Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 19 augustus 2008

Vijf goede redenen om een iPhone te kopen

De inventarisatie van een vijftal goede argumenten om de de aanschaf van een iPhone 3G nog eens kritisch te overwegen heeft het nodige stof doen opwaaien onder onze gewaardeerde kijkbuisvriendjes. En terecht, want met de mobiele telefoon van Apple is het bepaald niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Maar gelukkig is het ook niet louter kommer en kwel. De validiteit van het vorige overzicht niettegenstaande, presenteren we derhalve vandaag een overzicht van vijf in het oog springende redenen om wel degelijk tot aanschaf van het toestel over te gaan en kijken we of deze voldoende gewicht in de schaal leggen om de balans te doen omslaan.

5) Innovatie
De iPhone 3G staat stijf van de nex-gen handigheden: de Touch interface is een natte droom om te gebruiken, Visual Voicemail laat je op momenten waar de factor tijd een uitdaging vormt razendsnel het kaf van het koren scheiden, GPS integreert juichend met Google Maps. En nog zo wat dingen.

4) Integratie
Eén voor allen en allen voor één. Spreken. Schrijven. Luisteren. Kijken. Web. Mail. Chat. SMS. GSM. 2G. 3G. WiFi. Zakelijk. Privé. Push. Pull. Alles onder één wijsvinger voorhanden. Waar je wilt. Wanneer je wilt. Hoe je maar wilt. In één apparaat.

3) App Store
Het gecontroleerd openstellen van de iPhone voor applicaties van derden door middel van de App Store is wellicht nog wel de grootste innovatie van het hele iPhone-gebeuren. Natuurlijk, de eerste golf van applicaties bestaat vooral uit spelletjes die zich voor je nichtje van 18 maanden al aan de kinderachtige zijde van het gelijk bewegen, gimmickapplicaties die nauwelijks één keer leuk zijn, eindeloze oplossingen voor het samenstellen van lijstjes en De Bijbel in elke vertaling naar keuze. Maar langzaam doemen de eerste serieuze kandidaten op. GTD apps als Things en OmniFocus syncen al vrolijk heen en weer van je mac naar je foon en weer terug. Apple’s eigen Remote laat zien hoe je iPhone een heel nieuwe functie kunt geven. Social Networking meets Real Life met MySpace Mobile, Twitterific, Facebook en IM. Het komt wel goed met die App Store.

2) Best iPod ever
OK, 16GB biedt niet echt een weelde aan opslagcapaciteit, maar voor het overige vormt de iPod-functie van de iPhone de beste incarnatie van Apple’s muziekspeler tot nu toe. De Touch-interface maakt het vinden en afspelen van muziek leuker en makkelijker dan ooit tevoren, terwijl de royale aandacht voor Cover Art weer wat van het aloudje LP-hoezenplezier weet terug te brengen. Voeg daaraan toe dat het ruisniveau ten opzichte van de eerste iPhone en de huidige iPod Touch aanzienlijk is teruggebracht en dat de plugingang niet langer verzonken is, waardoor je nu zonder problemen ook oordopjes en hoofdtelefoons van fatsoenlijke kwaliteit kunt gebruiken.

1) Class leadership
Natuurlijk blijven er haken en ogen zitten aan het gebruik van de iPhone. De beperkte opslagcapaciteit limiteert het gebruik als mediaspeler. Wie dagelijks veel van de verschillende functionaliteit gebruikt, draadloze communicatie niet schuwt en/of fervent liefhebber is van Push Mail zal merken dat hij maatregelen moet treffen om de batterij tussentijds bij te laden. De ontvangst van het 3G netwerk van T-Mobile is op veel locaties ondermaats – of dat nu ligt aan het netwerk of aan het toestel is als gebruiker niet zo interessant. En zo zijn er nog wel wat zaken die, afhankelijk van je wensen en gebruikspatroon, de glans van de iPhone wat doen verdoffen.

Maar, om het met de grote filosofen van Miele te zeggen: er is geen betere. Op bijna alle gebieden waar de iPhone tekort lijkt te schieten, is eenvoudigweg geen beter alternatief beschikbaar. Andere 3G telefoons hebben nog minder opslag en batterijcapaciteit, veelal kleinere schermen, beperktere web-functionaliteit, schralere 3rd party software, een onhandiger gebruikersinterface, etcetera, etcetera. Vooralsnog is de iPhone 3G eenvoudigweg the best that you can get.

Is het beste goed genoeg? Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Onze vrienden uit Eindhoven zijn bepaald niet de enigen die dingen beter maken – in Cupertino liggen de volgende modellen al weer op de tekentafel. Geleidelijk aan zullen de nadelen van nu worden ingeruild voor de mogelijkheden van straks. Maar de toekomst is al begonnen – en wie morgen niet te laat wil zijn, is vandaag beter op tijd.

Achteloos bepotelde de rechterwijsvinger van uw redacteur de glazen plaat van zijn zwarte iPhone 3G, popelend gereed voor een nieuwe reis door het digitale onbekende…

Reageer op artikel:
Vijf goede redenen om een iPhone te kopen
Sluiten