Adobe Creative Suite 4 nader belicht

Door: Jan David Hanrath - 24 reacties

Nooit eerder trakteerde Adobe ons op zo een grote update en nooit eerder zo snel na de vorige. Creative Suite 3 heeft een paar maanden geleden haar eerste verjaardag gevierd en nu al worden we lekker gemaakt met de opvolger: Adobe Creative Suite 4.

Met veertien applicaties en vier gedeelde toepassingen, los verkrijgbaar en in vier verschillende combinaties, is het een software suite voor een legio van bedrijfsprocessen met creatie en creativiteit als terugkerend thema. Het aantal programma’s en het aantal wijzigingen en vernieuwingen is te groot om allemaal te behandelen. Gelukkig heeft Adobe een aantal instructieve filmpjes online gezet die je door de belangrijkste vernieuwingen loodst. Na de lees verder vind je een opsomming van een aantal belangrijke vernieuwingen.

De Engelse versie komt volgende maand op de markt. Voor de Nederlandse vertaling is nog geen publicatiedatum bekend, maar de verwachting is het eerste kwartaal van 2009. Bij Adobe kun je CS4 in het Engels al online pre-orderen. Prijzen variëren van € 772,- voor de CS4 Web Premium en Production Premium upgrade tot € 3.568,- voor een volledige licentie van de Master Collection. Wil je wat geld besparen? Koop dan nu CS3.3 en upgrade gratis naar CS4, zodra deze beschikbaar komt.

Algemeen
Algemeen kan worden gezegd dat met CS4 de integratie van de Macromedia-producten (Dreamweaver, Flash, Fireworks) is voltooid. Zag je bij CS3 in de werking en interface nog de herkomst van de programma’s, nu voelt het als één samenhangend pakket. Dat komt ook omdat programma’s nu nog meer met elkaar kunnen. Zo heeft Acrobat (reader) nu een Flashplayer ingebouwd en kunnen PDF-bestanden flashfilmpjes bevatten. Een ander voorbeeld is dat het verschalen van een afbeelding in Dreamweaver ervoor zorgt dat Photoshop de foto opnieuw resampled van het origineel, om de kwaliteit hoog te houden. De ondersteuning voor tabs in alle programma’s houdt je scherm overzichtelijk als je meerdere vensters open hebt in één programma. Het werken met optievenstertjes is ook prettiger. Doordat je ze kunt verkleinen tot een vertikale knoppenbalk, eten ze niet altijd een deel van je scherm op.

Photoshop
Een van de belangrijkste producten van CS4 is Photoshop Extended. Het begint steeds meer op een 3D modeling programma te lijken. Je kunt 3D objecten draaien en afbeeldingen als textures op 3D objecten plakken. Van 2D zwart-wit landschappen kun je een 3D versie maken en als je een 360º foto hebt, kun je een soort Quicktime VR-achtige weergave krijgen, waarin je kunt pannen, zoomen, tilten en editten. Een leuke functie voor mensen die de waarheid geweld aan willen doen is Content Aware Scaling. Dit zorgt ervoor dat als je een afbeelding wilt vervormen, je niet met maniëristisch dunne mensfiguren opgezadeld wordt. Afhankelijk van de complexiteit van delen van de afbeelding, kiest Photoshop ervoor om bepaalde delen met rust te laten en andere delen samen te drukken of uit te rekken. Zoals we van Adobe gewend zijn staan ook hier een legio aan opties en instellingen tot je beschikking. Leuk voor Mac-users met een MacBook Air of een hele nieuwe MacBook pro is ondersteuning voor Multitouch in Photoshop: zoomen, pannen en draaien met twee vingers. Dankzij het gebruik van hardware acceleration van moderne videokaarten gaat dit ook met hele grote foto’s lekker vloeiend.

inDesign
inDesign, het Desktop Publishing pakket van CS4, heeft internet ontdekt. Door een aantal knoppen en transities toe te voegen aan je document, kun je vrij eenvoudig een Flashversie van je publicatie maken, die leest als een tijdschrift of krant op het scherm. Voor ingewikkelder werk kun je ook het inDesign bestand exporteren naar een nieuw XFL-formaat. XFL zorgt ervoor dat je een publicatie kunt bewerken in Flash. Elke inDesign-pagina wordt dan een keyframe in Flash. Een andere welkome toevoeging is de mogelijkheid om meerdere artboards (onderleggers) van verschillende afmetingen te hebben in één inDesign-bestand. Hiermee kun je voor één project alle uitingen (flyer, kaartje, poster, etc.) in één bestand houden.

