Apple 6e computerbouwer wereldwijd

Door: Koen van Tongeren - 34 reacties

Wanneer onderzoeksbureaus als Gartner resultaten publiceren over Apple’s marktaandeel dan lijken de cijfers vaak rooskleuriger te zijn dan de realiteit ons leert. Reden hiervoor is de beperking tot het Amerikaanse continent als onderzoeksgebied. Zo kwam Gartner recent nog met de uitspraak dat Apple opgeklommen is tot op twee-na meest verkochte computer in de VS.

Vandaag hebben de onderzoekers van Gartner verder gekeken dan hun neus lang was en hebben ze naar wereldwijd marktaandeel van computerbouwers gekeken. Wat blijkt? Apple doet het met een zesde plaats minder dan binnen de VS maar dwingt als niche binnen de markt desalniettemin respect af.

Gartner erkent dat deze cijfers indrukwekkend zijn. Toch denken de onderzoekers dat Apple niet te vroeg moet juichen. Ze zien de markt langzaam verschuiven naar ultra kleine en goedkope laptops zoals de Eee PC van Asus. Deze computertjes blijken razend populair, met name in Azië. Gartner denkt dat Apple deze markt serieus zou moeten nemen om te kunnen blijven groeien.

Wat vind jij: heeft Apple een MacBook mini nodig?

Bron: Ars Technica

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  karel.me

  ja
  (eerste !)

 • Profielfoto
  B-mac-fan

  Nee:p

 • Profielfoto
  Ceynox

  Macbook Air ?

 • Profielfoto
  Juch

  de macbook mini heet toch iPhone?;) :p

 • Profielfoto
  apple_fan

  ik vind mijn powerbook 12″ al klein, dus nee.

 • Profielfoto
  Yip

  6e… jezes

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Meer dan 6 grote fabrikanten zijn er ook niet

  Dell
  Compaq
  Acer
  Hewlett Packard
  Sony

  Meer dan dat zijn er bijna niet volgens mij. Al de boenstaande bedrijven verkopen meer. Kan bijna niet anders met die lage prijzen.

 • Profielfoto
  Toinef

  @ cosmopolitan
  asus (aha snel geedit)
  medion (zie je ook steeds vaker)
  MSI

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik krijg van mn 17″ al koppijn. Alsjeblieft zeg.

 • Profielfoto
  makkie

  Goedemiddag, nieuw op dit forum.
  Ja, ik zit te springen om een MacBook mini. Heb mijn Powerbook 12 vorig jaar verkocht en nu een Mac Book Pro 15 maar om mee te nemen niets mooiers dan die 12′. Heb sinds kort internet voor de laptop dus vaker onderweg.
  Als Apple een Mac Book Air in het 12″ op de markt brengt ben ik een van de eersten!

 • Profielfoto
  LEXY

  Ja, MacBook mini goed idee!!!
  Enne baat het niet dan schaadt het niet…

 • Profielfoto
  kleini

  klein misschien wel…
  Maar goedkoop niet.
  Toch niet als dat kwaliteitsverlies zou inhouden…

 • Profielfoto
  maikel22

  @Cosmopolitan

  Compaq is nu toch van HP?

  Dell
  HP
  Acer
  Sony
  Asus
  Apple
  Toshiba
  Medion
  MSI
  Fujitsu Siemens
  Alienware
  IBM/Lenovo
  Panasonic
  Samsung
  Maxdata
  Gateway

 • Profielfoto
  enigmacodedname

  Ik denk dat Apple qua marktaandeel veel zou scoren met een goedkope laptop als die wel betrouwbaar is en OS X draait.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ja, is absoluut nodig, willen ze in de markt blijven. De prijzen van iMacs en vooral de Macbooks zijn te hoog en moeten omlaag. Plus een goedkope Macbook Mini.

 • Profielfoto
  sven-

  Nee, Apple verkoopt kwalitatief hoogwaardige producten, geen GOEDKOPE producten want op dat gebied wil Apple helemaal niet de concurrentie aangaan. Het gaat bij Apple dus niet om het marktaandeel, maar om de producten.

  Trouwens, Apple heeft alles wat je nodig hebt (behalve goedkopere producten dan):
  MacBook – normaal gebruik
  MacBook Pro – serieus (professioneel) gebruik
  MacBook Air – dunne laptop voor als je veel reist.
  iPhone – telefoon, maar ook enigszins een mini Macje.

  Meer heb je niet nodig.

 • Profielfoto
  Mich

  ja ja ja en nog eens ja:D :D :D

 • Profielfoto
  Pjotr NL

  @maikel22

  en Alienware is van Dell…

 • Profielfoto
  G-Force

  Ik zou heel graag een kleine MacBook willen, 10″ ofzo. Hoeft van mij niet eens zo goedkoop te zijn als een Eee PC, als ‘ie maar klein is!

  Dan wel graag met 1280×800 pixels en niet 1024×640 pixels…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Heb een iBook 12 en MacBookPro 15. Vindt die 12 inch stukker prettiger werken. Indien de resolutie van het scherm goed is, maakt groter vaak NIET beter. Begrijp ook werkelijk het nut van een 17 inch laptop niet. Verkoopt dat product werkelijk goed? Zit te wachten op een leuke MacBook 10 inch. De specs van de Asus EEPC zijn beperkt, liever grotere schijf, meer geheugen, meer snelheid. Dus toch 1000 euro. Is ook dan een prima prijs.

