Apple blijft nummer 1 in onderwijs

Door: Lucas Raggers - 44 reacties

Apple blijft het goed doen in het onderwijs. Van alle computers verkocht in het Europese onderwijs was 19.2% een Apple computer. Hiermee zijn ze het best verkochte computermerk.

Ook in Amerika doet Apple het goed in het onderwijs. Onlangs werd Dell van de eerste plek gestoten door Apple. De jacht op nieuwe orders voor het nieuwe onderwijsseizoen is op dit moment volop bezig.

Welke scholen bij jou in de buurt gebruiken Apple computers?

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  karf

  Grafische Lyceum Rotterdam:)

 • Profielfoto
  Afroman

  Geen, weet wel dat de bibliotheek in Delft allemaal witte iMacs heeft!

 • Profielfoto
  Dirk koorn

  Sbo ’t Palet Bovenkarspel/Grootebroek :D

 • Profielfoto
  Mac Rules

  MultiMedia Design en Interieur Architect op het Alfa-college

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik heb gehoord dat Hogeschool Leiden 100% op Apple draait.
  Een vriend van me studeert daar. Leraren hebben allemaal een MacBook en regelmatig zie je een Apple promotieteam.

  http://www.apple.com/nl/education/profiles/hsleiden/

  Tegenwoordig hebben alle leraren en administratie ook een aluminium iMac op hun bureau staan.

 • Profielfoto
  R1039

  GLR

 • Profielfoto
  Broer Konijn

  Best veel leuke projecten op de Apple site:

  http://www.apple.com/nl/education/profiles/alfa/

 • Profielfoto
  Monsta

  Ook het Grafisch Lyceum in Amsterdam (Mediacollege) hebben ze een stuk of 80 iMacs staan. Leraren vaak de 30″. Ook staan er een boel Windows kasten en Linux PCs.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  Willem De kooning Academie te rotterdam heeft ook 80% mac
  de 20 % PC’s zijn verdeeld over de studenten administratie en de lokalen voor Animatie

 • Profielfoto
  wimdd

  Jammer genoeg niet in mijn school:(

 • Profielfoto
  GForce85

  Heb op het grafisch lyceum eindhoven gezeten. Toendertijd was het nog 50/50 nu alleen nog maar windows. Iets wat ik niet begijp voor een vormgevings opleiding. Zit momenteel op het SintLucas in Boxtel waar ik altijd vrolijk word van het grote aantal G5 machines (niks geen iMacs) ze pakken het goed aan Het is mooi om te zien hoe de G5 nog steeds topprestaties levert naast de zwaar versloomde dell machines van dezelfde leeftijd. ze zijn misschien wel 1,5 keer zo duur als de dells maar gaan wel 2 keer langer mee.
  Het is de investering dus zeer zeker waard.
  Apple in het onderwijs?
  Een duurzame keuze zou ik zo zeggen

 • Profielfoto
  the_one

  In de UBU (Universiteits Bibliotheek Utrecht) zijn steeds meer witte MacBooks te vinden:)
  Helaas geen MacBook Pro’s….

 • Profielfoto
  MrHammond

  Hmz, bij mij staat de Universiteit Utrecht eerder bekend om z’n agressieve pro-windows politiek…

  Hier op de Universität Zürich worden wel veel Macs gebruikt, zowel op de administratie als in het onderzoek.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Tsja. Indesign 1.0 heb ik hier op de plank, die heb ik 2 keer gebruikt. Was niet mee te werken, wat en slome vertoning. Snel terug naar Quark gegaan. Met 2.0 werd het wel beter en toen heeft Quark dus rustig de kat uit de boom zitten kijken. D’r zijn nogal wat katten uit die boom gevallen, ik ook maar, en in het Indesign kamp terecht gekomen. Terwijl quark, zeker met plugins zoals van Scitex veel meer functies had (lagen waren al sinds versie 3.0 mogelijk etc.) Beetje laat. Erg laat. Te laat. RIP.
  In het buitenland heeft Adobe kennelijk minder goed actie gevoerd, want bijv. Duitsland is Quark land. Maar daar werken ze ook meer met Freehand dan met Illustrator (wat overigens vroeger ook veel beter was dan Illustrator)

 • Profielfoto
  frankuh

  Grafisch Lyceum Rotterdam :D

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Toch gaat het in Nederland zeker niet vlotjes met de computer-integratie op scholen.