Illustrator
Ook Illustrator ondersteund nu meerdere artboards in één bestand. Het werken met verlopen en clipping masks is makkelijker en uitgebreider geworden. Een mooie nieuwe tekentool is de Blob Brush. In plaats van het tekenen van paden, teken je hiermee als een soort kalligraaf gevulde vectorobjecten. Het Appearance Panel is ook een stuk slimmer geworden. Het is nu mogelijk om de pen en kleur eigenschappen van meerdere objecten tegelijk te wijzigen. Smartguides maakt (net als in Keynote van Apple) het uitlijnen van objecten op het artboard een stuk makkelijker.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Sunneh

  Oke.. dit wordt weer een UBER pakket om te hebben.. Kan niet wachten op de release.. maar toch blijft één ding jammer.. studenten versie van minimaal 500,- .. het blijft te duur voor de arme student =(.

  Weet iemand overigens de exacte release datum?

 • Profielfoto
  Jeordy

  Vergeet de graceperiod niet!!

  Koop nu CS3 en ontvang gratis CS4. Voordeel kan oplopen tot 250 euro per pakket. Voor de mensen die meerdere pakketten hebben erg aantrekkelijk (voor de single users ook natuurlijk)!

 • Profielfoto
  KingAchille

  Zou je als student goedkoop kunnen upgraden?
  Mvg,

 • Profielfoto
  imathijs

  Oooooh valt mee. *trekt portemonnee en vindt paperclip, kapot visitekaartje en dode vlieg*

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  “vindt paperclip” He, die is van mij!!!

 • Profielfoto
  icreate

  Ik hoop dat ze vooral wat aan de snelheid en performance gaan doen nog. Illustrator mag nog een pak sneller, zeker in het opstarten. Photoshop mag beter presteren als je met grotere bestanden werkt zoals vb B1 affiches. Vooral als je de programmas soms combineert en samen draait mag de performance vooruit gaan. En ja zelfs op een macbook pro die vol zit met ram. Flash mogen ze van mij net iets minder ingewikkelde vernieuwingen geven want het wordt allemaal wat veel om bij te houden.

  De tranistie gaat toch wat snel vind ik. Mensen die echt voor deze software betalen moeten zich toch wat in hun gat gebeten voelen als ze nu horen dat ze na een klein jaar al terug moeten investeren om bij te blijven.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Heb begrepen van een insider dat – indien niet persé nodig – het verstandig is te wachten op InDesign CS5, aangezien de hele structuur daarin op de schop gaat en alles in XML over zal gaan. Scheelt je toch weer een hoop duiten.

 • Profielfoto
  niels

  Persoonlijk vind ik de snelle update een beetje jammer. Voor mn bedrijf heb ik de afgelopen anderhalf jaar zowel Design Standard als Web Standard gekocht. Ik zou de software graag na twee-drie jaar vernieuwen voor een upgradeprijs. Echter, om na een jaar al een bedrag van zo’n €700 te steken in een upgrade gaat me wat ver, Met dat geld kan een hoop ander leuks gedaan worden.

  Jammer alleen is dat over zo’n anderhalf/twee jaar CS5 uit zal zijn. Met als gevolg dat upgraden alleen nog vanuit CS4 kan, en ik dus weer de volle prijs mag gaan betalen. Beetje jammer, ik ben echt niet te spreken over zulke snelle softwarevernieuwingen.

  Maar goed, het wordt in 2010 dus weer een gratis tripje naar de V.S. om het dan maar volledige pakket daar veel goedkoper aan te schaffen.

 • Profielfoto
  snipper

  Zoals altijd zijn de echte verbeteringen gering van versie tot versie. Net als bij Word, wat een waterhoofd aan ‘handige opties’ heeft die per stuk door bijna niemand gebruikt worden, is de druk van de aandeelhouders groot om toch vooral maar weer snel met een ‘noodzakelijke’ update te komen.

  Veel bedrijven moeten domweg wel meedoen met updaten omdat ze regelmatig bestanden aangeleverd krijgen van anderen, in de CS4 versie.

  Drukkerijen die daar geen last van hebben, blijken na 6 jaar nog prima met ‘antieke’ versies van illustrator hun werk te kunnen doen.

 • Profielfoto
  niels

  tweede reactie..:)

  Ik zie dat CS4 Design Premium nu alle apps biedt waar ik eerder twee suites voor heb gekocht (er zat een jaartje tussen). Een upgrade kost met $599 (=€410) in America, of €891,31 in Nederland. Dat wordt een pakketje meenemen uit de VS dus volgend voorjaar. €400 kan er dan wel af:)

  Het blijven ratten zeg… het is in NL gewoon 2x zo duur. Iedereen die een volle suite wil kan rustig een vakantie naar de VS boeken. Weekje NY in een niet te duur hotel (jeugdherberg), concertje, even software halen bij de Apple Store in Greenwich (5th Av is veel te druk) en je bent net zo duur uit.

 • Profielfoto
  Afroman

  Photoshop CS4 leuk voor MacBook Pro en AIR gebruikers???
  Dat houdt in dat de Air dus hier krachtig genoeg voor is.

