Vijf goede redenen om een iPhone te kopen

29 reacties

De inventarisatie van een vijftal goede argumenten om de de aanschaf van een iPhone 3G nog eens kritisch te overwegen heeft het nodige stof doen opwaaien onder onze gewaardeerde kijkbuisvriendjes. En terecht, want met de mobiele telefoon van Apple is het bepaald niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Maar gelukkig is het ook niet louter kommer en kwel. De validiteit van het vorige overzicht niettegenstaande, presenteren we derhalve vandaag een overzicht van vijf in het oog springende redenen om wel degelijk tot aanschaf van het toestel over te gaan en kijken we of deze voldoende gewicht in de schaal leggen om de balans te doen omslaan.

5) Innovatie
De iPhone 3G staat stijf van de nex-gen handigheden: de Touch interface is een natte droom om te gebruiken, Visual Voicemail laat je op momenten waar de factor tijd een uitdaging vormt razendsnel het kaf van het koren scheiden, GPS integreert juichend met Google Maps. En nog zo wat dingen.

4) Integratie
Eén voor allen en allen voor één. Spreken. Schrijven. Luisteren. Kijken. Web. Mail. Chat. SMS. GSM. 2G. 3G. WiFi. Zakelijk. Privé. Push. Pull. Alles onder één wijsvinger voorhanden. Waar je wilt. Wanneer je wilt. Hoe je maar wilt. In één apparaat.

3) App Store
Het gecontroleerd openstellen van de iPhone voor applicaties van derden door middel van de App Store is wellicht nog wel de grootste innovatie van het hele iPhone-gebeuren. Natuurlijk, de eerste golf van applicaties bestaat vooral uit spelletjes die zich voor je nichtje van 18 maanden al aan de kinderachtige zijde van het gelijk bewegen, gimmickapplicaties die nauwelijks één keer leuk zijn, eindeloze oplossingen voor het samenstellen van lijstjes en De Bijbel in elke vertaling naar keuze. Maar langzaam doemen de eerste serieuze kandidaten op. GTD apps als Things en OmniFocus syncen al vrolijk heen en weer van je mac naar je foon en weer terug. Apple’s eigen Remote laat zien hoe je iPhone een heel nieuwe functie kunt geven. Social Networking meets Real Life met MySpace Mobile, Twitterific, Facebook en IM. Het komt wel goed met die App Store.

2) Best iPod ever
OK, 16GB biedt niet echt een weelde aan opslagcapaciteit, maar voor het overige vormt de iPod-functie van de iPhone de beste incarnatie van Apple’s muziekspeler tot nu toe. De Touch-interface maakt het vinden en afspelen van muziek leuker en makkelijker dan ooit tevoren, terwijl de royale aandacht voor Cover Art weer wat van het aloudje LP-hoezenplezier weet terug te brengen. Voeg daaraan toe dat het ruisniveau ten opzichte van de eerste iPhone en de huidige iPod Touch aanzienlijk is teruggebracht en dat de plugingang niet langer verzonken is, waardoor je nu zonder problemen ook oordopjes en hoofdtelefoons van fatsoenlijke kwaliteit kunt gebruiken.

1) Class leadership
Natuurlijk blijven er haken en ogen zitten aan het gebruik van de iPhone. De beperkte opslagcapaciteit limiteert het gebruik als mediaspeler. Wie dagelijks veel van de verschillende functionaliteit gebruikt, draadloze communicatie niet schuwt en/of fervent liefhebber is van Push Mail zal merken dat hij maatregelen moet treffen om de batterij tussentijds bij te laden. De ontvangst van het 3G netwerk van T-Mobile is op veel locaties ondermaats – of dat nu ligt aan het netwerk of aan het toestel is als gebruiker niet zo interessant. En zo zijn er nog wel wat zaken die, afhankelijk van je wensen en gebruikspatroon, de glans van de iPhone wat doen verdoffen.

Maar, om het met de grote filosofen van Miele te zeggen: er is geen betere. Op bijna alle gebieden waar de iPhone tekort lijkt te schieten, is eenvoudigweg geen beter alternatief beschikbaar. Andere 3G telefoons hebben nog minder opslag en batterijcapaciteit, veelal kleinere schermen, beperktere web-functionaliteit, schralere 3rd party software, een onhandiger gebruikersinterface, etcetera, etcetera. Vooralsnog is de iPhone 3G eenvoudigweg the best that you can get.

Is het beste goed genoeg? Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Onze vrienden uit Eindhoven zijn bepaald niet de enigen die dingen beter maken – in Cupertino liggen de volgende modellen al weer op de tekentafel. Geleidelijk aan zullen de nadelen van nu worden ingeruild voor de mogelijkheden van straks. Maar de toekomst is al begonnen – en wie morgen niet te laat wil zijn, is vandaag beter op tijd.

