Psystar verkoopt Mac clone voor $400

66 reacties

Het klinkt als een geschenk uit de hemel: een gloednieuwe Mac voor zo’n € 250,-. Onmogelijk zou je denken? Niet als het aan het bedrijfje Psystar ligt. Zij hebben vandaag namelijk aangekondigd een Mac clone op de markt te zullen brengen voor $400,- (ongeveer €255,-). Voor dat bedrag krijg je een ‘OpenMac’ met 2,2 Ghz Intel Core 2 Duo processor, 2 GB RAM, een 250 GB harde schijf, een 20x DvD brander, een Intel GMA 950 grafische chip én 4 USB poorten. Dit alles wordt bij elkaar gehouden door een weinig tot de verbeelding sprekende PC kast.

Eén probleem met de voortvarende plannen van Psystar is het feit dat Apple verbiedt om Mac OS X op computers te draaien die niet door het bedrijf zelf gebouwd zijn en daarmee lijkt de OpenMac bij voorbaat een kansloos initiatief te zijn. Waarschijnlijk hebben de juristen in Cupertino er geen gras over hebben laten groeien want Psystar’s website is nu al onbereikbaar.

Overigens heeft Apple wel degelijk een legaal clone programma gekend. Toen het bedrijf begin jaren ’90 langzaam richting faillissement dreef leek het toenmalig CEO Gil Amelio een goed idee om PC bouwers onder licentie Mac clones te laten bouwen. Steve Jobs heeft echter bij zijn terugkomst in 1997 een abrupt einde gemaakt aan dit weinig succesvolle initiatief.

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  karel.me

  haha,

  laat ze maar proberen !
  1

 • Profielfoto
  Job Versloot

  engadget.com…………….

  “If you’re not brave enough to OSx86 your own PC, psystar will sell you its OpenMac clone for $400. For that price you get 2.2GHz Core 2 Duo E4500 processor, 2GB of memory, integrated GMA 950 graphics, 250GB disk and 20x DVD burner. Add another $155 and they’ll even install Leopard on the non-Apple kit with the help of an EFI V8 emulator. Even at $555 it’s still a spec-for-spec bargain compared to the Mac mini (albeit without the mini dimensions). If interested you’d better snap one up quick. Jobs, you’ll recall, put a swift end to official Mac-clone licensing when he resumed power at Apple. No reason to think that he (or his lawyers) feel any differently now.”

 • Profielfoto
  Nicks

  Is dit niet te omzeilen?

  Je kunt OSX wel los aanschaffen. Als ze de PC verkopen zonder Mac OSX, maar wel OSX klaar (weet ik veel hoe), dan kan je als consument OSX er zelf op gooien en heb je alsnog een Maccie voor weinig.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Weinig succesvol? Hm, mij staan de advertenties van PowerComputing nog vers in het geheugen: zij hadden immer de snelste Macs, sneller dan Apple, hetgeen te maken had met de geringe hoeveelheden die ze konden bestellen, terwijl Apple veel grotere hoeveelheden cpu’s in stock diende te hebben om zodoende klanten niet de deur te wijzen met “uitverkocht”.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Zou echt goed zijn voor de concurrentie. Ook al zijn er mensen die nu roepen dat “niemand zulke goede computers bouwt als Apple”. Meer keuze voor de consument is gunstig naar mijns inzien.

 • Profielfoto
  Siri

  Lijkt me wel leuk, systeem door Mac gemaakt, voor op een andere computer,:p

 • Profielfoto
  Bor

  awww, wat lelijk. Go Apple go!

 • Profielfoto
  Anoniem

  wat een lelijke kasten,
  al die kabels enz lelijk !

  beter een mac met macosx dan een kloon die oerlelijk is en een slecht draaiende versie van osx draait :D

 • Profielfoto
  Gates

  @maclover111, hoe weet je dat de pc “een slecht draaiende versie van osx draait?”

 • Profielfoto
  Bostie

  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=123938

  en daarin staat het toch wel belangrijke punt dat je bijna nergens garantie voor krijgt, geen garantie dat randapparatuur werkt, geen garantie dat de programma’s deftig werken…

  tja, is het dan wel de moeite?

