Apple’s populariteit groeit in bedrijfsleven

18 reacties

Het bedrijfsleven vertrouwt voor meer dan 90 procent op Windows-based computers. En Apple krijgt daar, afgezien van de creatieve beroepen, geen poot aan de grond. Al jaren een waarheid als een koe. Of toch niet?

Een vragenrondje van tech-onderzoeksbureau Yankee Group leverde verrassende resultaten op waar het Macs in het bedrijfsleven betreft. Er werd aan 750 systeembeheerders en directie-leden wereldwijd gevraagd of ze Macs in hun bedrijfsnetwerk hadden draaien. En bij 80 procent bleek dat het geval te zijn.

Denk hierbij niet dat het merendeel van de bedrijven volledig is overgestapt op OSX. Verre van. De vraag was of er één of meerdere Macs in het netwerk meedraaiden. Op die vraag antwoordde het overgrote deel bevestigend. Dat geeft aan dat de Mac langzaam maar zeker zijn weg weet te vinden in bedrijven die niet van oudsher Mac-gericht zijn, zoals de grafische-, muziek- en filmwereld dat wel zijn. Zeker met de komst van het stabiele UNIX gebaseerde OSX zien steeds meer bedrijven geen belemmeringen meer om Macs toe te laten op het netwerk.

Het onderzoek, getiteld Yankee Group 2008-2009 Apple Mac and OS X 10 Corporate Enterprise Deployment and Usage Survey wees uit dat bij een kwart van de ondervraagde bedrijven aantallen van 30 tot 50 Macs met OSX in gebruik zijn. Op zich zegt dat niet veel, want hoe groot zijn die bedrijven precies? Desondanks lijkt het erop dat de Mac meer terrein gaat winnen in de standaard kantooromgeving. Zaken die voor deze groei van Apple-liefhebbers zorgen zijn o.a. het veiligheidsgevoel dat FileVault encryptie geeft, Time Machine dat voor zorgeloze backups staat, de close-to-perfection-webbrowser Safari (al zijn de meningen daarover sterk verdeeld!) en het altijd gezellige iChat. En ach, het zijn natuurlijk kekke doosjes, het oog wil ook wat.

Zolang onze Windows-based ICT-afdeling – letterlijk tot vandaag aan toe – nog moeite heeft om mijn Mac toegang tot de meest essentiële servers in het Windows-based-netwerk te geven, blijf ik een tikkie sceptisch…

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Igor44

  Wat een gigantische macbook pro heeft die persoon v/d foto! (lijkt wel op 20 inch!)

 • Profielfoto
  Xiapano

  Conservatorium van Den Haag krijgt ook een open leer centrum met macs!

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ja of een heeeel klein mannetje

 • Profielfoto
  Brims

  ’t net wat ik dacht een klein mannetje.

 • Profielfoto
  macboy

  Tja ik probeer ook steeds te bewijzen dat Mac beter is dan Windows telkens die vast lopers in Excel, Word en andere programma’s!

  Dus dat wordt weer bellen met ICT helpdesk, weer 1,5 uur aan de telefoon en de probleem niet opgelost! :p

  Ach ik ben zelf een simpel techneut en de uurtjes wordt gewoon door mijn baas betaald :p

  Ach de bedrijf die ik niet mag noemen heb wel dik 442 miljoen winst gemaakt!

 • Profielfoto
  MrHammond

  De meeste ICT-beheerders zijn gewoon bang om op iets anders over te gaan: wat de boer niet kent, eet-ie niet. Of ze zitten enorm vast in de wurgcontracten van microsoft.

 • Profielfoto
  Volkie

  @MrHammond – Welke wurgcontracten?

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Ik werk bij twee bedrijven en heb ze allebei mac-verslaafd gemaakt;)

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik studeer zelf voor verschillende Microsoft certificeringen. Nadat ik met een Mac heb gewerkt, heb ik 2 Mac’s gekocht in 1 maand (en mijn oude PC’s verkocht). Maar mijn mede-studenten en docenten kan ik gewoon niet overhalen om een Mac te gebruiken…

 • Profielfoto
  maikel22

  Mijn ouders hebben een kleine kwekerij met 10 computers waarvan 2 Mac mini’s. Wanneer de software op de Windows-machines ook beschikbaar is voor de Mac, gaan we helemaal over op OS X.

