iPhone fabriek draait op volle toeren

19 reacties

Het streven om eind 2008 10 miljoen iPhones verkocht te hebben, wordt wel gehaald. Als de cijfers realistisch zijn, dan zal dit aantal fors overschreden worden. Geschat wordt dat Apple aan het einde van dit jaar 25 miljoen verkocht zal hebben.

Uit de assemblagehal van Foxconn zouden wekelijks naar verluid 800.000 iPhones van de lopende band rollen. Per jaar zou dit uitkomen op meer dan 40 miljoen. Deze iPhones worden op dit moment verkocht in 23 landen, maar voor het einde van het jaar zal de markt uitgebreid worden met nog eens 50 landen. Kortom, Foxconn draait op volle toeren.

In 2006 kwam Foxconn negatief in het nieuws vanwege slechte werkomstandigheden. “They make us stand still for hours. If we move we are punished by being made to stand still for longer. The boys are made to do pushups,” aldus een medewerker van de fabriek. Apple stelde eigenhandig een onderzoek in, maar daaruit zijn geen onregelmatigheden naar boven gekomen. Foxconn zelf heeft na grote druk alleen toegegeven dat verplicht overwerk in sommige fabrieken wat uit de hand liep. Maar dat is een kleinigheid…

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  sanders1515

  VET!:p Apple moet ding dingen gewoon in eigen fabriek maken!

 • Profielfoto
  klaasb

  kleinigheid..?? Een 60-urige werkweek is standaard in Aziƫ. Als het overwerk dan uit de hand loopt, dan weet je dus ongeveer hoeveel uur die mensen werden verplicht te werken in de week. Noem het maar een kleinigheid, met je 36-urige werkweek. Die mensen werkten waarschijnlijk gemakkelijk het dubbele.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @klaasb: Er staan drie puntjes achter die opmerking… De opmerking is dus ironisch bedoeld, gok ik zo.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  agh waar zakkenvullers kunnen verdienen tellen mensen niet meer.

 • Profielfoto
  bca303

  Ik denk dat die “kleinigheid” in dit geval enigszins cynisch wordt bedoeld.

 • Profielfoto
  Gigs

  De kwestie van het overwerk enz. van die arbeiders geldt natuurlijk voor tientallen, zoniet honderden produkten die we allemaal thuis hebben staan of… dragen.

  Om Apple daar nu uit te lichten (idem dito de boycot van de Olympische Spelen waar even sprake van was) is een beetje hypocriet dacht ik.

  Beter is om om dat soort kwesties in den brede aan te pakken dunkt me.

 • Profielfoto
  snipper

  Zeker een interessant onderwerp, maar wat Gigs zegt is waar: Waar denk je dat je schoenen, kleding, hardware.. koffie, thee, cacao, kiwi’s, rijst, auto.. meeste wat je in huis hebt vandaan komt? Zelfs het hout voor de kozijnen komt nog uit de tropen.

  Alle Max Havelaar projecten en houtkeurmerken ten spijt wordt het meeste voor een belachelijk loontje geproduceerd door met name Aziaten en Zuid-Amerikanen, al dan niet minderjarig.

  Je kan wel een keurmerk verzinnen, maar het probleem is: Hoe weet je als consument zeker of dat T-shirt wel of niet door kinderhandjes in elkaar gezet is? De geschiedenis leert: Het gaat keer op keer mis bij de controle.

 • Profielfoto
  Monsta

  Soms snap ik het gewoon echt niet, dat land maakt zo ontzettend veel producten, zowel high-tech, speelgoed als voedsel. Waarom zulke slechte werkomstandigheden en waarom alles zo goedkoop verkopen? Shoot me!

 • Profielfoto
  NTG

  :O

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @ Monsta: je klaagt tegelijkertijd wel over de hoge aanschafprijzen van de aaiFoon.

 • Profielfoto
  Johnny Walker

  Volledig met Nelis Infra eens. dus voor iedereen die wat wil bereiken voor de werkomstandigheden in lage lonen landen….. koop dan geen apple meer, ga de barricade op in plaats van als malloten op de lijnbaan te wachten om 1 van de 500 te zijn(overigens je bent geen malloot als je niet klacht natuurlijk).
  Ik trek het altijd slecht klagen over.. een vergelijkbaar voorbeeld van die mensen die het zielig vinden dat biggetjes zonder verdoving worden gecastreerd, maar tegelijkertijd naar de kiloslager gaan om voor 2 euro een kilo gehakt half om te halen.

  Zakt mijn broek van af…………….

  OK mijn frustratie is er in ABR(algemeen beschaaft Rotterdams)uit. Alles is in rust wedergekeerd en kan nu weer verder genieten van de informatie van mede apple fans

 • Profielfoto
  JWB

  Die werknemers zien er best gelukkig uit….;)

 • Profielfoto
  Gigs

  ’t is natuurlijk ook wel een hele eer om voor Apple te werken….

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ah zo komen die defecte er dus tussen: stress = fouten.

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik heb helemaal niks te klagen over de aanschafprijs. Als het kwaliteit is, dan heeft nou eenmaal waarde. Het gaat me gewoon om het principe dat een enorm sterk import & export werelddeel in verhouding achter loopt op bijv. Europa of Amerika.

 • Profielfoto
  Groovy

  @Monsta: hoe denk je dat het komt dat het zo’n sterk export land is geworden…?

  Apple is ook echt niet het enige bedrijf dat zijn productie aan Foxconn of dergelijke bedrijven uitbesteed.

  Heel veel bekende electronica giganten doen hetzelfde. Ze moeten wel anders komt hun concurrentiepositie in gevaar.

 • Profielfoto
  KR1275

  naar verluid moet met dt! (naar [het] verluidt…)

 • Profielfoto
  kertoikromo

  Hmm.. ze moeten blij zijn dat ze werken hebben en elke dag kunnen eten.. niet zeuren.. lekker werken.. zes dagen in de week en 10 uur per dag…

  Dat doe ik toch ook… ik zeur toch niet..hard werken en geld verdienen..

 • Profielfoto
  anderie

  Ja en Aziatische handjes zijn gewoon goedkoper!
  :P