Is Steve Jobs gezond?

Door: Koen van Tongeren - 34 reacties

Niets dan goed nieuws was er afgelopen maandag te melden tijdens de bekendmaking van Apple’s kwartaalcijfers: meer verkoop, meer marktaandeel, meer omzet en meer winst. Toch daalde het aandeel Apple direct 10%. Reden hiervoor was het nieuws dat investeerders rekening moeten houden met minder hoge winsten in het volgende fiscale jaar. Tegelijkertijd leek Wall Street echter ook te reageren op onrust over de gezondheid van Apple’s CEO Steve Jobs nadat CFO Peter Oppenheimer reageerde op vragen rond Steve’s gezondheid met de opmerking dat dit een privé aangelegenheid was.

Sinds Steve’s optreden op de WWDC 2008, waar hij zichtbaar iets onder de leden had, doen er geruchten de ronde dat de zeldzame kanker waar hij in 2004 aan geopereerd en van genezen is hem nu opnieuw ziek heeft gemaakt. Een statement van een woordvoerder na afloop van de WWDC dat Steve tijdens zijn keynote een ‘normale verkoudheid’ had werd door veel analisten en fans in twijfel getrokken. Gelukkig zijn er gisteren en vandaag berichten opgedoken die de ‘gezondheidscrisis’ rond Steve Jobs relativeren.

Zo meldde BusinessWeek gisteren dat de hysterie rond de gezondheid van Jobs eigenlijk alleen gebaseerd is op het feit dat Apple’s CEO belangrijker voor het eigen bedrijf is dan gebruikelijk bij een grote onderneming. BW journalist Arik Hesseldahl ziet een overeenkomst met het optie schandaal waarbij de wildste geruchten de ronde deden over Jobs’ betrokkenheid terwijl zelfs de meest pessimistische kenners zich (terecht) geen zorgen maakte over Steve’s toekomst bij Apple.

John Markoff komt in de New York Timesmet meer geruststellend nieuws. Hij citeert een goed geïnformeerde bron dichtbij Steve Jobs die weet te melden dat Jobs belangrijke zakelijke contacten van Apple gerust heeft gesteld over zijn gezondheid. Steve zou gezegd hebben dat hij vier jaar na de operatie [nog] volledig kankervrij is. Wel zou hij eerder dit jaar een operatie ondergaan hebben om hem te genezen van een aandoening die gewichtsverlies met zich meebracht.

Al met al lijkt alle ongerustheid over Steve Jobs’ gezondheid dus enigszins overdreven te zijn geweest. Volgens CFO Oppenheimer is Steve voorlopig niet van plan om op te stappen en als we het optimisme van Hesseldahl en Markoff mogen geloven kan men op Infinite Loop 1 te Cupertino nog jaren genieten van zijn tirannieke bewind.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  macboy

  Steve heel veel sterkt, hopen dat weer alles goed gaat! (sterkt met je beterschap)

 • Profielfoto
  carpebios

  Dankjewel, dit is mijn schuilnaam, ik lees het gelukkig. Maar ik ben niet ziek hoor?

 • Profielfoto
  Jozz Macintosh

  Zoals vaak zijn geruchten rond Apple waardeloos. De onzin loopt de spuigaten uit.
  De constante hype begint begint eigenlijk wat te vervelen. De iPhone 3G is nog nog niet koud of daar komt al een nieuw mystery product. Vroeger was dit hoogstens een paar weken voor de lancering.

 • Profielfoto
  pinkie

  Waarom is dit interessant?

 • Profielfoto
  Darth Anaxes

  tja ik hoop dat hij nog wat jaartjes bji os blijft, hij is een zeer interresant man

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind het wel interessant om te lezen. Steve is de motor achter het bedrijf en als hij er niet was was dit forum er misschien niet(of wel maar dan met een stuk minder blije bezoekers). Dus ik hoop dat Steve nog lang bij Apple blijft en gezond blijft! He deserves it!

