1 TB opslag, helemaal mobiel

Door: Koen van Tongeren - 28 reacties

De Franse harddiskbouwer LaCie heeft vandaag een nieuwe telg van de Little Big Disk serie gepresenteerd. Met 1 TB aan capaciteit mag de nieuwste Little Big Disk de grootste mobiele harde schijf in zijn soort genoemd worden.

De LBD 1TB is een metalen kastje waarin twee 2,5 inch 500 GB schijfjes verstopt zitten die met behulp van een hardwarematige RAID 0 configuratie samen 1 TB maken. Het grote voordeel van de harddisk is dat deze zich van stroom kan voorzien via FireWire (400 of 800), dus zonder aansluiting op het lichtnet. Daarbij is het kastje uiterst klein en draagbaar waarmee de Little Big Disk een uitkomst zal zijn voor video editors die veel onderweg zijn.

De Little Big Disk 1TB heeft naast FireWire ook eSATA en USB 2.0 aansluitingen en is voor € 559,- verkrijgbaar in de online LaCie Store al moet de voorraad nog wat aansterken.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  R-Flow

  Schattig dingetje.:p Maar de prijs is wel een beetje pittig. En dat er boven de 400 GB gebruik wordt gemaakt van kleinere harde schijven op 5400 toeren is ook niet helemaal mijn ding. Aan je FireWire 800 heb je op zo’n manier ook niks.

 • Profielfoto
  roger767

  je bent gek om 550 euro neer te leggen voor 1 TB. Koop gewoon zelf een schijf van 1TB en een behuizing en je bent 170 euro kwijt.

 • Profielfoto
  R-Flow

  @roger767
  Het gaat er om dat ie super klein is en makkelijk mee te nemen is… Daarom is ie zo duur.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Waarom een LaCie kastje met HD van 550 EUR? Als je een HD ook los zou kunnen kopen met een simpele behuizing? De schijven zijn _niets_ anders dan de schijven die je bij elke computerboer kan kopen.

  Om alleen al voor het design (300 EUR) zo’n apparaat te kopen moet je wel helemaal losgeslagen zijn…

  Als je toch veel geld uit wil geven aan een magere 1TB, richt je dan op de SSD.

 • Profielfoto
  iMaurits

  Is mooi klote, heb ik net een lacie 1TB gehaald met voeding. Gelukkig was deze maar 179 euri wat best een koopje is als ik de prijzen van 5 jaar geleden in het achterhoofd houd.

 • Profielfoto
  JWB

  Mijn LaCie heeft de geest gegeven, dus voor mij even niet…

 • Profielfoto
  Wallinator

  @roger767 en iAlwin

  Waar kopen jullie 1 notebookschijf van 1 TB of 2 notebookschijven van 500 GB voor in totaal minder dan €550?

 • Profielfoto
  --help

  ik wist niet dat die al verkrijgbaar waren eigenlijk zeg 500GB in je laptop:D wat geniaal zeg !!!

 • Profielfoto
  ParadoX

  ik vind hem übervet! punt

 • Profielfoto
  Undaunted

  Dat is behoorlijk groot voor een harddisk die geen externe voeding gebruikt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ben ik dan simpel dat ik liever dit koop:
  http://www.lacie.com/nl/products/product.htm?pid=11004

 • Profielfoto
  tjetta

  KarelWillem: jij wel ja, maar dit ding heeft externe voeding nodig dus no way dat ik dat onderweg kan/ga gebruiken:)

 • Profielfoto
  macjk

  wel grappig dat sommige mensen hier niet snappen dat het hier om een 2,5 inch schijf gaat. Deze schijfjes zijn nou eenmaal wat duurder maar dat brengt een hoop gemakken met zich mee.

  ik vindt het zelf ook een hoop geld maar je hebt wel 1TB voor mobiel gebruik.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je hebt helemaal gelijk.
  Maar ik zie me ‘onderweg’ toch niet met een 1TB schijf rondsjouwen.

  En als je ergens een demo moet geven o.i.d., zal er vast wel ergens een contactdoosje te vinden zijn?

  Serieus video-editing doe je toch niet in de trein of de bus of zo?
  En voor in de auto heb je een convertertje van 3 tientjes die je van 230 volt voorziet als je dat zou willen.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  pfft wacht 1 jaar en dit schatje kost je nog de volle 199€

 • Profielfoto
  Bram van Dam

  vind wel grappig dat dat ding gepresenteerd wordt op foto’s naast een mac =D heeft dit gemogen van apple?? haha weer wat om over te zeiken, zo lijkt hij natuurlijk nogdesign rijker heh!;) wel leuk ding maar ik heb 1 TB hopelijk nog lang niet nodig!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Klotesysteem, zo met twee schijven en een REET controller. Als er 1 schijf kapot gaat ben je gewoon lekker al je data kwijt (en ja, ik heb dat al meegemaakt). Koop gewoon voor minder geld 1 schijf die 1TB kwijt kan en vergeet al die RAID systemen.

