De nieuwe iPhone 3G; wat is eigenlijk 3G?

Door: Anoniem - 20 reacties

De afgelopen dagen staan in de Apple gemeenschap bijna uitsluitend in het teken van de nieuwe iPhone en natuurlijk 3G.

Op Slate.com staat een interessant stuk voor al diegenen die moeiteloos de term ‘3G’ aannemen voor nieuwe technologie, maar niet precies weten wat het nu eigenlijk inhoudt.

Voor wie graag het volledige artikel in het engels leest, klik. Voor wie een Nederlandse samenvatting voldoende is, hier komt ‘ie:

3G staat voor 3e Generatie. Dat wil niets anders zeggen dat het de derde generatie is van de wijze waarop mobiele telefoons communiceren.

De 1ste generatie werd ontwikkeld in 1983. De radiogolven die de telefoons uitzonden en ontvingen waren gewone analoge radiogolven. De radiogolven die uitgezonden werden kwamen overeen met de frequenties van de (stem)geluiden die verstuurd werden.

De 2de generatie was een stap naar digitale verbindingen. De geluiden worden omgezet in eentjes en nulletjes en aan de ontvangende kant herleid tot verstaanbaar geluid. Doordat de signalen in kleine pakketjes worden verstuurd kunnen meerdere toestellen in elkaars buurt toch dezelfde draadloze frequenie gebruiken. Bij toerbeurt komen de verschillende pakketjes met signalen door en worden de stukjes info weer samengevoegd, zonder dat de gesprekspartners iets merken van de opgeknipte stukken informatie.

De 3de generatie werkt op een soortgelijke manier, met dit verschil dat ieder pakket een eigen code meekrijgt. Hierdoor kan er meer informatie tegelijk worden verwerkt en hoeven de pakketjes niet meer op elkaar te wachten. De code zorgt ervoor dat de juiste stukken data weer bij elkaar komen. Hierdoor ontstaat de snelheidswinst waar iedereen op doelt wanneer men het heeft over 3G.

Zie daar: 3G in een notendop.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  xs220

  leuk!, handig om te weten

 • Profielfoto
  RowanW

  Ik dacht dat de grote providers, waaronder uiteraard T-Mobile, allang gebruik maken van 3.5G, oftewel HSDPA? Valt onder de noemer 3G dus?

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Mooizo!

 • Profielfoto
  MichMich

  RowanW: Ja, dat korten ze vaak alsnog af naar 3G. De iPhone 3G ondersteund namelijk HSDPA (Zie techspecs op Apple.com).

 • Profielfoto
  iFreaky

  Leuk.:)

  Maar ik zie een fout: “verschl” moet zijn “verschil” ?

 • Profielfoto
  Appie

  Oke, bedankt wist ik nog niet. Wel dat 3G voor 3de generatie staat maar niet dat het op die manier werkt.:)
  @ iFreaky, ik zag het ook al maar ik dacht laat ik nou eens niet bijdehand gaan doen.:p

 • Profielfoto
  iFreaky

  @Appa
  Ik doe het anders ook nooit.
  Deze keer voelde ik mij geroepen.:P

 • Profielfoto
  sanders1515

  3G is dus geen UMTS?

 • Profielfoto
  Appie

  @ iFreaky, haha oke toch goed dat je het even zegt;)

 • Profielfoto
  Neptunus

  @ iSanderr0 op vrijdag 13 juni 2008 0:01

  Waar maak je dat uit op?
  Ik lees op Wikipedia namelijk het tegendeel.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Universal_Mobile_Telecommunications_System

 • Profielfoto
  kay-tong

  Er bestaan verschillende technologiën om 3G snelheden te halen
  UMTS is 3G
  hier een intressante stamboom van de technologiën:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mobile_phone_standards
  edit:Too little, too late..

 • Profielfoto
  Anoniem

  @iFreaky: thnx, aangepast.

 • Profielfoto
  strigoi

  iPod Nano 3G ;)

 • Profielfoto
  barto7

  ook even zeiken: “De radiogolven die de telefoons uitzonden en ontvingen waren gewone analoge radiogolven. De radiogolven die uitgezonden werden kwamen overeen met de frequenties van de (stem)geluiden die verstuurd werden.”

  Dat kan natuurlijk niet, de frequentie van radiogolven is altijd veel en veel hoger dan de frequentie van hoorbaar geluid. En radiogolven gaan bijvoorbeeld ook niet met de snelheid van het geluid. Een radiosignaal heeft altijd een basisfrequentie (96,8 Mhz voor radio3 bijvoorbeeld, en ca.2,4 of 5 Ghz voor o.a. wifi), dat is een draaggolf. Je kan de geluidsgolven gebruiken om de sterkte van de draaggolf mee te beinvloeden (amplitudemodulatie oftewel AM) of om de frequentie van de draaggolf mee te beinvloeden (frequentiemodulatie oftewel FM). Dat laatste is veel minder storingsgevoelig.

  En dan is het eigenlijk ook nog weer een paar stappen ingewikkelder dan dit…

 • Profielfoto
  Doekman

  Mocht er onduidelijkheid onstaan, dit uit de specs (=specificatie; znw; technische opsomming) van Apple.

  * UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
  * GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  * Wi-Fi (802.11b/g)
  * Bluetooth 2.0 + EDR

  (http://www.apple.com/iphone/specs.html)

 • Profielfoto
  rogerpaolo

  UMTS en HSDPA zitten allebei in NL op de 2100 MHz band. Beide technieken kunnen ook op andere frequenties (900 en 1800MHz bv) worden gebruikt, maar het frequentiebeleid in NL staat dat (nog) niet toe. Dit zou wel een voordeel zijn, omdat de ‘footprint’, de reikwijdte, van een 900 MHz antenne een stuk groter is dan van 2100 MHz.

  Het verschil in UMTS en HSDPA zit m vooral in de maximale snelheid. Ik werk vaak in de trein en haal daar zonder problemen 1,6 Mbit/s (downloads van 160 KByte/s) mits de dekking goed is. Dit is niet het theoretische maximum, maar daar moeten we ook maar niet naar kijken, het gaat om de gebruikerservaring.
  Met UMTS haalde ik ook al redelijke snelheden, 350Kbit/s dus om te mailen was dat al goed te doen. Ik heb geen idee hoe UMTS het nu doet.

 • Profielfoto
  Neptunus

  @ barto7 op vrijdag 13 juni 2008 1:35:

  Verander het op Wikepedia zou ik zeggen…

 • Profielfoto
  JDVM

  @Strigoi:
  Nee, het is ook iPod Nano G3

 • Profielfoto
  tommy666

  Jurriaan,het is wel degelijk iPod nano 3G,maar de 3G slaat hier natuurlijk op een andere generatie dan de communicatiemethode.

 • Profielfoto
  iAgree

  BT 2.0 +EDR , nu wel via BT files verzenden en ontvangen , ik weet dat dat niets met 3G te maken heeft maar zou graag weten of dat straks op de nwe iphone wel kan of nog steeds niet .