  Vaak is het uitgerangeerde rommel waar de kinderen op basisscholen mee moeten gaan beginnen.
  Of er staat opeens een hele gang vol met Dell’s als er weer eens een potje geld omgekeerd mag worden.

  Gisteren las ik nog iets over een laptop-project in – ik meen – Portugal. Waar men in samenwerking met Intel een 50-euro-laptop introduceert voor het onderwijs.
  Allemaal aan de eee PC, maar dan nog veel goedkoper.

  Daar ligt naar mijn idee dan ook de uitdaging.
  Ieder kind zijn of haar eigen computer.
  Boeken en werkstukken online, rapporten en portfolio’s digitaal mee naar huis, nieuwsbrieven voor ouders, noem maar op.
  Dat hoeft dan helemaal niet persé van Apple te zijn.
  Een simpel Linux-bakje met een simpele kinder-interface is prima.

  Als ze maar gesynct worden via de Mac. ;)

 • Profielfoto
  Erik Joling

  De basisschool van mijn kinderen werkte jaren met iBooks in een AirPort netwerk. De kinderen hadden allemaal hun eigen account op de server. Een en ander werd prima onderhouden door een bevlogen computervader. Helaas konden de juffen er niet mee omgaan: die bewaarden hun werk op de HD ipv op de server en klaagden dan dat ze hun werk kwijt waren als ze dan later op een ander iBook verder werkten. Thuis waren ze windows ‘gewend’ en er groeide een afkeer tegen de Macs (in feite een mooie uitvlucht om hun ICT-incompetentie niet te hoeven erkennen). Uiteindelijk, onder een nieuw schoolbestuur, werden de Dells binnengedragen. Dat bleek geen vooruitgang, maar het kwaad was al geschied…
  Er bleef wel een zeer enthousiaste gebruiker over: de muziekleraar die met iTunes op het iBook en een Airport Express aan een zangversterker zijn muziekfragmenten in de klas kon laten horen.

 • Profielfoto
  Trizan

  Erasmus College Zoetermeer.
  Helaas zit ik daar niet op school.:P

 • Profielfoto
  smyth

  Ik ben zelf als leraar werkzaam binnen het basisonderwijs. Binnen het onderwijs zijn computers een groot probleem. Het grootste deel van de wat oudere leerkrachten weet helemaal niets van computers, ze zijn al blij dat ze iets weten van Windows XP. Ze zagen 2 maanden geleden mijn “oude” ibook g4. Dat vonden ze een heel modern ding, ze waren verbaasd dat het ding al meer dan 3 jaar oud was. Bij ons in Almere hebben we een mooi netwerk met thin clients van Sun. In den beginne, 5 jaar geleden, kan men nog kiezen tussen Unix en Windows server?!? Nu kan men alleen maar kiezen uit windows. HEt wrkt te langzaam, windows eet geheugen, etc.
  Wederom een mislukt computer experiment binnen onderwijsland. Maar daar zijn de heren directeuren nu dus ook achter… Maar nu is het te laat.:(

 • Profielfoto
  RAD

  Als goed is werkt het Grafische Lyceum in Utrecht ook met MACs, samen met een stel windows computers. School voor Journalistiek, ook in Utrecht, is 100 procent MACs. Je kan daar dan wel weer gebruik maken van de Windows computer van de andere opleidingen die in hetzelfde gebouw zitten.

 • Profielfoto
  worldofrick

  Zadkine in ieder geval niet… Slome Dell’s onder Novell!

