OMT App Store favorieten: GPS

18 reacties

Apple’s App Store is een enorm succes. Elke dag komen er weer nieuwe applicaties bij. Daardoor wordt het wel elke dag moeilijker om de juweeltjes uit de grote berg middelmatige apps te halen.

OMT wil je hier graag bij helpen. Daarom starten we vandaag met een serie van onze favoriete applicaties in de App Store, voor de iPhone of de iPod touch, gratis of betaald maar allemaal leuk, leerzaam of gewoon lollig. We beginnen met drie prachtige gratis GPS applicaties voor de iPhone 3G.

Speed
Sommige applicaties zijn geniaal in hun eenvoud en Speed is hier een voorbeeld van. Het 600 KB grote programmaatje doet één ding: het weergeven van je snelheid aan de hand van het GPS signaal en dat doet het verrassend goed. Zolang je je sneller voortbeweegt dan ± 10 km/h toont Speed vrij nauwkeurig je snelheid in kilometers of mijlen per uur in grote cijfers op een fictief dashboard.
Da’s best handig als je wil controleren of je vriendje/vriendinnetje niet stiekem te hard rijdt, of die TGV wel écht 300 kan of hoe hard je nou eigenlijk rijdt in zo’n Amerikaanse huurauto met mijlen in plaats van kilometers op de teller.

Locly
Stel, je loopt op straat en krijgt opeens enorme dorst of honger, de behoefte om een boodschap te doen, zin om wat cultuur op te snuiven of de aandrang om je cash of benzinevoorraad aan te vullen… wat doe je? Dan pak je je iPhone (1e of 2e generatie) en start je Locly. Dit programma zoekt je locatie (via GPS of GSM masten) en opent vervolgens een pagina in Safari waar je lijsten kan krijgen van de dichtstbijzijnde restaurants, café’s, flappentappers, benzinestations, supermarkten, musea en ga zo maar door. Daar blijft het echter niet bij. Ook Wikipedia artikelen, Flickr foto’s en Twitterberichten uit de nabije omgeving worden getoond.
In een vreemde stad is deze applicatie absoluut onmisbaar, al is de gevonden informatie niet altijd even accuraat. Zo denkt Locly dat museumgasten hier in Rotterdam zich prima kunnen vermaken bij ‘Kinderspeelparadijs Balorig Weena’ of ‘Palazzo Assurantiën’ en ontbreekt de ’s Lands grootste kruidenier structureel bij het overzicht van supermarkten. De makers van Locly zeggen echter dat de bedrijfsgegevens continue ge-update worden en in de toekomst steeds accurater zullen worden.

GPS Tracker
Kleinduimpje had z’n broodkruimeltjes om de weg terug te vinden, maar ja, die vogels… Nee, de moderne knul die door z’n ouders in het bos gedumpt wordt komt beter beslagen ten ijs met z’n iPhone dankzij GPS Tracker. Dit programma registreert ongeveer elke vijf seconden je positie via GPS. Deze informatie wordt direct doorgestuurd naar de gratis webdienst Instamapper waar op een Google Maps kaart precies valt af te lezen welke route je hebt afgelegd.
Ouders die nu denken de ideale manier gevonden te hebben om vanuit huis hun puberzoon of -dochter in de gaten te houden moeten er wel rekening mee houden dat het programma weliswaar prima werkt als de iPhone in een broek- of jaszak zit maar dat het continue doorsturen van GPS posities ten koste gaat van de batterijduur: binnen 5 uur zal de iPhone van je nageslacht leeg zijn. Daarnaast kan GPS Tracker alleen signaal versturen zolang het programma actief is.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Ik wist niet dat locly ook voor de eerste iPhone was! En ook niet dat hij met behulp van zendmasten zijn positie kan bepalen! (hoewel dit minder precies zal zijn)

  bedankt voor de tip mannen!

 • Profielfoto
  carpebios

  Heb je wel altijd je g3 nodig hebt om maps zelf te laden.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Leuke tips!!

 • Profielfoto
  kubo

  Gisteren avond Gps Tracker gedownload… vanochtend geprobeerd. Leuk App. Je kan ook goed zien welke snelheid je op de geregistreerde punten rijd.

 • Profielfoto
  Statenweg

  He he, heel Blijdorp door gecrost:p

 • Profielfoto
  Stewie

  Cheers! Ik heb nog te veel ruimte over op mijn 16gb versie voor apps. Ik ben benieuwd wat er nog meer voor tips binnen komen. Als ik dan toch een tip mag geven voor de muziekfreaks: Shazam! (maar ik neem aan dat iedereen die al kent gezien de populariteit).

 • Anoniem

  Kan je deze applications ook gebruiken als je geen internet ter beschikking hebt?

 • Profielfoto
  Pascal72

  Leuk onderwerp…..het wordt inderdaad een beetje lastig met al die apps in de store, en hier kom je toch weer nieuwe tips tegen.

 • Profielfoto
  dequ

  Waar blijft die TomTom :p

 • Profielfoto
  Leopard Da Vinci

  … en waar blijft knippen en plakken :angry:

 • Profielfoto
  karel_appel

  Net even geprobeerd tijdens de pauze. Het werkt goed. Nadeel je iphone staat continue aan ook je beeldscherm.
  Ik denk dat deze apps alleen leuk zijn als ze op de achtergrond kunnen draaien, maar dat wil appel (nog) niet.

 • Profielfoto
  JJB

  Goed initiatief. In de Apps Store raak je al snel het overzicht kwijt. Ga deze direct downloaden. Heel cool.

 • Anoniem

  zou dit in het vliegtuig ook werken?

 • Profielfoto
  Mathijssli

  Ja dit werkt in het vliegtuig ook wel, tenminste, bij het vliegen wordt immers ook altijd navigatie gebruikt.
  Veel collega’s vliegers werken dan ook met hun PDA en speciale navigatie voor de luchtvaart.

  Of het in de Boeings enz ook werkt weet ik niet, daar heb ik geen ervaring mee… ik denk dat die vliegtuigen iets te goed geisoleerd zijn.

 • Profielfoto
  philmol

  Ik gebruikte altijd mijn Garmin GPS III tot volle tevredenheid. Naderingen van vliegvelden met losse kaarten op mijn kneepad, want dit is niet goed af te lezen van een losse GPS.:D

 • Profielfoto
  mymac

  Super idee deze tips:D Speed lijkt me wel een echt leuke App, gelijk downloaden maar! Iemand ervaring met Locly? Werkt het goed in NL?

  @ statenweg: idd, en zelfs nog langs m’n school gelopen zowat, Montessori Lyceum Rotterdam;) en langs de AH…
  Wel raar dat ik jullie (OMT team) nog nooit ben tegen gekomen in 4 jaar tijd daar bij blijdorp e.o.

 • Profielfoto
  jakeh

  Locly is echt bagger qua inhoud. Volkomen waardeloos in Nederland.

 • Profielfoto
  Alwin

  Kan Instamapper nu ook op de achtergrond draaien met 3.0?