iPhone 3G gekraakt

Door: Robert de Groot - 44 reacties

De afgelopen dagen meldden zich verschillende iPhone 3G adepten met kleine scheurtjes in de behuizing van de telefoon. In eerste instantie werden deze scheurtjes enkel geconstateerd bij de witte versie, maar inmiddels blijkt ook de zwarte iPhone deze defecten te tonen. Niet vreemd dat de eigenschappen van de behuizing niet afhankelijk zijn van kleur, maar wel beter te constateren zijn op een witte achtergrond. De grootste telefoonhype ter wereld begint haarscheurtjes te vertonen.

De nieuwe plastic/keramische achterzijde van de iPhone 3G ziet ietwat minder robuust en degelijk uit dan zijn aluminium voorganger en doet denken aan de oude iPod modellen, die voorzien waren van een kras gevoelige acryl toplaag. Ondanks de sterke keramiek blijkt dat de duurzaamheid van de nieuwe iPhone minder is dan gehoopt. Er ontstaan snel krassen, maar het is onduidelijk of dit enkel krassen zijn in de plastic coating over de keramiek, of in de achterkant als geheel. Naast twijfels over de kwaliteit van de batterij, is de sterkte van de behuizing tenminste discutabel te noemen. En dat kan zuur zijn wanneer je twee jaar aan een abonnement zit.

Natuurlijk valt een en ander te vertellen over slijtage van mobiele telefoons. Het is redelijk geaccepteerd dat een toestel na twee jaar goed gebruik niet echt meer om aan te zien is. Echter, nu de eerste slijtageslagen al enkele weken na introductie geconstateerd zijn rijst de vraag of de iPhone twee jaar intensief gebruik (en misbruik) wel aan kan? Zo niet, dan is er altijd nog de ‘Lost & Stolen policy’ van T-Mobile.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  iJeroen

  Netjes in een hoesje houden, of gewoon niet gebruiken ;)

 • Profielfoto
  strigoi

  Las dit op tweakers.net:
  Door mddd, donderdag 31 juli 2008 09:11

  Het schijnt zo te zijn dat de achterkant niet echt van plastic is, maar van een of ander keramisch materiaal waar Apple een tijdje terug patent op aanvroeg. Dit idee wordt versterkt doordat het erg hard en sterk spul lijkt te zijn (bij de recente iPhone 3G ‘will it blend’ video bleef de achterkant intact terwijl de rest van de telefoon tot poeder werd gereduceerd).

  Als de achterkant dus inderdaad uit een keramisch materiaal bestaat met daaroverheen een kunststof kleurlaag en een laag transparante lak/kunststof dan kunnen er scheurtjes ontstaan als gevolg van spanning door verschillende uitzettingscoƫfficienten. In dat geval zijn het geen echte scheurtjes, maar alleen scheurtjes in de lak/kunststof terwijl het hardere materiaal eronder intact blijft.

 • Profielfoto
  BloomPod

  in een brandkast stoppen !

 • Anoniem

  maar zou die je lak/kunststof er terug kunnen opzetten?

 • Profielfoto
  Rnowed

  Met een aansteker en een mesje stuc je dat toch netjes dicht.

 • Profielfoto
  soulutions

  Precies: schuren, afplakken en opnieuw aflakken ;)

 • Profielfoto
  iAlwin

  Een link naar tweakers.net was voldoende geweest…

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Hmmmmmmmm… raar… mijn iMac heeft dat toch ook niet?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De mijne heeft het juist andersom (mijn iMac dan); de toplaag is intact, alleen is er een scheur ontstaan in het witte plastic eronder.

 • Profielfoto
  benj1989

  jeetje nu ga ik elke dag m’n iphone op scheurtjes inspecteren :sealed: :angry:

 • Profielfoto
  Tomac5

  je iMac kan je toch ook gewoon behangen met glasvliesbehang? Dat rekt mee dus altijd goed.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @iJeroen en BloomPod

  Helaas. Dat heeft dus juist waarschijnlijk geen zin. Grote kans dat zelfs iPhones die enige tijd in hun originele verpakking op de plank liggen deze scheurtjes zelfs vertonen. Ik denk dan ook niet dat het slijtage scheurtjes zijn, maar dat het hier (weer) om een constructiefout gaat.

