Wordt .Mac vernieuwd?

Door: Maarten ter Horst - 33 reacties

.Mac, de online-dienst van Apple voor 10GB opslag, e-mail, synchronisatie van agenda, bookmarks en contactgegevens, en dat alles voor slechts €99 per jaar, krijgt over ruim een week misschien een revolutionaire update. Onder de inspiratierijke naam Mobile Me krijgt deze minstens zo trage als prijzige concurrent van diensten als Gmail, Google Calendar, Google Browser Sync, Flickr, Vimeo en Freewebs wellicht een volledige herziening. Waarom denken wij dat? Welnu, om de volgende redenen.

Ten eerste heeft Apple in januari 2006 een trademark aangevraagd onder de naam Mobile Me, met een beschrijving die wel heel erg aan .Mac doet denken. Ten tweede waren er maanden geleden al geruchten dat er een nieuwe versie uit zou komen van .Mac, tegelijk met een nieuwe iPhone. Dan hebben we nog het gegeven dat Apple in de nieuwste versie van OS X (te weten 10.5.3) op de achtergrond in de broncode overal de naam .Mac heeft vervangen door een variabele, waardoor met een hele kleine update de naam over het hele systeem vervangen kan worden door een andere. En een naamsverandering voer je niet zomaar door, dat doe je doorgaans alleen als je het product significant verandert of verbetert.

Ten vierde is er vandaag ontdekt dat de naam van een medewerker van Apple verschijnt in de technische gegevens achter het domein me.com, en wel dezelfde medewerker die ook veel andere domeinen kocht namens Apple. Dit suggereert dat Apple de domeinnaam heeft overgenomen van de sociale netwerksite die er tot december 2007 gebruik van maakte en toen verhuisde naar snappville.com.

Ten slotte is .Mac niet echt meer het hoogstandje aan vernieuwing waar het merk Apple bekend om staat en is een radicale remake de enige manier om het niet roemloos ten onder te laten gaan. De naam Mobile Me suggereert dat de iPhone er ook meer in betrokken zal worden en jawel, in de nieuwste iPhone-software zijn al verwijzingen naar een push e-mail en agenda service via .Mac. Hopelijk horen we het allemaal op 9 juni.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Volkie

  Ben net lid geworden omdat ik dit al een beetje verwachtte (en natuurlijk omdat ik de webgallery erg leuk vind)…..niceeeee!

 • Profielfoto
  Job Versloot

  Ik wacht nog even:)

 • Profielfoto
  pebro

  Laat maar komen hoor, alleen dot mac smoelt wel een stuk lekkerder dan dot me of dot mobile me.

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  al jaren tevreden met deze services ….

  Vanaf 9 juni ook over the “air” sync voor je ifoon …!!!

 • Profielfoto
  karel.me

  wie weet word het wel gratis voor mac/iphone gebruikers !

 • Profielfoto
  me.com

  Dat denk ik niet.. ;)

 • Profielfoto
  CasaMan

  daarnaast zullen ook de domeinen volgende domeinen worden geregistreerd.
  apple.me
  iphone.me
  ipod.me
  mac.me
  Etc.

 • Profielfoto
  reven

  klinkt erg interessant.
  Of het op 9 jui wordt geïntroduceerd? Denk het niet.

  WWDC = Apple Worldwide Developers Conference
  Zou beter passen op de Macworld Conference & Expo.

  Wat zou .MAC kunnen betekenen voor developers?
  Tenzij .Mac/Me een plek wordt waar een link wordt gelegd met iphone apps.

  Ben erg benieuwd!

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Ik heb net 2 weken terug voor het eerst .Mac gekocht.

 • Profielfoto
  B-Mac

  Gadverdamme. :angry: “Onder de inspiratierijke naam Mobile Me krijgt deze minstens zo trage als prijzige concurrent van diensten als… []”. Inspiratierijke naam? Doe even normaal. Dit zijn WINDOWS namen. Namen die zijn afgezeken op deze zelfde website die nu inspiratierijk wordt genoemd? :sealed:

  Iemand ooit gehoord van:

  Windows MOBILE? ???
  Windows ME? ???

 • Profielfoto
  stefsegers

  laten we hopen dat ze eindelijk wat een de snelheid gaan doen.. Ik betaal 175 euro per jaar en krijg een goede service maar met LAAAAAANZAAAAAAAAME connectie met .mac

 • Profielfoto
  Switched

  Ik ben heel erg benieuwd wat ik 9 juni nog meer met mijn iPhone kan doen…

 • Profielfoto
  stevenxs

  @casaman, je zou wel eens gelijk kunnen hebben.
  Bedrijven kunnen nu al .me adressen registreren. Particulieren later. (17 juli)

  lees hier meer http://www.domain.me/index.php?page=10

 • Profielfoto
  ctxppc

  Apple is en was altijd een rare vrucht van de technologie. Het is te hopen dat het aantal mogelijkheden van “.Mac” en iPhone “2.0” + “.Mac” verdubbeld worden zodat ik overtuigd word om naar .Mac toe te stappen. I’m unpatiently waiting to 9th June! ;) :)

 • Profielfoto
  error

  ‘Me’ klinkt beter dan ‘Mobile Me’. Ik denk dat Apple af wil van de naam .Mac omdat zet deze service ook voor Windows-gebruikers willen aanbieden.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ik snap niet dat jullie met zo’n waardeloos product als .Mac kunnen spreken van ‘slechts 99 euro’. Je kunt nog beter je geld naar een willekeurige vreemde overmaken, want je hebt echt helemaal niets aan .Mac met de huidige snelheden. Een fatsoenlijke backup kun je niet draaien en zodra er wat foto’s op de site staan, is die tergend traag. Kortom 99 euro, maar dan heb je wel @mac.com als e-mailadres… koopje!