 • Profielfoto
  reven

  € 250 ========== hell yeah
  doe mij er maar 10

 • Profielfoto
  Undaunted

  @PretPedKadet helemaal mee eens, laat ze vooral concurreren, Apple kan de prijzen nog best wel verlagen, Mac voor iedereen!

 • Profielfoto
  snipper

  De PowerComputing PowerTowerPro werkte bij mij prima, jaren lang, al hadden anderen minder geluk. Ik heb ‘m nog ergens op zolder staan. Hij was maar 5% sneller en dan nog alleen de CPU, dus zoveel maakte het niet uit, maar de prijs was erg scherp, wel 20% onder de ‘Apple prijs’.

  :) Van mij mogen ze hoor, die clonenbouwers. Uiteindelijk wordt niemand echt beter van afgeschermde markten. Het vult alleen de zakken van de grootaandeelhouders. Apple’s betaalbaar voor iedereen!

 • Profielfoto
  Luidspreker

  Zo zie je maar hoe erg apple haar gebruikers uitknijpt.

 • Profielfoto
  antoontje

  @Nicks: Nope is Misson Impossible om Mac op een gewone PC te installeren (of met PearPC maar dit LAGT!)

 • Profielfoto
  johnnysclub

  is het niet taktisch om het als een pc te verkopen en mac er bij te leveren als appart product…

 • Profielfoto
  KR1275

  Lelijk of niet, ik hoef de computer zelf niet te zien. Als het een goed product is met de juiste specificaties, dan weet ik zeker dat er voldoende afzetmogelijkheden zijn. Ik vind de PPC G5/Mac Pro een veel te grote bak, hoe moei die ook is. Ik betreur het nog steeds dat er geen kleinere variant van is. Zeg maar en stationair model met de specificaties van de iMac met wat uitbreidmogelijkheden. Als een concurrent dat kan stimuleren… dat Apple met de hardware niet goedkoop is, weten we allemaal allang. Dat er een aanzienlijke bijdrage geleverd moet worden voor het ontwerp, is niet ieders voorkeur. Apple zal het juridisch nooit volhouden om de software alleen voor eigen merkcomputers geschikt te houden. Apple weet gewoon dat ze te duur is en is bang dat het gros overstapt op goedkopere modellen als die voor een kwart van de prijs net zo goed presteren. Hoe lang heeft het nou geduurd voordat de vorige Mac Pro modellen waren ingehaald in het Windows kamp?? Niet lang.

 • Profielfoto
  1984

  Safari kan de pagina ‘http://www.psystar.com/’ niet openen omdat de server niet reageert. :angry:

 • Profielfoto
  YoYelloW

  ik heb mijn eigen macpro van 600 euro in elkaar gezet, c2d 2.67Ghz 3gb ram nvidia8800, en draait macosX net zo goed als mijn macbookpro:D

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Fok. Was ik net een half uur te laat met bestellen. ;)

 • Profielfoto
  Statenweg

  MacOSX draait alleen geforceerd op een andere Intel-machine dan een Mac. Dit kun je daarom toch niet serieus nemen. Geen support van Apple, mogelijk geen updates, slechte compatibiliteit met hardware en meer tegenwerking vanuit Cupertino.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik zou er zo een kopen als een ik desktop nodig had!

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Weet iemand trouwens of de EULA een legaal iets is? Kan je iemand aanklagen vanwege je EULA?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Het lijkt mij dat Apple deze machines an sich moeilijk kan verbieden, hoogstens de extra geboden service om Leopard erop te zetten, dan verbreek je de license agreement van Leopard, en dat is lijkt me wel strafbaar!

 • Profielfoto
  GForce85

  Heel simpel:

  Het mag niet en dat lijkt me zeer duidelijk het einde van dit product.
  En laten we niet vergeten.
  Apple is zo stabiel omdat het geen 3e partij toelaat en dus de hardware ook zelf maakt.

  Mac clones zijn precies hetzelfde voor apple als alle pc’s voor windows. Een oncontroleerbare factor waardoor je de stabiliteit van je OS niet meer kan garanderen.

