Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 15 augustus 2008

Vijf goede redenen om geen iPhone te kopen

Wie wel eens een zwarte of witte iPhone 3G in zijn of haar handpalm heeft gehad, kent het verschijnsel: een plotseling opvlammende technolust die bijna onbedwingbaar flakkert in het binnenste. Maar nu het stof van de stampede die de introductie van de eerste modellen teweegbracht weer is nedergedaald, blijkt er toch veel voor te zeggen om het toestel vooralsnog links te laten liggen.

One More Thing zet de vijf voornaamste grieven op een rijtje.

5) Gedwongen winkelnering
Wie Apple als mobiele telefoonpartner uitkiest, belandt tegelijkertijd in bed met T-Mobile. En niet zo’n beetje ook: minimaal twee jaar ben je abonnementsgewijs aan de roze telecomreus gebonden. De exclusiviteitscontracten die Apple in ieder land met een telecommer van dienst heeft gesloten zullen ongetwijfeld de marktpenetratie een fikse boost geven, maar de gedwongen winkelnering laat geen enkele ruimte meer voor keuze. En dat 24 maanden lang.

4) Hij is veel te groot
Het toestel bevindt zich duidelijk aan de lompe zijde van het gelijk. Natuurlijk, dat scherm moet ergens blijven – dat begrijpen wij ook nog wel. Borst- en binnenzak zijn dan ook niet zo’n probleem, maar een gezond geschapen Hollandse knaap zal hem niet graag ter linker- of rechterzijde in de broekzak laten glijden.

3) Zonder sap vaart niemand wel
Best leuk natuurlijk: one device to rule them all. Je mobiele telefoon. Je iPod. Je PDA. Je ‘always on’ Internet Device. Je Remote Control. Maar wie zich op al die functies al te enthousiast uitleeft merkt alras dat halverwege de dag het feestje voorbij is. Dood. Leeg. Opperdepop. Even bijladen in de auto dan maar? Think again – in de voortdurende hang naar productverbetering heeft het Apple behaagd om het ‘Charge over Firewire’ draadje niet meer door te verbinden, waardoor het gros van de huidige carkits, docks en anderssoortige opladers plotseling alle dienst weigert. Een leuke presse papier is het gevolg. En een wel heel rustige middag.

2) Hij is veel te klein
Een iPod van 16GB? In 2008? Da’s nog geen 50 CD’tjes in Apple Lossless. Moet toch die iPod Classic nog mee. Ga terug naar punt 4) en vermenigvuldig het leed met twee.

1) Je kunt er niet mee bellen
Nou ja… Soms wel natuurlijk. Af en toe. Een beetje. Het 3G netwerk heeft lang niet overal een decent bereik. Zeker niet inpandig. Volgens T-Mobile ligt het niet het netwerk, maar aan de iPhone. Apple denkt daar weer heel anders over. Hoe dan ook – met een iPhone loop je een stevig risco in korte tijd de risée van je vriendenkring te worden. Je hoort ze al fluisteren:
“Waarom loopt hij nou de regen in?”
“Daar mag je hem niet mee pesten. Hij heeft een iPhone.”
“Ah…”

Reageer op artikel:
Vijf goede redenen om geen iPhone te kopen
Sluiten