“3G problemen voorbij als iedereen 2.0.2 installeert”

19 reacties

De nieuwste iPhone-firmware, versie 2.0.2, was volgens Apple bedoeld voor het verhelpen van problemen met de 3G/UMTS-ontvangst. Toch merkten maar weinig mensen verbetering na het hoopvol installeren van deze firmware. Roughly Drafted Magazine heeft echter van een bron bij de Amerikaanse iPhone-provider AT&T te horen gekregen hoe dit zit: de situatie verbetert pas als steeds meer gebruikers de update doen.

Er zou namelijk een fout zitten in het algoritme waarmee de iPhone verbinding maakte met de 3G-zendmasten: Hij zou veel te intensief gebruik maken van het vermogen van de masten. Hierdoor zouden alle telefoons die op hetzelfde moment van de mast gebruikmaken, last kunnen krijgen van onderbroken telefoontjes en een slechte of verbroken internetverbinding. Dit verklaart ook waarom de andere telefoons die zo veel gebruikmaken van 3G, zoals sommige high end Nokia’s en BlackBerry’s, dezelfde problemen lijken te ondervinden.

Deze problemen maken duidelijk waarom telefoons zo uitgebreid getest en goedgekeurd moeten worden voordat ze officieel verkocht mogen worden. Een goed verkopend mobieltje met buggy software zou tenslotte, als er maar genoeg van in omloop komen, een heel netwerk plat kunnen leggen. Dit lijkt een ontwerpfout in de UMTS-specificatie, en het is ook geen toeval dat er sinds de introductie van UMTS zo veel problemen met dit telecommunicatiesysteem zijn geweest. Lees hier in meer detail over power control bij UMTS.

Apple heeft nu echter met iTunes een unieke mogelijkheid om in korte tijd iedereen te laten updaten, zodat het probleem hopelijk snel verholpen is. Naar alle Amerikaanse iPhonegebruikers is er zelfs een sms’je verzonden met het verzoek de firmware te updaten, iets wat nog niet eerder plaatsvond.

Hoewel ondergetekende hier in Nederland eigenlijk weinig problemen heeft ondervonden met bereikbaarheid dan wel onderbroken telefoontjes, hierbij toch een oproep: Update even je übergadget naar 2.0.2. Niks mis mee; voor de liefhebbers is hij zelfs al jailbreakbaar. Een beter milieu begint bij jezelf.

Via: MacRumors

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Dus als je slecht ontvangst hebt dan kan dat komen doordat de buurman zijn iPhone nog niet up-to-date heeft.:)
  Eerst lag de schuld bij T-Mobile, toen bij Apple en nu is de gebruiker zelf de schuldige.

  Wel goed dat er eindelijk meer duidelijkheid is.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Dus als jij het niet doet, (als laatste) dan heeft de rest van de wereld er nog last van!!!

 • Profielfoto
  robies

  eh ….. ja ja? Tja het valt dus niet te bewijzen. Dag garantie!

 • Profielfoto
  Hagert

  Ik heb de update net geinstalleerd, maar een klasgenoot van mij had hem al eerder geinstalleerd. Het viel mij op dat hij in de klas wel internet had en ik niet, ik vroeg hem of hij de update had geinstalleerd, en dat was wel zo. Het helpt dus wel:).

 • Profielfoto
  Sander1972

  Heb een Belgische iPhone welke op het Proximus netwerk actief is. Firmware is inderdaad 2.0.2. Geen enkel probleem met 3G ontvangst, gaat redelijk vlotjes.

  Echter wat betreft de jailbreak. Heb middels PwnageTool 2.0.3.1 op een Mac de jailbreak uitgevoerd met natuurlijk de 2.0.2 firmware als basis. En nu werkt 3G of GPRS niet meer. Wel ontvangst ervan (te zien aan icoontjes), maar verbinding met de APN internet.proximus.be lukt niet.

  Gisteren jailbreak verwijderd en terug naar origineel firmware 2.0.2. En nu werkt het allemaal weer wel!

  Iemand anders ook al ondervonden? Is dit België / Proximus specifiek? Geen idee, maar je bent gewaarschuwd dat er mogelijk problemen ontstaan door de jailbreak.

 • Profielfoto
  soulutions

  Ik heb ook nog niemand gehoord over 3G op het Vodafone netwerk? Iemand?
  Ik heb zelf geen problemen met mijn iPhone, vorige week net 1 jaar jong trouwens… ;)

 • Profielfoto
  rrkramer

  Soulutions: Ik heb ook nog niemand gehoord over 3G op het Vodafone netwerk? Iemand?
  Ik heb zelf geen problemen met mijn iPhone, vorige week net 1 jaar jong trouwens…

  @soulutions:
  Natuurlijk heb je geen problemen. Je hebt immers geen 3G!

 • Profielfoto
  rvschuil

  Aparte verklaring. Want als ik hier in mijn dorpje verbindingsproblemen heb met mijn iPhone, denk ik niet dat er veel anderen zijn die ook een iPhone hebben, met de verouderde software.

