Nog eventjes geduld alstublieft…

Door: Jan David Hanrath - 31 reacties

Nog eventjes geduld alstublieft… Is wat je hoort bij de T-Mobile winkels in Nederland. Het activatiesysteem van T-Mobile is bezweken onder de enorme belangstelling voor de iPhone 3G. Als de iPhone op voorraad is, wordt er door T-Mobile wel een voor je vast gehouden die je kunt ophalen als alle systemen weer up-and-running zijn. Als de voorraad op is, zou het zo twee weken kunnen duren voordat er een nieuwe levering van het begeerde toestel komt. Je kunt natuurlijk ook online bij T-Mobile bestellen en geduld hebben.

Ook voor onze video-podcast van de launchparty zul je nog even geduld moeten hebben. Het bemachtigen van onze eigen iPhone 3G ging natuurlijk voor. Inmiddels is de montage in gang gezet. In de tussentijd kun je je na de Lees verder vermaken met de prima review van Bright, die de iPhone 3G stiekem al een week had. Hun video van het event vind je hier.

Wil je meer One More Thing? Luister dan vanavond tussen 20.00 en 21.00 uur naar LLinke Soep Radio op Radio 1. Hierin gaat Koen als Apple fan boy de discussie aan over de iPhone hype met een marketeer en een consuminderaar.

BRIGHT’s eerste indruk: Apple iPhone 3G
Even alle hype terzijde. Hoe goed is de iPhone 3G eigenlijk? Erwin van der Zande heeft de telefoon al een week en geeft een analyse.

Ik heb het toestel als een van acht journalisten in Nederland sinds 30 juni in mijn bezit. Ik had al een ‘gewone’ iPhone en gebruikte die ook. Om kort te beginnen: het is de iPhone waar Nederland op heeft gewacht. Het eerste model baarde opzien met het touchscreen en het gebruiksgemak, maar was qua specificaties voor onze standaarden eigenlijk benedenmaats. Dat maakt de iPhone 3G deels goed. Deels ja. Snelle datanetwerken worden nu ondersteund, maar de multimediatoepassingen zijn wat mager en aan de gps-ontvanger die in het nieuwe model zit heb je nog niet veel. Nog niet.


Als ik nu een telefoon moest kiezen, zou ik voor de iPhone 3G gaan. Omdat het simpelweg een heerlijke telefoon is. De telefoon zelf is een lust voor het oog en het 3G model ligt beter in de hand dan het eerste. De bediening is en blijft een genot en is tot dusver ongeëvenaard. Een telefoon ook waarop ik voor het eerst internet echt gebruik, wat met de 3G nog prettiger gaat als er geen wifi-hotspots in de buurt zijn. Een telefoon die zich middels iTunes heel soepel laat synchroniseren met je mail, contacten, agenda en muziek op je computer (en dadelijk met MobileMe nog beter). En een telefoon die vanaf morgen gewoon hier verkrijgbaar is met alle toeters en bellen. Geen gehack meer maar gemak.

De camera met maar twee megapixels, geen video, geen Bluetooth modem, geen multitasking, geen breed soft keyboard, een gps-ontvanger waar je nog niet veel mee kan, een niet vervangbare batterij die na een dag intensief gebruik leeg is, het weegt toch niet op tegen de meerwaarde van het gemak van de telefoon. Voor mij althans, want één ding heb ik in de afgelopen jaren wel geleerd: zoveel mensen, zoveel telefoons. Je hebt minimalisten met een sim-only abonnement die een tweedehandsje gebruiken van een familielid. Je hebt adepten die altijd het nieuwste van het nieuwste willen met alles er op en aan. En je hebt de massa. Het grote publiek kan zich nu ongehinderd door gedoe met grijze import en hacks laven aan de knapste telefoon die er op dit moment is.

