Wacom Cintiq 12WX – Een korte proefrit

18 reacties

Vorige week kregen we bij OMT de kans een Wacom Cintiq 12WX – een prachtig tablet mèt beeldscherm – te proberen. Dat was niet tegen dovemansoren, dus we lieten het dure speeltje snel toesturen. Daar wilden we wel eens even mee aan de gang!

De koerier bracht de Cintiq met daarbij een begeleidend schrijven van de firma Steijger, het PR bureau van Wacom in Nederland. “Dank voor uw interesse… de gebruiker is verantwoordelijk… veel plezier… bla bla…” Ja ja, duidelijk. Uitpakken!


De Cintiq 12WX in volle glorie

De Cintiq 12WX voldoet vrijwel direct aan alle verwachtingen die je bij een Wacom product hebt. Voelt solide aan. Mooi afgewerkt. Vertrouwde vormgeving. Bekende buttons en touchstrips in de bovenste hoeken. Een juweeltje. Dit wordt leuk! Maar dan komt de tweede doos uit de verpakking.

Twee netsnoeren, een Europees model en een Engels model. Dat is goed, het is een zeer complete set. Een USB kabel. Logisch, de pen moet de cursor doen bewegen. Een DVI kabel. Uiteraard, de Cintiq heeft een beeldscherm als werkblad. Een adapter met een gelijspanningssnoertje naar een ander kastje. Het andere kastje waarin de DVI kabel, de voeding en de USB kabel kan worden gestoken…

De Cintiq heeft één kabel die voeding, USB en DVI via een eigen aansluiting van en naar het tablet stuurt. Op die manier komt er maar een enkele kabel uit de Cintiq. Maar daardoor ligt er wel een kastje, de zgn. Converter Unit, van 10 bij 15 bij 3 cm op je bureau met daaruit een wirwar van kabels. Het zal praktisch gezien nodig zijn, maar het geeft een rommelige indruk. Na het installeren van de drivers ga ik aan de gang. De Cintiq is gekoppeld aan een MacBook Pro met daarop Adobe Creative Suite 3. Even de settings doorlopen, niet veel anders dan de andere Wacom tablets. Dan maar een beeld openen.

Ik werk dagelijks met een Wacom tablet, sterker nog, ik gebruik nooit een muis, dus het ‘gevoel’ voor een tablet is ruimschoots aanwezig. En toch… normaal gesproken ligt mijn hand op het tablet en kijk ik vooruit naar het scherm. Nu moet ik omlaag kijken naar het tablet waarop ik werk. Even wennen, maar ooit moest ik ook aan een normaal tablet wennen, dus dat komt wel goed.

De knopjes staan nog in de standaard modus, maar na wat experimenteren ben ik er snel achter welke functies er aan de knoppen hangen. Zoomen met de touchstrip, ALT, wisselen tussen Cintiq scherm en MacBook scherm. Prima. Drukgevoeligheid voelt vertrouwd aan. In elk opzicht een gewoon Wacom tablet. De beeldkwaliteit van het 1280 x 800 pixels grote scherm is een tikkie wollig. Niet zo crispy scherp als de MacBook Pro of andere Apple schermen. Dat kan heel goed liggen aan de touch-sensitive laag over het scherm. De Cintiq heeft een steun aan de achterzijde waardoor het niet alleen plat op tafel kan worden gebruikt, maar ook in verschillende standen kan worden opgericht. Wat het prettigst is zal voor iedereen anders zijn.


Wie wil er niet zo werken?

Ik open een willekeurig beeld en begin te gummen en te poetsen. Ongemerkt zakt mijn hoofd steeds iets verder naar links. Wanneer ik dat in de gaten heb, probeer ik te bedenken waarom ik dat doe. Ik blijk om mijn eigen hand heen te moeten kijken. Bij de overige tablets ligt het werkvlak op tafel en staat het scherm voor me. Mijn handen zitten dus nooit in de weg. En hoewel je bij normaal tekenen op papier voor hetzelfde komt te staan, is het bij de Cintiq erg storend.

Ik heb de Cintiq meegenomen om de OMT collega’s er even mee te laten rommelen. Zonder commentaar heb ik de boel geïnstalleerd en de opmerkingen over de vele kabels kwamen al snel. Na de initiële “oh” en “ah” bleek ook voor de anderen het probleem van ‘De Eigen Hand’ hetzelfde. Naarmate de tijd vorderde, vorderde ook bij hen de scheefstand van het hoofd.

Al met al eindigde de testperiode voortijdig in toch wel een teleurstelling. Van de drie weken die we er over mogen beschikken is er slechts één verstreken, maar de Wacom zit alweer in de doos. Hoe noodzakelijk ze ook zijn, de vele kabels maken het vervelend om te installeren. Op een vaste werkplek zou dat éénmalig zijn, maar voor freelance retoucheurs of tekenaars is het geen praktisch mobiel gereedschap. Daarnaast is ons opgevallen dat je jezelf vreselijk in de weg zit met je handen.