 • Profielfoto
  Regex

  Als apple een mini laptop zou maken, word het waarschijnlijk nog meer ondermaatse performance als dat de macbooks nu zijn, en veel te duur voor hetgeen het apparaat kan. (lees 9x zoveel als een eepc, omdat een apple er zo leuk uitziet)

 • Profielfoto
  the_one

  Ik ben het eens met sven; Apple moet niet te veel laptops in het assortiment hebben. Anders krijg je weer de dramatiek van de jaren 90, waarbij ze 10-15 verschillende laptopmodellen hadden.

  @MacAanZee; Apple is al in de markt + ze zijn alleen maar gestegen. Ze zullen niet in de markt blijven door meer laptopmodellen te presenteren of de boel goedkoper te maken, dit zal sowieso ten koste van de kwaliteit zijn. Apple moet zich gewoon focussen op kwaliteit. Zo is het groot geworden (met ong 10% v/h marktaandeel), en zo zal het ook blijven. Zie het bekende voorbeeld van BMW/Mercedes-Benz, deze merken draaien bijna al 100 jaar mee met ong 10% vd automarkt!

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  6e van de hoeveel volgens de onderzoekers?

 • Profielfoto
  macnick

  Ik denk niet dat Apple dat doet, maar ik zou het wel leuk vinden denk ik!

 • Profielfoto
  SebastienK

  De prijzen kunnen inderdaad wel naar beneden. Ik heb Apple nooit duur gevonden maar als ik zie dat je nu een eePC kan kopen voor €300 valt het op dat ze in het goedkope segment van bvb de Mac mini veel te duur zijn geworden. Een MacBook mini is inderdaad wel goed idee om de onderkant van de markt ook te bedienen.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Ja heel graag een eeeMac en die mag ook best iets duurder zijn want op kwaliteit wil ik niet beknibbelen, wel op het formaat! Een Air stop je toch lastig in je jaszak ook al is die lekker plat.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik ben het ook met the_one en sven eens. Het is een beetje onzin om een kleine laptop te maken. Apple heeft al een compacte laptop (Macbook Air) en daar is al wat gecut aan kwaliteit (slechtere processor) en veel lager mag het echt niet. Waar is het ook nodig voor? Je moet gewoon een tas of w/e meenemen als je ene laptop hebt en het daar in doen.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Een kleintje mag er wel bij. Het hindert de Air niet.

  @Maverick9898: De Air een slechtere processor? Je moet het wel met het juiste segment vergelijken! Dan is het niet meer of minder dan bijv. de Sony’s, maar wel goedkoper en stabieler.

 • Profielfoto
  markj

  mijn volgende laptop wordt en 9, 10 of 11″ van minder dan 1.5 kg, als het even kan in de buurt van 1 kg – als Apple er binnenkort zoéén heeft een Apple, zo néé, dn toch en Asus, Acer of misschien Sony Vaio met linux…ik heb nu een PB 12″ van 2003 en in 2009 is die toch wel aan vervanging toe, want nu al wat traag en ook te zwaar – in elk geval te zwaar om elke dag mee te nemen. Een risico voor Apple, want mocht mij linux goed bevallen (en naar ik hoor is linux de laatste jaren veel gebruikersvriendelijker geworden), worden de thuiscomputer en drie werkcomputers op den duur misschien ook door niet-Apples vervangen.
  Dus als Apple met de computermarkt mee wil, en niet alleen een telefoon- en muziekbedrijf wil worden, denk ik dat een kwaliteits-minilaptop hard nodig is.
  Natuurlijk is het hun goed recht zich op de muziek en telefoon te willen concentreren, maar dan zijn ze geen computerbedrijf meer.

 • Profielfoto
  bassmac

  de specs van de pc-laptops zijn op papier al wel beter en goedkoper, bv voor 3d modelling (max mya cinema)

  dat vind ik eigenlijk maar niks…:(

 • Profielfoto
  jeroenth

  Apple hoeft toch niet op 1 te staan?
  Ik vind het zo wel goed, voor mij niet zo’n te kleine laptop.;)

 • Profielfoto
  Braeburn

  Mijn Powerbook 12″ (2003) is aan vervanging toe en het wordt een kleintje. Ik heb mijn keus nog niet gemaakt (EEE – MSI ?). Ik wacht nog een paar maanden om te kijken of Apple voor kerst met een kleine notebook komt. Anders wordt het een Linux dingetje. Is dat voor Apple verlies aan marktaandeel? Ja (of ik zou de enige moeten zijn natuurlijk).

 • Profielfoto
  Neptunus

  Laat Apple maar in het hogere segment. Ik snap dat ze zelf zo veel mogelijk winst willen maken, maar misschien moeten we het bekijken op de lange termijn. Apple maakt in het hoge segment alleen maar meer winst, dus ik zou niet weten waarom ze op onbekend terrein moeten gaan experimenteren.