Rest de vraag hoeveel moeite je er voor over hebt. De iPhone 3G is alleen verkrijgbaar bij T-Mobile. (Al gaan er nog steeds hardnekkige geruchten dat KPN en Vodafone de iPhone 3G later dit jaar of begin 2009 ook zullen aanbieden.) Ben je al klant bij T-Mobile dan ben je vreemd genoeg de lul: eerst moet je je bestaande contract uitzingen. Bij je nog geen klant, dan moet je dus van provider switchen. Om dat met nummerbehoud te doen – dat lijkt me wel – dan dien je een faktuur van je bestaande provider mee te nemen. Je loopt wel kans enkele maanden met dubbele abonnementskosten te zitten. Als je dat te veel gedoe is, dan moet je gewoon de kat uit de boom kijken en afwachten. T-Mobile zal waarschijnlijk sowieso snel door zijn eerste lading iPhones heen zijn.


Mensen met een gehackte eerste iPhone kunnen de nieuwe toepassingen als de App Store ook als software-update verkrijgen. MobileMe zal bovendien ook op de eerste iPhone modellen gaan werken. Je hebt dan alleen geen 3G en geen gps. Your call. Ik ga voor de nieuwe iPhone. En ik ga ook switchen. Ik ben niet getrouwd met KPN of Vodafone en ik wil ook wel eens eindelijk dat Visual Voicemail gebruiken. De iPhone 3G staat symbool voor gemak en een beetje magie op een telefoon. Beide zijn nu eindelijk beschikbaar in Nederland voor de massa.

Erwin van der Zande, Bright.nl

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  So Klear

  Handig! heb je en iPhone 3G, moet je nog steeds wachten. :-p

 • Profielfoto
  Yannes

  Die 2.0 versie voor de iPod is er ook nog steeds niet.

 • Profielfoto
  Mathijssli

  Zojuist bericht gekregen dat mijn Iphone nu ook voor me klaar ligt:)

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Hij ligt al voor me klaar, maar is er al iemand die hem vandaag heeft meegekregen??

  Ik kan nu echt niet meer zo goed wachten…

 • Profielfoto
  Etiennetje

  Nee ik heb hem nog niet meegekregen:(

  Klote systeem wat dat betreft… Zelf kan ik ook nergens telefoonnummers vinden van de Dealers.

  Het was ook schandalig dat ze niet zeiden hoeveel iPhone ze op voorraad hebben, want er waren mensen die voor lul er stonden. Ze bleken er maar 12 te hebben, gelukkig was ik nummer 9 in Oosterhout:)

  Ik geef wel een gil wanneer ik hem heb:D

 • Profielfoto
  Nemco

  Een beetje summiere info heren…

  Persoonlijk vind ik het bijzonder slecht dat met een te verwachten hoge opkomst en verkoop, T-Mobile blijkbaar geen maatregelen heeft kunnen treffen om het allemaal wat soepeler te laten verlopen. De winkel waar ikzelf om half negen in de rij ben gaan staan, ging netjes om half tien open en rond kwart voor twaalf liep eindelijk de eerste klant met een iPhone naar buiten. Meteen om half tien kon het netwerk het niet meer aan en ook na die eerste persoon bleef alles bijzonder traag verlopen.

  De winkel waar ik bij stond in Amsterdam besloot trouwens niet om mensen te vragen hun gegevens achter te laten, zelfs niet op aangeven van meerdere wachtenden. Achteraf was dat ook geen ramp verder, want toen de eerste vijftien klanten om kwart voor een geweest waren, waren de iPhones op! Jawel, de “grote” winkel in Amsterdam mocht maar liefst 30 iPhones in ontvangst nemen, en de kleintjes moesten het met een stuk minder doen.

  Na vier uur wachten sta ik als eerste op de reserveringslijst voor de nieuwe lichting, maar T-Mobile heeft geen goede indruk gemaakt bij mij. De onderlinge communicatie en de communicatie naar de klanten toe is bijzonder slecht. Gelukkig hadden de medewerkers van de shop wel even tijd om een blikje Red Bull voor zichzelf te halen in plaats van hun klanten (vriendelijk) te woord te staan. Registratie, ja hoor eerst even 50 euro aanbetalen… bedankt voor het wachten.

