Voor we het vergeten: Mac OS X Snow Leopard

Door: Koen van Tongeren - 35 reacties

De keynote van gisteren stond geheel in het teken van de iPhone, met Mobile me als relationeel uitstapje. Je zou bijna vergeten dat de WWDC nog steeds voornamelijk bedoeld is voor Mac developers en die hebben buiten de keynote om goed nieuws gekregen: Mac OS X 10.6 is aanstaande en we noemen hem Snow Leopard.

Die naam lijkt niet voor niets gekozen want Snow Leopard wordt een meer gesofisticeerde versie van het huidige Leopard waarbij de nadruk ligt op optimalisatie, snelheid, veiligheid en compatibiliteit. Eye candy voor de consument hoeven we dus niet te verwachten in Snow Leopard maar veel professionele gebruikers zullen uitkijken naar deze nieuwe versie van Mac OS X.

Multi Core
Onder de codenaam ‘Grand Central’ introduceert Apple een technologie in Snow Leopard die beter om kan gaan met multi-core processors. Volgens de website is niet de kloksnelheid van een processor maar diens meerdere kernen het belangrijkste element voor snelheid. Dankzij Grand Central weet het hele OS optimaal om te gaan met multi-core processors. Ook ontwikkelaars kunnen met deze technologie eenvoudig meer kracht uit multi-core processors halen. Best handig als je bedenkt dat alle Apple computers nu standaard zijn uitgerust met deze multi-core processors.

Exchange
Nu de iPhone volledige Exchange-ondersteuning krijgt kon Mac OS X niet achterblijven. Tot nu toe was Microsoft Entourage nodig om binnen een Exchange-omgeving te werken. In Snow Leopard zullen Apple’s eigen applicaties direct kunnen communiceren met een Microsoft Exchange 2007 Server. Mail, Adress Book en iCal worden via het Exchange Web Services Protocoldirect gesynchroniseerd met een Exchange Server. Voor veel zakelijke gebruikers kan dat de overstap naar Apple nog iets verleidelijker maken.

OpenCL
Tot nu toe werd een grafische chip/kaart (GPU) gebruikt voor het berekenen van grafische toepassingen binnen het OS. Deze grafische kaarten zijn echter zo snel geworden dat ze veel meer aankunnen. Daarom wordt ‘OpenCL’ geïntroduceerd in Snow Leopard. Hiermee krijgen ontwikkelaars toegang tot de ongebruikte processorkracht die in deze chips verborgen zit en kunnen ze die inzetten voor niet-grafische onderdelen binnen applicaties die veel rekenkracht vereisen. Zo kan je eindelijk die NVIDIA Quadro FX 5600 1.5GB grafische kaart eens écht aan het werk zetten.

64 bit
Zowel Mac OS X 10.4 (Tiger) als 10.5 (Leopard) bieden 64 bit ondersteuning. In Snow Leopard wordt deze uitgebreid maar dan wel voor specifieke high-end toepassingen. Het wordt in Snow Leopard namelijk (theoretisch) mogelijk om met 16 Terabyte RAM geheugen te werken. Dat is 500 keer meer dan nu nog mogelijk is. RAM geheugen laat programma’s veel sneller draaien omdat gegevens niet naar de harde schijf weggeschreven hoeven te worden maar in het RAM geheugen bewaard worden. Of je met 16 TB geheugen genoeg tijdswinst haalt om de investering terug te verdienen valt te betwijfelen. Met Apple’s huidige prijzen voor RAM geheugen heb je een dikke 3,5 miljoen euro nodig voor je aan de 16 TB zit.

Multimedia
Met Snow Leopard zal ook een nieuwe versie van Quicktime uitgebracht worden. Versie X zal de nieuwste standaards voor multimedia toepassingen herbergen. Er kan bij afspelen en exporteren uit meer codecs gekozen worden en het afspelen gebeurt ‘efficiënter’.
Naast Quicktime krijgt ook Javascript aandacht in Snow Leopard. Dankzij een betere implementatie zullen webapplicacties veel sneller draaien. Volgens Apple zal Javascript meer dan 50% sneller zijn in Safari onder Snow Leopard.

