat de apparaten die speciaal worden ontwikkeld blinden rond de 350 euro t/m 400
  euro. Ze zijn zo duur omdat het labeltje voor blinden er wordt geplakt en dan wordt het meteen stukker duurder. Dus ik vind de prijs 140 euro niet duur voor een apparaat met ondersteuning voor blinden.
  Groet van de Cultuurzoeker

 • Profielfoto
  greatpetie83

  @cultuurzoeker
  De nieuwe ipod nano heeft nu ook een voice recorder er in zitten, misschien dat dit gedeelte ook toegankelijk is.

 • Profielfoto
  Justus

  nu ook voor doven nog toegankelijker!:)

 • Profielfoto
  Richard1977

  Hallo,
  Ik ben blind en heb echt apple gevonden.
  Waar ik voor al mijn andere telefoon een duur programma moest kopen buiten de telefoon om bijvoorbeeld mobile speak of talks levert apple de ultime oplossing.
  Ik heb een rib uit mijn lijf getrokken voor een ipone maar ik moet zeggen dat de voice over perfect is.
  Ik kan echt werkelijk alles met mijn telefoon dan alleen bellen en een sms verzenden.
  Ik houd mijn agenda bij en heb voor mijn xtreamer een remote app gedownload om die te bedienen.
  Marktplaats app en ga zo maar door en dan niet eens de openbare vervoer apps genoemd die een uitkomst zijn.
  Ik ga nu voor de imac en zeg adios tegen windows en al haar bijkomende dure programma’s die vaak vast lopen of niet mee te nemen zijn in andere applicaties.

  Toch nog wel een vraag aan blide imac gebruikers (ik heb de imac nog die komt vogende week) hoe werkt dit en wat moet ik doen om het te laten werken(voice over of soort gelijk)

  Nogmaals hulde aan apple!