Achteloos bepotelde de rechterwijsvinger van uw redacteur de glazen plaat van zijn zwarte iPhone 3G, popelend gereed voor een nieuwe reis door het digitale onbekende…

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik ben van plan volgend jaar een iPhone aan te schaffen. Nog even afwachten hoe de problemen zich langzaam oplossen. Hopelijk is er een wonder waardoor T-Mobile niet de enige aanbieder meer is. Dromen mag ik denk ik. :p

 • Profielfoto
  cacaodealer

  Mooi, zoiets wilde ik wel horen na al die negatieve reacties :) iPhone is still number 1

 • Profielfoto
  Dennisf

  Wat minder scherp als het andere artikel:) Sowieso ben ik helemaal supertevreden met mijn 1st gen iPhone. Bij iedere update en handige app lijkt het wel of je weer een nieuw speeltje hebt gekocht..
  Door de iPhone ben ik in ieder geval overgestapt naar Apple met een MB en een MBP. Ik denk dat de iPhone veel nieuwe klanten gaat overhalen om ook andere producten van Apple te kopen.

  Natuurlijk is het niet allemaal rozegeur en maneschijn met de iPhone. Het is een work in progress.

  Maar waarom nu iedere keer dezelfde man met pijpmond als foto illustratie erbij moet staan??? Die kennen we nu wel!! ;)

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  Dat is gewoon een juigende iphone eigenaar.
  Wat een rare fantasie tjes heb jij? Of is dat een fobie die daar naar boven kruipt bij het zien van juigende mannenmonden in die bepaalde houding??:P

 • Profielfoto
  @iMen

  Hij is inderdaad minder scherp als het vorige artikel… Achteraf toch twee slechte artikelen die jullie beter niet hadden kunnen plaatsen.

 • Profielfoto
  Regex

  Het blijft een telefoon die zijn core (telefoneren) niet waar kan maken. Slecht product wat opgeleukt schijnt te moeten worden met oude grafische truukjes.

 • Profielfoto
  Applesap

  Door slechte artikelen leer je de goede meer waarderen, om maar even filosofisch te lullen :p

  Niet dat ik het artikel persoonlijk slecht vindt, zeker niet. Door alles te lezen kun je wel beter je eigen mening vormen en voor jezelf beslissen of je hem wel of niet koopt. Zo denk ik er althans over…

 • Profielfoto
  Marius1976

  @iMen

  Onzin wat je schrijft. Het feit dat er -tot nu toe met name op het eerste artikel- zo onvoorstelbaar veel reacties zijn gekomen, is al het bewijs dat het een geweldig goed artikel was.

  De voorpagina is niet bedoeld om ieders ego maar voortdurend te strelen, of om alleen maar te bevestigen wat je graag wilt horen. De voorpagina is om te ‘prikkelen’ en om uit te nodigen tot reactie. Daarin slaagt René Bouwmeester bijzonder goed.

 • Profielfoto
  proud

  Goed geschreven rené!!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Om iedereen maar weer blij te houden?

  stomme telefoon discussie.

 • Profielfoto
  2xdutch

  Ben net om, heb er toch een gekocht (tegen de rationele argumenten in) en eigenlijk best tevreden. Alleen merk ik dat ik mezelf beperking opleg bij het gebruik als iPod etc, om de batterij te sparen.
  Maar wat is het leuk om met de 3G op mijn bureau alles te kunnen doen en bereiken wat de systeembeheerders hier proberen te blokkeren!

  Power to the Mac users.;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Er zit wel vooruitgang in maar ik vind het nog net niet genoeg.

  Ik wacht nog even. Vind hem eigenlijk ook wel te groot voor als telefoon. En mis heel veel functies.

 • Profielfoto
  hokkie

  ik citeer: “Het gecontroleerd openstellen van de iPhone voor applicaties van derden door middel van de App Store is wellicht nog wel de grootste innovatie van het hele iPhone-gebeuren.”

  Aanvulling:

  Wellicht ook wel de grootste handicap van het toestel, Apple laten beslissen of een applicatie wel dan niet “juist/ geoorloofd” is? Laat de gebruiker dat lekker zelf beslissen!!! Ben blij dat ik mijne geh***t heb;)

  Affijn, je moet ergens beginnen en ja, het begin is er… succes anderen! ga daar maar eens mee concurreren.

 • Profielfoto
  Laurens

  @regex:
  Heb je zelf een iPhone? Ik heb in het verleden diverse Nokia’s en SE’s gehad maar nog nooit zo’n helder en duidelijk telefoongeluid als met mijn iPhone.

