Mac OS X Snow Leopard keert PowerPC de rug toe

Door: Koen van Tongeren - 28 reacties

Naast de introductie van de iPhone bracht de WWDC 2008 in San Francisco ook een voorproefje op de volgende versie van OS X: 10.6 Snow Leopard. Deze versie brengt tal aan verbeteringen maar zoals nu blijkt helaas niet voor iedereen. Uit een document dat Apple voor ontwikkelaars heeft vrijgegeven blijkt dat Snow Leopard enkel Intel compatible is waarmee alle PowerPC G4 en G5 gebruikers deze update aan zich voorbij moeten laten gaan.

Verrassend is het bericht niet. Eén van Snow Leopard’s belangrijkste verbeteringen is optimalisatie voor de nieuwste generaties multi-core processors. Voor het optimaliseren van (oude) PowerPC processors zou het OS twee keer ontwikkeld moeten worden en dat voor een generatie Mac’s die al bijna twee jaar niet meer gemaakt wordt. Nee, PowerPC gebruikers die bij de tijd willen blijven zullen over een jaar (wanneer Snow Leopard uitkomt) toch écht eens aan vervanging moeten gaan denken als ze met de vaart der volkeren mee willen, Happy shopping!

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Yannes

  Vind ik ook hoor, gewoon een nieuwe Mac kopen. ;)

 • Profielfoto
  dnhems

  en ik vind het zo’n verschrikkelijke naam he…

 • Profielfoto
  me.com

  Ik niet. Best mooie naam vind ik.

 • Profielfoto
  sypie

  De codenaam hoeft niet altijd de definitieve naam te worden.

 • Profielfoto
  Xserve

  Eigenlijk kan je dat nog niet met zekerheid zeggen. Het gaat maar om een developer preview. Apple zou nog altijd G5 ondersteuning kunnen toevoegen. Het feit dat de programma’s in de developer preview nog altijd universal zijn, lijkt die mogelijkheid te ondersteunen.

 • Profielfoto
  OGT

  Ooit gebeurt het toch sowieso. En het is niet dat de PowerPC-macs minder goed draaien na het uitbrengen van Snow Leopard.. Er zal nog geruime tijd support geboden worden voor Leopard, een OS dat binnen een jaar zéér degelijk zal zijn!

  Als Apple hun OS stabieler wil maken en afslanken, dan lijkt het me nu het juiste moment om PowerPC te laten vallen..

 • Profielfoto
  longview

  waarschijnlijk wordt het gewoon een universal release, maar wordt de nieuwe technologie niet ondersteund door powerpc. Net zoals sommige core-technologie niet door oudere g4s ondersteund werd, maar deze computers wel gewoon tiger zonder deze functies konden draaien.

  Natuurlijk moeten developers een intel hebben om de preview te draaien, omdat zij voor de nieuwe technologie moeten programmeren!
  weer een boel gehyp om niets naar mijn mening:)

 • Profielfoto
  kay-tong

  Uitsmijter:

  Een “Snow leopard” is hetzelde als “leopard”, alleen met een andere “skin”
  Een strategie die we wel al kennen in de OS-wereld:D
  Maar dat is dus alleen in de dierenwereld.

  Apple gebruikt het waarschijnlijk in de zin van, weinig zichtbare veranderingen voor de gebruiker, doch, denk ik juist dat ze intern flink wat gaan doorvoeren. Devloppers zullen hier dan ook heel blij mee zijn, bovendien, denk ik dat ze intern cocoa gaan porten naar windows. (Quicktime X is een essentiel hierbij, webkit is er al, en itunes zal volledig herschreven worden, ik denk dat safari een proef project was.)

 • Profielfoto
  Skitel

  Ligt het aan mij of had hij dat al tijdens de keynote vermeld?

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop echt dat ze de G5 nog gaan ondersteunen. Onze oude XServe zou al dat leuks graag draaien…

 • Profielfoto
  wmstudio

  Een “snow leopard” is een iets afwijkende luipaard soort, die in de Himalaya voorkomt. Kenmerken zijn een wat zwaardere bouw en een iets lichter gekleurde maar dikkere vacht. Deze soort komt echter maar heel weinig voor en wordt vrij zelden gezien.

 • Profielfoto
  Marconius

  Dat eerst klinkt op zich goed wmstudio, alleen dat tweede is wat minder:P

 • Profielfoto
  stijn23

  En ik heb me net twee maand geleden een Powermac G5 gekocht :angry:

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik vind die dierennamen een stuk creatiever dan eXPerience, Vista, of gewoon jaartallen.

 • Profielfoto
  pimpel

  Okee; veel reacties hier. Maar veel uit onwetendheid. windows mobile heeft al heel lang fatsoenlijke exchange-support. apple komt er nu mee en dan wrss in een buggy versie. Sorry; maar htc is een business-phone en heeft andere doelgroep dan de gadgetfreak die de Iphone willen. Iphone begint nu pas een concurrent te worden voor de jarenlange ervaring van enorm goede toestellen van HTC. Verder niets als lof over de design-afdeling van apple. Maar wanneer gaan ze nu eens features lanceren die niet alleen voor de thuisgebruiker goed zijn. Maar voor de business-man. En niet voor de programmeer of design-mensen.
  Geef mij maar eens eerst een goed timemanagement-systeem. Alsook een volledig exchangepakket volledige compatibel. (kom nu niet af met ms office).
  Op bepaalde vlakken is microsoft nu eenmaal veel verder. denk aan virtualisatie en dergelijke. Op andere vlakken is apple veel verder.
  Voor mij persoonlijk past de iphone beter in mijn profiel. Maar de HTC kan me ook beter bekoren. Ja was jaren een mac-evangelist. Maar dit is zinloos. Elke mens is anders; je moet iemand anders niet overtuigen; je moet jezelf overtuigen. Anders reden we ook allemaal met een toyota of een renault rond …..

