Anoniem
Anoniem Nieuws 6 april 2008

Wacom Cintiq 12WX – Een korte proefrit

Vorige week kregen we bij OMT de kans een Wacom Cintiq 12WX – een prachtig tablet mèt beeldscherm – te proberen. Dat was niet tegen dovemansoren, dus we lieten het dure speeltje snel toesturen. Daar wilden we wel eens even mee aan de gang!

De koerier bracht de Cintiq met daarbij een begeleidend schrijven van de firma Steijger, het PR bureau van Wacom in Nederland. “Dank voor uw interesse… de gebruiker is verantwoordelijk… veel plezier… bla bla…” Ja ja, duidelijk. Uitpakken!

De Cintiq 12WX in volle glorie

De Cintiq 12WX voldoet vrijwel direct aan alle verwachtingen die je bij een Wacom product hebt. Voelt solide aan. Mooi afgewerkt. Vertrouwde vormgeving. Bekende buttons en touchstrips in de bovenste hoeken. Een juweeltje. Dit wordt leuk! Maar dan komt de tweede doos uit de verpakking.

Twee netsnoeren, een Europees model en een Engels model. Dat is goed, het is een zeer complete set. Een USB kabel. Logisch, de pen moet de cursor doen bewegen. Een DVI kabel. Uiteraard, de Cintiq heeft een beeldscherm als werkblad. Een adapter met een gelijspanningssnoertje naar een ander kastje. Het andere kastje waarin de DVI kabel, de voeding en de USB kabel kan worden gestoken…

De Cintiq heeft één kabel die voeding, USB en DVI via een eigen aansluiting van en naar het tablet stuurt. Op die manier komt er maar een enkele kabel uit de Cintiq. Maar daardoor ligt er wel een kastje, de zgn. Converter Unit, van 10 bij 15 bij 3 cm op je bureau met daaruit een wirwar van kabels. Het zal praktisch gezien nodig zijn, maar het geeft een rommelige indruk. Na het installeren van de drivers ga ik aan de gang. De Cintiq is gekoppeld aan een MacBook Pro met daarop Adobe Creative Suite 3. Even de settings doorlopen, niet veel anders dan de andere Wacom tablets. Dan maar een beeld openen.

Ik werk dagelijks met een Wacom tablet, sterker nog, ik gebruik nooit een muis, dus het ‘gevoel’ voor een tablet is ruimschoots aanwezig. En toch… normaal gesproken ligt mijn hand op het tablet en kijk ik vooruit naar het scherm. Nu moet ik omlaag kijken naar het tablet waarop ik werk. Even wennen, maar ooit moest ik ook aan een normaal tablet wennen, dus dat komt wel goed.

De knopjes staan nog in de standaard modus, maar na wat experimenteren ben ik er snel achter welke functies er aan de knoppen hangen. Zoomen met de touchstrip, ALT, wisselen tussen Cintiq scherm en MacBook scherm. Prima. Drukgevoeligheid voelt vertrouwd aan. In elk opzicht een gewoon Wacom tablet. De beeldkwaliteit van het 1280 x 800 pixels grote scherm is een tikkie wollig. Niet zo crispy scherp als de MacBook Pro of andere Apple schermen. Dat kan heel goed liggen aan de touch-sensitive laag over het scherm. De Cintiq heeft een steun aan de achterzijde waardoor het niet alleen plat op tafel kan worden gebruikt, maar ook in verschillende standen kan worden opgericht. Wat het prettigst is zal voor iedereen anders zijn.

Wie wil er niet zo werken?

Ik open een willekeurig beeld en begin te gummen en te poetsen. Ongemerkt zakt mijn hoofd steeds iets verder naar links. Wanneer ik dat in de gaten heb, probeer ik te bedenken waarom ik dat doe. Ik blijk om mijn eigen hand heen te moeten kijken. Bij de overige tablets ligt het werkvlak op tafel en staat het scherm voor me. Mijn handen zitten dus nooit in de weg. En hoewel je bij normaal tekenen op papier voor hetzelfde komt te staan, is het bij de Cintiq erg storend.

Ik heb de Cintiq meegenomen om de OMT collega’s er even mee te laten rommelen. Zonder commentaar heb ik de boel geïnstalleerd en de opmerkingen over de vele kabels kwamen al snel. Na de initiële “oh” en “ah” bleek ook voor de anderen het probleem van ‘De Eigen Hand’ hetzelfde. Naarmate de tijd vorderde, vorderde ook bij hen de scheefstand van het hoofd.

Al met al eindigde de testperiode voortijdig in toch wel een teleurstelling. Van de drie weken die we er over mogen beschikken is er slechts één verstreken, maar de Wacom zit alweer in de doos. Hoe noodzakelijk ze ook zijn, de vele kabels maken het vervelend om te installeren. Op een vaste werkplek zou dat éénmalig zijn, maar voor freelance retoucheurs of tekenaars is het geen praktisch mobiel gereedschap. Daarnaast is ons opgevallen dat je jezelf vreselijk in de weg zit met je handen.

Tot slot de prijs. Die varieert van bijna 900 tot ruim 1200 euro, afhankelijk van waar je gaat winkelen. Ikzelf heb dat er niet voor over. Evenmin wilden de overige OMT proefkonijnen dat er aan uitgeven. Prima Wacom eigenschappen waar het gevoeligheid en nauwkeurigheid betreft, maar het scherm voegt naar ons idee niets toe ten opzichte van de standaard tablets en een normaal beeldscherm. Het is naar onze bescheiden mening een prachtig speeltje, maar niet meer dan dat.

Reageer op artikel:
Wacom Cintiq 12WX – Een korte proefrit
Sluiten