  Irritant is het wel. Bij de MacBooks hebben we dit ook al gehad. Misschien is het een ander probleem, maar voor het oog is het hetzelfde… en dat komt wel een beetje dom over. Een ezel stoot zich toch ook in het algemeen slechts 1 keer aan de zelfde steen…

 • Profielfoto
  proud

  Mjah, deze steen is dan ook anders dan bij de MacBooks…

 • Profielfoto
  martijnonline

  Dit doet toch wel weer af aan het merk Apple… Ik ben ongeveer twee jaar geleden geswitcht en had na +/-8 maanden de bekende scheurtjes in mijn Macbook. Topcase vervangen was geen probleem. Als dit nog vaker gaat gebeuren is dit echt slecht voor het merk Apple!

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Niet gebruiken en niet uitpakken,dat is de enige garantie dat je geen krassen en scheuren krijgt of ziet.

 • Profielfoto
  BigAL

  Hee dit zijn dezelfe foto’s als op http://www.engadget.com en deze hadden het toch echt enkele dagen eerder op hun website staan.

 • Profielfoto
  Nemco

  “Natuurlijk valt een en ander te vertellen over slijtage van mobiele telefoons. Het is redelijk geaccepteerd dat een toestel na twee jaar goed gebruik niet echt meer om aan te zien is.”

  Dat een toestel na een jaar ofzo al tekenen van slijtage begint te vertonen is normaal inderdaad. Maar zelfs na een jaar zou ik dit soort scheurtjes in het plastic meer een teken van slechte kwaliteit van het materiaal vinden, als slijtage.

  De witte van m’n vriendin heeft ook een minuscuul klein scheurtje bij de volumeknop.

 • Profielfoto
  Kobes

  @Pete.Z
  Lees je ook wel eens de reacties die aan jouw melding vooraf gaan? Een half uur voor jouw reactie legt Maurius uit dat zelfs jouw ‘oplossing’ geen zin heeft. En dus is dit bericht geen gezeik van een stel zuurpruimen, maar een daadwerkelijk issue…

 • Profielfoto
  MacMartino

  Ook al staat dit op engadget; het is toch nieuws. En niet iedereen surft alle sites over Apple af. Daarom is het juist handig dat OMT de nieuwtjes ook verzamelt. En nu maar wachten op het eerste bedrijfje dat iPhone achterkantjes repareert…

 • Profielfoto
  Esquare

  Geh, ‘iPhone-adepten’: mooie woordkeuze! :)

 • Profielfoto
  error

  Alle metalen achterzijden van alle iPods en de iPhone 1.0 vertonen krassen. In mijn iBooks en huidige MacBook zitten ook scheurtjes… en nu de iPhone 3G van kunstof is gemaakt zien we ze hier ook. Shit happens mensen. Het zijn en blijven gebruiksvoorwerpen… en over 1 of 2 jaar heb je weer een nieuwe.

 • Profielfoto
  iFolkert

  in al mijn ipods en macbook zitten scheurtjes, ik wou sowieso dat de iphone ook van de achterkant krasvrij is.
  wat dat betreft kan apple maar beter al zijn producten van metaal maken….

 • Profielfoto
  jeroenth

  is de eerste iphone dan beter met die achterkant die niet van plastic is?

 • Profielfoto
  Ian L

  Het zoveelste product dat niet goed is. Het lijkt wel of de kwaliteit in deze tijd erg slecht is. In de afgelopen jaar het ik 3 producten moeten omruilen omdat er iets mis mee was. Waarbij 1 items zelfs 3 terug moest.

  Leuk dat de producten steeds groener worden. Alleen als alles sneller stukgaat heeft dat uiteindelijk geen zin natuurlijk.