  Heel slim dus van apple dat ze installatie van hun OS op hardware van andere fabrikanten niet toe staan.

 • Profielfoto
  Job Versloot

  @Willem

  Apple maakt geen hardware zelf

 • Profielfoto
  sven-

  @ Willem:

  Apple is niet stabiel maar de Macs.
  En Macs zijn niet alleen stabiel vanwege het kleine assortiment aan compatible (inside) hardware, want los daarvan is Mac OS X gewoon een stabieler OS dan bijv. Windows.

 • Profielfoto
  BearPig

  Cloudsurfer schreef op maandag 14 april 2008 18:51:
  “Weet iemand trouwens of de EULA een legaal iets is? Kan je iemand aanklagen vanwege je EULA?”

  Een EULA kan bindend zijn. Ze worden aangemerkt als algemene voorwaarden. Deze moeten op de juiste wijze kenbaar gemaakt worden, dat wil zeggen dat je het product na lezing van de EULA moet kunnen weigeren en dan je geld terug moet krijgen. Daar gaat het waarschijnlijk al mis, want bij een geopende verpakking kun je je geld normaalgesproken niet terugkrijgen. Bovendien kunnen bepaalde bedingen in een EULA onredelijk bezwarend zijn (deze zijn vastgelegd in een zwarte en grijze lijst in het burgerlijk wetboek), of in strijd zijn met andere wettelijke bepalingen, en dan zijn die bepalingen nietig.

  Of het beding dat een consument Mac OS X na aanschaf alleen op een Apple computer mag installeren in strijd is met (Europese) wettelijke bepalingen is volgens mij nog nooit voor de rechter uitgevochten. Dat Psystar Mac OS X vooraf installeert lijkt me sowieso wel door Apple met succes aan te vechten.

 • Profielfoto
  GForce85

  Job je snapt best wat ik bedoel. Niet te smart worden he.

  En Sven zelfde voor jou je begrijpt wat ik bedoel als ik apple zeg i.p.v. mac. Maar je hardware factor zelf controleren draagt wel zwaar bij aan de stabiliteit van je OS. Als je dat vrij zou geven zou het snel berg afwaards gaan met de betrouwbaarheid van OSX omdat je die controle kwijt bent. Ik vind OSX ook de bom hoor daar niet van;)

 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  Ik heb helaas niet het budget om een echte mac te kopen, dat komt nog maar ik kan gelukkig wel OSX86 op mijn Pc’tje draaien, Leopard 10.5.2 met alles werkend, audio,internet,videokaart enz enz:p :p :p
  Mij lijkt het best een goed idee om deze low-budget dingen op de markt te brengen, maar dan wel met een mooie aluminium behuizing.

 • Profielfoto
  Trizan

  Niet iedereen kan een Mac betalen. Het is wel een goed idee om een goedkope Mac te verkopen, maar dan moet het wel een Mac zijn!

 • Profielfoto
  GForce85

  @ iTristan

  Die is er al.
  De macMini

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Willem

  Deze discussie is laatst uitebreid op het forum aan bod geweest (zoek maar op mac is een pc)

  Het is ‘onzin’ wat je verkoopt. Als je een PC bouwt met componenten die overeenkomen met de componenten in een Mac doet het er sowieso niet toe of het een mac is of pc. Dan is de ‘pc’ net zo stabiel als een Mac. En verder werkt OS X heel anders met drivers dan windows, waardoor de stabiliteit van het OS helemaal niet afhangt van de hardware. De promotie-machine van Apple heeft goed gewerkt bij jou, en vele anderen. Laat je toch niets wijsmaken: de hardware van apple is doorgaans van bedenkelijke kwaliteit. Het is OS X dat het goed maakt… en als je OS X dus op een PC kan draaien, is dat voor de consument alleen maar vooruitgang ipv achteruitgang. Zowel op het concurrentie vlak (concurrentie = goed) als ook op het vlak dat je dan (eindelijk) zelf je componenten kunt uitkiezen, en dus ook (veel) betere hardware kan kiezen dan de made-in-china-troep waar Apple de laatste jaren veel en veel te veel geld voor vraagt.

