Wikipedia applicatie voor iPhone/iPod ziet licht

10 reacties

Wikipedia – de open, online encyclopedie die volgens de publicatie van Jim Giles in Nature (2005) even nauwkeurig is als de Encyclopedia Brittanica – is nu vertaald naar een native iPhone / iPod touch applicatie (iTunes link). Naast deze nieuwe applicatie hadden we eerder reeds kennis genomen van een Wikipedia webpagina voor de iPhone

Nu de scholen en colleges weer begonnen zijn, is een ‘wiki in the pocket’ natuurlijk een van de mooiste dingen die er zijn. Bijna alle kennis van de wereld in je broekzak, daar kan geen enkele docent tegenop! Wanneer je al die zware kennis een beetje beu bent, dan is er niks leukers dan tijdens een suf college kennis op te doen van dingen die je helemaal niet had willen weten.

En dan nu terug naar Brittanica, want die waren niet zo blij met de publicatie van Giles:

“Almost everything about the journal’s investigation, from the criteria for identifying inaccuracies to the discrepancy between the article text and its headline,was wrong and misleading.”

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  leuke app!

 • Profielfoto
  verriet

  En we hadden WikiMe natuurlijk al. Die laat artikelen zien uit Wikipedia die betrekking hebben op de plaats waar je je bevindt.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Frietvorkje
  En dan klikken op ‘geluid afspelen’ (rechts op de pagina)

  :D

 • Profielfoto
  xvisx

  En wéér wordt dat Nature-onderzoek erbij gehaald, die op meerdere punten mank gaat (hoeveelheid onderzochte artikelen, de aard van de onderzochte artikelen (voornamelijk wis- en natuurkundige artikelen)) waar de conclusie niet uit getrokken kan worden -wat Nature later ook heeft bijgesteld- dat Wikipedia even nauwkeurig is als de Encyclopedia Brittanica.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  @xvisx: En daarom staat ook het wederhoor van Brittanica er netjes als PDF tussen.

 • Profielfoto
  snipper

  Alsof je zo’n verzameling boeken kan vergelijken met een web applicatie.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De Wikipedia is erg makkelijk en op je iPhone of iPod natuurlijk heel handig om altijd te kunnen raadplegen, maar je moet je wel blijven realiseren dat het een gebundelde kennis is van miljoenen gebruikers. Vaak heel accuraat, maar niet altijd, want iedereen kan er zelf iets aan veranderen. Zelfs het Koninklijk Huis :):)

 • Profielfoto
  kleini

  En toch blijft het een heel interessante app!

 • Profielfoto
  Neptunus

  Bij de betere of controversiëlere artikelen op Wikipedia staat een waslijst aan bronnen, waaronder boeken, tv-stations en noem maar op. Die pagina’s zijn voor zover ik weet en heb gezien heel precies.

 • Profielfoto
  blt

  Goh, dat verbaast me niets aangezien de meeste wiskundige en wetenschappelijke artikelen in eerste instantie grotendeels uit de Encyclopedia Brittanica zijn gehaald.