Tim Bucher: van NeXT, via Apple naar Dell. Moet iTunes eraan geloven?

26 reacties


De loopbaan van Bucher is bijzonder. Bucher verhuisde eind jaren ’90 met het hele NeXT team naar Cupertino. Hier werkte hij mee aan de ontwikkeling van een groot aantal Macintosh computers en de kernfunctionaliteit van de iPod. De carrière van Bucher zat in de lift, maar kort na een stevige promotie verzocht Jobs hem de firma te verlaten. Manische depressiviteit was volgens Jobs de reden van zijn vertrek, maar Bucher zag het anders.

In 2005 klaagde Bucher zijn voormalig werkgever aan, omdat uit medisch onderzoek was gebleken dat de beste man niets mankeerde. Apple schikte de zaak en was niet bereikbaar voor commentaar.

Nu werkt Bucher voor Dell, waar hij moet gaan zorgen voor concurrentie voor iTunes en de bovenliggende digitale muziek business. Hoewel Dell nog geen serieuze mijlpalen heeft bereikt in het entertainment segment, kan er met een beetje ervaring van Apple verandering in komen.

Wat kunnen we verwachten van Bucher en zijn team? Klik hier om het hele verhaal te lezen op BusinessWeek.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  Waar is nike+ heen?

 • Profielfoto
  napoje

  Prima dat jullie ook eens kritisch over apple schrijven!

 • Profielfoto
  petethefreeze

  Klanten kopen Apple voor goede kwaliteit, design, volledig compatibele functionaliteit en steeds vaker ook een complete multimedia experience (Ipod, AppleTV etc).

  Klanten kopen Dell voor de prijs en niet voor de “dell-experience”. Daar zal een online muziekportaal en een MP3 player (beide zijn al in genoeg varianten bij alternatieve aanbieders verkrijgbaar) niets aan veranderen.

  Dit is dus ten dode opgeschreven. Dell had al eens een MP3 player en die ligt inmiddels al in het Dell museum in de afdeling “discontinued and failed”.

  Bovendien is Buchers invloed beperkt. Je kunt erop rekenen dat Apple een concurrentieclausule van heb-ik-jou-daar in zijn Apple contract heeft staan, waardoor Dell bij de eerste de beste innovatie die ook maar een beetje op een Apple product of patent lijkt met een monster-rechtzaak om de oren geslagen wordt.

  Kortom: dit wordt niks. Hij had beter Sony kunnen uitkiezen, daar hebben ze goede hardware en content (sony pictures en music)..

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  @napoje
  Dat deed men hier altijd al.
  Misschien niet zo heel vaak. maar toch

 • Profielfoto
  deSpaanseRente

  ” Jobs said: “People think you are sometimes manic-depressive…. I think I’m going to have to ask you to leave the company.” ”

  Dat klinkt echt wel extreem ongeloofwaardig :’).

 • Profielfoto
  Kameleman

  petethefreeze,

  het moment dat apple zo begint te denken gaat het mis. Apple is een goed bedrijf, maar het is zo geworden door hun manier van denken. Door er vanuit te gaan dat zij de enige zijn die op zo’n ideeën kunnen komen zet je jezelf in een zeer gevaarlijke positie. Onderschat nooit je concurrentie. Geef mij 1 reden waarom Dell niet capabel zou zijn om ook een deftige online muziekwinkel te starten ? Apple is goed, maar Apple is zeker niet heilig, laat staan dat zij de enige zijn die alles zo kunnen doen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Bor Inderdaad waar is het artikel: Eerste beelden iPhone Nike+ opgedoken?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Nu zie je pas wat een eikel het eigenlijk is die Jobs.
  Maar je hebt zulke eigenschappen nodig om zo succesvol te worden.

  Als je veel met mensen samen werkt dan merk je wel dat er mensen zijn die altijd op tijd zijn, hun werk goed doen… maar hun werk is nooit speciaal ofzo. Met dat soort mensen kun je niets… (Jobs noemt ze bozos ofzoiets)
  Ik geef Jobs daarin gelijk om het dan via ie manier te spelen. Dat is de enige manier om zo’n man eruit te gooien (ja, dat is hard)

  Jobs gooit geen mensen eruit die competent zijn

 • Profielfoto
  petethefreeze

  @cosmopolitan: jij hebt nog nooit van je leven in een bedrijf gewerkt zeker. Nog nooit zoveel onzin in maar acht zinnen gelezen.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Je werkt zeker bij de overheid ofzo?

 • Profielfoto
  Oppie

  Napoje op donderdag 10:04:
  “Prima dat jullie ook eens kritisch over apple schrijven!”
  Waar zit het kritische dan in?