  Ja ik ben een groot fan van OS X, maar niet van de troep van Apple.

 • Profielfoto
  Trizan

  @ Willem Thissen

  Nou, ik vind de MacMini ook nog duur voor wat je krijgt. Ik vind Apple ook een beetje uitzuigerij. Maar ja, het is niet anders. Ten eerste is het verslavend en ten tweede heb ik nergens een ander beter besturingssysteem gezien. ???
  Voor goede kwaliteit moet je soms enorme sommen geld betalen. Het is dan maar zo.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @marius
  om te beginnen: “troep van Apple”? ik raak nieuwsgierig hoe je dat in vredesnaam wilt onderbouwen.
  verder: het is maar de vraag of het goed is dat OSX ook (legaal) op andere machines kan draaien. Apple verdient geld, dat voor een deel weer in de ontwikkeling van software gaat zitten, vooral met hardware. haal die inkomstenbron weg en je zal de prijs van OSX richting die van Vista zien stijgen.

  het is maar net wat je goed noemt.

 • Profielfoto
  bassmac

  Het is dat het zo’n ellende is met drivers, maar anders zou het veel meer gebeuren. Of het nu mag van Apple of niet.
  Ik heb al een Sony Vaio zien draaien met osx.
  Maar ja , dat is dan ook een MBP wannabee. (Ja, en het beroerdste om er drivers voor te krijgen…)

 • Profielfoto
  Brims
 • Profielfoto
  Gene

  Volgens mij lopen hun kloon Xservers op 6 volt AA baterijen, want die site is niet vooruit te branden (tenminste bij mij dan in Safari).

  Hmm, na 5 min wachten valt me direct een zin op: “faster than most Apple computers out now”. Dat geld dus niet voor hun site. Vast een vroege 1 mei grap….

  Zo, appeltje-W en weer verder met de nachtelijke gang van zaken…

 • Profielfoto
  Oppie

  Mooi, hoeven we nooit meer de belachelijke dure troep van Apple te kopen…Tss, hoe durven ze eigenlijk al die 25+ jaar?!

 • Profielfoto
  jeroenth

  maar een apple heeft toch ook uitstraling?;)
  Hij is mooi… deze Aldi-Mac niet

 • Profielfoto
  mkeijning

  Mensen, vergeet niet dat zo’n kast ook vaak gewoon veel meer herrie maakt dan een mac. Anders zou ik hem misschien overwegen.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @mendoza

  Check het door mij aangehaalde topic. Ik ga natuurlijk niet alles elke keer als dit onderwerp naar boven komt opnieuw oprakelen.

  Maar troep vind ik de hardware kwaliteit zeker. Sinds ik over ben naar apple, is alles wat ik er van gekocht heb al minstens 1 keer kapot gegaan. En dat ligt niet aan mijn gebruikswijze. Ik heb verder PC’s, en atari’s … en hoewel op de PC’s de software idd rammelig is soms, gaan ze iig veel langer mee, terwijl ze een fractie van de prijs zijn.

  De oudere apple produkten waren wel goed. Maar de huidige en vorige lijn is wikkie-wakkie kwaliteit.

  Neem alleen al zo’n zogenaamde ‘superdrive’ … hoe verzinnen ze het. Zo’n slecht produkt met zo’n naam.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Nee zo’n kloon is voor de consument een uitstekend idee.

  Groet
  Marius

 • Profielfoto
  Mendoza

  ik was er al bang voor dat je die opmerking puur op eigen (vervelende) ervaringen baseerde. voor zover ik de uitvalpercentages van Apple ken, wijken deze niet af van die van andere fabrikanten en doet Apple het op soms zelfs beter.

 • Profielfoto
  hopsa

  Ik vloek graag:

  Ik vind het best mooie bakken. Het is nog steeds geen Jobs-design, maar dat hoeft ook niet.

  Kunnen studenten het mooi zelf betalen!
  (ik heb toen het zuinige spaargeld van mijn moeder ervoor gekregen, bedankt hè mam!)