 • Profielfoto
  JTD

  Tja, dat krijg je als je er als eerste bij wilt zijn.

  Je moet er (kennelijk) wat voor over hebben. Ik zelf wacht nog minimaal een half jaartje. Kunnen meteen de kinderziektes eruit gehaald worden.

 • Profielfoto
  gewoon dirk

  Ik heb hem al:D

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Welke OMT’er showt daar zijn OMT-tshirt en iPhone voor de camera?

 • Profielfoto
  reven

  New Features and the App Store
  The iPhone 2.0 Software Update for iPod touch includes the App Store and all the new features described on this page for just €7,99.

  http://www.apple.com/nl/ipodtouch/whatsnew.html

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Vanmorgen om 9:15 mijn gereserveerde iphone opgehaald,en zelfs om exact 9:30 in het systeem van T-Mobile kunnen zetten,minuten voor de fatale crash….lol.

  Aan alle wachtenden,hij werkt echt lekker!

  Belcompany filiaal had 6 iphones gehad trouwens,waar ik was.
  En een reserveringslijst van 30 namen.

 • Profielfoto
  wjzijderveld

  Pete.Z, you’re mean!:P

  Zodra het systeem weer werkt kan ik de laatste 8Gb van het filiaal ophalen:D
  Maar ja…. zodra het systeem weer werkt….

 • Profielfoto
  WTR

  ahh net te laat. 3voormij en ik en de rest met bonnetje naar huis :angry:
  hopelijk ligt die klaar over 2 weken als ik van vakantie terug kom!
  ben benieuwt naar filmpje!

 • Profielfoto
  koen

  @Yannes: is die update voor alle iPods?

 • Profielfoto
  Jacko Duker

  die van mij ligt in de winkel te wachtten op activering.
  ik hoop dat het vandaag nog lukt….

 • Profielfoto
  falleri

  Als 33e in de rij bij t-mobile (die niet wilde vertellen hoeveel ze er hadden, flauw) besloot ik nog even koffie te gaan halen, want de 1e 4 klanten stonden al 20 minuten binnen en het leek er niet op dat het ging opschieten.. Onderweg kwam ik langs the phone house en als 4e klant had ik daar de laatste iphone te pakken:D Grote mazzel, rond 11.30 liep ik de winkel uit met mijn iphone. Nu ligt alleen al uren de itunes store plat.. Zucht.

 • Profielfoto
  heldopslippers

  Ik heb hem !!! (ik was er vannacht bij) !:D
  succes allen met het wachten:D;)

 • Profielfoto
  MausB

  dat t-mobile het niet aankan is natuurlijk ronduit belachelijk. ga je eerst lopen ‘hypen’ met je deal met apple en exlusiviteit, kun je niet eens 7000 aanvragen aan….

  misschien tijd om over te stappen van windows naar osx, t-mobile?

  ik moet ook wachten totdat ik de mijne kan ophalen.

  wat me ook irriteerde is dat t-mobile shop eerst geen wachtlijst had, kwam ik vanochtend daar, waren alle 12 al op, want de wachtlijst was vol. daar zakt ook je broek van af.

  maarja, ik heb hem en nu wachten totdat het systeem het weer gaat doen. trouwens apple kan het ook niet aan, want de store is de hele tijd offline…..

 • Profielfoto
  georg88

  Vanmorgen bij Saturn in Groningen, hadden ze 5 binnen, maar om 9 uur lag alles al eruit. Er waren 7 wachtenden voor het pand.

  Ik had dinsdag gereserveerd bij Belcompagny en wedden op 2 paarden was succesvol.
  Nu alles aan het installeren, ligt de itunes store eruit……

  Ik denk dat een refund van Apple van een € 200,00 wel op z’n plaats is. Ik heb nog nooit zo’n slecht voorbereide kick-off gezien.