 • Profielfoto
  Regex

  Ja ik heb een iPhone… eerste versie TOP!

  3G versie, brakke zooi.

 • Profielfoto
  error

  En dan nu nog een stukje waarom je beter een iPod touch kunt kopen i.p.v. een iPhone 3G

 • Profielfoto
  profclimber

  ach jah en so what dat je niet overal 3g hebt wees blij dan gaat de batterij langer mee, iedereen doet net of je continu umts nodig hebt.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  @ René Bouwmeester,

  Dat gaat niet goed gozer,dit is voor het eerst in jaren dat ik me niet erger aan een artikel van je….hoe moet dat nou verder? ;)

 • Profielfoto
  dinck

  tsja, integratie? zakelijk en privé? dat ik hem niet kan synchroniseren met outlook op mijn werk is juist de voornaamste reden om hem niet te kopen! en dan zijn er nog enkele bezwaren waar ik iets makkelijker overheen zou kunnen stappen.
  class leadership? overigens zijn er ook telefoontjes op de markt die gebruik maken van (verwisselbaar) sd-geheugen, inmiddels ook niet meer dan 50,- voor 16gb…, dus minder opslagcapaciteit? en voor windows mobile zijn duizenden titels 3d party software te krijgen!
  toegegeven, de interface van windows mobile is niet fijn, maar als je je telefoon alleen gebruikt voor bellen, agenda en contacten, en een hoogstenkele keer internet, dan heb je de mogelijkheid van 99 sneltoetsen die je de hele interface doen vergeten (en daarnaast ook voicedialing en fatsoenlijke toetsen voor je foutloze tekstinvoer)
  – waar blijft apple eigenljk met handschriftherkenning?

 • Profielfoto
  sturb

  nou nou nou
  weer een lekker goed journalistisch hoogstaand stukje stellen jullie hier weer tentoon. Ik weet niet tot welke doelgroep jullie jezelf richten maar met zinnen als:

  onder onze gewaardeerde kijkbuisvriendjes.

  en

  Eén voor allen en allen voor één

  raken jullie jullie met moeite bekregen status van goede nieuws site toch echt heel erg makkelijk kwijt….
  Gaat OMT ook lekker populistisch woordgebruik stimuleren? Nee toch?

 • Profielfoto
  Dennisf

  @dink
  Ik synchroniseer juist mijn outlook agenda op het werk op mijn iphone (via mobileme). Wellicht toch zinvol om je iets meer te verdiepen in de mogelijkheden.

  Een afspraak inplannen bij een klant betekent in mijn geval dat de afspraak op de zaak in mijn outlook agenda staat en daarnaast ook nog eens op mijn MacBook Pro en de MacBook van mijn vrouw (weet ze gelijk waar ik uithang).

  Zakelijk is dit toestel voor mij een verademing. Mijn secretaresse mailt me terugbelnotities die ik in de auto kan aantikken waarna ik ze keurig kan terugbellen. Na een Nokia 6230i waarbij ik zweerde totaal niet de persoon te zijn voor een smartphone ben ik helemaal om.

  In het algemeen:
  Overigens lees ik meer negatieve reacties van mensen die het toestel niet hebben of na 1 dag alweer ingeleverd hebben dan van mensen die al een tijdje ermee werken.
  Ik weet niet of jullie je switch naar de Mac nog kunnen herinneren?? Ik wel (redelijk kort geleden) en na 1 dag wilde ik de boel weer inleveren omdat er niet op een normale manier mee te werken viel. Op aanraden van een vriend het wat langer volgehouden en veel OMT gelezen (en gevraagd). Nu een believer!!:)

 • Profielfoto
  falleri

  @Dennisf: Dat is logisch, negatieve mensen willen zoveel mogelijk klagen. De mensen die tevreden zijn (zoals ik) verdoen niet continu hun tijd met hun favoriete speeltjes verdedigen.. :D (wat overigens vaak ook een averechtse werking heeft) (als ze al de moeite nemen om alle negatieve berichtjes te lezen..)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo af en toe ’s internetten….?! De iPhone is juist bedoeld om er veel en handig mee te kunnen internetten en dat werkt ook uitstekend. Het blijkt ook dat iPhone bezitters vele malen meer internetten dan mensen met een op Windows gebaseerde mobiel.

 • Profielfoto
  James T. Kirk

  Een leuk toestel, maar voor mij i.c.m. het T-mobile abbo domweg te duur. Bovendien wil ik een toestel met Bluetooth. Overigens op deze site http://resources.zdnet.co.uk/articles/imagegallery/0,1000002003,39459929-1,00.htm een reportage hoe de iPhone 3G er van binnen uit ziet. :D

 • Profielfoto
  sypie

  Zo OMT, op de donder gehad van Bunnik over het negatieve verhaald?

