Apple Juicz: Zonne-energie voor je MacBook Air

Door: Koen van Tongeren - 13 reacties

A Greener Apple‘, met die titel introduceerde Steve Jobs meer dan een jaar geleden het milieubeleid van Apple. Sinds die tijd is er eigenlijk weinig gebeurd (zelfs de ‘100 % recyclable’ aluminium achterkant van de iPhone wordt vervangen door plastic in het nieuwe model) en mogen we binnenkort waarschijnlijk weer boze berichten uit het groene kamp verwachten. Nee, als het op milieubewuste innovatie aankomt moeten we het elders zoeken, bijvoorbeeld bij Quickertek dat uitkomt met een set zonnepanelen waarmee je in een handomdraai je MacBook Air met groene stroom kunt voeden.

Het systeem heet AppleJuicz. Verkrijgbaar in drie soorten (55, 27 of 18 Watt) kan het je MacBook Air opladen in 5, 8 of 14 uur. Hiervoor is wel een aangepaste MagSafe adapter nodig die los verkrijgbaar is.

Helaas gaat deze groene innovatie gepaard met een paar onhebbelijkheden. Zo zijn de zonnecellen in tegenstelling tot de flinterdunne MacBook Air behoorlijk uit de kluiten gewassen: de kleinste set (18 Watt) heeft opgevouwen een omvang van 26,5×16,5 cm en is 2 cm dik. Voor het 55 Watt model moet je rekenen op 26,5×23,5 cm omvang en maar liefst 7 cm dikte, waarmee de AppleJuicz bijna vier keer dikker is dan de MacBook Air. Ook de prijs is van formaat zoals we gewend zijn van groene producten. Afhankelijk van het model betaal je $500, $600 of $1000 voor een setje AppleJuicz. Een beter milieu begint dus bij je eigen portemonnee.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Nick Nack

  Magsafe

 • Profielfoto
  lektroluver

  idd:)

 • Profielfoto
  brandfles

  kan je hier subsidie voor aanvragen ??? :p

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Toch is het wel lullig dat Apple met veel bombarie een ‘groen beleid’ aankondigt en er vervolgens niks (of zelfs juist het tegendeel) mee doet. Valt mij echt tegen. Wat blijft er aan geloofwaardigheid over van andere Apple-beloftes en -aankondigingen op deze manier…

 • Profielfoto
  brandfles

  @ Ruud Ravenhorst.
  Welkom in de wereld waar het alleen om de poen gaat.

 • Profielfoto
  fin

  Dit heeft weinig met een beter milieu te maken maar meer met het afkopen van je geweten. Om CO2 neutraal te zijn zal een laptop minstens een jaar alleen maar op die zonnepanelen moeten draaien. Bij de productie van zonnepanelen komt veel CO2 vrij wat dan na gebruik van een jaar pas gecompenseerd is.

  Lees zelf meer op
  http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Zonne-energie

 • Profielfoto
  maxim22

  haha 1000$ zalig, en dan verschieten ze dat niemand in groene energie wilt investeren

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Meer een toffe gadget dan een echt nuttig (in de zin van waar voor je geld) ding. Maar leuk idee:)

 • Profielfoto
  GForce85

  waar heb je nu 14 uur zon aan een stuk om je laptop op te laden haha

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  vermoeiend die ‘tree-huggers’…
  Met ‘groene’ laptops gaan we het milieu echt niet redden

 • Profielfoto
  The - DDD

  Het gaat die boom knuffelaars met name om de zware metalen die Apple tot op heden nog in hun laptops verwerkt.

  Plastic is tegenwoordig uitstekend recyclebaar mits het geen thermoharder is. En mij maak je niet wijs dat Apple geen Thermo plasten voor hun notebook cases gebruikt.

  Volgens mij is zo’n plastic case (mits van het goede materiaal) juist veel beter recyclebaar dan een alu case. Minder energie nodig om het materiaal weer om te vormen namelijk.

 • Profielfoto
  Geanonimiseerde gebruiker

  Het gaat met name om toxic chemicals like brominated flame retardants and Polyvinyl Chloride en het gebrek aan take-back program. Zie:
  http://www.greenpeace.org/international/news/how-green-is-that-iphone140607

  De nieuwe is helaas niet beter. Jammer want het kan zo makkelijk. Nokia, Sony Ericsson en Motorola doen het veel beter.

 • Profielfoto
  eyelandfilms

  Dan liever een laptoptas met zonnepanelen voor 500$ http://www.voltaicsystems.com/bag_generator.shtml