Hints naar virtuele iTunes bibliotheek in nieuw patent

20 reacties

Een nieuw patent van Apple lijkt een probleem op te lossen voor veel audiofiele iPhone gebruikers waarvoor 16 GB opslagruimte niet genoeg is.

Het 24 pagina tellende document omschrijft een methode om enkel de metadata van een iTunes bibliotheek te synchroniseren naar een iPhone of iPod touch in plaats van daadwerkelijke tracks. Via een WiFi of 3G verbinding kan deze muziek vervolgens afgespeeld worden op het apparaat. Zolang thuis je Apple TV of computer met iTunes een internet verbinding heeft kan je zo dus overal en altijd luisteren naar ál je muziek en kijken naar ál je films of tv series.

Het patent omschrijft verder een methode voor het versturen van data tussen mobiele apparaten onderling. Een letterlijke vergelijking ontbreekt (natuurlijk) maar de beschrijving doet erg denken aan een bestaande functie op de Microsoft Zune die gebruikers in staat stelt om onderling muziek uit te wisselen.


Een patentaanvraag is nog geen garantie voor een daadwerkelijke uitvoering maar wie weet zien we deze functie terug in een nieuwe firmware update.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MacBoot

  Dat is geniaal. Nu nog een provider die de datasnelheid waar kan maken;)

 • Profielfoto
  Jpunt

  Een idee waar ik zelf al jaren mee loop. Eindelijk wordt sciencefiction werkelijkheid! (of dit nou binnenkort of over langere tijd is)

 • Profielfoto
  jarnoleconte

  Maar dat zou betekenen dat voortaan muziek en video’s ook via de push technologie van MobileMe naar de iPhone gestuurd wordt. Dit zou betekenen dat een iPhone niet meer hoeft te synchroniseren met je Mac via de connector (laten we nog maar even geen dock kopen bij de aanschaf van een nieuwe iPhone ???).

  Toekomst:
  Je bewaard alles online op MobileMe (contacten, agenda, muziek, video enz.). En dit is terug te bekijken op zowel je mac als iPhone. Klinkt als het ultieme product!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Op die manier heb je bijna geen harde schijf meer nodig!

 • Profielfoto
  Macteach

  >Toekomst:
  Je bewaard alles

  Toekomst: gebruikers leren de dt regel… :angry:

 • Profielfoto
  xino

  Jongens kom op, ga nou niet doen alsof dit nieuw is…

  Misschien met MP3’tjes wel maar video is al jaren oud. Het niet nodig hebben van een hardeschijf is ook al jaren oud, hoe denk je dat al die werkstations op scholen werken? Daar draait amper meer wat op het werkstation zelf…

 • Profielfoto
  NTG

  @macboot: als je het alleen met Wifi doet heb je toch helemaal geen provider nodig?

 • Profielfoto
  Neptunus

  Dat is alleen in je eigen huis, NTG.

 • Profielfoto
  e

  Vandaar de Macbook AIR..?

 • Profielfoto
  disruption

  Oei @ iPhone battery life…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Tja, zo geweldig is dit nou ook allemaal niet hoor. En ook nog eens snel achterhaald. We lopen tegenwoordig met een 160Gig iPod rond dus wie heeft dit dan nog nodig? En inderdaad: wanneer gaat dat qua datasnelheid lukken? Niet alleen heb je dan 3G nodig, maar ook een provider die de snelheid kan garanderen. Ik ga echt niet met een stotterend liedje op mijn hoofd lopen (waarschijnlijk zal er wel een grote buffer zijn, maar een mp3 binnentrekken op 3G snelheid duurt altijd nog een seconde of 30).

  Ik had liever dat dit thuis op mijn WiFi wat beter werkte: dat de iTunes bibliotheek gewoon centraal kan worden bijgehouden met alle Mac’s die inloggen op het netwerk. Nu staat de bib op 1 van de Mac’s in huis en daar zit natuurlijk altijd net iemand op te werken als jij een ander liedje wil kiezen…

 • Profielfoto
  Macintosti

  @ Cenobyte:
  Met een iPhone/iPod Touch met het progje Remote erop en een Airport Express achter de stereo kun je je iPhone/iPod Touch koppelen aan iedere iTunes Library en al je muziek afspelen op je stereo en alles met je iPhone/Touch bedienen vanuit je luie stoel, helemaal geweldig!

 • Profielfoto
  stijnbokhove

  waarom loopt onemorething altijd achter met nieuws? dit stond eergister al op macrumors e.d….

 • Profielfoto
  dinck

  Een anders scenario
  Als verbindingssnelheden daarvoor groot genoeg zijn, wordt bezit van informatie (dan inmiddels allemaal digitaal beschikbaar) zelfs illegaal, de consument koopt slechts het gebruiksrecht en rekent per tijdseenheid af. Groot voordeel voor de consument: alles is ‘legaal’ te gebruiken, ook software die voor particulieren nu te duur is, alles is a la minute en overal beschikbaar, altijd de laatste versie van informatie beschikbaar. Groot voordeel voor de aanbieders: volledige controle over het gebruik van het eigen geestelijk eigendom, faire vergoeding voor de inspannig.
  Er zitten natuurlijk veel meer aspecten aan. Je vraagt je af wie dit zou willen, maar zelfs Apple, dat toch het imago heeft van dwars en vooruitstrevend, geeft nu alleen gebruiksrecht op OSX en controleert wat je wel en niet mag doen met je (eigen?) iPhone…
  Het benauwt me soms hoe al die prachtige en handige technologische vooruitgang in toenemende mate ook kan worden ingezet om het gedrag van de bevolking te controleren.
  En nee, dit is geen paranoia samenzweringstheorie, maar het somber besef dat technoligie neutraal is en daarom net zo makkelijk een zegen als een vloek kan zijn. Hoe groter de zegen, hoe groter de potentiële vloek.

 • Profielfoto
  fuen

  *kuch* patent?
  Ik heb zo het idee dat nogal wat mensen zich dit inderdaad ook wel bedacht hadden…

  Maargoed, leuk idee, maar alsnog wil ik gewoon muziek op m’n iPod hebben staan, aangezien ik echt niet overal internet heb.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Je bent zo wel constant afhankelijk van een wi-fi verbinding met je iPod touch wat een messteek is voor je batterijleven.

 • Profielfoto
  janau

  De makers van Simplify Media brengen in de loop van volgende week een versie voor de iPhone uit. Je iTunes muziek gestreamd beluisteren.
  Zie:
  <http://www.simplifymedia.com/lab.html>

 • Profielfoto
  snipper

  @dinck

  Ook dat is geen nieuw scenario.. Mij lijkt het een stuk eerlijker, al zitten hier grote nadelen aan: Niet alleen (constante, hoge) verbindingssnelheid, maar ook de overhead van (veilige) facturering. En wat als de verbinding wegvalt, of je zit toevallig in Ghana?
  ;)
  Belangrijker nog is het psychologische aspect: pre-iTunes initiatieven struikelden steevast op het ‘huren’ van muziek. Klanten willen KOPEN, dat mag nu wel duidelijk zijn.

 • Profielfoto
  Afroman

  @j.le.conte

  Ja dat roep ik ook heel erg lang! Ik heb een hele tijd gedacht dat het in iTunes 8.0 uit zal komen, een mobiele bibliotheek!

 • Profielfoto
  Bernard Desire

  Is goed voor je harde schijf, zo vul je die niet alleen met muziek..