iPhone App voor auto tuners doet concurrentie blozen

16 reacties

Het is een wereld die compleet langs mij heen gaat, maar voor menig (jeugdige) automobilist gaat er niets boven het auto tunen. Kleine boodschappenwagentjes worden voorzien van nieuwe motoren en stukken plastic om het vervolgens tegen elkaar op te nemen in al dan niet legale races. Het pimpen van bolides blijft echter niet langer beperkt tot een spoilertje hier en een V8’je daar. Een echt race monster heeft tegenwoordig een computer aan boord om G-Kracht, snelheid en 0-100 sprintjes te meten en op te slaan. Wat blijkt nu? De iPhone en iPod touch blijken hiervoor meer geschikt dan de concurrentie.

De heren van Garage 419 weten alles van deze zogenaamde ‘dynometers’. Ze hebben de meest populaire (de G-Tech Pro voor ± € 200) vergeleken met het programmaatje Dynolicious dat voor € 10,49 verkrijgbaar is in de App Store. De resultaten spreken voor zich. De iPhone/iPod touch app bleek eenvoudiger en stabieler in bediening maar nog belangrijker: de metingen waren veel preciezer dan die van de G-Tech Pro.

Helaas toont Dynolicious vooralsnog snelheden enkel in mijlen per uur maar het programmaatje blijft een koopje voor de doe-het-zelf coureur die gewend is het tienvoudige te betalen voor een tankdop

UPDATE: een update met ‘metric support’ voor Dynolicious ligt ter review bij Apple en zal binnenkort uitkomen (dank aan ‘Man on Fire’ voor deze informatie).

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Ik kan die App Store bijna niet meer zien of luchten…

 • Profielfoto
  Obi

  hmm, dit is een leuk proggie en je kunt er best wat aardige resultaten mee boeken, maar er zit een onnauwkeurigheid in die moeilijk te kwantificeren is.

  Er moet een aandrijf verlies worden ingegeven, en dat is bij de meeste een natte vinger waarde. Je kunt aandrijf verliezen heel nauwkeurig bepalen, maar daar heb je een rollenbank voor nodig.

  Heb contact gehad met de maker en een “metrische” versie zit al in de pijplijn.

  Dit is leuk om snel zaken met elkaar te vergelijken, en bv checken of een bepaalde modificatie aan je auto het gewenste effect heeft gehad. En de vergelijking met G tech pro zegt niet zoveel. G tech Pro is een LVT (Leuk Voor Thuis) hobby bob oplossing, de professionele oplossingen zijn een orde of 2 duurder, hebben vaak minder functies maar zijn ook nauwkeuriger.

 • Profielfoto
  RowanW

  Lang leve tupperware-autootjes/sjonnie-civics. Die kunnen hun lol op.

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Ik ben geen “autofreak” maar tis wel weer een hele leuke toepassing voor je iPhone. Ik ben wel in het bezit van een motor en kom wel in de verleiding om met m’n iphone een sprintje te trekken, just 4 the fun of it.

 • Profielfoto
  iSneaker

  gaan we nu voor elke hobbyist apps op de frontpage bespreken.. Ik zeg “Komkommer tijd!”

 • Profielfoto
  Whymme

  Het is wel leuk om erop te wijzen dat het programma zelf maar een tientje kost, maar volgens mij ben je ook nog geld kwijt aan een iPhone om dat programma op te laten draaien.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Er komen erg veel app’s voor de iPhone uit en sommige zijn verschrikkelijk nutteloos, maar dit zijn toch wel erg leuke app’s! Ik weet ook graag hoeveel pk’tjes mijn Corvette heeft en wil daar ook niet perse voor naar een rollenbank toe (bovendien ben je voor een test al gauw meer kwijt dan een tientje…)

  @Nelis Infra: de app store niet meer luchten? Hoezo?

 • Profielfoto
  MacBooky

  @whymme zoals je voor veel software ook wel eens een computer nodig hebt??

 • Profielfoto
  Whymme

  MacBooky, yep. Maar het programma wordt in prijs vergeleken met een produkt dat hard- en software in één is.

 • Profielfoto
  Mendoza

  Ik kan me niet voorstellen dat een auto-tuner de juiste smaakpapillen heeft voor een mooi apparaat als de iPhone!

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik heb zelf geen auto, maar dit is één van de toepassingen waarvoor ik een iPhone 2G ga aanschaffen. In het (natuurwetenschappelijk) onderwijs zijn dit soort programma’s bijzonder interessant. Voor de MacBooks is er b.v. SeisMac, dat van je laptop een seismograaf maakt. Bijzonder zinnige software voor op scholen.

 • Profielfoto
  Dennisf

  Ik heb het ook gekocht. Het is niet zo accuraat als beloofd, daarnaast heb ik ook geen tupperware sjonnie auto dus wellicht ligt het daaraan??

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @cenobyte: te vaak en te veel in ’t ‘nieuws’.

 • Profielfoto
  disruption

  Retelekker geschreven artikel, Koen!

 • Profielfoto
  fritsdebeer.com

  “komkommertijd?

  Ik zeg.. eindelijk eens nog meer leuke nieuwtjes die je niet nodig hebt.. maar toch erg leuk zijn om te weten.

  Kom maar op met dit soort leuke dingentjes.
  Is er niet een app dat eb en vloed verteld?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Yep, het heet… (tromgeroffel) … Tides!