Specs nieuwe SSD schijven Intel lekken uit

6 reacties

De volgende generatie harde schijven – de zgn. SSD schijven – zijn op dit moment nog weggelegd voor mensen met bijzondere eisen en een bijzonder budget. Het kost momenteel nog een bom duiten, kijkend naar het prijsverschil van de MacBook Air mét en zonder SSD schijf. Zoals met alle computeronderdelen gaat de prijs exponentieel omlaag, wanneer de massaproductie en concurrentie stijgen. Expreview.com heeft recent een plaatje weten te bemachtigen waarin Intel’s komende generatie SSD-schijven beschreven staan.

Dell levert op dit moment een 128GB grote SSD schijf voor 450 dollar en men mag ervan uit gaan dat Intel onder deze prijs zal duiken. Met een dergelijke prijs kruipen de SSD schijven richting de prijs van generieke 2,5-inch laptop schijven en wordt het dus steeds interessanter om deze nieuwe techniek te omarmen.

Op bovenstaande figuur is te zien dat de keuze zal bestaan uit twee modellen. De X25-M, respectievelijk X18-M (2,5-inch, resp. 1,8-inch) hebben een leessnelheid van 70MB/s en zijn extreem zuinig met een (actief) gevraagd vermogen van slechts een kwart Watt. De X25-E (met E van Extreme) is ietwat minder zuinig met zijn vermogen en heeft een schrijfsnelheid van maar liefst 170MB/s! Naar verluid handelt het hier om ’s werelds “fastest” flash schijf, dat voortkomt uit een samenwerking tussen Intel en Micron. Verwacht bij dit model ook een exceptioneel prijskaartje.

Intel’s nieuwe SSD schijven worden naar verwachting volgende week aangekondigd op zijn International Developers Forum. De schijven worden geleverd met een capaciteit van 80GB. Begin 2009 wordt de 160GB versie verwacht.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  nl-x

  De snellere type SSD schijf had toch altijd een 2,5″ HDD als backup voor als hij uit wordt gezet? (Omdat de snellere SSD ‘gewone’ RAM gebruikt en dus het geheugen verloren gaat wanneer de RAM geen stroom meer krijgt.)
  Hoe kan de prijs dan richting of onder de ‘generieke’ schijf gaan?
  Gebruiken ze de tragere Flash schijf type die niet veel snelheidswinst levert?

  Edit: De lees verder zegt het al: Flash

 • Profielfoto
  Jeordy

  Correctie: 170 MB p/s.

  Zolang de prijs niet hetzelfde of minder wordt dan van de traditionele harde schijf, stap ik niet over. Zoveel voordelen heeft het nu nog niet ten opzichte van HDD’s.

 • Profielfoto
  Night

  ….behalve de R/W speed dan;)

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  zitten ze al op 450 euro joh.. was een 60GB schijf niet laatst nog 899 euro?

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  …en het feit dat het veel minder ruimte inneemt, geen draaiende onderdelen bevat en dus veel zuiniger is met de accu, en veel minder warmte-ontwikkeling (waardoor de fans weer minder hoven te draaien, wat ook weer goed is voor de accu) :D

 • Profielfoto
  thijs_ganger

  Ik had begrepen dat ze per saldo toch niet zuiniger zijn.

  SSD blijft altijd op vol vermogen werken terwijl een ouderwetse draaiende schijf nog wel eens stil gaat staan als er niets te doen is.