Anoniem
Anoniem Nieuws 12 juni 2008

De nieuwe iPhone 3G; wat is eigenlijk 3G?

De afgelopen dagen staan in de Apple gemeenschap bijna uitsluitend in het teken van de nieuwe iPhone en natuurlijk 3G.

Op Slate.com staat een interessant stuk voor al diegenen die moeiteloos de term ‘3G’ aannemen voor nieuwe technologie, maar niet precies weten wat het nu eigenlijk inhoudt.

Voor wie graag het volledige artikel in het engels leest, klik. Voor wie een Nederlandse samenvatting voldoende is, hier komt ‘ie:

3G staat voor 3e Generatie. Dat wil niets anders zeggen dat het de derde generatie is van de wijze waarop mobiele telefoons communiceren.

De 1ste generatie werd ontwikkeld in 1983. De radiogolven die de telefoons uitzonden en ontvingen waren gewone analoge radiogolven. De radiogolven die uitgezonden werden kwamen overeen met de frequenties van de (stem)geluiden die verstuurd werden.

De 2de generatie was een stap naar digitale verbindingen. De geluiden worden omgezet in eentjes en nulletjes en aan de ontvangende kant herleid tot verstaanbaar geluid. Doordat de signalen in kleine pakketjes worden verstuurd kunnen meerdere toestellen in elkaars buurt toch dezelfde draadloze frequenie gebruiken. Bij toerbeurt komen de verschillende pakketjes met signalen door en worden de stukjes info weer samengevoegd, zonder dat de gesprekspartners iets merken van de opgeknipte stukken informatie.

De 3de generatie werkt op een soortgelijke manier, met dit verschil dat ieder pakket een eigen code meekrijgt. Hierdoor kan er meer informatie tegelijk worden verwerkt en hoeven de pakketjes niet meer op elkaar te wachten. De code zorgt ervoor dat de juiste stukken data weer bij elkaar komen. Hierdoor ontstaat de snelheidswinst waar iedereen op doelt wanneer men het heeft over 3G.

Zie daar: 3G in een notendop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De nieuwe iPhone 3G; wat is eigenlijk 3G?
Sluiten