 • Profielfoto
  petethefreeze

  @error
  dom commentaar. Dit mag na twee weken in een tasje gezeten te hebben, zonder te vallen gewoonweg niet gebeuren. Als de scheuren in dit tempo blijven verschijnen valt mjin achterkant er met 5 maanden af.

 • Profielfoto
  Macman

  Heb nog even gekeken, maar bij die van mij lijkt alles in orde. Weet wel dat mijn zusje scheuren in haar (witte) macbook had. Hopelijk betreft het slechts een klein percentage. Apple vervangt het in iedr geval netjes en zonder zeuren, dat kun je van andere fabrikanten niet altijd zeggen.

 • Profielfoto
  iDuck

  Gelukkig heeft Apple er patent op. :D

 • Profielfoto
  japser909

  patent op scheurtjes :D

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Had mijn witte iPhone maar scheurtjes. Vind het best mooi. Maakt hem uniek. Getekend door het leven.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Tja, lucas, goh je bent weer lekker een optimist…
  maar ergens vind ik dat je wel heel erg gelijk hebt…
  Vroeger met mijn skateboard wilde ik ook dat er krassen op kwamen,
  en dat ie er “gebruikt” uit zag… dat was stoer!!!! (Vintage)

  Zelfs met kleding vind ik dat ook zo!!!
  je koopt tegenwoordig zelfs kleding dat er al gebruikt uit ziet…!!!

  En jullie vinden dat weer niet met de iPhone zo…?
  Als er maar geen krassen op het scherm komen… dat is toch het belangrijkste?
  Je wilt toch ook geen krassen op je bril…

 • Profielfoto
  error

  @ petethefreeze
  hoezo dom commentaar? het is maar hoe je het bekijkt… de eerste kras of het eerste scheurtje mag dan heel erg belangrijk lijken, maar het gaat natuurlijk nergens over. Ja, als het ding over een paar maanden uit elkaar valt, dan heb je een punt… maar dat is koffiedikkijken.

  Gewoon nog een paar krasjes en scheurtjes laten ontstaan en lekker gebruiken om te bellen en te touchen tot je ‘m vervangt met een nieuwe generatie.

  Tasjes en hoesjes van derden zijn ook zonde van het geld, de iPods en iPhones zijn veel mooier zonder. Nou okee, een iPod sokje dan, die gebruik ik ook voor mijn iPod touch als het ding in de tas gaat.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ongelooflijk hoe je alles toch weer recht kunt praten. Slechte kwaliteit behuizing is nu “vintage”, want hij ziet er dan gebruikt uit! Dat kan alleen maar bij Apple.

  Ik zou toch echt balen als mijn Audi haarscheurtjes gaat vertonen. Dan noem ik het niet vintage meer…

  Feit is dat Apple die dingen zo goedkoop mogelijk laat produceren om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. En dus komt de behuizing uit een fabriek in China waar men het niet zo nauw neemt met milieuvoorschriften en nu dus blijkbaar ook niet met kwaliteitseisen van de klanten.

 • Profielfoto
  Moriarty

  Zeuren over de hoge Apple prijzen en voor een paar tientjes vershil oude apparaten kopen bij Mediamrkt enz.

  Vervolgens ook nog gaan zeuren als er mindere kwaliteit komt door prijsdruk? pffft…

 • Profielfoto
  LEXY

  Gaat lekker zo!! Een 2-jarig abonnement op stof en barsten…
  Blij dat ik me niet heb laten verleiden tot aanschaf van dat prul. Heb al genoeg ellende gehad met mijn MacBook 1e generatie en om nou ook weer regelmatig een reparatiedienst te moeten bezoeken voor een mobieltje!!! Ik pas.:D