 • Profielfoto
  petethefreeze

  @cosmopolitan

  en waar baseer je die onzin nu weer op?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Je hoeft niet boos te worden hoor. Get a life.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  @petethefreeze

  Helaas voor jouw theorie zijn concurentiebedingen in de meeste Amerikaanse staten (en in ieder geval in California, waar Apple gevestigd is) ongeldig:

  http://www.boingboing.net/2008/08/08/california-supreme-c-1.html

 • Profielfoto
  kay-tong

  Als Dells’ plan lukt om een populair open platform te creëen, wat zal apple dan tegenhouden om mee te doen aan dat open platform? enkele zinnen in de EULA?

  If you can’t beat your enemy, join him.
  …But Apple choose his own friends,.. right?

  Hoewel ik een open platform alleen maar toejuich, verwacht ik van apple toch dat ze op een of andere manier wel altijd vendor lock-in zullen inbouwen, en tegelijk compatible zijn met de rest van de markt, als deze een bedreiging vormt.

  Ik vind het gewoon onzin, dat ik een ipod moet kopen, als ik mijn gekochte muziek onderweg wil afspelen.
  Uiteraard kan ik de omweg maken via een gebrande audio-disc, maar niet alleen komt dat duur uit, neemt het veel tijd in beslag, vereist het geschikte hardware, ook is het niet goed voor het milieu.
  Of heeft Apple misschien ook een contractje lopen met productenten van beschrijfbare cd’s?

  Ik wil mijn sony-ericson kunnen vullen met muziek uit de iTunes Store. Dat hoeft niet in itunes zelf te worden ondersteund. iTunes wordt niet aangeboden als een universeel sync programma, wel als een ipod manager. Zo zal de manager van creative ook niet de ipod ondersteunen.
  Anderzijds is iTunes een muziek winkel, waarvan de dienst los zou moeten staan van de integratie muziek speler, ipod manager.
  Een systeem waarbij aangekochte muziek DRM-vrij geëxporteerd wordt is voldoende om mij alvast niet meer te horen klagen.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Toch jammer dat deze site geen macosx.nl meer heet .. ;)

 • Profielfoto
  petethefreeze

  @tinus_omt

  interessant, bedankt. Het resultaat blijft mijns inziens toch hetzelfde. Dit idee is ten dode opgeschreven of blijft maximaal een kleine deelnemer in de markt. Dell stapt te laat in in een markt die gecontroleerd wordt door enkele hele grote (iTunes, Napster, Amazon) en een hele rits hele kleine aanbieders (Freerecordshop etc..)..

  @kay-tong

  bij Amazon.com heb je voor 0,89$ (dus circa 0,5 €) DRM vrije muziek die je op je Sony-ericsson kunt afspelen…

 • Profielfoto
  Justus

  http://www.zing.net/products_stiletto2.html ahum, hoe moetje dit promoten tegen een iPhone/ iPod touch/iPod

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @Justus
  Inderdaad, de mp3-speler-koper bij de mediamarkt ziet hier een mp3-speler in met radio-functie en 2GB voor een prijs waar hij/zij twee iPod Nano’s voor kan kopen.

  3x raden waar deze consument dan mee naar huis gaat.

 • Profielfoto
  Lexis

  @ Justus:

  Er staat bovendien sirius boven het scherm, met een hond ernaast.
  Doet mij denken aan harry potter.
  Niet gek dat ie weg is bij Apple.

 • Profielfoto
  Justus

  Tis ook wel weer de zoveelste mp3 speler a la ipod

 • Profielfoto
  Macman

  Een MP3 speler van Dell? Als ik daar aan denk word ik op slag depressief..

 • Profielfoto
  japser909

  Voor de Ipod waren er al vele mp3 spelers, laten we niet denken dat Apple dat uitgevonden heeft :sealed:

 • Profielfoto
  lEl

  inderdaad, Apple heeft de MP3 speler niet uitgevonden.
  Probeerde Microsoft ook niet iets dergelijks met de Zune? Via media player muziek kopen en dan op je zune zetten. Waar is dat concept gebleven? En hoe lang is het in europa te koop geweest? Een flop dus. Als Dell het op dezelfde manier comersialiseert als microsoft doet, wordt het ook een flop. Ze hebben dan misschien wel een belangrijke man bij Dell, maar ze hebben niet de kracht om het ding aan de man te brengen

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hij zit er niet uit als iemand die de music industry op z’n kop gaat zetten. Maakt een tamelijk uitgebluste indruk. Hij lijkt ook nog op boris becker, die zie ik nu ook geen wimbledon meer winnen.

 • Profielfoto
  chatsmit

  scherpe foto