 • Profielfoto
  Bintje

  Ja nergens bij mij in de buurt… Op mijn middelbare school draaien ze alleen XP omdat het merendeel van de leerlingen geen ander systeem snapt. En dat vind ik jammer. Maargoed, volgens mij zijn de mensen die Apple willen op school op 1 hand te tellen daar helaas… Op mijn nieuwe school (digitale Communicatie, HU), heb ik al wel iMacs zien staan, maar dat is dan voor de Journalistiek opleiding, niet voor die van mij :(. Snappen ze nou nog steeds niet dat Mac veel fijner is dan Windows (vind ik dan). Nouja, gelukkig heb ik mijn MacBookje.:)

 • Profielfoto
  Marconius

  Piter Jelles !mpulse, een middelbare school in Leeuwarden. 240 leerlingen van komend schooljaar (per jaar komen er 60 bij, de school bestaat nog maar net), voor elke leerlingen een MacBook :D

  Waarom? Omdat ze duurzaam zijn en een goede kwaliteit/prijs verhouding hebben. Het ging niet eens om het netwerk aangezien !mpulse onder, een voor noordelijke termen, zeer groot scholengemeenschap valt, daardoor is er een grote ICT afdeling die alles voorelkaar krijgt.

  De financiering hiervan komt vanuit de regering, die betaald nu namelijk de schoolboeken voor leerlingen. !mpulse heeft vanwege het bijzondere karakter van de school geen schoolboeken, dus daarom krijgen ze allemaal laptops:)

 • Profielfoto
  iDarwin

  Mijn school iedergeval niet
  Weet niet of andere scholen mac gebruiken.

 • Profielfoto
  syledy

  rietveld academie, imacs voornamelijk, aantal g5’s, bijna alle studenten ibooks of macbooks, windows is hier een vies woord….:p

 • Profielfoto
  Jonazz

  op mijn school, VISO Mariakerke (Belgie) is het nu al voor zo’n 80-90% Mac.. HOERA !:D

 • Profielfoto
  Marconius

  Hmm, ik vergeet natuurlijk mijn eigen school: NHL. Bij Communication and Multimedia Design staan meer dan genoeg Macs;)

 • Profielfoto
  joostovermars

  Bij mij op het Cals College Nieuwegein (ik ben muziekdocent) hebben we 10 macbooks & 3 emacs voor het monteren van films en componeren van muziek door leerlingen. die hebben geen enkel probleem met het switchen tussen windows en MacOs. Ze vinden het wel lastig dat ze thuis niet verder kunnen werken aan hun opdrachten. Met name Garageband vinden ze te gek.

 • Profielfoto
  maikel22

  Als ik het lijstje van scholen bekijk zijn dat over het algemeen alleen kunst en design-scholen. Ik zit op het scutos in Utrecht, wat een technische school is. Jammer dat we allemaal AutoCAD gebruiken wat niet op de Mac werkt. Maarja, ik krijg toch nooit de school om naar Appeltjes, iedereen is diehard Windows en zijn bang voor het onbekende denk ik.

 • Profielfoto
  japser909

  komkommertijd topic ? ???

 • Profielfoto
  Lagaffe

  Erasmushogeschool Brussel (EhB) heeft 2 Apple-lokalen in departement Industriële Wetenschappen en Technologie (IWT). Deze worden gebruikt voor de multimedia vakken in het eerste jaar Toegepaste Informatica (Bachelor opleiding) en voor (bijna) alle vakken in de specialisatie Multimedia van dezelfde opleiding.

 • Profielfoto
  HAK

  Maybe ook wel interessant om te weten: 40% van alle HBO en Universitaire studenten gebruikt een Mac. In de VS is een op de vier computers die verkocht worden een Mac.

 • Profielfoto
  koen

  Op de basisschool van mijn kinderen alleen maar Macs.

