Apple blijft het goed doen, ondanks economisch moeilijke tijden.

Door: Statenweg - 9 reacties

Het is een economisch gegeven dat bij een dalend inkomen een kleiner deel van dat inkomen uitgegeven zal worden aan luxe goederen. De aanhoudende economische problemen zijn dan ook geen goed nieuws voor een merk als Apple dat een reputatie heeft duur te zijn.

Volgens een onderzoek van ChangeWave onder 4.416 ondervraagden hoeft Apple de komende tijd echter niets te vrezen, ondanks een duidelijk zichtbare teruggang in de uitgaven aan consumentenelektronica en computers. Van de ondervraagden die van plan zijn binnen 90 dagen een laptop te kopen geeft 34% aan dat dit een Apple zal zijn. Voor desktopcomputers is dit cijfer 30%.

Een reden die uit het onderzoek naar voren komt voor het succes van Apple is het bekende halo-effect: door de populariteit van het ene product zal automatisch meer van het andere product verkocht worden. 17% van de ondervraagden vertelde het onderzoeksbureau vanwege de populariteit van de iPhone 3G geneigd te zijn een computer van Apple aan te schaffen. Slechts 1% zei door de iPhone juist minder snel een Apple te zullen aanschaffen.

Toch zal Apple mogelijk minder computers verkopen in haar duurdere segment, zoals de MacBook Air, en zullen de totale uitgaven aan consumentenelektronica teruglopen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  AdriaanB

  ik ga nu toch ook niet zeggen dat ik de eerste ben!?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het moet waarschijnlijk zo zijn: Van de mensen in de Verenigde Staten die binnen 90 dagen een nieuwe laptop wil kopen, geeft 34% aan dat dit een Apple zou zijn. Idem dito voor de iMacs. De Amerikaanse cijfers zijn heel anders dan hier. En Apple doet er maar weinig aan om dat te veranderen. Want waar blijven de prachtige TV spotjes en advertenties van Apple?! Veel Windowsgebruikers weten bijna niks van Apple en zitten vol met vooroordelen. Alleen dankzij de populariteit van de iPod en iPhone stijgt de computerverkoop van Apple ook langzaam. En door wat advertenties van dealers en andere winkels. Er valt voor Apple veel meer uit te halen in Europa en de rest van de wereld!

 • Profielfoto
  Statenweg

  @MacAanZee: Ik heb bij het onderzoek niet kunnen vinden dat de respondenten zich uitsluitend in de VS bevonden, al zal dit hoogstwaarschijnlijk het geval zijn.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Tuurlijk, dit soort onderzoeken gaan meestal alleen maar over de VS. Daar, op de thuismarkt, is de de Mac nou eenmaal populairder dan in de rest van de wereld.

 • Profielfoto
  enigmacodedname

  Ik denk dat Apple ook een sterk bedrijf blijft omdat de computers van Apple misschien wel iets duurder, maar ook duurzamer zijn. Als je eens in de twee jaar een nieuwe pc moet aanschaffen of eens in de vier jaar een nieuwe mac, dan bespaar je op die mac. Wij werken onder meer nog met een PowerMac G4 uit 2003 en die draait prima met Leopard. Dat moet je met een pc niet proberen. Die machine heeft destijds meer gekost dan een pc, maar levert nu zijn geld op.

  Nu mensen misschien minder te besteden hebben, kijken ze ook naar een product dat zijn geld voor langere tijd waard is. Apple is wat dat betreft een wat ‘ouderwets’ bedrijf dat degelijke producten fabriceert die het lang volhouden en niet mikt op slappe producten die snel aan vervanging toe zijn om daarmee de omzet op te drijven.

 • Profielfoto
  LEXY

  Apple producten duurzaam?! ECHT NIET!!!

  quote
  # de iBook G3 videoproblemen, officieel erkend en lang buiten garantie gerepareerd. Maar vrolijk doorgezet in de iBook G4, albeit nooit officieel erkend.
  # Oververhitting en spontaan uitvallen van de eerste generatie Macbooks, officieel erkend. Opgeblazen condensatoren en defecte voedingen in iMac G5’s, officieel erkend en buiten de garantie verholpen.
  # Gepiep van de eerste generatie Macbook Pro, officieel erkend.
  # Uitvallende geheugenslots in Powerbook G4s, officieel erkend en buiten garantie gerepareerd.
  # Vreemde strepen in de laatste generatie MacBook Pro, tot op heden nog steeds niet officieel erkend door Apple.
  # Opgeblazen voedingen in PowerMac G5’s, en lekkende koelblokken in vloeistofgekoelde PowerMac G5’s, buiten garantie veelal kosteloos gerepareerd.
  # Uiteraard het fiasco van de versplinterende bovenkanten van de Macbooks, waarbij sommige mensen al een soort draaideurrelatie met hun reparateur hebben opgebouwd: even bellen dat het weer zover is, onderdeel laten bestellen, en binnen een kwartier weer buiten staan met nagelnieuwe topcase nummer zoveel. Gelukkig officieel erkend door Apple.
  # Net als overigens de vele problemen met batterijen. Okee, dat laatste is niet persé Apple’s probleem, maar zo ziet de consument die €1200,- heeft neergeteld voor een laptop het absoluut niet.
  unquote

 • Profielfoto
  Regex

  Inderdaad het gaat over de thuismarkt in de states… en wat roepen we ook alweer constant over de amerikanen?
  Dat ze dom waren toch?:P

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Niemand van jullie gaat in op het Halo-effect dat in het artikel genoemd wordt, en juist dat effect is zo interessant. De status die Apple verworven heeft met haar iPhone, met de shining Apple die op veel laptops in de trein prijkt, heeft ervoor gezorgd dat het een niche product geworden is. En niche producten hebben vaak veel minder te lijden onder economische tegenslag dan massa producten; mensen die het geld ervoor hebben, hebben dat geld in economische tegenslag nog steeds. Dat zorgt ervoor dat terwijl de mensen die een Apple willen hebben, die straks nog steeds kunnen en willen kopen, maar de mensen die een Asus willen kopen, dat simpelweg misschien niet eens kúnnen. Het is dus simpelweg zo dat Apple steady blijft verkopen op momenten dat andere fabrikanten een stukje omzet moeten inleveren.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Economisch gaat het iig in Amerika slecht jah maar gelukkig bestaat er zoiets als de krediet waarop veel mensen daar leven. Daar kopen ook zij Apple producten van. Er zijn meerdere verklaringen voor te geven maar who cares? Het gaat er tog om dat het goed gaat met Apple:)