 • Profielfoto
  jamm

  1 reden is al genoeg….gewoon een geil ding:)
  daarnaast gewoon goed mobiel internet.

 • Profielfoto
  dinck

  @Dennisf
  Leuk en wel, maar toch niet voor iedereen. op mijn werk kán sowieso alleen met ActiveSync (de automatiseringsdienst gooit de pc potdicht en staat ook geen bluetooth toe), bovendien vind ik het nogal wat om behalve een relatief duur abonnement ook nog eens een abo op mobileme te moeten nemen.
  Ik heb geen secretaresse en maak mijn afspraken zelf, en sync dat thuis en op het werk. Mobiel e-mail zou ik zelfs weigeren zoals ik op mijn werk ook duidelijk maak dat het feit dat ik een telefoon heb niet betekent dat ik altijd bereikbaar ben. Internetten onderweg? Voor mij hoeft het niet, ik zit al teveel achter het scherm. En in noodgevallen voldoet mijn smartphone ook. Altijd muziek bij me hebben? Ik had vroeger al een Walkman, toen een Discman, toen een Minidisc en tenslotte een vroege iPod en merkte dat, hoewel het steeds makkelijker werd, ik er steeds minder behoefte aan had.
  Verder ben ik al zo’n twintig jaar privé Mac-gebruiker, en in helaas te weinig banen ook professioneel. Daarnaast had ik al de eerste generatie Palm en nu dan een Windows smartphone, dus ongevoelig voor nieuwe ontwikkelingen ben ik zeker niet. Ik denk ook dat ik mij heel erg thuis zou kunnen voelen met de interface van de iPhone. Maar hij kan gewoon simpel niet wat ik er van verlang…
  Wat ik wil zeggen is dat ik ieder zijn/haar iPhone en ook zijn/haar plezier daaraan gun, maar dat het niet voor iedereen even aantrekkelijk is. Misschien erger ik me wel aan de Pavlov-reactie van vele forumleden als iemand het waagt ook maar één vinger uit te steken naar een ontzettend knap gehypt gadget.
  Als de iPhone voor jou wel werkt, dan ben ik blij voor je. Maar blijf kritisch, en dan wordt de op zich goede iPhone misschien wel beter. Productontwikkeling en -verbetering krijg je niet door adoratie!

 • Profielfoto
  spacepup

  Goed, 3G is inderdaad niet alles, maar ben toch al verkocht. Ook met 2G (wat ik wel overal heb), is rijden met de iPhone en Google Maps een verademing. Kan iemand mij een cooler navigatieapparaat in de auto vertellen met GPS en Google Maps in hybrid mode? (of je moet kicken op Kim Hollanders stem of zo…)
  Kun je met TomTom de dichtbijzijnde McDonalds of zoiets vinden? Welke andere telefoon is een betere en coolere gameconsole? Of Muziekspeler? Of Videospeler?
  Niemand heeft het trouwens haast nog over de gebruikersinterface gehad, maar da’s logisch…daar hoef je gewoon geen discussie over aan te gaan.
  Als je hem zuiver en alleen als telefoon gebruikt, BT, WiFi en 3G uitschakelt, verbruikt hij haast geen stroom…dan doet hij het langer dan een dag.
  Met alles aan en 100% continu intensief gebruik is hij binnen 7 uur leeg heb ik gemerkt, maar…doe je wat je met de iPhone doet ook dagelijks op je oude of een andere moderne telefoon?…denk even na…
  Dit apparaat heeft gewoon alles (behalve goed 3G bereik), en wat hij niet heeft, komt tzt. echt wel,in de vorm van nieuwe apps (en niet noodzakelijkerwijs via de Appstore).
  T’is wel jammer dat mijn USB oplader in de auto niet werkt, geeft wel aan dat hij opgeladen wordt maar niet dus…meer mensen dit probleem? Wordt volgens mij niet stiekem door de Firewire stroompoort gevoed (die ze bij de iPhone hebben uitschakelt). Zal trouwens zowiezo in extra docks moeten investeren, wil ik niet iedere keer en overal met losse kabeltjes lopen rootzooien, dat wel.
  …Iemand anders trouwens nog een iPod Touch kopen?…

 • Profielfoto
  t551248

  Ik wacht nog even met de aanschaf. Ik zal hem zakelijk gaan gebruiken en wil niet het risico lopen dat ik geen bereik heb. Over mijn Palm Treo 680 met palm software ben ik voorlopig zeer tevreden!