Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 14 april 2008

Psystar verkoopt Mac clone voor $400

Het klinkt als een geschenk uit de hemel: een gloednieuwe Mac voor zo’n € 250,-. Onmogelijk zou je denken? Niet als het aan het bedrijfje Psystar ligt. Zij hebben vandaag namelijk aangekondigd een Mac clone op de markt te zullen brengen voor $400,- (ongeveer €255,-). Voor dat bedrag krijg je een ‘OpenMac’ met 2,2 Ghz Intel Core 2 Duo processor, 2 GB RAM, een 250 GB harde schijf, een 20x DvD brander, een Intel GMA 950 grafische chip én 4 USB poorten. Dit alles wordt bij elkaar gehouden door een weinig tot de verbeelding sprekende PC kast.

Eén probleem met de voortvarende plannen van Psystar is het feit dat Apple verbiedt om Mac OS X op computers te draaien die niet door het bedrijf zelf gebouwd zijn en daarmee lijkt de OpenMac bij voorbaat een kansloos initiatief te zijn. Waarschijnlijk hebben de juristen in Cupertino er geen gras over hebben laten groeien want Psystar’s website is nu al onbereikbaar.

Overigens heeft Apple wel degelijk een legaal clone programma gekend. Toen het bedrijf begin jaren ’90 langzaam richting faillissement dreef leek het toenmalig CEO Gil Amelio een goed idee om PC bouwers onder licentie Mac clones te laten bouwen. Steve Jobs heeft echter bij zijn terugkomst in 1997 een abrupt einde gemaakt aan dit weinig succesvolle initiatief.

Reageer op artikel:
Psystar verkoopt Mac clone voor $400
Sluiten