Al met al dus erg waardevolle verbeteringen al zullen ze voor de huis-tuin-en-keukenmaccer weinig tot de verbeelding spreken. Snow Leopard zal over ongeveer een jaar op de markt komen. De prijs is nog niet bekend. Het is goed mogelijk dat deze versie goedkoper wordt dan de standaard € 129 die voor Leopard en Tiger neergeteld werd aangezien vooral ontwikkelaars en zakelijke gebruikers baat hebben bij een upgrade naar Snow Leopard.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  maxim22

  hopelijk gratis anders pas ik voor deze versie

 • Profielfoto
  iAgree

  Eindelijk gaat er iets gebeuren waardoor het niet meer overdreven is om een 8core mac te hebben, ik bedoel op dit moment is er bijna geen 1 programma, ook niet van apple zelf dat daadwerkelijk gebruik maakt van de aanwezige 8core en ook 4 core mac’s uiteraard.
  Ik vind dit een fijne ontwikkeling, genoeg toeters en bellen, ik mis niet echt iets eerlijk gezged op dit moment, maar dat het allemaal veel sneller en soepeler moet kunnen dat lijkt me duidelijk.

 • Profielfoto
  wouwout

  dan pas je er toch lekker voor. zie niet in waarom deze gratis zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  wouwout

  en een hele slimme zet met de performance ellende van vista. Sneller en kleiner (HD ruimte), goed idee!

 • Profielfoto
  Xserve

  Ik dacht dat ze er ook beelden enzo van zouden laten zien “na de lunch?”
  Bestaan er echt geen foto’s of filmpjes van, hebben we enkel die persmededeling?

 • Profielfoto
  carpebios

  @iAgree, gelijk heb je, nu heeft het tenminste nut. en @wouwout, wat een agressieve reactie op iemand die gewoon zegt dat hij past als hij niet gratis is.

 • Profielfoto
  MacBoot

  gratis? jij moet een nederlander zijn kan niet anders;) :p
  ik hou het gewoon bij leopard net als ik bij windows xp ben gebleven (en daarna nooit meer naar omgekeken door Mac) :O
  misschien in de toekomst voor een iMac;)

 • Profielfoto
  dnhems

  vreselijke naam

 • Profielfoto
  Nemco

  Ik vraag me af wat ze gaan rekenen voor deze upgrade… € 129,00 heb ik er nog wel voor over, maar dan mogen er wel wat leuke dingen aan toegevoegd worden… Eerlijk gezegd denk ik niet dat ze het kunnen maken om 10.6 uit te brengen als stability upgrade en er dan de volle prijs voor te vragen…

  Verder wel spannende dingen… wel grappig om te zien ook dat Apple z’n OS al klaar maakt voor 16TB werkgeheugen, terwijl dat nu nog niet te betalen is… Daaruit blijkt dat ze altijd net effe verder denken… Wie weet wat voor features er in Leopard al verstopt zitten, waar we niet eens vanaf weten…

 • Profielfoto
  RowanW

  Ja Apple-prijzen voor geheugen. Dan ben je flink duurder uit.

 • Profielfoto
  leaf

  YESS!! de Mac OSX ‘snow leopard’ 10.6 server heeft ZFS read en write!

  zie http://www.apple.com/server/macosx/snowleopard/ voor specs :D

 • Profielfoto
  kleini

  Ik hoop dat dit een mooi opstapje wordt naar een prachtige 10.7

  Vooral ontwikkelaars en dergelijke zullen snow leopard aanschaffen en zo achter de snelheid en kwaliteit komen waardoor er (hoop ik) een hoop nieuwe ideeën voor features naar boven komen.

  Die vervolgens op een prachtige manier door apple uitgewerkt zullen worden en we weer een aantal jaar voorliggen op windowsgebruikers…

  Jeuj, tot zo ver de droommodus, nu terug naar mijn leerstof.