 • Profielfoto
  BigAL

  Alvleesklierkanker was het toch? Ik hoop niet voor hem dat het terug is. Het is one of the deadliest. Gezien hoe hij er nu uitziet en dat vergeleken met een paar jaar geleden: ik vrees dat het terug is.:-(

 • Profielfoto
  hitcher

  Natuurlijk is de gezondheid van Steve een prive aangelegenheid. Hij ziet er echter wel slecht uit in vergelijking tot enige tijd geleden. Erg mager.

  Aangezien Steve Jobs de motor achter Apple is is deze informatie voor aandeelhouders wel interessant. Hij is de X-factor voor Apple. Zonder Steve kan het weleens moeilijk gaan worden.

 • Profielfoto
  Erikaatje

  Ik hoop echt dat het allemaal mee valt.. apple zonder steve jobs is toch anders:(

 • Profielfoto
  Statenweg

  Steve is fine, Steve is God.
  Steve is fine, Steve is God.

  remember this

  Natuurlijk hoopt iedereen dat het goed met hem gaat. Misschien wel meer voor hem persoonlijk dan voor Apple.

 • Profielfoto
  BloomPod

  Komaan Steve je kan het ! Volhouden ! … Desnoods kom ik je vervangen !

 • Profielfoto
  Uxmal

  Steve is still going strong! Wish him all the best! :)

 • Profielfoto
  Joor

  pinkie, dit is interessant omdat gezondheid boven alles gaat. ondanks alle successen is het gezondheid een groot goed…

 • Profielfoto
  pinkie

  @ Joor, ja dat snap ik maar waarom is de gezondheid van ene meneer Jobs belangrijker dan de gezondheid van anderen?????

 • Profielfoto
  Neptunus

  Zoals iemand in het topic ook al zei. De alvleesklier scheidt insuline af naarmate de cellen meer glucose (suiker) nodig hebben. Aangezien hij kanker heeft gehad in zijn alvleesklier zal die het nu wel niet meer helemaal jofel doen. Gevolg is dat de cellen wellicht te weinig insuline krijgen en dus te weinig suikers. Daardoor word je dunner. Ik denk niet dat het superernstig is. Anders hadden ze waarschijnlijk gewoon niets gezegd. Nu zeggen ze duidelijk dat er niets aan de hand is.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Toch vreemd dat de gezondheid van een bedrijf als Apple afhankelijk is van de persoon die de leiding heeft. Iedereen weet dat niemand voor eeuwig leeft en dat ook de tijd van Steve, net als die van Bill Gates, komt om afstand te doen van de troon.

 • Profielfoto
  BigAL

  @neptunus: De alvleesklier doet veel meer dan insuline afscheiden. De enzymen in de alvleesklier zijn medicamenteus te vervangen en mensen blijven hier goed mee op gewicht.
  Face it, het gaat gewoon niet goed met Steve. In het beste geval hebben mensen met een verwijderde alvleesklierkanker gemiddeld 18 maanden te leven. Steve hoort bij de besten dus, maar de werkelijkheid heeft hem denk ik ingehaald.

 • Profielfoto
  Schobbejak

  Begint een beetje op de Prive te lijken, Komkommer tijd?

 • Profielfoto
  Mac.gebruiker

  @Bigal:

  Steve is geopereerd aan zijn alvleeskleir en die is dus _niet_ weggehaald!

  Waarschijnlijk heeft hij wel als gevolg nu Diabetes 2 maar dat is tegenwoordig bijna een “onschuldige” ziekte geworden.

  Maar het feit dat er telkens weer bij een kuchje de koersen instorten bewijst dat de relatie Steve < -> Apple ongezond nauw met elkaar verbonden zijn. Het wordt dus hoogtijd dat Steve duidelijk afstand gaat nemen en anderen meer op de voorgrond laat treden.

 • Profielfoto
  Vai Martino Vai

  de man kucht en de wereld is in paniek! machtig!

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @ pinkie: aaaargh ik word zo giftig om reacties als de uwe. U zit toch op een Apple Community / Nieuwssite? Dan is het toch @#$@$#%^@(U#$!@#((*(*(%$# logisch dat er nieuws over “ene heer Jobs” wordt gepost?

