Purebuds minder schadelijk voor gehoor?

Door: Anoniem - 26 reacties

De laatste tijd is het wat stil als het gaat over gehoorbeschadigingen als gevolg van beluisteren van (te) harde muziek via iPods en andere mediaplayers.
Een aantal jaren geleden stonden de nieuwspagina’s er nog vol mee, maar het lijkt wel of men heeft geaccepteerd dat de jeugd willens en wetens de gehoororganen overprikkelt.
Maar gelukkig maak Amazing Tech melding van de Purebuds.

Amazing Tech heeft een setje oordopjes ontdekt die het geluid niet rechtstreeks de gehoorgang in jagen, maar het juist van het gehoor wegrichten. Tegen de buitenschaal van de oordopjes om precies te zijn. En daarvandaan reflecteert het geluid terug het oor in. Reverse Sound Technology noemen ze dat.
Volgens onderzoek zou dit minder belastend zijn voor het tere gehooroorgaan en daarmee dus de mogelijke beschadigingen aan het gehoor verminderen. En dat speelt precies in op de wensen van de consumenten, die al langere tijd op zoek zijn naar een minder schadelijke manier om van hun muziek te genieten. Aldus Amazing Tech. Kennelijk heeft dit produkt al een paar jaar aan onze aandacht weten te ontsnappen, er wordt op de site melding gemaakt van diverse awards op Aziatische tech-beurzen in 1998 en 2000.

De Purebuds geven de gebruiker keuze uit 3 typen dopjes; Bass Boost, Full Range en Surround Sound. Dus naast minder schadelijk zou de beleving van de muziek ook fabelachtig zijn. Voor 49,99 dollar kun je trotse eigenaar worden van een paar heuse Purebuds. Over de kwaliteit van het geluid kunnen we helaas niets zeggen, we hebben geen testsetje ontvangen. En of het op lange termijn beter is voor de oren… de tijd zal het leren.
Zolang we zelf geen Purebuds in huis hebben maken wij nog maar even gebruik van het meest logische alternatief: we zetten het volume iets lager.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  rogerpaolo

  lijkt mij onzin.. het gaat om de drukgolven op je trommelvlies, en zolang een dopje je gehoorgang afsluit maakt het niet uit of de druk eerst gereflecteerd wordt. Maar goed ik ben geen oorarts.

 • Profielfoto
  Yannes

  Lelijk design zeg!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Maar goed ik ben geen oorarts.”

  Psies :p

  Er zal best onderzoek naar zijn gedaan, maar het kan natuurlijk ook een commercieel punt zijn.

 • Profielfoto
  ego

  Zal het geluid dan ook niet meer de buitenwereld in gestuurd worden??

  Dan zit je in een trein en kan de hele wagon meeluisteren.

 • Profielfoto
  Petje

  Lijkt mij als nuchter denkend mens behoorlijk onzinnig verhaal, lijkt eerder een marketing verhaal dat reverse sound technology. Het klinkt natuurlijk erg wetenschappelijk, maar gehoorbeschadigingen ontstaan door een te lange en/of zware belasting van de trilhaartjes in je oor. Door het geluid gewoon wat zachter te zetten krijg je minder belasting. Deze oordopjes zullen dus minder hard klinken als de “anderen” maar bij gelijke decibel metingen zullen ze net zoveel gehoorbeschadiging als bij de reguliere oordopjes.
  Onzin verhaal dus… ???

 • Profielfoto
  ctxppc

  ONZIN :angry: ! Maar blijft de iPod-software die het volume bestuurt met de tijd… Ze zeiden dat een keer in het nieuws… :sealed: .

 • Profielfoto
  iJeroen

  Van het design moeten ze het niet hebben… ook al zou het werken, zou ik ze nog niet kopen

 • Profielfoto
  Esquare

  Geen testsetje ontvangen en toch een advertentie van een paar honderd woorden plaatsen? :D

 • Profielfoto
  Darth Anaxes

  @ctxppc,
  Ja in Belgie hebben ze het ook een keer op EEN gezegd in HET NIEUWS van die zachter-na-een-tijdje-technologie. maar ik heb er op mijn iPod nog niets van gemerkd.

 • Profielfoto
  petethefreeze

  Gelukkig heb ik nogal wat cursussen biomechanica gehad tijdens mijn studie. Dit is echt volstrekte onzin.

  Het geluid moet inderdaad het trommelvlies laten trillen, ongeacht waar het geluid eerst vandaan komt. Rogerpaolo en Petje hebben dus gelijk.

  De consequentie van het eerst tegen de oorschelp laten reflecteren is dat de muziek aan intensiteit heeft verloren als het bij het trommelvlies aankomt. Dat betekent dat de gebruikers het volume gaan opvoeren zodat hetzelfde effect bereikt wordt als bij normale koptelefoons.

  @cenobyte: er zal inderdaad onderzoek naar gedaan zijn. Onderzoek hoe veel geld verdiend kan worden dmv misleiding.