  Hoop dat OS X voor simpele softwarebedrijfjes snel in beeld komt.

 • Profielfoto
  Son-of-Jobs

  Het is een Amerikaans onderzoek, wat betekent dat men vooral Fortune 10.000 bedrijven contacteer. Naar nederlandse/belgische maatstaven zijn dat zeer grote bedrijven. Uiteraard heeft 80% daarvan Mac’s. Was de vraag ‘heeft uw bedrijf een in-house publishing afdeling’ geweest, dan had 80% wellicht ook ja geantwoord. And guess wat er op die afdelingen wordt gebruikt…

 • Profielfoto
  sweek

  Zegt inderdaad weinig. Als dit inderdaad om grote bedrijven gaat zal er voor elke 200 pc’s wel een mac zijn, ja.

 • Profielfoto
  ctxppc

  ik ben zeker dat alle bedrijven met enkele macs waarvan het personeel een beetje opgeleid is en geintroduceerd, altijd oorlog maken wie als eerste de mac gebruikt… den baas gaat dan op den duur opstappen, zeker als die zo gefascineerd wordt door iLife en iWork en ik zeg nog niet dat OSX veel features heeft die je half bij windows krijgt na crashen en crashen (VNC, …)
  :D :p

 • Profielfoto
  Son-of-Jobs

  Gisterennamiddag was ik overigens nog op bezoek bij een bedrijf (ik werk in de IT Security) en daar pronkte een Alu iMac bij de receptie. ‘O, doen jullie ook wat Mac?’ vroeg ik verbaasd. ‘Neen hoor, dit is voor de look’ was het antwoord.
  Toen ik even piepte achter de desk, draaide de Alu iMac vrolijk Windows XP… onder BootCamp. Zo zul je er ook wel een flink aantal hebben, een beetje in navolging van al die Mac’s die je in TV-series ziet. Zelf ben ik overigens al jaren een overtuigd Mac-adept.

 • Profielfoto
  brandfles

  Het bedrijf waar ik werk bestaat bijna 9 jaar en hebben sinds begin dit jaar een MBP, maar die is van een collega die voornamelijk buiten de deur werkt:( , en verder gebruik ik mijn eigen MBP voor presentaties.

 • Profielfoto
  iAlwin

  “Zolang onze Windows-based ICT-afdeling – letterlijk tot vandaag aan toe – nog moeite heeft om mijn Mac toegang tot de meest essentiële servers in het Windows-based-netwerk te geven, blijf ik een tikkie sceptisch…”

  Wat voor prutsers heb je dan in dienst.:D Dat snap ik echt niet. Een beetje fatsoenlijk systeembeheerder moet hiermee geen problemen hebben. En vooral OSX maakt al bijna automatisch connecties met Windows-shares / Samba en de hele rataplan. Met een beetje up to date netwerk moet een combi van Windows, OSX, Linux helemaal geen probleem zijn.

  @foto: dat mannetje is achter die notebook geshopt:)

  “Ik studeer zelf voor verschillende Microsoft certificeringen. Nadat ik met een Mac heb gewerkt, heb ik 2 Mac’s gekocht in 1 maand (en mijn oude PC’s verkocht). Maar mijn mede-studenten en docenten kan ik gewoon niet overhalen om een Mac te gebruiken…”

  Gewoon blijven proberen, volhouden!

 • Profielfoto
  peteha

  Zelfs als directeur bij een bedrijf loop je tegen de onzichtbare muur van weerstand aan van ICT mensen die nog nooit een Mac hebben gezien en dat ook niet willen. Dit kan niet en dat is niet volgens protocol enz. Enige oplossing is deze mensen vervangen, maar Mac-based ICT personeel is weer niet te vinden.

 • Profielfoto
  nicobos

  Het onderzoek klinkt leuk, maar de realiteit is anders.
  Ik heb jarenlang landelijke (overheids)instellingen als klant gehad waar inderdaad 1 of 2 Macs stonden….
  …. als paria in een omgeving met duizenden Windows PC’s.