 • Profielfoto
  MarkBender

  ja dramatisch. Ik heb hem nu eindelijk wel via mijn oude reservering van T-mobile. Ik had erg veel geluk ik was in leiden de enige van wie ze alsnog de reservering aannam. Ik was er zelf niet meer van uit gegaan en viste bij elke winkel achter het net.Toen om half 1 toch maar even geprobeerd met mijn oude reservering bij T-mobile en ja hoor. De laatste zwarte 16 GB iPhone.

  Ik ben blij.

  Alleen werkt de applestore nu weer niet.

  Wat een teringbende:D Maar bij KPN of Vodafone was het denk ik ook wel gebeurd.

 • Profielfoto
  MarkBender

  @Heldopslippers: Haha was jij die jongen met z’n mooie slippers op die foto? Geen koude tenen gehad in de avond?

 • Profielfoto
  Reneke34

  Bij de weg, de NL store is down. De US store doet ’t gewoon. Daar kwam ik net per toeval achter om dat ik hier een PC heb waar de Store wèl werkt en op m’n Macbook niet. Op de PC had ik toevallig gisteren nog zitten rondkijken in de US store. Overschakelen op de NL store lukt niet. En op m’n MacBook kan ik niet overschakelen op de US store omdat je daarvoor eerst ingelogd moet zijn in de store. Het “Sleutel in de afgesloten kluis” verhaal.

 • Profielfoto
  Wijs

  In Zwolle ook een iPhone meegekregen. Het duurde allemaal wel heel erg lang, maar om 11:30 (ik was nr. 18) was ik de gelukkige eigenaar van een 16Gb iPhone. Kek dingetje;)

  Ik ben benieuwd hoeveel ze uiteindelijk daar hadden.

 • Profielfoto
  MarcoF

  Lijkt niet alleen problematisch in NL te zijn:
  http://www.tuaw.com/2008/07/11/itunes-activation-server-pining-for-the-fjords/

  Apple probleem?

 • Profielfoto
  jobz

  T-Mobile heeft in ieder geval geen goede eerste impressie achtergelaten.

  Bestellen een paar mensen een mobieltje ligt het hele systeem plat. Ze hadden voor heel Den Haag (500,000 inwoners) 40 telefoontjes.:)
  En ze hadden onwetenden bij de voordeur staan. Personeel werkte wel hard daar, maar het management van T-Mobile Nederland krijgt vandaag een 4,2 als rapportcijfer.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Als volwassen persoon kan je natuurlijk verwachten dat er zulke situaties ontstaan bij een dergelijk gehyped product. Dat je je daar door laat gek maken; oké. Maar kinderachtig reageren over slechte service en lang wachten vind ik een beetje ehh kinderachtig.
  Natuurlijk is het wel een slecht iets van T Mobile dat ze (zo snel) overbelast zijn, maar het hoort toch ook een beetje bij de charmes van ‘het er als eerste bij zijn’ ?;)

 • Profielfoto
  Undaunted

  haha, leuke zin:
  “en telefoon ook waarop ik voor het eerst internet echt gebruik, wat met de 3G nog prettiger gaat als er geen wifi-hotspots in de buurt zijn”

  Ik snap wat er bedoeld wordt, maar nu wordt de suggestie gewekt dat wifi-spots hinderlijk zijn:)

 • Profielfoto
  Justus

  Altijd slim om dan even te wachten tot het een beetje goed geregeld is

 • Profielfoto
  georg88

  @Jobz, met een 4,2 zit je nog behoorlijk hoog;-)

 • Profielfoto
  MausB

  applestore weer online, nu hopen dat t-mobile weer wat kan doen…komt vast goed:)

 • Profielfoto
  georg88

  Alles nu in orde, geregistreerd via store.
  Nu nog kunnen bellen met de iphone G3.
  Kan wel gebeld worden op de iPhone G3;-)

  Nu nog wachten op pakket mobileMe.