Anoniem
Anoniem Nieuws 5 mei 2008

Apple nu vier keer meer waard dan Dell

Fortune plaatste gisteren een artikel waarin wordt aangegeven dat Apple op dit moment ruim vier keer meer waard is dan Dell. Daarbij wordt fijntjes in herinnering gebracht dat Michael Dell in 1997 weinig toekomst zag voor Apple. Die mening ondersteunde hij met de krasse uitspraak dat hij, mocht hij de baas van Apple zijn, de tent zou opdoeken en de aandeelhouders hun centjes zou teruggeven.

“What would I do? I’d shut it down and give the money back to the shareholders.”

Dell fysiek nog steeds groter dan Apple

Fortune komt met een mooi staatje waarin de beurswaarden van Apple en Dell naast elkaar worden gezet:

13 jan 2006: Apple gaat Dell voorbij: Apple $72,13 miljard – Dell $71,97 miljard
27 jul 2007: Apple twee keer Dell: Apple $127,81 miljard – Dell $63,65 miljard
6 dec 2007: Apple drie keer Dell: Apple $165,66 miljard – Dell $54,42 miljard
1 mei 2008: Apple vier keer Dell: Apple $158,66 miljard – Dell $38,97 miljard

Leuke cijfers voor de Apple-fans, maar in de lijst van rijke Amerikanen staat meneer Dell nog comfortabel boven Steve Jobs. Ter vergelijking: Dell’s vermogen wordt geschat op 17,2 miljard dollar, dat van Jobs op een magere 5,7 miljard. Daarnaast blijkt uit een onderzoek dat Dell nog steeds de grootste computerfabrikant in de VS is met bijna 31 procent marktaandeel, Apple moet het doen met een vierde plaats met ‘slechts’ 6 procent.

De reden waarom Apple zoveel meer waard is dan Dell is gelegen in de marges die worden gemaakt. Voor Dell geldt een winstmarge van 4,82 procent, voor Apple is dat 15,13 procent. Het totale rendement op de onderneming ligt voor Dell op 5,91 procent en voor Apple op 19,28 procent.
Mooie cijfertjes allemaal, maar voor gewone stervelingen niet zo bijster interessant. De conclusie spreekt meer tot de verbeelding: Apple maakt gewoon meer winst per verkocht stuk hardware.

Geeft toch een warm gevoel dat wij daar allemaal aan hebben mogen bijdragen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple nu vier keer meer waard dan Dell
Sluiten