Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 1 mei 2008

PARC’s nieuwste vindingen

‘Dat zal ons niet nog eens overkomen’, zal het eind jaren tachtig eensluidend geklonken hebben in de board room van het Palo Alto Research Center (PARC). Eén van de innovaties van het onderzoekscentrum van Xerox, de Alto, een soort personal computer prototype met een graphical user interface, had na een bezoekje van Steve Jobs in 1979 geleid tot een revolutie in de pc industrie met de Macintosh, zonder dat Xerox en PARC daar een cent wijzer van waren geworden.

Het onderzoeksinstituut PARC is in 1970 opgericht om de toekomst van Xerox veilig te stellen. Ze waren bang dat door de opkomst van de computer binnen afzienbare tijd het paperless office z’n intreden zou doen en dat is natuurlijk slecht nieuws voor een kopieermachinefabrikant.

38 jaar later is de missie van PARC nog hetzelfde, maar proberen ze ook te verdienen aan derde partijen. Om de 18-jarige slimmeriken die nu in de garages van hun ouders bezig zijn te ondersteunen, heeft PARC z’n laatste uitvindingen aan een aantal journalisten laten zien. We pikken er drie voor je uit:

Uitwisbaar papier
Het kantoor is nog verre van paperless en volgens PARC wordt 44,5% van het papier waarop men print maar één dag gebruikt. Als je je realiseert dat het maken van een vel papier 204 kilo joule (KJ), het recyclen van papier 114 KJ en het printen op papier slechts 2 KJ kost, dan valt hier dus heel wat te winnen voor het milieu. Het wisbare papier zit in een aparte lade van de printer en bij het printen kies je voor tijdelijk of permanent. In 24 uur is het tijdelijke velletje weer blanco en kan het weer de printer in, als er geen vouwen in zitten.
3D WYSIWYG
Een PDF document is dankzij ‘What You See Is What You Get’ (WYSIWYG) over het algemeen een nauwkeurige weergave van een geprint exemplaar. Wat je echter mist is de binding, de rug en in het geval van complexe uitvouw-documenten een check of de pagina’s wel op de goede plek zitten. Higher Dimensions of Documents is een 3D documentviewer, die gebruikt kan worden om, voordat de printers worden gestart, te kijken of alles klopt. Het zou immers vervelend zijn als de perforaties precies door het oog van de opdrachtgever gaan.

Hybride zoeken
Met Google kun je zoeken of naar tekst of naar plaatjes en zoeken naar plaatjes gaat op basis van tekst die in de buurt van het plaatje wordt gevonden. PARC heeft een methode ontwikkeld die in één zoekactie automatisch plaatjes vindt bij tekst. Voor deze plaatjes wordt het internet afgestruind en worden de beelden zelf geanalyseerd om overeenkomsten te vinden en zo een beter zoekresultaat te verkrijgen. We vragen ons af of Schmidt, Page en Brin al een afspraak hebben gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PARC’s nieuwste vindingen
Sluiten