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  Sterker nog, Petje heeft gelijk. De ervaring van hard geluid beleef je door:
  a) de mate waarin de trilhaartjes in het slakkenhuis in het binnenoor bewegen en daarmee op termijn beschadigen
  b) de mate waarin je (vooral lage tonen) geluiddruk ervaart in en om de rest van je lichaam (in je buikholte, de broekspijpen die soms om je benen fladderen bij popconcerten.

  Er is echt maar één manier: muziek niet té lang té hard beluisteren. Punt.

 • Profielfoto
  BeMeMac

  Gehoorbeschadiging lijkt mij een minder issue nu de jeugd van tegenwoordig muziek via de speaker van de telefoon aan iedereen laat horen ! ???

 • Profielfoto
  error

  Ik zeg: Hidden Sound System. In Nederland geintroduceerd door Multilul Media Advertisering Communication Consultant Agency. Als je dat eenmaal hebt gehoord, dan wil je nooit meer iets anders.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Ik zeg Zero Sound Technology. Werkt perfect!

 • Profielfoto
  iDude

  dat jullie je voor zo’n commerciele onzin lenen zeg!

  tjonge jonge

 • Profielfoto
  Sapje

  Stukje zeer slechte journalistiek. Je snapt zelf ook wel, dat je eerst zelf erin moet geloven om het te verkopen (en zeker zelf even de moeite doen, om het te testen). Vervolgens slinger je met zinnen als “Kennelijk heeft dit produkt al een paar jaar aan onze aandacht weten te ontsnappen, er wordt op de site melding gemaakt van diverse awards op Aziatische tech-beurzen in 1998 en 2000″….of je hebt jouw huiswerk dus niet gedaan. Ik denk eerder het laatste.
  Verder probeer je voornamelijk gebakken lucht te verkopen, dus commercieel gezien ook al geen succes.

  Voor mij de eerste keer op OMT, dat het echt gewoon een bagger artikel is :(

 • Profielfoto
  Anoniem

  @iDude:
  Heeft niets met reclame of commerciele onzin te maken. Wij geven weer wat er speelt rondom Apple en iPods en laten een ieder vrij zijn of haar mening daarover te geven.
  De slotzin zou al moeten verraden dat wij ook zo onze twijfels hebben.

 • Profielfoto
  error

  Nee… die slotzin is een hint richting Amazing Tech om jullie een paar ‘review’ setjes van hun product op te sturen. Toch?

 • Profielfoto
  johvdbroek

  DE enige manier wat ik zou kunnen bedenken wat niet schadelijk is voor het gehoor is het geluid direkt op het gehoorbeentje te plaatsen achter het oor doormiddel van geluidtrillingen overbrengen op het beentje, maar het nadeel is minder harmonische geluidbeeld.
  De oorarts test met een stemvork achter het oor of je gehoor nog in goede conditie is het trommelvlies!
  De gehoorgang kan verstopt zitten waardoor geluid van buiten slecht doordringt.
  Vandaar test achter het oor.

 • Profielfoto
  iAgree

  De druk golven die de connusen maken worden niet minder doordat ze via een omweg gaan, dus lijkt me een leuk verkoop praatje maar verder onzin, beter gewoon wat zachter zetten als je je oren wilt sparen.

 • Profielfoto
  EmuuuH

  ik koop wel shure’s

 • Profielfoto
  Stadsman

  Een kort cynisch bedoeld zinnetje aan het eind maakt geen goed artikel. Ik vind het misleidend en ongepast om een dergelijk artikel te plaatsen. Er komen zoveel nieuwe accessoires op de markt, waarom wordt juist dit, overduidelijk misleidend, product belicht?

 • Profielfoto
  nicobos

  Gezien de afmetingen van de earsets verwacht ik dat de reflecties zeer vervelend klinkende kamfilter-effecten introduceert.
  Een en ander wordt veroorzaakt door het Haas effect.
  Zie: http://muziek-en-film.infonu.nl/diversen/5663-de-home-studio-42-microfoons-v-faseverschillen.html

  Verder is de theoretische onderbouwing op de site van Amazing Tech volledig afwezig.

 • Profielfoto
  nicobos

  @johnvdbroek
  Het klopt niet dat het direct overbrengen van geluidtrillingen op het gehoorbeentje onschadelijk is.
  Gehoorverlies treedt op door schade aan de trilhaartjes die zich bevinden in het slakkenhuis.
  Geluid dat wordt toegediend aan de gehoorbeentjes wordt ook overgebracht op de trilhaartjes en kan, als het maar hard genoeg is, ook gehoorschade veroorzaken.
  Zie: http://www.09404.07sc.thinkquest.nl/horen.html

 • Profielfoto
  dropshot

  Ja Error, geef mij ook maar HSS. Wel eerst bier in huis halen!

 • Profielfoto
  djdnl

  Ik geloof niet in deze set.
  Sinds ik met earproof T2PRO muziek draai, zet ik mijn volume minstens 50% lager. Ik word weliswaar afegsloten van lawaai van de buitenwereld (wat niet handig is met je ipod in het verkeer), maar na het wennen wil je niet anders meer.