 • Profielfoto
  Statenweg

  @pimpel: Apple richt zich voornamelijk op de consumentenmarkt. Sinds de komst van de iPhone 3G is Apple zich pas echt op het zakelijke segment gaan richten. Het is dan toch logisch dat ze nu pas aandacht besteden aan zakelijke features, zoals jij ze opsomt. Het is niet dat Apple achterloopt, ze hadden lange tijd een andere focus. Ik vind dat Apple het snel voor elkaar heeft met MobileMe en de support voor de gebruikelijke protocollen.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik vind het helemaal geen probleem:P Mijn Powerbook is tegen die tijd al wel ontvangen en de andere PPC-macs in huis draaien Leopard niet eens.

 • Profielfoto
  leovst

  Misschien toch even denken wat een verbetering het nieuwe OS zal worden,
  een vermomde Cheetah, ja. :D

  http://www.tuaw.com/2008/06/11/snow-leopard-might-not-be-the-best-code-name/

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  :( dag iBookjes….

  :D hello MacBookjes!

 • Profielfoto
  imathijs

  Drommels… een leuke cognitieve dissonantie voor mezelf, helpt me de streep over te trekken om dan eindelijk de imac aan te schaffen. De powerbook zet ik op, als herinnering van hoe het in het jaar 2005 was.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  in DVD 1 van Planet Earth (BBC) zat een filmpje over de snow leopard. Bepaald geen watje! :O

 • Profielfoto
  McJohn

  Nou, is vind het meer dan logisch. In den beginne was er ook nog full integratie met OS9 mogelijk, maar die tijd is ook voorbij. In principe is het niet meer nodig aangezien de meeste software reeds OSX native is,…buiten een paar programma’s die niet meer worden doorontwikkeld en toch nog handig zijn. Nogmaals, PPC was al dood op het moment dat ze met Intel op de proppen kwamen. Mocht men ooit iets anders dan Intel gaan gebruiken op een later tijdstip dan zal Intel ook hetzelfde lot ondergaan. Je kan niet blijven alles meezeulen.

 • Profielfoto
  nieuwton

  Ik vind de laatste zin van het artikel nogal badinerend. Er zijn genoeg mensen die twee jaar geleden een PPC hebben aangeschaft. Die unit’s zijn dus nog (lang) niet afgeschreven en doen het nog prima. Ik zie niet in waarom zij achterlopen en snel naar de apple store zouden moeten rennen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  PPC eigenaren ‘Moeten’ niks… Er staat: áls ze met de vaart der volkeren mee willen… :)

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Het is een grof schandaal, dat we weer de knip moeten trekken! moet zo zijn dat het intelligent genoeg is om te bepalen wat aan de specs voldoet om te installeren om of niet, niet uitsluiten, discrimineren etc,etc

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik vind de naam Leopard Snow mooi gekozen. Het is dezelfde naam, met de toevoeing Snow. Het gaat dus niet om Leopard, maar om Snow. Dat klinkt evident maar wat impliceert dit. Je mag er van uit gaan dat Steve alles zorgvuldig regisseert en ook deze naam bewust heeft gekozen. Bijzonder. Snow, is wit, logisch, Steve favoriete kleur. Maagdelijk wit zelfs en het dekt de oude wereld af. PowerPC is deze oude wereld. Na precies 25 jaar zal Apple definitief op Intel overstappen en Motorola vaarwel zeggen. Deze wedergeboorte is als een schone nieuwe lei. En maagdelijk als een laagje verse sneeuw. Wanneer de sneeuw weer smelt komt de lente er weer aan en barst alles letterlijk weer van het leven. De verse optimale Core die Leopard Snow zal krijgen dient als springplank om een werkelijk nieuwe OS te lanceren.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik zit juist te wachten op een verbetering t.o.v. 10.5 (in mijn ogen de minst gebruiksvriendelijke MacOS ooit!). Maar mijn PPC G5 voelt veel stabieler aan dan mijn MacBook. En er zijn nog zoveel G5’s in gebruik. En inderdaad een G5 kan nog jaren mee. Mijn 2x2Ghz G5 is nauwelijks trager dan MB 2.2 GHz. Dus het zou jammer zijn als Apple dat niet meer zou ondersteunen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Inderdaad, PPC Mac’s kunnen nog jaren mee. Ze moeten alleen met Leopard 10.5 blijven draaien, maar daar zullen ook nog lange tijd veiligheidsupdates voor verschijnen hoor. Hier op kantoor staan ook nog een G4 en een G5 en die blijven lekker meedraaien onder Leopard!

  @pimpel: ik begrijp niet waarom jouw stuk over de iPhone hiertussen staat?!

  Bovendien snap ik je vraag niet over waarom Apple geen professionele support biedt? Heb je de laatste keynote soms compleet gemist? Er komt Exchange support, MobileMe, erg veel nieuwe software van derden, ik denk dat dat meer dan alles is van wat jij opsomt :)