 • Profielfoto
  Jack Rabbit

  Is dat mogelijk!?
  Een US (amerikaanse) versie als upgrade voor m’n engelstalige cs3??!!
  Wist dat niet dat dat kon…
  Is wel interessant wellicht, want in dollars kost de upgrade (creative suit) $.599 maar bijna 899 Euro.!!
  Heeft iemand hier ervaring mee!?
  En ..als ik dan toch bezig ben…stel dat ik het laat kopen door family or friend in canada (dat zal qua prijs niet veel verschillen van de us versie lijkt me!?) hoe handel ik dat hier in de lage landen dan af met bijv. de btw die ik er anders over zou hebben betaald (en op kan geven)…
  Ben benieuwd of iemand hier iets over weet!
  Cheers!
  Jack.R

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Het verslag van de presentatie in A’dam staat online op mijn website: http://www.martijnsnels.nl

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ Martijn Snels: die link staat nu in het artikel over de presentatie.

 • Profielfoto
  nl-x

  Ik weet niet hoe slecht het gaat met de dollar. Maar de Web Premium staat er voor $1699. Dus dat hier boven EUR 772 staat lijkt me wel erg sterk.

 • Profielfoto
  nl-x

  En EUR 3568 voor Master Collection!? Op de site doet ie maar $2499 voor een retail (non-upgrade) version.

 • Profielfoto
  datadirected

  Heel bizar, lijkt er op dat mijn post is verdwenen… maar goed. Nee, je mag geen Amerikaanse versie gebruiken als Nederlander. Althans, de materie is wat complex, dat beweert Adobe in zoveel woorden in hun licentie voorwaarden.

  Verder ben ik benieuwd hoe het met die grace period zit, want “vroeger” was die officieus en de laatste paar keer was er een heus programma voor bij Adobe, nu kan ik er niets over vinden. Iemand?

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Releasedatum is de maand oktober. Voor de nederlandse pakketten? December 2008. Overigens is het InDesign en niet inDesign. De multiple artboards is geen feature request maar een feature overgenomen uit FreeHand. Dat alle applicatie’s nog beter met elkaar kunnen samenwerken heet dynamic link. Adobe heeft besloten om een tweedeling te maken in upgrade tarieven. Gebruikers van CS3 betalen minder voor de upgrade dan gebruikers van oudere versie’s. Dit geldt voor zowel CS gebruikers (CS, CS2) als de gebruikers van Macromedia Studio MX/2004. Elke Creative Suite van Adobe heeft een omlooptijd van 18-20 maanden. Dat is al jaren zo. Bij Adobe is men al begonnen aan CS5. Je hoeft de upgrade niet te kopen. Wat goed opvalt in deze versie is dat alle applicatie’s dezelfde user interface gebuiken.

 • Profielfoto
  Sunneh

  @ MouseMighty .. er is dus nog geen datum bekend? Algemeen in Oktober dus? Hmz.. leuk verjaardags cadeautje =). Toch heeft er een zeer lange periode tussen PS7 en CS1 gezeten toch? Kan me goed herinneren dat ik minimaal twee jaar met het pakket had gewerkt tijdens me vorige opleiding.

 • Profielfoto
  Lacebag

  Mooie prijs opzich, mensen die het te duur vinden hebben zeker nooit Quark Express bekeken. Dat is slechter en duurder.
  En daarbij komt dat de mensen die dit echt kopen het ook dagelijks gebruiken. De kosten heb je er dan zo uit natuurlijk.

  Ik verwacht ook wel dat de grote drukkerijen gewoon gaan zeggen: Lever maar compatible bestanden aan voor ons anders drukken we niks voor je. Die gaan voorlopig nog niet upgraden tot CS7 of CS8.

 • Profielfoto
  SvS

  @ Lacebag; het is QuarkXPress, niet Quark Express. Verder heb je gelijk hoor.

  Maar van mij mag de update frequentie wel lager en men mag ook tussendoor met gratis kleine updates komen…

 • Profielfoto
  .Robin

  Zijn er ook werkelijk mensen die dit kopen voor pak een beet 1500€ ? Heb laatst nog gelezen dan 70% van de Adobe suite gebruikers getorrent zijn.

 • Profielfoto
  Maersk

  Trakteert Adobe ons? We moeten er nog steeds achterlijk veel geld voor betalen! ;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Sunneh Er is wel een datum bekend. Heel simpel die heeft Adobe medegedeeld in de persconferentie op 23-09 voorafgaand aan de User Group meeting. Hoe ik dat weet? Ik was erbij. Het voelt alsof de laatste versie CS3 nog maar net nieuw is. Dat is niet zo. Ga maar zoeken naar releasedata. Dat is wat anders dan het aankondigen dat er iets aankomt. Ik proef een beetje we worden in ons hol gepoerd, het is duur, blablabala. Dan koop je het niet. Compatible voor drukker? PDF…hoe compatibel wil je het hebben en anders schaf je toch “gewoon” QXP 8 aan? Gooi je ook je geld weg. Iedereen die professioneel met deze Adobe apps werkt heeft een upgrade naa CS minimaal gedaan. Een upgrade is wat anders dan compleet nieuw aanschaffen. Tja ik wil ook de Master Collection wel hebben en er niets voor betalen ???