Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 augustus 2008

OMT App Store favorieten: ‘net echt!’

Allemaal leuk en aardig, die to do lijstjes, voice recorders, medische encyclopedieën en andere serieuze zakelijke applicaties uit de App Store, maar daar heb je natuurlijk bijzonder weinig aan als je die eigenwijze collega op je werk wil overtuigen dat je iPhone wél beter is dan z’n Nokia alleskunner of wanneer je op een feestje eens lekker wil showen met je iPhone.

Nee, wie de ware kracht van z’n iPhone (of iPod touch) wil tonen aan anderen heeft de onderstaande verzameling programma’s nodig die het apparaat omtoveren tot een andere entiteit, noem het een vorm van virtual reality. Programma’s die geen enkel nuttig doel dienen maar die door slim gebruik te maken van het grote touchscreen en de bewegingssensoren van de iPhone en iPod touch gegarandeerd het ijs breken op feestjes en iPhone sceptici het zwijgen toebrengen.

Koi Pond
Voor de voor de liefhebber van (levende) vissen schijnt er niets mooiers te zijn dan een vijvertje met Japanse koikarpers. Deze zeldzame beestjes gaan soms voor duizenden euro’s per stuk over de toonbank. Toch vervelend als de buurtreiger ze vervolgens uit je vijvertje pikt.

Gelukkig is de oplossing nabij en voor een bijzonder aantrekkelijke prijs. Het programma Koi Pond tovert voor € 0,79 je touchscreen om in een vijver vol koikarpers. Leuke bijkomstigheid is dat je ze kan plagen door met je vinger golven in het water te maken. Dat zal je bij de echte beestjes waarschijnlijk niet moeten proberen.

Knock on Wood
Het is een oud bijgeloof maar nog steeds hebben veel mensen de sterke behoefte om even op hout af te kloppen nadat hen een gelukkig toeval overkomen is. Maar ja, het wordt steeds moeilijker om een goed stuk hout te vinden in deze moderne tijd van geborsteld aluminium, roestvrij staal en dubbel glas.

Vanaf nu heb je altijd een houten plankje bij de hand voor die bijgelovige momenten. Knock on Wood toont een plankje op je scherm. Raak het aan en je hoort het vertrouwde doffe klopgeluid dat elke bijgelovige iPhone of iPod touch bezitter gerust zal stellen en… helemaal gratis!

BubbleWrap
Een stiekem genot van het ontvangen van een pakketje blijft voor mij toch altijd het bubbeltjesplastic. Geen stressbal weegt op tegen de zen-ervaring die het kapotdrukken van de kleine luchtbelletjes veroorzaakt.

Als je bubbeltjesplastickapotdrukbehoefte nou niet opweegt tegen de hoeveelheid pakketjes die je binnen krijgt is daar BubbleWrap. Je mist de tactile feedback van het plastic maar verder is de ervaring identiek aan het echte werk. Het gratis programma houdt zelfs bij hoe veel bubbels je weet uit te drukken en blaast ze weer op voordat je velletje uitgedrukt is.

Rain Stick
Geen wereldwinkel kan zonder: de rain stick. Deze met rijst gevulde bamboe buis zou het geluid van een regenbui in de Amazone maken wanneer je ‘em ondersteboven houdt.

Dankzij de Motion sensors in de iPhone en iPod touch kan je het nu zelf ervaren zonder de monsterlijke verschijning zelf in huis te hoeven halen. Rain Stick (gratis) toont je het stuk bamboe met daarnaast een indicatiemeter die aangeeft waar de rijst zich op dat moment bevindt. Draai je iPhone of iPod touch om en je ervaart het rustgevende geluid van een subtropische hoosbui. De meebewegende achtergrond is een aardig extraatje.

iBeer/iMilk
Het programma iBeerkan nu al een klassieker genoemd worden en mag niet ontbreken in dit overzicht van virtuele voorwerpen, ook al is het wat aan de prijs: € 2,39. Een druk op de grote rode knop doet je iPhone of iPod touch vullen met een lekker schuimend biertje. Zet ‘em aan je mond en het goudgele vocht verdwijnt vanzelf weer. Zelfs aan het boertje achteraf is gedacht.

Geen liefhebber van Alcohol? Geen nood. Leg nog eens € 2,39 neer en download iMilk. Het zelfde idee maar dan met koeienvocht. Leuke bijkomstigheid is de mogelijkheid om er slagroom uit te kloppen door het goedje flink te schudden.
Camp Fire
Een haardvuurtje maakt van de ongezellige bovenwoning een warm liefdesnestje en van het trieste toekanhotel een gezellige herberg. Tot nu toe was je voor een open haard aangewezen op ‘the real thing’ of een vuurtje op dvd. Nu kan de iPhone en iPod touch aan dit lijstje worden toegevoegd.

Voor € 0,79 download je CampFire. Zet het aan en de warmte straalt je tegemoet van het prachtige haardvuurtje op het scherm. iPod touch gebruikers: sluit je earbuds aan want het knapperende geluid draagt veel bij aan deze ervaring. Het vuurtje blijft eeuwig branden en dat mag ook wel bij een applicatie van bijna 50 MB(!).

Eerdere OMT App Store favorieten:

Reageer op artikel:
OMT App Store favorieten: ‘net echt!’
Sluiten