Oud patent bedreiging voor de iPhone?

Door: Koen van Tongeren - 26 reacties

Wat geen enkele telefoonmaker nog is gelukt zal het onbekende bedrijfje ‘Typhoon Technologies’ misschien wel gaan lukken: het bedenken van een effectieve iPhone killer. In tegenstelling tot andere pogingen gaat het hierbij echter niet om een concurrerende telefoon maar om een patent uit 1995 dat de iPhone (én alle andere touchscreentelefoons) bedreigt.

Het patent van Typhoon Technologies beschrijft een mobiel apparaat waarmee via een aanraakgevoelig scherm informatie ingevoerd en verkregen kan worden. Weliswaar is de omschrijving van het apparaat met floppy drive en SCSI aansluiting sterk verouderd, toch denkt Typhoon dat het een zaak heeft. Die zaak is gisteren in behandeling genomen bij een Texaanse rechtbank. Naast Apple is vrijwel elke fabrikant die touchscreentechnologie gebruikt aangeklaagd.

Typhoon Technologies eist van elke fabrikant dat gestopt wordt met de productie van touchscreenproducten tot er een overeenkomst gesloten is en er driemaandelijkse ‘onkostenvergoedingen’ worden betaald. Met bedrijven als Apple, Dell, HTC, Palm, Panasonic, Samsung, Fujitsu en Toshiba in het beklaagdenbankje betekent dat een aardige oudedagsvoorziening voor een onderneming waar tot nu toe niemand van gehoord heeft.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  fin

  In de VS heb je pas gelijk als je het kunt betalen. Denk niet dat zij zulke goeie advocaten kunnen regelen net als die van Apple, Dell, HTC, Palm, Panasonic, Samsung, Fujitsu en Toshiba bij elkaar…

 • Profielfoto
  Steff

  Ik durf te wedden dat er in dat patent staat dat het scherm aangeraakt moet worden met een ‘stokje’ en zeker niet je vingers.

 • Profielfoto
  Mr Macintosh

  Ik word echt gek van al die patentzaken!! :angry:

 • Profielfoto
  html-junky

  Dit winnen ze nooit, een mini bedrijfje tegen de groten der aarde. Een rechter zal dit bedrijf ook nooit in gelijk stellen aangezien de economische schade in de wereld groter is als de schade die dit bedrijf loopt door het gebruik van deze technologie.

  Daarnaast is het patent uit 1995, en is er schijnbaar niks mee gedaan tot nu toe, dus hebben ze nog een minpunt om deze zaak te verliezen.

  Maar Apple is wel zo’n bedrijf dat voordat er überhaupt een zaak komt probeert een licentie op dit patent te krijgen.

 • Profielfoto
  Nikita

  Doe mij een paar aandelen van dat bedrijfje als ze winnen…! Da’s een aardig dividend wat ze kunnen uitkeren in dat geval ;)

 • Profielfoto
  your Admin

  Wat een naaiers zijn die gasten :sealed:

 • Profielfoto
  Cerandox

  Hoezo naaiers, dat is gewoon buisness, ik had hetzelfde gedaan.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  klinkt wel akelig…

 • Profielfoto
  wjzijderveld

  Hoe lang bestaan touchscreens nou? En dan nu pas met een aanklacht komen.
  Denk niet dat ze een kans hebben…

 • Profielfoto
  Nemco

  Ik vraag me af wat een rechter hiermee zal doen…. Dit patent stamt al uit 1995, en over de hele wereld word touchscreen-technologie al gebruikt… Wat is de reden dat Typhoon niet meteen bij de eerste een process aanspant, maar eerst wacht tot de halve wereld er mee aan de slag gaat, en pas nadat Apple z’n 2e iPhone aankondigd? De technologie is nu zo normaal geworden dat dit zoals html-junky al zegt verstrekkende consequenties gaat hebben.. Als ze hun zin zouden krijgen, en bedrijven met terugwerkende kracht vergoedingen moeten gaan betalen, dan zou er een hoop geld in zitten voor ze…

  Ik hoop hoe dan ook dat het nooit zo ver komt, en vraag me eigenlijk ook af of een rechter ze niet uitlacht… SCSI, floppydrive? En de plaatjes van het ding? Het lijk me meer om een computer met touchscreen technologie te gaan dan om een pda/mobiele telefoon… Hoe dan ook, spannend:)

 • Profielfoto
  dre brettel

  Als ze winnen, ga ik ook rap patentaanvragen indienen voor dingen die pas over 15 jaar mogelijk zouden kunnen zijn! :)

 • Profielfoto
  Cerandox

  @dre bettel

  Je moet ze eerst wel bedenken!

 • Profielfoto
  garenor

  Wat kunnen sommige bedrijven zeuren zeg. Ongelooflijk. Nog nooit gehoord van het bedrijf. Maar ze moeten toch echt met een goede advocaat komen willen ze dit winnen.

  Maar eeh…

  Volgens mij had Apple een aardig zakcentje op de bank staan. Kunnen ze dat bedrijf niet gewoon kopen. Probleem opgelost.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Volgens http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton was de Newton reeds in 1993 op de markt.
  OK, deze had geen floppy en geen SCSI, maar verder wel zo’n beetje alles dat een iPhone anno 2007 heeft.
  Loos alarm dus.