 • Profielfoto
  Kobes

  Ik snap niet helemaal waar de HD ruimte besparing nou daadwerkelijk voor nodig is, HD’s worden alleen maar goedkoper, dus die gig die het gaat schelen zal iedereen een worst zijn (da’s namelijk op dit moment een waarde van 20 cent).

  Verdere optimalisatie is natuurlijk wel zeer interessant. Schoonmaken de boel, zorgen dat OS X niet verzand in Windows, want als er iets is waar volgens mij sinds versie 3.11 nooit meer de bezem door is gehaald, is dat het wel.
  Overigens zal door het opruimen de schijfruimte ook wel gewonnen worden, dus als side-effect is het best leuk, maar geen werkelijk issue.

  Daarnaast vraag ik me af of het ook niet een beetje een zoethoudertje is. Momenteel geen nieuwe features, die komen in OS XI (of whatever nice name they’ll come up with), maar om het niet te lang te laten duren nog even een 10.6je erdoor.
  Als ze meteen developers leren hoe te programmeren met Apple’s CoreCore (naast CoreAnimation etc) hebben we bij OS XI meteen profijt van al dat soort dingen, zonder ladingen oude troep.

  Of het 129 euro waard is, is een tweede.

  @iAgree: je mist niet echt wat, maar in Tiger miste je vast ook niet de dingen die je in Leopard wel kreeg. Da’s nou eenmaal de kracht van marketing: dingen verzinnen waar je klanten niet aan denken, maar die ze wel willen. Een goed marketeer kan dat en dan smeer je niemand iets aan, maar je maakt mensen wel bewust van een behoefte die ze hebben.

 • Profielfoto
  iAgree

  @Kobes, iAgree ;-), ik kan nog denken aan zfs en ui independence of hoe dat ook alweer heet, ik verwacht dan ook stiekum wel dat er ook onderdeel van is ;-).

 • Profielfoto
  Gastonw

  Ik wilde binnekort een MAc kopen, maar zou je dan moeten wachten op Snow Leopard of kan de huidige dat ook aan?

 • Profielfoto
  Regex

  Apple is precies als Microsoft, Apple brengt het alleen beter.

  Leopard was de beta…. Snow Leopard is de “hele” versie:)

  Ben een vervent apple liefhebber, maar zet serieus mijn vraagtekens bij die verafgoding van alles wat apple maakt… als ze een wc zouden maken, vinden mensen dat hij serieus beter poept:)

 • Profielfoto
  Statenweg

  Netjes en overzichtelijk geschreven!

 • Profielfoto
  japser909

  een apple wc :D

 • Profielfoto
  Thoomas

  @ Gastonw: Ja dat kan de huidige ook aan. Het is een beetje raar als ze een systeem uitbrengen dat alleen maar op de allernieuwste computers werkt.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik snap iets niet. 64bit maakt het toch mogelijk dat er 16,4 miljoen(!) TB RAM ondersteund kan worden?

  Wiki:
  “The emergence of the 64-bit architecture effectively increases the memory ceiling to 264 addresses, equivalent to approximately 17.2 billion gigabytes, 16.8 million terabytes, or 16 exabytes of RAM”

  Hoe het ook zij, Leopard is ook al 64bit, wat is dan het verschil? Leopard spreekt toch ook alle RAM aan die er maar in de Macs past (tot 32GB momenteel) ?

  EDIT: Ik lees nu op apple.com:
  “To accommodate the enormous amounts of memory being added to advanced hardware, Snow Leopard extends the 64-bit technology in Mac OS X to support breakthrough amounts of RAM — up to a theoretical 16TB, or 500 times more than what is possible today. More RAM makes applications run faster, because more of their data can be kept in the very fast physical RAM instead of on the much slower hard disk.”

  Laat dat precies 32GB zijn (het max wat er in een Mac past), dan is dat het verschil.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ze mogen verdorie nu ook wel eens Logic Pro 64bit gaan aanbieden!!

 • Profielfoto
  Mr.Me

  Ik geloof dat mensen missen dat deze versie niet voor de consument bedoeld is, net zoals OSX server niet voor de gewone huis tuin en keukenconsument is. Snow Leopard is overduidelijk een developer’s OS. De consument zal er niet direct veel van merken, het zal meer een evolutionaire stap zijn, zie het als OSX Leopard SP1 (foute vergelijking).

  zou trouwens wel apart zijn als snow leopard meer backwards compatible zou zijn dan Leopard (door kleinere footprint)

 • Profielfoto
  fje89

  Wanneer zou dan een nieuwe Imac uitkomen?
  Zou wel vet zijn als het met Quadcore is:)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @regex: Die verafgoding is ook wel vervelend soms. Maar hetzelfde als Windows? Dat is nu wel een beetje erover.
  Hoe kan je nu dat eeuwige geklooi met die k*twindowsbak en de eeuwige herstarts vergeten? Resetten, defragmenteren, Norton die geld moet hebben, en oh ja: ZEKER niet updaten want dan moet je plotseling betalen voor vanalles en werkt er nog maar de helft.

 • Profielfoto
  McJohn

  Nou, iedereen die nu claimed OSX “Snow Leopard” te zullen skippen, zullen het gegarandeerd aankopen!:) zeker 2/4 van de macgebruikers hier heeft Leopard en hebben Tiger achterweg gelaten. Als ik nu durf terugkijken naar Tiger dan oogt het zelfs al “ouderwets” in mijn ogen,…zo zie je maar hoe vlug je alle eye-candy, die upberhaupt fantastisch werkt,..gewend komt!:)

 • Profielfoto
  Etiennetje

  Word deze versie dan aangeboden als gratis upgrade?

 • Profielfoto
  NTG

  nu snap ik eindelijk waarom het 10.6 is en niet 10.5.S ofzo:)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Apple goes business. Steve zet nu alles op de aanval op zijn eeuwige rivaal; Microsoft.
  Apple als alternatief; de iPod als voet tussen de deur bij de consumenten. Nu een identieke actie met de iPhone. Zolang de ‘concurrentie’ er apatisch bij blijft staan kijken wat Steve nu weer verzint kan ie nog wel eens ver komen. Ik wens hem – en zijn collega’s – alle sterkte toe.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Backwards compatible zal het niet zijn. Volgens mij ondersteunt deze versie alleen cocoa based apps. Oftewel, rosetta zal niet aanwezig zijn om de oudere applicaties te draaien. Niet erg, aangezien de meeste applicaties inmiddels universal binary zijn en middels cocoa ontwikkeld zijn.

  Als nu echt blijkt dat het een stukje kleiner wordt, sneller en stabieler, is het voor de Intel-Mac bezitters een hele vooruitgang.

 • Profielfoto
  Bumba86

  Steve zei gisteren dat ze het gingen hebben over de iPhone, de Mac … en MUSIC
  Over de eerste 2 weten we nu dus het nieuws al … wat wordt bekend gemaakt over Muziek?

 • Profielfoto
  proud

  Lekkere naam

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Ik zie deze ontwikkeling eigenlijk als een tweede grote schoonmaak na het opruimen van de Classic environment erfenis. Het is nu tijd de verdere ballast overboort te gooien en het OS te strippen tot aan de Core. Puur onversneden 16 bit technology, ik teken er direct voor.

 • Profielfoto
  longview

  Snow leopard wordt eigenlijk gewoon de ‘OSX iPhone 2.0’ voor de Mac. Gericht op de zakelijke markt. ik verwacht dat Apple zich volgende zomer enorm gaat richten op bedrijven, om zo het marktaandeel te vergroten. Prima zaak, hoe meer gebruikers hoe beter de software

 • Profielfoto
  RuudBerg

  En geen PPC support meer in SL

 • Profielfoto
  Miti96

  Ik denk dat jullie wel teleurgesteld zouden zijn als jullie wisten dat ie pas 28 aug 2009 uitkwam…