Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 25 september 2008

Adobe Creative Suite 4 nader belicht

Nooit eerder trakteerde Adobe ons op zo een grote update en nooit eerder zo snel na de vorige. Creative Suite 3 heeft een paar maanden geleden haar eerste verjaardag gevierd en nu al worden we lekker gemaakt met de opvolger: Adobe Creative Suite 4.

Met veertien applicaties en vier gedeelde toepassingen, los verkrijgbaar en in vier verschillende combinaties, is het een software suite voor een legio van bedrijfsprocessen met creatie en creativiteit als terugkerend thema. Het aantal programma’s en het aantal wijzigingen en vernieuwingen is te groot om allemaal te behandelen. Gelukkig heeft Adobe een aantal instructieve filmpjes online gezet die je door de belangrijkste vernieuwingen loodst. Na de lees verder vind je een opsomming van een aantal belangrijke vernieuwingen.

De Engelse versie komt volgende maand op de markt. Voor de Nederlandse vertaling is nog geen publicatiedatum bekend, maar de verwachting is het eerste kwartaal van 2009. Bij Adobe kun je CS4 in het Engels al online pre-orderen. Prijzen variëren van € 772,- voor de CS4 Web Premium en Production Premium upgrade tot € 3.568,- voor een volledige licentie van de Master Collection. Wil je wat geld besparen? Koop dan nu CS3.3 en upgrade gratis naar CS4, zodra deze beschikbaar komt.

Algemeen
Algemeen kan worden gezegd dat met CS4 de integratie van de Macromedia-producten (Dreamweaver, Flash, Fireworks) is voltooid. Zag je bij CS3 in de werking en interface nog de herkomst van de programma’s, nu voelt het als één samenhangend pakket. Dat komt ook omdat programma’s nu nog meer met elkaar kunnen. Zo heeft Acrobat (reader) nu een Flashplayer ingebouwd en kunnen PDF-bestanden flashfilmpjes bevatten. Een ander voorbeeld is dat het verschalen van een afbeelding in Dreamweaver ervoor zorgt dat Photoshop de foto opnieuw resampled van het origineel, om de kwaliteit hoog te houden. De ondersteuning voor tabs in alle programma’s houdt je scherm overzichtelijk als je meerdere vensters open hebt in één programma. Het werken met optievenstertjes is ook prettiger. Doordat je ze kunt verkleinen tot een vertikale knoppenbalk, eten ze niet altijd een deel van je scherm op.

Photoshop
Een van de belangrijkste producten van CS4 is Photoshop Extended. Het begint steeds meer op een 3D modeling programma te lijken. Je kunt 3D objecten draaien en afbeeldingen als textures op 3D objecten plakken. Van 2D zwart-wit landschappen kun je een 3D versie maken en als je een 360º foto hebt, kun je een soort Quicktime VR-achtige weergave krijgen, waarin je kunt pannen, zoomen, tilten en editten. Een leuke functie voor mensen die de waarheid geweld aan willen doen is Content Aware Scaling. Dit zorgt ervoor dat als je een afbeelding wilt vervormen, je niet met maniëristisch dunne mensfiguren opgezadeld wordt. Afhankelijk van de complexiteit van delen van de afbeelding, kiest Photoshop ervoor om bepaalde delen met rust te laten en andere delen samen te drukken of uit te rekken. Zoals we van Adobe gewend zijn staan ook hier een legio aan opties en instellingen tot je beschikking. Leuk voor Mac-users met een MacBook Air of een hele nieuwe MacBook pro is ondersteuning voor Multitouch in Photoshop: zoomen, pannen en draaien met twee vingers. Dankzij het gebruik van hardware acceleration van moderne videokaarten gaat dit ook met hele grote foto’s lekker vloeiend.

inDesign
inDesign, het Desktop Publishing pakket van CS4, heeft internet ontdekt. Door een aantal knoppen en transities toe te voegen aan je document, kun je vrij eenvoudig een Flashversie van je publicatie maken, die leest als een tijdschrift of krant op het scherm. Voor ingewikkelder werk kun je ook het inDesign bestand exporteren naar een nieuw XFL-formaat. XFL zorgt ervoor dat je een publicatie kunt bewerken in Flash. Elke inDesign-pagina wordt dan een keyframe in Flash. Een andere welkome toevoeging is de mogelijkheid om meerdere artboards (onderleggers) van verschillende afmetingen te hebben in één inDesign-bestand. Hiermee kun je voor één project alle uitingen (flyer, kaartje, poster, etc.) in één bestand houden.

Illustrator
Ook Illustrator ondersteund nu meerdere artboards in één bestand. Het werken met verlopen en clipping masks is makkelijker en uitgebreider geworden. Een mooie nieuwe tekentool is de Blob Brush. In plaats van het tekenen van paden, teken je hiermee als een soort kalligraaf gevulde vectorobjecten. Het Appearance Panel is ook een stuk slimmer geworden. Het is nu mogelijk om de pen en kleur eigenschappen van meerdere objecten tegelijk te wijzigen. Smartguides maakt (net als in Keynote van Apple) het uitlijnen van objecten op het artboard een stuk makkelijker.

Reageer op artikel:
Adobe Creative Suite 4 nader belicht
Sluiten