Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 29 juli 2008

AppStore gekraakt: Is de fun nu al voorbij?

Wanneer producten in de schappen van een winkel liggen en vergezeld zijn van een prijskaartje, dan snapt de overgrote meerderheid van de burgers dat het getoonde product geruild kan worden tegen de gevraagde hoeveelheid liquide middelen. Leggen we nu een software product in de schappen dan veranderen plots de verhoudingen. Immers, waarom 7 euro en 99 cent afrekenen voor een spelletje op de iPhone? Dat kan toch ook gratis!.

Het is sneller realiteit geworden dan verwacht, want we zijn zover gekomen dat de beveiliging in de AppStore gekraakt is. Daarmee is het enkel een kwestie van tijd totdat een kleine ‘crimineel’ een handige tool creëert waarmee ook Jan de Buurman helemaal gratis de AppStore leeg kan trekken.

Met deze ontwikkeling wordt een nieuw economisch model onderuit geschoffeld. Even leek het allemaal te mooi voor woorden: Games voor slechts 7,99 of minder, geschikt voor een te gekke gadget. Daar kunnen de Nintendo DS en Sony PSP toch niet tegenop? Toch kunnen de fanatieke hackers de lust niet onderdrukken om de AppStore’s beveiliging open te breken. Het is immers een sport en uitdaging om de beveiliging op de proef te stellen. Dat zij daarmee het vertrouwen en de toekomst in de AppStore bij ontwikkelaars wegnemen, zal de nerds weinig bekommeren. Buiten het eigen spectrum denken lijkt dan ook erg moeilijk voor deze mensen. Met een beetje pech gaan de prijzen van games omhoog en moeten ze voorzien worden van serial en activeringscodes. Met een beetje geluk bedenkt Apple iets beters.

Maar toch moet de hoop vooral niet verloren worden. Ook consumenten zijn mensen met gevoel en een moraal. Ondanks het feit dat het illegaal downloaden van films en cd’s nog steeds ‘normaal’ blijkt is de iTunes Store toch ook een succes? Tegen een superieure prijs van 99 cent per liedje is omslachtig downloaden pas echt omslachtig geworden. Dat kan ook gezegd worden wanneer de miljardairs in de games-industrie hun spelletjes voor een paar magere euro’s in de Store plakken. We weten immers maar al te goed wat de games tegenwoordig kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AppStore gekraakt: Is de fun nu al voorbij?
Sluiten