 • Profielfoto
  3dGuy

  Dat ingebouwde Raid 0 zit er in omdat er tegelijk naar twee schijven geschreven word. Dat geeft een veel hogeresnelheid. Als je dan ook nog eens via eSata doet zou je maximale snelheid moeten halen.

  Als je graag betrouwbaarheid wil dan moet je een Raid 1 systeem kiezen. En wat denk dat er gebeurt als de hd van je mac book er mee stopt ben ook alles kwijt! Ook van dit soort HD moet je backups maken.

 • Profielfoto
  MacTS

  Citaat .R: ‘..kleinere harde schijven op 5400 toeren is ook niet helemaal mijn ding. Aan je FireWire 800 heb je op zo’n manier ook niks…’

  Onzin! Deze schijf heeft o.a. 1 x eSATA 3Gbits port. Dit is effe heel wat sneller dan FW 800.

 • Profielfoto
  antoontje

  Reclame doet idd z’n intrede in OMT :O

 • Profielfoto
  JTD

  Ja he, al die mededelingen over Apple producten…:)

 • Profielfoto
  TijhofGraphics

  @MacTS: Die eSATA kan wel zo snel zijn, maar omdat hij ‘slechts’ 2 losse 5400 toeren schijven zijn, maak je hier dus niet optimaal gebruik van.

  Echter, met weg schrijven is het voordeel dat je op beide tergelijktijd zou kunnen (tenminste als je een fragmentie-gap hebt op beide schijven).

  Anyway, 7200 rpm 1000 GB zou denk ik beter zijn.,….

 • Profielfoto
  TijhofGraphics

  @KarelWillem / tjetta: Plus, deze 1TB hiet beschreven heeft ook FireWire en eSATA aansluitingen wat ook voordelen heeft tegenover USB2 (CPU gebruik (snelheid van de Mac) en de overdachtspeed (snelheid van traffic between Mac and HD).

  Overall:
  – Deze is duurder
  – Deze is langza(a)m(er), namelijik 5400 ipv 7200
  – Heeft geen mediacentre mogelijkheden (afstandsbediening, audio surround output)
  + Heeft daarvoor 2 aparte schijven
  + Meerdere poorten (voor multiaansluit ??)
  + FireWire 400 / FireWire 800
  + eSATA
  + kleiner design
  * (mooier design ?)

  PS: Laatste tijd een beetje veel gekopieer van TUAW.com…..

 • Profielfoto
  3dGuy

  Of en waarom iemand deze schijven zou moeten kopen moet denk ik iedereen zelf weten. Dit is geen schijf die bedoelt is als media center te dienen. Dit is een schijf die bedoeld is voor wie heel snel veel data over moet kunnen pompen zoals bijvoorbeeld bij video.

  Bij barefeats staat een test van waarschijnlijk het vorige model van de Little Big Disk en de Sonnet Fusion F2 http://www.barefeats.com/note02.html
  De sonnet is sneller omdat die twee eSata aansluitingen heeft(+firewire voor power). Toch haalt de de Little Big Disk nog bijna 120 MB per seconde via eSata t.o.v. 72 MB/s via FW800 bij capture. Nog altijd ruim 3x sneller dan (hispeed) usb2!!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @3dGuy: “Als je graag betrouwbaarheid wil dan moet je een Raid 1 systeem kiezen. En wat denk dat er gebeurt als de hd van je mac book er mee stopt ben ook alles kwijt! Ook van dit soort HD moet je backups maken.”

  Natuurlijk is dat zo, maar bij een RAID 0 is de kans dat een schijf kapot gaat aanzienlijk groter. Als 1 van beide schijven het begeeft ben je alles kwijt. De kans dat 1 van twee schijven kapot gaat is 2x zo groot dat je ene schijft kapot gaat. Ik heb dit reeds 1x meegemaakt met z’n externe RAID disk en mijn ervaring is dus slecht met dit soort schijven.

 • Profielfoto
  martijn888

  mooi nieuws dat Lacie ook propageert dat hij stil is. Ik had de 500gb ethernet drive die een pokkeherrie maakte, en bovendien continue 35 Watt (!) stroom pakte. hier zat ik op te wachten! ik ga dan liever voor die 500 gb versie. weet iemand welke winkel hem al heeft liggen?

 • Profielfoto
  snipper

  Ik gebruik zelfs een Raid0 van drie harde schijven in een MacPro. Groot en sneller dan een enkele schijf, met inderdaad ook drie keer zoveel risico op een crash. Daarom heb ik in de vierde drive bay een schijf die alles nog eens back-upt via Time Machine.

  Wanneer dringt het nu eens tot het publiek door dat ook harde schijven vroeg of laat stuk gaan en dat je dus altijd een automatische backup moet bijhouden?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Precies; Als ik een euri kreeg van iedereen die het afgelopen jaar bij mij kwam met een defecte HD zonder backup… kon ik deze schijf zo voor kopen:)