 • Profielfoto
  FilX

  @Mendoza: Blijft overend staan dat de onderdelen gebruikt in een Apple nauwelijks verschillen met die van een reguliere PC. Een Intel CPU=Een Intel CPU, in een Apple of een Dell, maakt geen bal uit. Stabiliteit ligt dus niet zo zeer in de hardware, maar vooral in de software en dat is het punt dat Marius wilde maken.

 • Profielfoto
  Real_Vic

  Zo goedkoop is ie niet als ze doen lijken….. Stel er maar eens een samen met firewire en Leopard erbij. Dan kost ie opeens $ 604,99

 • Profielfoto
  Mendoza

  @FilX
  Blijft overeind dat de oorspronkelijke stelling: Apple Hardware = troep, nergens op slaat.

 • Profielfoto
  Job Versloot

  @Willem, ik snap je;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ah, er is een Open Pro bij gekomen, vandaar dat de boel even plat lag.

  Met Firewire en Leopard is het ding standaard al even duur als een instap mini.
  Tel daar dan nog even alle ander software bij op en hij is duurder.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @mendoza

  die stelling slaat wel degelijk ergens op.Het is niet alleen maar gebaseerd op eigen ervaringen. Kijk:

  bij een PC betaal je bijvoorbeeld 50 euro voor een moederbord. bij apple betaal je vaak een VEELVOUD van dat bedrag voor hetzelfde.

  Hoe hoger het bedrag voor hetzelfde, hoe hoger de ‘troep’index.

  Als ik voor een matige kwaliteit een redelijk bedrag betaal, dan noem ik het geen troep, want dan is het waar naar z’n geld. Zodra iets veel te duur is (apple) dan wordt het dus troep, als de kwaliteit niet omhoog gaat.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Apple laat troep maken. En het gaat al jaren achteruit. (ook de prijzen trouwens). Ik wil wel zo’n aldi pc hebben met osx. Mooie Xgrid er van maken….

 • Profielfoto
  ateazz

  @ job

  Apple maakt wel degelijk zelf hardware;)
  en daarbij zijn er ook nog onderdelen die niet door hun gemaakt worden maar wel ontworpen.

 • Profielfoto
  G-wout

  Beetje wannabe mac gedoe. Als je mac wil draaien moet je gewoon een mac computer kopen. Je kan ook geen ferrari rijden zonder ferrari motor.

 • Profielfoto
  GeryKa

  Hoe hoger het bedrag voor hetzelfde, hoe hoger de “troep’index”. ???

  Je doet erg overtuigend maar een term als “troepindex”???
  Volgens jouw stelling is per definitie alles wat het goedkoopst is ook het beste.
  Op forums komen de goedkope Aldi en Lidl computers er toch niet altijd zo goed vanaf.

  Quote; “Zodra iets veel te duur is (apple)”
  Jij gaat hier zowiezo al vanuit.

  Laat die clone bouwer eerst een voor het zelfde bedrag een Mac Mini na bouwen met zelfde prestaties maar ook in de zelfde afmetingen. En laat ze ook de garantie bieden voor datzelfde geld op de goed werking;)

  Ze moeten alleen Apple’s met Apple’s vergelijken. Dus geen concessies doen op afmetingen, service en garantie.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @gery

  Dat schrijf ik helemaal niet.

  Nogmaals:

  als je voor dezelfde kwaliteit (die ik dus twijfelachtig vind, maar dat doet er niet doet) bij een PC een fractie van de prijs betaalt, dan zeg ik niet dat dat beter is, maar dat het dan minder troep is. Omdat je voor veel minder geld, veel minder recht van spreken hebt, als iets dan toevallig een keer kapot gaat.

  Dus als ik voor dezelfde ‘zooi’ bij Apple 1000 euro betaal, waar ik voor een PC slechts 250 euro voor betaal, dan vind ik nog steeds apple troep.

  Als Apple nu werkelijk voor die 1000 euro een veel betere kwaliteit zou leveren, dan is het geen troep.