  Misschien dat dit van toepassing is op erg drukke gebieden in de randstad, maar ik denk echt niet dat dit alle 3G problemen kan oplossen.

 • Profielfoto
  espaan

  Zit er toch ook iets niet lekker in de zendmasten als die daar niet mee om kunnen gaan. Is het ook een capaciteits en power probleem van de zendmast/netwerk provider zoals ik het lees.
  Maar goed zolang als er maar verbetering in zit. Nu de GSM ontvangst binnen en 3G dekking nog …

 • Profielfoto
  roger767

  ik hou het lekker bij mijn pre paid gsm en iPod 60GB. Tot nu toe nooit problemen gehad met ontvangst of batterijduur.

 • Profielfoto
  puccini

  Nou, die 3G van mij is retour naar T-Mobile, het is een mooi apparaat maar het functioneerde voor geen meter helaas.
  Maar wachten op de volgende generatie met m’n V3 en sim only van KPN.
  Suc6 voor diegene met de Never ending Apple/T-Mobile Story.

 • Profielfoto
  MedahOSX

  Nou ,ik wacht nog even als jullie het niet erg vinden. Hoewel ik geen 3G problemen heb is hij wel al 2 keer vastgelopen op 2.0.2. Restore was enige dat nog hielp. Zorg eerst even lekker voor een stabiele update.

 • Profielfoto
  Georgios

  Hier een simlockvrij belgische iPhone 3G met Vodafone NL! 3G werkt! En een origineel met T-Mobile. Als ik 3g aanzet, NO SERVICE in mijn plaats.

 • Profielfoto
  marceljanssen

  ik heb de 2.0.2 er gelijk op gezet, maar de 3G verbinding blijft problemen geven. Vaak na de switch van wifi naar 3G is het laatste weg en komt pas terug als ik de iPhone uit/aan zet. Als ik thuis of op de zaak ben zet ik eerst wifi uit voor ik herstart om onderweg 3G te kunnen gebruiken. In Geldermalsen en ‘s-Hertogenbosch is de 3G verbinding slecht. In Eindhoven waar ik nu ben is 3G perfect om dit bericht te plaatsen.
  Trouwens heb ik mijn verbinding op automatisch staan. Vaak om dat ik niets kan kiezen. Ik weet niet of dat wat uitmaakt
  (M)

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik heb mijn 3G nog steeds uitgeschakelt. Om deze reden dat de verbinding steeds wegviel. Aangezien ik mijn iPhone veelal zakelijk gebruik moet ik dat zoveel mogelijk uitsluiten.
  Soms probeer ik het even, maar dan toch blijft het een probleem.

  ???

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @Maarten: Je schreef:

  “Niks mis mee; voor de liefhebbers is hij zelfs al jailbreakbaar.”

  Kan die onzin een keer over zijn op een respectabel forum of je op één of andere manier de wet kunt overtreden en waar je al of niet een illegale handeling kunt verrichten? Laten mensen die hun handel op duistere of niet toegestane wijze willen verkrijgen dat zelf uitzoeken en bedenken of en hoe dat mogelijk is… Of spoort OneMoreThing mensen toch aan om dat soort praktijken te hanteren?

 • Profielfoto
  Mona

  Mijn verbinding begint (zo lijkt het althans) steeds beter te worden, vorige week vanaf de Belgische grens (Breda) richting Nijmegen gereden, met Theo Maassen (vrijwel) non-stop via YouTube/3G) op de autoradio!

  Best netjes toch!?:D

 • Profielfoto
  dgroten

  @In.XSOCam:

  Voor de duidelijkheid: Niemand overtreedt een wet als ie de jailbreak toepast op zijn iphone. Het is ook niet ‘illegaal’. Je kunt er niet voor vervolgd worden. Het enige wat je doet is een afspraak met de leverancier breken, waardoor jouw product mogelijk niet meer onder de garantie valt. Iets tussen jou en Apple dus (bij de huidige jailbreak) of iets tussen jou, Apple en T-Mobile (als ooit een simlock-verwijderaar tool komt).

  Illegaal zijn zaken als software kopiëren als je daar de licentie niet voor hebt, en dat wordt hier dan ook nooit bemoedigd.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  @dgroten

  Je pleegt toch gewoon contractbreuk als je “Accoord” antwoord op de EULA. Bovendien verbreek je tevens de overeenkomst met third party software zoals Google, YouTube etc. etc. die in diezelfde “License” besloten zijn. Je verbreekt dus wel meer dan alleen een contract met Apple. Toen je accoord drukte, drukte je ook accoord voor al die andere software.
  Alleen vervallen van de garantie door Apple is wat kort door de bocht.

  … Maar zo je wilt: De jailbreakactie is misschien niet illegaal. Wat je verder met je iPhone gaat doen daarna wel…. Je begeeft je in ieder geval in een grijs gebied en dat past m.i. niet bij OneMoreThing, maar ik kan het fout hebben.