Tot slot de prijs. Die varieert van bijna 900 tot ruim 1200 euro, afhankelijk van waar je gaat winkelen. Ikzelf heb dat er niet voor over. Evenmin wilden de overige OMT proefkonijnen dat er aan uitgeven. Prima Wacom eigenschappen waar het gevoeligheid en nauwkeurigheid betreft, maar het scherm voegt naar ons idee niets toe ten opzichte van de standaard tablets en een normaal beeldscherm. Het is naar onze bescheiden mening een prachtig speeltje, maar niet meer dan dat.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Bostie

  zie ik dat goed?
  Een MacBookPro op de achtergrond, maar wel een windowsomgeving op het Wacom tablet…

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Zier er eerder uit als een Powerbook, dikke base.

 • Profielfoto
  wjzijderveld

  http://www.wacom.eu/index2.asp?lang=nl&pid=96
  Het is de foto van Wacom zelf. Dus Windows zou goed kunnen. PowerBook heb ik niet meegemaakt, dus durf het niet met zekerheid te zeggen. Maar vind hem niet dikker dan mijn MacBook, alleen zit CD speler aan verkeerde kant. Als iemand zegt dat het een Macbook Pro oude serie is, geloof ik hem meteen:)

  Edit: En ontopic: Heb zelf een Wacom Bamboo, is wat klein, maar heerlijk om mee te werken en uiterst mobiel. Zou met scherm denk ik ook maar lastig vinden. Dan neem ik wel pen en papier mee:)

 • Profielfoto
  i-love-apple

  Goed en objectief stuk. :D

 • Profielfoto
  RASH

  Deze recensie komt grotendeels overeen met het gevoel dat ik al had. Al die snoeren om met je laptop te verbinden en dan je handen die in de weg zitten.

  Ik zie grafische kunstenaars de Cintiq anders gebruiken. Ze schetsen op papier, scannen in, en inkten dan met de Cintiq. Schetsen op de Cintiq is niet echt handig, maar als je er al een schets onder hebt liggen in een andere laag, is het opschonen van je schets ineens weer wel handig.

  Papier is blijkbaar moeilijk te vervangen…

  Goede review, trouwens. Bedank!

 • Profielfoto
  sally

  En toch lijkt het me iets directer dan gewoon tablet/scherm..
  Ik zou het ding zeker nog een keer uit de doos halen. En de stand van de hand moet toch hetzelfde kunnen zijn als bij gewoon tekenen? Wat toch altijd nog net iets lekkerder is dan tablet tekenen.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @wjzijderveld: Simpel, een macbook pro sluit af met 2 van die magnetische haakjes.
  En een Powerbook met 1.

  Macbook pro is daarbij ook nog eens dunner. :)

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  Ik gebruik het ding dagelijks als animator zijnde

  ik hoef geen gewone wacom meer terug dit is een perfecte oplossing voor werk als je niet vaak op je vaste werk plek bent maar wel wilt door werken met de preciesie van potlood en papier. Natuurlijk heb je last van je hand. maar als je de pen al anders beet houd dan kan je alle priema zien. ik houd de pen vast met de punt naar mijzelf toe gericht. Mijn rechterhand wijst dus naar links tijdens het tekenen in plaats van naar voren.

  Ik heb er idd even aan moeten wennen maar dat is na een weekje doorzetten helemaal weg. Het is de zelfde gewennings periodie die je hebt met een gewone wacom. Dat was trouwens nog een ergere gewenning omdat je daar je hand oog cooridinatie op de proef stelt met de potlood punt op je tablet en de relatie tot het scherm verderop. Met een cintic is het gewoon het zelfde principe als potlood en papier.

  Ik zou ook zeggen probeer het nog eens voor een paar dagen.
  2D animatoren en een hoop pixel kunstenaars zweren er bij. Ik heb mijn apple muis er nog naast liggen maar die gebruik ik eigenlijk zelden.

 • Profielfoto
  Lion

  Als illustrator werk ik dagelijks met de Cintiq 21UX (die grote Wacom dus).

  Voor werken buiten de deur heb ik de 12WX aangeschaft, en ik herken de kritiek in de proefrit hierboven niet….. ja, er zitten veel kabels bij maar die storen me totaal niet. Alles past perfect in mijn laptop-tas.

  Ook het tegen je eigen hand aankijken is me nooit opgevallen, dit is toch hetzelfde bij het tekenen op gewoon papier? Misschien komt het omdat ik linkshandig ben dat het me niet opvalt als probleem. Een rasechte tekenaar weet natuurlijk niet anders dan dat-ie zijn hand natuurlijk nooit in de weg van zijn gezichtsveld moet laten zitten.

  Dus, de conclusie dat de 12WX slechts een speeltje zou zijn doet het apparaat enorm tekort! Het is juist een enorme sprong vooruit voor iedere digitale artist die ook mobiel lekker aan het werk wil blijven.
  De prijs mag dan hoog lijken, maar voor een professional is dit snel terugverdiend. Dat geldt voor alle Wacom producten, mijns inziens.