  OS X draait perfect op een kloon, en dat design… ach… om daar nu een kapitaal voor uit te geven, mij niet gezien.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @marius
  dan toch even mijn ervaringen:
  op mijn werk draaien 25 1e generatie iMacs (van die gekleurde dinky toys) nog steeds prima. geen troep. gewoon goed spul.
  ikzelf werk nu op mijn 5e mac, en in al die tijd is er van 1 iBook een moederbord gesneuveld. geen troep. best een goede score.
  het is maar net aan wie je het vraagt.
  overignes snap ik niet je nog Apple koopt als je er zo over denkt.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @mendoza

  Omdat je tot dusver nog geen OS X officieel mag draaien op een non-apple systeem. Enige reden inderdaad.

  Zodra dat ook op een non-apple mag koop ik geen apple meer inderdaad.

  En kennelijk wil je niet echt inhoudelijk reageren dus ik ga er nu ook mee stoppen. De enige 2 punten die ik wilde maken was:

  1. Je koopt bij apple geen betere hardware, terwijl het wel veel duurder is. Daarmee is de prijs/kwaliteit verhouding bij apple veel ongunstiger (vandaar dat ik dat kwalificeerde als troep)

  2. OS X ontleent z’n stabiliteit niet aan de zogenaamde ‘goede’ of uitgebalanceerde hardware, en daarmee kan het dus prima ook op non-apple hardware draaien.

  Dus ik zie niet in waarom je steeds op andere dingen reageert, dan die 2 punten.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik vid dit echt een kwestie van meeliften op het succes van Apple. Als Psystar niet bang is voor Apple dan betekent dit straks misschien nog dat ook Apple zich gedwongen gaat voelen om productactivatie of AGA in te voeren (AGA= Apple Genuine Advantage). Daar moet ik NIET aan denken. Bovendien is Psystar zo illegaal als de neten als ze hier mee bezig blijven. Ik wil niet zeurderig overkomen hoor, maar je hebt pas echt een kat in de zak als je er dadelijk achter komt dat die OpenComputer net zo’n Butt-product is als sommigen hier over de kwali van de Mac zeggen. Ik heb geen enkel probleem met m’n 24″ iMac en ook nooit gehad. Als deze sjit zich voortzet en leidt tot de ondergang van Apple zou ik dat zeer jammer vinden. Dan is MS gelijk ook weer de enige MONOPLOIST. Nope, ik ben hier niet voor, en ik ga er ook niet aan mee doen. Ok, zeker de Europese prijzen voor de Macs zijn veel te hoog. Die moeten eens naar koers aangepast worden. Maar verder krijgt Apple van mij in ieder geval de volle steun. En als ze een nieuwe release (10.6) uit zouden brengen zou ik die (in tegenstelling tot VELE anderen in den wereld) ook weer gewoon LEGAAL kopen. ZOALS HET HOORT. Dit product is STRAFBAAR, omdat het tegen zo’n beetje elk artikel in de EULA van Apple (en elk ander zichzelf respecterend bedrijf) IN DRUIST!!!!

  @Iedreen-die-vindt-dat-PC’s-langer-meegaan-dan-Macs: Nou, dat weet ik nog zo net niet.. Ik heb met één PC net zoveel problemen gehad als (wed ik) alle OMT-leden met hun Macs bij elkaar. En dat lag a) niet aan de software, b) niet aan de andere merken. Ik had wat men weleens een Maandagochtendproduct noemt. Ik had dat systeem door iemand laten bouwen met veel ervaring en kennis van zaken. Maar hij kon onmogelijk weten dat de stroomvoorziening bij mij in huis zo bagger was. Dat zegt véél meer dan wat voor hardware jegebruikt. Geen aarde… zeg nou zelf. En dan is er nog dat k*t OS… Elke dag meer dan 3 security updates. Nu doel ik natuurlijk op Vista. Die heb ik niet eens legaal aangeschaft. Ik ga geen geld uitgeven aan dat soort CRAP. en ik wilde al JAREN naar Mac. Wie naar Mac wil wil naar Apple en wil ook naar iMac/Mac(book) (Pro)/Mac Mini. Je kunt niet van twee walletjes eten in deze wereld; dat gaat vroeg of laat falikant mis.

