Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 juni 2008

Apple Juicz: Zonne-energie voor je MacBook Air

A Greener Apple‘, met die titel introduceerde Steve Jobs meer dan een jaar geleden het milieubeleid van Apple. Sinds die tijd is er eigenlijk weinig gebeurd (zelfs de ‘100 % recyclable’ aluminium achterkant van de iPhone wordt vervangen door plastic in het nieuwe model) en mogen we binnenkort waarschijnlijk weer boze berichten uit het groene kamp verwachten. Nee, als het op milieubewuste innovatie aankomt moeten we het elders zoeken, bijvoorbeeld bij Quickertek dat uitkomt met een set zonnepanelen waarmee je in een handomdraai je MacBook Air met groene stroom kunt voeden.

Het systeem heet AppleJuicz. Verkrijgbaar in drie soorten (55, 27 of 18 Watt) kan het je MacBook Air opladen in 5, 8 of 14 uur. Hiervoor is wel een aangepaste MagSafe adapter nodig die los verkrijgbaar is.

Helaas gaat deze groene innovatie gepaard met een paar onhebbelijkheden. Zo zijn de zonnecellen in tegenstelling tot de flinterdunne MacBook Air behoorlijk uit de kluiten gewassen: de kleinste set (18 Watt) heeft opgevouwen een omvang van 26,5×16,5 cm en is 2 cm dik. Voor het 55 Watt model moet je rekenen op 26,5×23,5 cm omvang en maar liefst 7 cm dikte, waarmee de AppleJuicz bijna vier keer dikker is dan de MacBook Air. Ook de prijs is van formaat zoals we gewend zijn van groene producten. Afhankelijk van het model betaal je $500, $600 of $1000 voor een setje AppleJuicz. Een beter milieu begint dus bij je eigen portemonnee.

Reageer op artikel:
Apple Juicz: Zonne-energie voor je MacBook Air
Sluiten