 • Profielfoto
  lieffje

  Ik sluit me aan bij de reactie van Lion. Ik ben illustrator van kinder en schoolboeken en was een echte papierfreak. Mijn ‘oude’ intuos was meer een veredelde muismat want ik kon na jaren oefenen niet werken aan de onnatuurlijke houding, hand hier ogen daar.
  Sinds 8 maanden heb ik een cintiq 21 UX in combinatie met macpro en maak alles op het scherm in corel painter, zelfs de schetsen. Geen papier meer aangeraakt….. Als linkshandige heb ik altijd een hand ‘die in de weg zit’ dus dat is voor mij geen probleem. Het snoerenverhaal vind ik een marginaal probleem.
  Niet helemaal cintiq maar misschien een tip voor painter gebruikers, ik ben van leopard terug gegaan naar Tiger omdat painter niet goed aangepast is aan leopard.

 • Profielfoto
  Rayel

  Bij Bright, hebben ze er ook een video over gemaakt.:D
  http://www.bright.nl/uitpakparty-wacom-cintiq?us=04&um=oppc&uc=c12

 • Profielfoto
  Carel A.

  Je gaat je haast afvragen aan wie die dingen allemaal verstuurd zijn…

 • Profielfoto
  Double_UK

  Zelf gebruik ik al jaren een Wacom tablet. En hoewel ik wel gewend ben aan de veranderde hand-oog coördinatie merk ik dat het direct tekenen (oog gericht op punt van je potlood of pen) toch eigenlijk wel het meest ideaal is.
  Ik heb daarom even de Cintiq 12WX uitgeprobeerd bij een winkel in Amsterdam.
  En dan merk je toch dat je teken-motoriek net iets beter tot z’n recht komt dan op een gewone Wacom tablet.
  Bijvoorbeeld als je even ‘dwars’ wil arceren, waarbij je normaal gesproken je papier even een kwartslag draait. Met een normaal tablet moet je (ik werk altijd in Painter) het canvas op het scherm eerst draaien en dan kan je weer verder.
  Met de Cintiq draai je gewoon het tablet zelf!
  Dat je hand in de weg zit, is inderdaad een non-issue als tekenaar omdat je altijd zo werkt. Overigens kan je in de kalibratie van het tablet ervoor zorgen dat de punt waarmee te tekent een beetje verder ligt dan de punt van je pen en heb je ook meer zicht. En voelt het overigens meer als een penseel aan.

  Dus als jullie dat ding nog twee weken in de doos laten zitten voordat jullie het terugsturen, weet ik er nog wel een leuke ‘logeerplek’ voor! :p

 • Profielfoto
  snipper

  Ik werk sinds een jaar of 13 met diverse Wacoms. Hoewel er volgens mij veel ongebruikte mogelijkheden zijn op dit gebied – denk maar aan de multi touch invoermogelijkheid op de iPhone die het totale apparaat naar een hoger plan tilt – komt het ook heel nauw voor wat betreft de uitvoering. Zo valt mij altijd meteen de vertraging tussen hand en pennestreek op het scherm op, als ik kijk naar video’s van de Cintiq. Ik weet niet hoe erg het in de praktijk is, maar ik stoor me daar mateloos aan.

  De tablets gebruik ik op ‘muis modus’ omdat ik de ‘standaard modus’, waarbij linksboven op het tablet ook altijd linksboven in het scherm is, waardeloos werken vind, vooral bij grotere schermen MOET je dan wel een grote Wacom gebruiken en moet je dan dus ook steeds heel je arm optillen. Toch gebruiken de meesten deze modus.

  Ander voorbeeld: Bij de Intuos2 moet je je pen twee keer zo hoog optillen voor je muiscursor ‘loslaat’. Het heeft me een half jaar gekost om hier aan te wennen. Ook is het ruwere oppervlak geen verbetering, maar de laatste serie Wacoms heeft weer een gladder oppervlak.

  Verder ben ik het met het artikel eens dat het dure apparaten zijn. Daarnaast slijten ze toch redelijk hard, met name in muismodus is het oppervlak van het tablet na een paar jaar echt aan gort.

  BTW zelf vind ik de A5 het lekkerste formaat om mee te werken en leg ik iets onder m’n arm om te compenseren voor de dikte van de tablet.

 • Profielfoto
  GForce85

  Mee eens.
  Duur en niet super gebruiksvriendelijk.
  Ik denk dat je hem uiteindelijk als een normaal tablet gaat gebruiken, een beetje zonde van het geld dan.
  Als er nu ook een computer ingebakken zat…
  Maar jah daar komt apple in de toekomst mee.
  Zou wel tegek zijn een 13.3 inch iPhone waar je niet mee belt zeg maar.

 • Profielfoto
  johnnysclub

  Wel een beetje prijzig, 1.189,90 euro…

 • Profielfoto
  Koen K

  “Wie wil er niet zo werken?”

  Ik werk liever met Mac OS X dan met Windows…

 • Profielfoto
  AppleOD

  http://www.youtube.com/watch?v=Kwhp0Yf6-k0
  ook een goede clip met demonstructies… :D

  let alleen niet op die dude z’n stem…. verry annoying….