Adobe heeft Flash Player voor de iPhone bijna klaar

Door: Statenweg - 27 reacties

Volgens Paul Betlem, ingenieur bij Adobe, is zijn bedrijf bijna klaar met de ontwikkeling van een Flash Player voor de iPhone. Apple is nu aan zet om de ondersteuning voor Flash op de iPhone toe te staan, aldus Betlem tijdens een conferentie in Brighton.

In maart kondigde Adobe’s CEO Shantanu Narayen, zelf ooit werkzaam geweest bij Apple, al aan bezig te zijn met een versie voor de iPhone. Volgens hem is Flash onmisbaar voor een volwaardige internetervaring. Steve Jobs, CEO van Apple, stelde echter dat hij geen interesse heeft in een uitgeklede versie van de Flash Player, die op concurrerende toestellen wel te vinden is, vanwege de beperkingen die het kent. De desktopversie van Flash zou daarentegen te zwaar zijn voor gebruik op de iPhone.

Door het gesloten karakter van de iPhone beslist Apple welke software voor de iPhone beschikbaar komt via de App Store. Als Apple Adobe’s Flash Player toestaan, dan zal deze volgens Betlem zeer binnenkort beschikbaar zijn. Het is niet duidelijk of het gaat over een plugin voor de mobiele versie van Safari of dat de Flash Player een standalone applicatie voor de iPhone zal zijn.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Speedooo

  Alsjeblieft Steve!

 • Profielfoto
  Trizan

  Eindelijk!
  Ben benieuwd. Ik hoop dat het wat wordt.

 • Profielfoto
  william89

  Please Apple je mag alles weigeren in de AppStore maar dit niet:p

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik hoop op een plugin! Veel makkelijker!

 • Profielfoto
  Gigs

  Dat zou heel HEEL mooi zijn!!! Please Stiefe!?

 • Profielfoto
  TheGhostOfWhatever

  eindelijk!! late we hopen op een plug-in

 • Profielfoto
  .Robin

  Mocht tijd worden…

 • Profielfoto
  Yaratje

  Zou mooi wezen:D

 • Profielfoto
  AAPL

  Wat is de toegevoegde waarde hiervan? Ik zie het niet echt..kan iemand me helpen

 • Profielfoto
  diotav

  Net te laat voor de F1 GP van Singapore afgelopen weekend .. deze werd via Flash online uitgezonden terwijl ik moest werken!;)

 • Profielfoto
  MacBoot

  dat is het enige wat ik mis aan de iPhone, een waardige Flash-player
  ik hoop dat Steve dit ook inziet en er op in gaat;)

 • Profielfoto
  sally

  Persoonlijk zou ik het mooi vinden als het kon maar ik kan me niet voorstellen dat de iPhone genoeg Ram en cpu-power heeft om soepeltjes compleet in Flash gemaakte sites met animaties en video af te spelen en er op in te zoomen etc.
  Apple heeft er weinig belang bij. Ondermeer omdat er erg veel flash spelletjes en Flash webapplicaties zijn waar Apple geen invloed op heeft.
  Het argument voor is dat Apple ermee zou kunnen aantonen dat de totale internet ervaring op een iPhone (Touch) echt mogelijk is.
  Er zijn nu eenmaal heel erg veel Flash sites, ook van prestigieuze bedrijven.
  Maarja; dan moet het wel kunnen.

 • Profielfoto
  the_one

  En mocht een flash app te intensief zijn, dan wordt er door de flash player vanzelf een melding weergegeven dat de app te zwaar is voor de computer. Dan krijg je ook mogelijkheid om de flash app niet te laden.
  Dus steve, komop!

 • Profielfoto
  awesomemac

  Hoop op een plugin, want mijn huidige Nokia heeft ook een apart Flash player, erg onhandig

 • Profielfoto
  Gigs

  @AAPL

  Dan kun je op -tig, om niet te zeggen honderden videosites filmpjes kijken; deze zijn meerendeels in het flash-format.

 • Profielfoto
  snipper

  Als Flash designer wacht ik al sinds 2003 op een GSM die Flash Lite ondersteunt (en in NL te krijgen is). Vanaf dag 1 heeft het me verbaasd dat er geen Flash (Lite) op de iPhone zat, nog meer hoe laconiek daarop gereageerd werd en hoe onopvallend Flash door ome Steve als ‘overbodig’ onder het vloerkleed geveegd werd.

  Terwijl juist Apple altijd voor het strakke uiterlijk gaat.. Strakke animaties op het web zijn niet denkbaar zonder Flash. Hier zit duidelijk meer achter, ik vrees politiek.

  @sally: Veel hangt af van hoe de Flash programmeur te werk is gegaan, maar ik zou niet weten waarom een iPhone wél video af kan spelen en geen Flash. Flash movies kun je zo zwaar, maar ook zo licht maken als je zelf wil. De bescheiden schermresolutie van de iPhone is zeker een voordeel. 320×480 = 153.600 pixels vs pakweg 1024×768 = 786.432 pixels van een doorsnee PC scherm.

  Bovendien bevat de huidige Flash player wel erg veel opties die zelden gebruikt worden. De meeste gebruikers zouden het niet eens merken, zelfs als daar aanzienlijk in gesnoeid zou worden. Sterker nog: Er IS een Flash Lite, speciaal voor ‘mobile devices’.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat is perfect. kunnen we eindelijk filmpjes in websites bekijken. Is eigenlijk belachelijk dat dat nog niet kan

 • Profielfoto
  Lucas

  Flash is zooo gedateerd:D

 • Profielfoto
  Jeordy

  Wordt natuurlijk zuur als deze wordt geweerd uit de Appstore…

 • Profielfoto
  Rnowed

  Vind het wel lekker rustig browsen zo zonder al dat flash gedoe.
  Ik wil dus flash maar wel met makkelijk aan/uit knopje :)

 • Profielfoto
  sally

  @snipper
  Je hebt gelijk. Het is in de eerste plaats ‘politiek’.
  Blijft natuurlijk een feit dat de Mac het sneller ‘warm’ krijgt van Flash dan een PC. En dat er dus ook iets grondig moet verbeteren aan de integratie van Flash en het OS van Mac en iPhone.
  Er lijkt te weinig liefde tussen Apple en Adobe om samen dat kindje te maken.

 • Profielfoto
  EL Mystica
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  De volgende keer dat Jobs begint te roepen dat dit “the real web experience” is mag hij wel zorgen dat dit er al in zit ipv dat we moeten wachten en koekeloeren naar websites vol lego blokjes.. Daarbij zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor flash om de Iphone online vele apps te geven die mooi, handig en multifunctioneel zijn..

 • Profielfoto
  error

  Ik denk niet dat die Flash player voor de iPhone snel zal worden toegelaten door Apple. Potentiele concurentie voor de App Store.

 • Profielfoto
  Monsta

  Hoe zit het eigenlijk met de Shockwave plugin? Uit online game ervaring (verveling) heb ik daar toch hele mooie games tussen zien staan in redelijk hoge kwaliteit welke ik in nog niet in Flash ben tegengekomen.. Ik denk dat Flash op de iPhone juist meer mogelijkheden bied voor ontwikkelaars..

 • Profielfoto
  joostjoost

  Als Apple Flash toelaat op de iPhone denk ik dat ze andere plugins als Silverlight van MS ook moeten gaan toelaten. Er zijn niet veel bedrijven die tevreden kunnen terugkijken op samenwerking met MS.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  eindelijk! heb er geen ander woord voor, had dit al bij de 1e update verwacht.