 • Profielfoto
  niels

  je moet lef hebben om de advocaten van ál die ondernemingen tegenover je te durven zien… bij wijze van grap zouden deze bedrijven allemaal een paar miljoen in een potje moeten stoppen en het kleine bedrijfje opkopen en opdoeken. powerplay:)

 • Profielfoto
  Exquise

  @html-junky
  Daarin stem ik niet echt mee in, de wet voorziet namelijk dat een patenthouder zijn patent 30 jaar KAN exploiteren en er eventueel dus gebruik kan van maken. Het kan dus een schadevergoeding eisen voor de geleden schade vanwege Apple en andere touch-screen producenten.
  Er bestaat namelijk iets als een depôt waar patentaanvragen kunnen ingediend worden, waar het anterioriteitsprincipe geld (de oudste krijgt voorrang.

  Er bestaat misschien wel een uitweg, maar deze is wat vergezocht: Elke belanghebbende kan eveneens, binnen vijf jaar die op het depot volgen, voor de rechtbanken de niettigheid vorderen van het depot van een patent dat te kwader trouw zou zijn gedaan. (dus stilzwijgend schade zou willen berokken aan produceten die dus wat verder zaten in het stadium van R&D)

  Je ziet dat er hier dus geen eenzijdig antwoord op kan volgen en dat dit een opdracht van de lange baan kan worden!

  grtz

 • Profielfoto
  Exquise

  @garenor

  waarom zou het opkopen van het bedrijf het probleem oplossen, door het op te kopen vergooien ze pakken geld weg die ze eigenlijk al aan R&D hebben gespendeerd, want hun product draait perfect en is al op de markt en is zeker revolutionairder dan dat van 1995.
  Ze hebben er dus niet mee in hun zak om het op te kopen!!

 • Profielfoto
  NTG

  :O nouja, zou wel goedkomen

 • Profielfoto
  Stutger

  Ga gewoon lekker zelf een gaaf product bedenken in plaats van je inkomsten als een parasiet te vergaren…

 • Profielfoto
  Anoniem

  Vervalt een patent niet na 10 jaar? In de farmaceutische wereld iig wel, dus waarom hier niet?

 • Profielfoto
  kay-tong

  Misschien revolutionair in 95, echter, de newton komt ook van rond die tijd..
  Redelijk triviaal, net zoals een gui dus..
  Of een muis met 1 knop.

 • Profielfoto
  MauZ

  zijn ze wel 13 jaarlaat mee, ik denk niet dat nog vell kans maken

 • Profielfoto
  Nemco

  Grappig, ik heb gisteren nog het een en ander op verschillende sites gelezen… Misschien interessant voor mensen hier om dit filmpje eens te bekijken:

  http://www.youtube.com/watch?v=UvFUSHwRXJE

  Iemand van Yahoo legt uit waar ze zelf ooit eens mee te maken hebben gehad… Op Wikipedia staat ook een heel interessant stuk over Patent Trolls zoals ze genoemd worden.

  Tyhpoon TouchTech is pas in 2005 opgericht namelijk en heeft de patenten overgekocht. Dit schijnt in Amerika vaak te gebeuren, dat bedrijven patenten bezitten van ideeen en technologieen, zonder er iets mee te doen. Ze wachten net zo lang totdat iemand inbreuk op “hun” rechten maakt, en stappen daarna naar de rechtbank. Die rechtbank in Texas word ook express gekozen, want blijkbaar zijn ze daar nogal gevoelig voor patentrecht (al die hebberige Texaanse grond bezittertjes :)). Zo’n bedrijf als Typhoon heeft dus het recht op die technologie, maar heeft niet de intentie of zelfs de middelen om er wat mee te doen, maar wachten gewoon totdat ze kunnen incashen. Heel schoftig, maar het patentrecht is een beetje lullig wat dat betreft.

 • Profielfoto
  Regex

  Och doet iemand eens hetzelfde als dat apple normaliter doet, alles aanklagen wat maar enigzins aan te klagen is.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Typisch Amerika… Ik ga morgen patent aanvragen op de manier waarop ik mijn broek aantrek en dan ga ik iedereen die ook zo zijn broek aantrekt om €10,- vragen. Koopje toch? Daarna de manier waarop ik mijn gat afveeg en in mijn neus peuter… :sealed:

 • Profielfoto
  Svenv

  @Cenobyte

  Wat heeft een patent nu te maken met de manier waarop men een broek aantrekt?
  Ik begrijp wat je hiermee wilt zeggen, maar een patent krijg je niet zomaar…
  Je kunt alleen een patent aanvragen voor een uitvinding die aan bepaalde voorwaarden voldoet (ze moet bijvoorbeeld nieuw zijn).
  Ook is een patent heel duur om aan te vragen en daarbij heb je veel geld gepompt in R&D om tot een dergelijk uitgewerkte uitvinding te komen.

  Had ik een patent als dat van Typhoon Technologies, dan had ik er zeker ook geld proberen uit te halen.
  Het patent dateert misschien van 1995, maar het is nog steeds geldig. Daarbij gaat het patent hoofdzakelijk over een toestel dat informatie via een touchscreen kan verwerken, volgens mij zijn de floppy drive en SCSI aansluiting bijzaken.
  Trouwens, die zijn nu nog steeds aanwezig, alleen is het nu dan een memory stick drive en een interne hd.