  :sealed:

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @ mac.gebruiker: Hear hear, helemaal met je eens. Jobs naar de achtergrond, nieuwe vers bloed richting voorgrond. Vgl i.c. dhr. Bill Gates;)

 • Profielfoto
  pinkie

  @ Nelis Infra, nou, dat vind ik dus niet logisch. Zijn gezondheid heeft niets met Apple nieuws te maken en is een persoonlijke aangelegenheid. Zoals Schobbejak al zegt, dit lijkt op Prive en ik vind dat dat de kwaliteit van deze site erg omlaag haalt.

 • Profielfoto
  bonte29

  @Nelis Infra,
  Heeft u moeite met Nederlands?
  Wat betekent “hear, hear” ?
  Onze lieve heer, soms???
  Probeer uw emotie in het Nederlands te vetalen in plaats van:
  @#$%^&*
  Deze tekens heb ik ook op mij toetsenbord en die betekenen iets anders.

 • Profielfoto
  BigAL

  @mac.gebruiker: geopereerd aan de alvleesklier betekent bij kanker dat minimaal een gedeelte is weggehaald. Recidief risico is zeer groot.
  Volgens mij schrijf ik ook dat de kanker is verwijderd en niet de klier zelf.

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @bonte29: Kent u de uitdrukking “hear, hear” niet? Schaamt u zich. Ik zal voortaan in plaats van het uitdrukken in tekens (wat duidt op woordgebruik dat niet ‘suitable’ is) mijn emoties tonen.

  Of zal ik het vetalen?

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @pinkie: dat is dus een andere discussie dan waarom de gezondheid van Steve J. belangrijker zou zijn dan de gezondheid van een ander. Steve Jobs en Apple heeft evident veel met elkaar te maken. Daarom staat het op deze site. Of dit nu prive is of niet, is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Mac.gebruiker

  @BigAl:

  Je schrijft letterlijk ” In het beste geval hebben mensen met een verwijderde alvleesklierkanker gemiddeld 18 maanden te leven” en daarmee suggereer dat dit bij hem zou zijn gebeurd.

  @pinkie:

  Apple en Steve zijn (extreem!!!) met elkaar verweven. Dat is ook altijd de bewuste strategie geweest. En die slaat nu terug.

  Iedereen die nadenkt weet dat Steve uitsluitend zijdelingse bemoeienissen heeft met de details en dat het grote werk door anderen wordt gedaan. En dus kan Apple gewoon doorgaan mocht Steve plotsklaps van het toneel verdwijnen. Echter die verdwijning zal (gedurende tenminste enkele maanden) zorgen voor een stagnatie in verkopen en ook alle nieuwe plannen zullen minstens maanden vertraging oplopen.

  Korte termijn gevolg is dus een sterke daling in omzet, inkomsten, winsten en daar houden aandeelhouders/analisten niet van.

  Oplossing is simpel: vergroot afstand tussen Steve en Apple en laat andere meer op de voorgrond treden en zet ze meer in de schijnwerpers.

  (Iemands gezondheid privé? Voor jou en mij is dat zo maar voor publieke figuren is dat echt niet het geval)

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Wederom, mac.gebruiker: hear hear!;)

  @bonte29: http://en.wikipedia.org/wiki/Hear_hear

 • Profielfoto
  BigAL

  @ mac.gebruiker: ik suggereer niets. ook niet dat je mijn bericht niet goed gelezen hebt.

 • Profielfoto
  BigAL

  Oh ja een kleine correctie; bij endocriene tumoren van de alvleesklier is de gemiddelde overleving genomen langer is… tot een jaar of vijf.
  Dit is in tegenstelling tot adenocarcinomen van de pancreas, waarbij het een 18 mnd betreft, maximaal.

 • Profielfoto
  sedikit

  Tjee, wat heeft die Steve Jobs veel vrienden!Ik blijf me verbazen om het jofele, en eerlijk gezegd wat naieve getutoyeer. “Steve” i.p.v. “Steve Jobs” of “Jobs” En het nieuws zelf? Ach…

 • Profielfoto
  sedikit

  @koen
  Het zal allemaal wel. Nog afgezien van het feit dat ieder bericht over zijne Heiligheid enorm opgeblazen wordt, wordt zelfs zijn gezondheid plat in verband gebracht met de koersen. Alle kwasi betrokkenheid met dat onnozele “gesteve” geladeerd, ten spijt.