Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 15 augustus 2008

Specs nieuwe SSD schijven Intel lekken uit

De volgende generatie harde schijven – de zgn. SSD schijven – zijn op dit moment nog weggelegd voor mensen met bijzondere eisen en een bijzonder budget. Het kost momenteel nog een bom duiten, kijkend naar het prijsverschil van de MacBook Air mét en zonder SSD schijf. Zoals met alle computeronderdelen gaat de prijs exponentieel omlaag, wanneer de massaproductie en concurrentie stijgen. Expreview.com heeft recent een plaatje weten te bemachtigen waarin Intel’s komende generatie SSD-schijven beschreven staan.

Dell levert op dit moment een 128GB grote SSD schijf voor 450 dollar en men mag ervan uit gaan dat Intel onder deze prijs zal duiken. Met een dergelijke prijs kruipen de SSD schijven richting de prijs van generieke 2,5-inch laptop schijven en wordt het dus steeds interessanter om deze nieuwe techniek te omarmen.

Op bovenstaande figuur is te zien dat de keuze zal bestaan uit twee modellen. De X25-M, respectievelijk X18-M (2,5-inch, resp. 1,8-inch) hebben een leessnelheid van 70MB/s en zijn extreem zuinig met een (actief) gevraagd vermogen van slechts een kwart Watt. De X25-E (met E van Extreme) is ietwat minder zuinig met zijn vermogen en heeft een schrijfsnelheid van maar liefst 170MB/s! Naar verluid handelt het hier om ’s werelds “fastest” flash schijf, dat voortkomt uit een samenwerking tussen Intel en Micron. Verwacht bij dit model ook een exceptioneel prijskaartje.

Intel’s nieuwe SSD schijven worden naar verwachting volgende week aangekondigd op zijn International Developers Forum. De schijven worden geleverd met een capaciteit van 80GB. Begin 2009 wordt de 160GB versie verwacht.

Reageer op artikel:
Specs nieuwe SSD schijven Intel lekken uit
Sluiten