Motorola sleept iPhone overloper voor gerecht

Door: Koen van Tongeren - 16 reacties

De technologiereus Motorola heeft ex-medewerker Michael Fenger voor het gerecht gedaagd. Fenger maakte eind maart een carrièreswitch naar Apple’s iPhone afdeling en dat neemt zijn vorige werkgever hem zeer kwalijk. Volgens Motorola heeft Fenger, die bij het bedrijf de mobiele verkoop voor Europa, Azië en Afrika leidde, miljoenen dollars én Motorola aandelen ontvangen in ruil voor de belofte om twee jaar na vertrek geen baan aan te nemen bij een concurrerend bedrijf. Het is daarom niet vreemd dat zijn nieuwe betrekking als hoofd iPhone sales wereldwijd als overtreding van deze afspraak wordt gezien.

Volgens Motorola heeft Fenger gevoelige bedrijfsinformatie in verkeerde handen gebracht. Ook zou hij twee getalenteerde Motorola werknemers hebben weggekocht voor zijn nieuwe baas in Cupertino. Motorola eist nu in een rechtszaak dat Michael Fenger de komende twee jaar niet voor Apple zal werken, geen mensen meer wegkoopt bij Motorola en het bedrijf schade en aandelen terugbetaalt. Zowel Apple als Fenger willen geen commentaar leveren.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  cacaodealer

  fucked up voor hem :p

 • Profielfoto
  Goes

  Als je een non competition clause ((non-)concurrentiebeding) in je arbeidsovereenkomst hebt staan moet je niet bij een concurrent gaan werken… Dan kun je zo’n zaak zien aankomen. Dat gebeurt in NL ook dagelijks, dus is dit ook eigenlijk non-nieuws.

 • Profielfoto
  bjfanjip

  Kan een bedrijf jou dwingen door middel van een contract voor een bepaalde tijd geen baan aan te nemen?

 • Profielfoto
  The - DDD

  @bjfanjip

  In Nederland in ieder geval niet zo makkelijk nee.

  Een werkgever mag een ex werknemer niet de mogelijkheid om zijn brood te verdienen afnemen. Ben wel benieuwd hoe zo’n deal door een NL rechter beoordeeld zou worden.

 • Profielfoto
  ajvankesteren

  @ bjfanjip en DDD: Zoals Goes al aangaf: als er een concurrentiebeding in je contract staat heb je je daaraan gewoon te houden, en dan mag een werkgever gewoon van je eisen dat je dat naleeft en geen baan aanneemt bij een concurrerend bedrijf. Daar doen rechters in NL helemaal niet moeilijk over. Vergeet daarnaast niet dat Fenger zelf ontslag heeft genomen, dat is een bewuste keuze – Motorola weerhoudt hem er in dit geval nier van een baan aan te nemen, maar stelt wel bepaalde eisen aan welke baan bij welke nieuwe werkgever. Daar is niets mis mee.

 • Profielfoto
  Statenweg

  In Nederland komt een concurrentiebeding ook steeds vaker voor. Uiteraard is daar veel kritiek op. Het is bedoeld om vervelende situaties voor de werkgever te voorkomen zoals in het voorbeeld van Motorola waarbij kennis ‘gekaapt’ wordt. In goed overleg met je voormalige werkgever is er echter vaak best wel wat te regelen mocht je bij een concurrent willen gaan werken en dit geen nadeel oplevert voor je voormalige werkgever.

 • Profielfoto
  ollebolle

  als apple hiervan wist hoop ik ook wel dat ze aangeklaagd worden voor medeplichtigheid aan contractbreuk. zoiets kan niet, vind ik!

 • Profielfoto
  Rolf

  Ben benieuwd. In Nederland worden zeer veel concurrentiebedingen als ongeldig verklaard; TE belemmerend en vaak op onredelijke gronden. Vaak is het maken van een ‘carrierestap’ (bijvoorbeeld in flinke stap vooruit in inkomen of iets dergelijks) al genoeg om een concurrentiebeding van tafel te vegen. Nu gaat het hier om miljoenen en aandelenpaketten, dus zal dat wel een ietsje anders liggen…maar toch…blijf benieuwd. Het is per slot van rekening VS en niet Nederland

 • Profielfoto
  Vai Martino Vai

  non-concurrentiebeding wordt veel gebruikt in de detacheringswereld. Voornamelijk ter voorkoming dat je bij een klant gaat werken waar je in eerste instantie als gedetacheerde werkzaam bent. beding komt dan uiteraard in werking als je daar wilt gaan werken.
  Maar in NL stelt het weinig voor, het mag namelijk niet carrierebelemmerend zijn… grappig, typisch nederlands weer he. USA zal er wel wat strikter in zijn, zeker in zo’n grote zaak.

 • Profielfoto
  inawt

  wat een onzin bedenken ze bij Motorola.

 • Profielfoto
  Joffry

  Van nabij heb ik meegemaakt, dat er wel degelijk een ‘concurrentiebeding’ in Nederland bestaat en dat de rechter echt niet altijd in het voordeel van de werknemer beslist.
  Je moet zo’n concurrentiebeding gewoon niet ondertekenen.
  De opmerking van ‘Vai Martino Val geldt zeker niet in alle gevallen.

 • Profielfoto
  Goes

  Ik moet mij aansluiten bij Joffry, werknemers denken meestal veel te gemakkelijk over een concurrentiebeding. Het beding wordt meestal in het voordeel van de werkgever uitgelegd. Alleen als het echt te belemmerend werkt wordt een concurrentiebeding gematigd. Waar jullie je informatie vandaan hebben weet ik niet, maar ik wil wel graag de bronnen zien. Ik ben namelijk bezig een scriptie te schrijven over het concurrentiebeding.

 • Profielfoto
  Sjkv

  Er zit een grijs gebied in Nederland, je mag in je contract opnemen dat het niet mag maar aan de andere kant met je niet zijn broodwinning ontnemen. Oftewel het contract moet daar ook aan denken en iets tegenover zetten.

  In Nederland is er vorige jaar geloof ik al een uitspraak in voordeel van de werknemer geweest kan hem alleen niet terug vinden..

 • Profielfoto
  BeMeMac

  De vraag zal gaan of Apple een concurerend bedrijfs is van Motorola. De een is een computerbedrijf, de ander een chipbakker/telefoonmaker, of zie ik het nu te simpel?

 • Profielfoto
  rrkramer

  Klinkt duur!