Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 juni 2008
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe iPhone: GPS, 3G en 11 juli in Nederland (en België)

Wie had zich kunnen voorstellen dat zo’n gemiddelde maandagavond zó mooi had kunnen worden: niet alleen hebben onze jongens Italië ingemaakt op het EK voetbal, maar ook is vandaag dé iPhone onthuld waar we allemaal al zo lang op wachten en alles zit er in: 3G internet, GPS en een betere batterij in een dunner omhulsel. De mededeling dat Nederland bij de eerste landen hoort die de nieuwe iPhone mogen kopen was toch wel de druppel die de euforie-emmer deed overlopen.
T-Mobile gaat de iPhone naar Nederland brengen en wel voor minder dan de €399 die tot nu toe betaald moest worden voor een Europese iPhone. Exacte prijzen en abonnementen zijn nog niet bekend maar we weten nu in ieder geval hoe lang we er op moeten wachten.

Wat is er dan nieuw aan de nieuwe iPhone? De meest belangrijke verbetering is de snelheid van het mobiele internet. Met een UMTS/HSDPA 3G verbinding kan de nieuwe iPhone meer dan twee keer zo snel internetten dan het oude model. Daardoor kunnen applicaties tot 10 MB in de nieuwe App Store gedownload worden zonder dat hier een WiFi netwerk voor nodig is. Ook zullen YouTube filmpjes in betere kwaliteit af te spelen zijn dan mogelijk is met de oude EDGE verbinding.

Dankzij een ingebouwde A-GPS chip weet de nieuwe iPhone altijd waar je bent. Je kan via de Maps applicatie routes plannen, bijzondere plekken in je omgeving vinden en geotags toevoegen aan foto’s. Omdat naast satellieten ook telefoonmasten en WiFi netwerken gebruikt worden voor de plaatsbepaling is de iPhone op dit punt minder storingsgevoelig dan andere GPS apparaten. De GPS chip schakelt zichzelf in en uit waardoor zoveel mogelijk energie bespaard wordt.

De buitenkant van de iPhone is dunner en meer afgerond geworden. Het oude model had nog een aluminium achterkant, de nieuwe iPhone is verkrijgbaar in wit en zwart kunststof. Hij is iets lichter, ondanks de betere batterij die zorg draagt voor een standbytijd van 300 uur, 10 uur gesprekstijd, 5 uur mobiel internetten, 7 uur video afspelen of 24 uur audio afspelen.

Blijft er nog wel wat te wensen over met al dit moois? Natuurlijk wel. Zo is de camera op de iPhone niet verdubbeld (voor videochatten) en is diens magere 2 megapixel niet verbeterd. De WiFi standaard is niet ge-upgrade naar 802.11 N, er is geen chatapplicatie onthuld en is de hoeveelheid GB opslag is niet verhoogd. Ook wordt op de Nederlandse iPhone site met geen woord gerept, maar laten we wel wezen, deze tegenvallers wegen samen met het ontbreken van een dock in het doosje van de nieuwe iPhone niet op tegen de wetenschap dat we nog maar 30 nachtjes hoeven te wachten voor we in ons eigen Nederland (en België) de nieuwe iPhone in handen hebben. Hup Holland, hup!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.