 • Profielfoto
  XanHan

  Deltion College Zwolle
  Artez Zwolle / Arnhem / Enschede Kunstacademie
  Diezercollege Zwolle
  Cibap Zwolle (grafisch opleidingsinstituut)
  Mediacollege Amsterdam
  ROC Aventus Arnhem

  en allemaal zeer tevreden gebruikers:)

 • Profielfoto
  MacSamuel

  wij gebruiken linux op school en dat is echt vreselijk

 • Profielfoto
  NTG

  wat een trieste verhalen allemaal! :( bij mij is het niet anders hoor, al hebben we wel razendsnel internet op de dell’s die ik op mijn middelbare school heb.
  je kan duidelijk zien dat de IT mensen die het netwerk hebben opgezet echt hun best hebben gedaan, zo heb je bijvoorbeeld veel opslag ruimte voor al je doc’s (2GB), je kan de vormgeving enz veranderen op elke mogelijke manieren die je maar kan bedenken(wat best bijzonder is voor zo’n netwerk) en een hoop apelicatie’s waarmee je aan de slag kunt gaan(jammer genoeg geen safari of Firefox :( ).

  @karelWillem: Asus maakt eee Pc’tjes met linux erop op alle modellen! standaard! kijk op http://eeepc.asus.com/nl/microsite/en_microsite.html

  @iedereen hier met trieste verhalen over scholen waar ze van linux of mac naar Windows gaan: ik heb medelijden met jullie en mezelf en alle leerlingen van die scholen.
  het is verschrikkelijk dat Mensen bang zijn voor het ”onbekende”, zoals Mac OS en Linux.
  sommige mensen durfen niet veder te kijken dan dat wat ze gewent zijn, zo is Linux server een goedkoop alternatief voor Windows server en is het veel en veel sneller;) .

 • Profielfoto
  elice82

  Op de http://www.eindhovenseschool.nl (voorheen Grafisch Lyceum Eindhoven) hadden ze Macs… die zijn verkocht… zelfs de gekleurde emacs… nu hebben ze weer pcs. En wat moet iedereen kopen als ze beginnen met school een Dell laptop.
  En het zinnetje: “Helaas kunnen problemen met andere laptops niet door de servicedesk ICT van De Eindhovense school worden opgelost”.
  Zie site “tabbladden rij” Informatie > laptop.
  Verder geen mening.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Op het Maartenscollege in Haren (Groningen) zijn in ieder geval geen Macs… En de computers die er staan zijn oud, sloom, het internet is kut, alles is dichtgetimmerd en we worden geacht te werken met IE 6… :sealed:

 • Profielfoto
  iDrive

  Op mijn middelbare school zijn 2 macs te vinden, 1 iMac van de tekenleraar en 1 eMac in het handvaardigheid lokaal waar geen internet op zit:P

 • Profielfoto
  antoontje

  ZuyderzeeCollege (Emmeloord & Lemmer)
  Volgens mij eerste middelbare school.

  ELKE eerste klasser krijgt een MacBook’je, en (bijna?) geen boeken.
  Laat ik nou net twee klassen te hoog zitten.

  Gelukkig heb ik er Privé al een ;), maar ik had hem graag in de les gebruikt…

 • Profielfoto
  johnnysclub

  Mijn school is alleszins anti-apple,dit komt door de apple hatende informatica leerkracht…

 • Profielfoto
  Yip

  Zuyderzee College Emmeloord

  Op onze school hebben we ongeveer 1300. dit jaar lopen meehelpen met installeren van de nieuwe macbooks (600).

  mooie spul, mag het alleen zelf niet gebruiken op m’n school. ik dacht alleen 1e en 2e klas (vmbo :S)….. daar zit je dan als 5vwo’er….

 • Profielfoto
  inawt

  Op het Sint-Maartenscollege in Maastricht krijgen de brugklassers al twee jaar MacBooks. Gelukkig hoorde ik daar ook bij.:D

 • Profielfoto
  ckafe

  Op mijn school, het Almende College locatie Isala in Silvolde, gebruiken we uitsluitend Macs op de afdeling CKV, Kunst en Beeldende Vorming, maar dat doen we dan ook heftig en met veel plezier. We zoeken trouwens nog een docent Beeldende Vorming voor ±12 uur Havo/VWO in het komende schooljaar wegens ziekte van een collega. Een van de mooiste scholen van Nederland, geweldige examenresultaten en natuurlijk onze Macs. Google maar eens op ‘Ckafe’.