  Off-topic: Klote dat n commet-boxes geen BBC wordt ondersteund… Hand ik m’n caps-lock toets minder hoeven te gebruiken… Sorry, peoplez…

 • Profielfoto
  Mendoza

  @marius
  volgens mij reageer ik gewoon op een jouw stelling dat apple troep zou zijn. geen idee waarom dat ineens ‘niet inhoudelijk reageren’ zou zijn.
  overigens is het dom om een mindere prijs/kwaliteitverhouding aan te grijpen om een product als troep aan te duiden. BMW heeft in jouw beleving een ‘mindere’ prijs/kwaliteitverhouding dan bijvoorbeeld VW. en dan is BMW in jouw beleving ‘troep’.
  tsja, je zal dit wel niet inhoudelijk reageren vinden.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @mendoza

  Dat vind ik inderdaad. Want:

  VW en BMW -> verschillende motor, verschillende onderdelen etc. dus je kan niet vergelijken.

  Als je een apple koopt of een pc met exact dezelfde componenten, dan koop je dus hetzelfde. Als je voor dezelfde kwaliteit (zelfde spullen) 5x zoveel betaalt, dan wordt het meer troep.

  Als je voor een nepdiamantje 500 euro betaalt, dan duid je zoiets aan als TROEP.
  Betaal je voor hetzelfde diamantje 1 cent, dan is het volgens dat principe geen troep nee. Zelfde spullen, verschillende beleving.

  Jij reageert voortdurend op dingen die ik niet zeg. Ook je voorbeeld van die BMW en die VW. Dat zijn totaal verschillende dingen, en ik vergelijk geen totaal verschillende dingen. Dus reageer je niet inhoudelijk.

  Inhoudelijk reageren houdt in, dat je goed leest, en daarna reageert op wat ik zeg. Als jij er totaal iets anders bijhaalt, wat ik niet zeg, dan reageer je niet inhoudelijk, maar dan breng je iets nieuws in.

  En dit was mijn laatste reactie hierop. Want ik heb nu voor de 4e keer hetzelfde gezegd. Je bent het duidelijk niet met me eens; en volgens mij omdat je me niet wil begrijpen. Maar dat is een mening.

  Marius.

 • Profielfoto
  Mendoza

  ik reageer voortdurend op dingen die jij zegt. dat doe ik nu weer.
  je maakt er een heel verhaal van, maar we zijn het inderdaad niet eens.
  Apple maakt geen troep en je kan zelfs niet verdedigen dat ze extreem duur zijn.
  pak de duurste laptop van apple en vergelijk hem met de topmodellen van de andere fabrikanten . . . Apple is zelfs goedkoper.

 • Profielfoto
  Bello

  Als je ‘m zou kunnen bestellen zou ik het meteen doen.
  Leuk voor m’n zoontje die wel een nwe zou kunnen gebruiken.
  En iedereen die dit apparaat aan het vergelijken is met een mac, is natuurlijk onzin.Ken niet.

  Maar voor zo’n 250 euri die specs. is natuurlijk voor niks.

 • Profielfoto
  Regex

  En dan huilen we over de “monopolie positie” van microsoft, Apple gaat hierin veel en veel verder.

  Denk dat dit varkentje wel eens naar gewassen kon worden door onze ex kenau van rijkswaterstaat.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Prima dat er kloons op de markt komen, fijn voor mensen die niet veel geld willen of kunnen uitgeven om osx te gebruiken. Maar vergeet niet dat de Apple computers een stuk degelijker zijn. Al heeft het dezelfde specificaties, de kast is anders, de koeling (heel belangrijk tegenwoordig!!) is anders, de geluidsproductie is anders, het plasticgehalte is anders. Maar Apple heeft wel wat concurrentie nodig, want ik zie ze de laatste tijd qua ‘troep’ gehalte ook achteruit gaan (meer herrie maken, veel kinderziekten, verstopt klitje in mighty mouse of te kort kabeltje, superdrive vaak kapot, moederborden kapot, gebroken behuizing macbook) en de concurrentie zal er voor zorgen dat ze een beter product moeten neerzetten dan die rivalen. Laat maar blijven dus, en laat maar meer komen.