 • Profielfoto
  petethefreeze

  @error
  sorry, als je mij vraagt is en blijft het een dom stuk commentaar. Je betaalt in totaal tussen 600 en 1000ā‚¬ voor een “hoogwaardig” apparaat, waarvoor extra om krassen te voorkomen (citaat Jobs) een GLAZEN scherm wordt gebouwd. Het is duidelijk dat de achterkant ook extreem krasbestendig is (allen mijn apple logo heeft wat krasjes, de rest niet), en dat Apple dit materiaal ook met grote zekerheid daarom geselecteerd heeft. Toch zou ik met krassen geen probleem hebben. Dat is inderdaad “Shit happens”, maar we hebben het hier over scheuren, ja SCHEUREN. Kijk maar eens op macrumors waar sommige mensen mee te maken krijgen. Dat KAN gewoon niet nadat hij (bij mij in ieder geval) twee weken in een tasje gemaakt van vilt (Hard Graft) opgeborgen is geweest. We hebben het hier inderdaad over heel kleine scheurtjes en volgens mij is er nog geen iPhone uit elkaar gevallen, en ik kan er op dit moment ook mee leven, maar twee weken na introductie is dit te gek voor woorden. Daar zou ik zelfs bij een prepaid Nokia instapmodel over flippen.

 • Profielfoto
  iAlwin

  @petethefreeze:

  Inderdaad, het gaat hier wel om een duur apparaat. Volkomen met je eens. Apple gaat voor kwaliteit. En dit is een slecht voorbeeld ervan. Eens afwachten wat Apple met deze verzameling klachten gaat doen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Misschien de titel aanpassen? iPhone gescheurd ofzo?

  Gekraakt klinkt meteen weer zo pafferig aangezien iedereen denkt dat het te maken heeft met de software. Jullie hebben toch geen Telegraaf reporters aan het werk ofwel?

 • Profielfoto
  jkuifje

  Leert Apple het nu nooit eens?
  De klachten van de MacBooks met kraken werden uiteindelijk ook nooit echt opgelost. De behuizing vervangen is een tijdelijke oplossing. Apple heeft bij mijn weten nooit behuizingen geproduceerd die geen kraken meer vertoonden.
  Vrees dat de iPhone hetzelfde leven beschoren is.

  Ik kan mij niet inbeelden dat zo’n zaken in testversie van de iPhone 3G niet werden opgemerkt.

  Zal een dure aangelegenheid worden voor Apple, al die reparaties:
  – “light leak”
  – stof tussen glas en display
  – gekraakte behuizing
  – ow, there’s one more thing!:-P

  Als ik dat allemaal lees die klachten (en dat voor een revisie B product), denk ik om mijn bestelling te annuleren als hij wordt geleverd. Not sure yet.

 • Profielfoto
  JWB

  Het merendeel van de iPhones vertoont geen enkel mankement….

 • Profielfoto
  tijnxcanxfly

  Awww, nu heb ik er ook cracks in.. boohoo.

 • Profielfoto
  disruption

  kut, ik hoop dat de mijne het niet voorheeft.

 • Profielfoto
  bedhead

  Ik was er vroeger ook altijd als de kippen bij om een product (Macbook, Macbook Pro, Mac Pro, iMac….) als eerste aan te schaffen als er wat nieuws op de markt kwam. Daar ben ik na heel wat problemen met die eerste producten vanaf gestapt en eerlijk gezegd ben ik blij dat ik de iPhone daarom nog niet gekocht heb.
  Er zitten altijd fouten in, dus wel redelijk sneu als je het voorhebt.

 • Profielfoto
  dekster

  Krasjes, barstjes, deuken, een uit elkaar vallende telefoon.

  Boeiend. Je koopt gewoon een nieuwe als hij stuk is.

  We leven toch niet voor niets in een westerse consumptiemaatschappij. Wat zit iedereen moeilijk te doen.

  NIeuwe kopen, goed voor de economie!!!!

 • Profielfoto
  jkuifje

  Kunnen de mensen die iPhones hebben met scheurtjes het weeknummer doorgeven waarin hun iPhone werd geproduceerd?
  Dit is het 4de en 5de cijfer van het serienummer.

  Het gerucht is dat de iPhone met productie week 27 en ervoor last hebben van scheurtjes.