 • Anoniem

  Ik ben heel erg tevreden over .Mac (ligt idd prettiger in de mond). Dotmaccen (het werkwoord) is hier in huis een begrip.

  Ik vind de manier waarop je autosynced met foto’s en film en de interface op de internet site subliem!

  Er zijn echter wel verbeteringen nodig: addressbook geeft in .Mac niet alle gegevens weer (verjaardagen etc.) Ik mag hopen dat daar aan gewerkt wordt (is?);-)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Mooi!
  Ik heb gisteren mijn .Mac-account geactiveerd:) Gratis updates zijn helemaal welkom:P

 • Profielfoto
  Sybren

  Ik wil best zo’n .Mac account kopen, maar je krijgt nu echt geen waar voor je geld. Ik betaal nu voor mijn Flickr account 25 dollar dat vind ik nog wel een redelijke prijs voor onbeperkte foto opslag.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @B-Mac: Halloo? Iemand aanwezig? Windows ME staat vor Millennium Edition, en heeft dus NIKS te maken met een persoonlijk voornaamwoord, de vorm waarin Me in de naam Mobile Me wordt gebruikt. Bovendien zijn de woorden Mobile en Me allebei lekker vrijelijk te gebruiken… Microsoft heeft er geen trademark-regen van gemaakt zoals ze dat meestal doen. Duseh… Nee, dat zijn géén Windows-namen.
  Dan nog over Windows ME: ’t is niet zo verwonderlijk als je absoluut niemand zou vinden die toe wil geven daarvan te hebben gehoord, want in de regel wordt deze release van Windows zelfs bínnen de Windows community als bagger ervaren. Er zijn zelfs medewerkers van MS die er niks mee te maken willen hebben. Het zal je dan ook niet verwonderen dat de support voor Windows ME voortijdig is gestaakt.
  Tot slot nog een woord over Windows Mobile: dit is wel iets dusdanig anders dan het huidige .Mac en misschien toekomstige Mobile Me, dat er geen rechter over zal struikelen als Appel de laatstgenoemde naam inderdaad zou gebruiken. De naam Mobile Me werd als eerste geregistreerd door Apple en zoals al gezegd vormen de woorden an sich (Mobile + Me) hier geen blokkade op; de woorden zelf zijn géén trademarks.

  Microsoft is wel zo slim geweest om van het woord MSN een trademark te maken: het moet volgens Macworld podcast 24 uit de Nederlandse Van Dale woordenboeken worden geschrapt omdat Microsoft het gebruik ervan als generiek woord niet toestaat. Microsoft zou bang zijn dat men nu élke vorm van chatten MSN’en gaat noemen, ongeacht of daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van de MSN infrastructuur en/of software… Waar gaat dát dan heen :??

 • Profielfoto
  Applefiel

  Het lijkt mij wel gaaf. Eerst ga ik voor de nieuwe iPhone en als ik nog wat geld over heb neem ik dit er ook bij.;) En by the way, ik vind Mobile Me ook wel lekker rollen, leuke naam.:D Het heeft wel iets weg van een provider, zoals Ben ofzo, maar goed, het zal wel Apple-ish genoeg zijn om dat te overtreffen.:p

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Sybren: Ik weet niet precies wat je met een Flickr-account kan, maar je kan een .Mac-account kopen voor $99 (ong €65). Daarmee krijg je 10 GB aan opslag (met een datalimiet van 100 GB), en vele handige functies:)

  (en nee, ik werk niet bij Apple:P Ik vind het gewoon reuze handig en zeer goedkoop).

 • Profielfoto
  nop

  ‘ Slechts’ 99 Euro per jaar. Terwijl het net uitpuilt van de gratis alternatieven. Niet te filmen! Beetje toolen en knutselen en je hebt zo je eigen .mac (en meer;) )

 • Profielfoto
  carpebios

  @Nop, noem eens op, dan hebben wij er ook nog iets aan.

 • Profielfoto
  polansky

  .Mac is mij gewoon te duur voor wat je er voor krijgt.
  Eigenlijk zou deze functionaliteit gratis moeten zijn. Zoals hierboven staat beschreven er zijn wel een paar alternatieven, alhoewel die niet de exacte functionaliteit bieden.

 • Profielfoto
  RobinHoud

  Ik vind het zelf ook veel te duur. Ik heb de gratis trial wel eens geprobeerd en het leek me wel wat… Als ze het nu eens gratis aanbieden (1 account per mac ofzo), het zou misschien nog meer mensen doen switchen.
  Kijk naar Windows hotmail, msn, …

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  De alternatieven kunnen nog zo goed zijn maar geen van hen heeft de integratie en het gebruiks gemak van .Mac

  en dat mag best wat kosten

 • Profielfoto
  barto7

  @Nop: beetje toolen en knutselen, daar heb ik geen zin in en daarom koop ik producten en diensten van Apple.
  Ik ben erg blij met .Mac.

 • Profielfoto
  dnhems

  ik vind mijn .Mac echt super fijn, gebruik het erg veel…heerlijk om alles zorgeloos te syncen en back to my maccen

 • Profielfoto
  McShamus

  Gratis alternatieven staan bol van de irritante reclame en nags. Geef mij .mac maar en ik betaal er graag voor.

 • Profielfoto
  Rub3n

  als .mac sneller word is het voor veel meer mensen intressant denk ik !

 • Profielfoto
  fzelders

  .Mac … Prima dienst

 • Profielfoto
  MacMeijers

  ik ben al vele jaren heel blij met m’n .mac email-adres. Ik hoop toch niet dat ze die naam gaan veranderen, want dan zou ik vet balen :angry: