Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 juni 2008
Leestijd: 3 minuten

Voor we het vergeten: Mac OS X Snow Leopard

De keynote van gisteren stond geheel in het teken van de iPhone, met Mobile me als relationeel uitstapje. Je zou bijna vergeten dat de WWDC nog steeds voornamelijk bedoeld is voor Mac developers en die hebben buiten de keynote om goed nieuws gekregen: Mac OS X 10.6 is aanstaande en we noemen hem Snow Leopard.

Die naam lijkt niet voor niets gekozen want Snow Leopard wordt een meer gesofisticeerde versie van het huidige Leopard waarbij de nadruk ligt op optimalisatie, snelheid, veiligheid en compatibiliteit. Eye candy voor de consument hoeven we dus niet te verwachten in Snow Leopard maar veel professionele gebruikers zullen uitkijken naar deze nieuwe versie van Mac OS X.

Multi Core
Onder de codenaam ‘Grand Central’ introduceert Apple een technologie in Snow Leopard die beter om kan gaan met multi-core processors. Volgens de website is niet de kloksnelheid van een processor maar diens meerdere kernen het belangrijkste element voor snelheid. Dankzij Grand Central weet het hele OS optimaal om te gaan met multi-core processors. Ook ontwikkelaars kunnen met deze technologie eenvoudig meer kracht uit multi-core processors halen. Best handig als je bedenkt dat alle Apple computers nu standaard zijn uitgerust met deze multi-core processors.

Exchange
Nu de iPhone volledige Exchange-ondersteuning krijgt kon Mac OS X niet achterblijven. Tot nu toe was Microsoft Entourage nodig om binnen een Exchange-omgeving te werken. In Snow Leopard zullen Apple’s eigen applicaties direct kunnen communiceren met een Microsoft Exchange 2007 Server. Mail, Adress Book en iCal worden via het Exchange Web Services Protocoldirect gesynchroniseerd met een Exchange Server. Voor veel zakelijke gebruikers kan dat de overstap naar Apple nog iets verleidelijker maken.

OpenCL
Tot nu toe werd een grafische chip/kaart (GPU) gebruikt voor het berekenen van grafische toepassingen binnen het OS. Deze grafische kaarten zijn echter zo snel geworden dat ze veel meer aankunnen. Daarom wordt ‘OpenCL’ geïntroduceerd in Snow Leopard. Hiermee krijgen ontwikkelaars toegang tot de ongebruikte processorkracht die in deze chips verborgen zit en kunnen ze die inzetten voor niet-grafische onderdelen binnen applicaties die veel rekenkracht vereisen. Zo kan je eindelijk die NVIDIA Quadro FX 5600 1.5GB grafische kaart eens écht aan het werk zetten.

64 bit
Zowel Mac OS X 10.4 (Tiger) als 10.5 (Leopard) bieden 64 bit ondersteuning. In Snow Leopard wordt deze uitgebreid maar dan wel voor specifieke high-end toepassingen. Het wordt in Snow Leopard namelijk (theoretisch) mogelijk om met 16 Terabyte RAM geheugen te werken. Dat is 500 keer meer dan nu nog mogelijk is. RAM geheugen laat programma’s veel sneller draaien omdat gegevens niet naar de harde schijf weggeschreven hoeven te worden maar in het RAM geheugen bewaard worden. Of je met 16 TB geheugen genoeg tijdswinst haalt om de investering terug te verdienen valt te betwijfelen. Met Apple’s huidige prijzen voor RAM geheugen heb je een dikke 3,5 miljoen euro nodig voor je aan de 16 TB zit.

Multimedia
Met Snow Leopard zal ook een nieuwe versie van Quicktime uitgebracht worden. Versie X zal de nieuwste standaards voor multimedia toepassingen herbergen. Er kan bij afspelen en exporteren uit meer codecs gekozen worden en het afspelen gebeurt ‘efficiënter’.
Naast Quicktime krijgt ook Javascript aandacht in Snow Leopard. Dankzij een betere implementatie zullen webapplicacties veel sneller draaien. Volgens Apple zal Javascript meer dan 50% sneller zijn in Safari onder Snow Leopard.

Al met al dus erg waardevolle verbeteringen al zullen ze voor de huis-tuin-en-keukenmaccer weinig tot de verbeelding spreken. Snow Leopard zal over ongeveer een jaar op de markt komen. De prijs is nog niet bekend. Het is goed mogelijk dat deze versie goedkoper wordt dan de standaard € 129 die voor Leopard en Tiger neergeteld werd aangezien vooral ontwikkelaars en zakelijke gebruikers baat hebben bij een upgrade naar Snow Leopard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.