Kloonbouwer Psystar niet bang voor Apple

56 reacties

Gisteren was de hele Apple-minnende wereld in rep en roer vanwege het uitkomen van een Mac-kloon voor minder dan 400 dollar. De belangstelling voor dit nieuws was zo groot dat de website van Psystar een groot deel van de dag onbereikbaar was.

Vandaag is de site weer zichtbaar, en is meteen maar voorzien van een aanpassing. OpenMac werd OpenComputer. Het gebruik van “Mac” in de naam leek misschien toch iets te onvoorzichtig.

In een telefonisch interview is om opheldering gevraagd over het uitbrengen van de Mac-kloon. Daarbij werd vooral aandacht gevestigd op de gebruikerlicentie van het MacOS, waarin duidelijk staat vermeld dat de software niet mag worden gebruikt op hardware die niet van Apple afkomstig is.

Een medewerker van Psystar, die slechts onder de naam Robert bekend is, gaf aan dat hij een gang naar de rechter wel aandurft als Apple moeilijk mocht doen. Er heerst bij het bedrijf een stellige overtuiging dat Apple een onrechtmatige monopolie-positie in stand houdt met de koppeling tussen soft- en hardware, en dat Psystar door de rechter in het gelijk zal worden gesteld.

Ter vergelijking worden twee voorbeelden genoemd waaruit zou blijken dat Apple geen poot heeft om op te staan. Ten eerste zou iedereen Microsoft veroordelen wanneer zij zouden zeggen dat Vista alleen maar op een Dell computer mag worden gebruikt. Als tweede voorbeeld wordt autofabrikant Honda er aan de haren bijgesleept. “Stel dat je een nieuwe Honda koopt, accepteer je dan dat je slechts op een select deel van de wegen mag rijden?”

Volgens Psystar is Apple hardware belachelijk duur en vragen ze er zelf om, daar in Cupertino. De eindgebruiker heeft recht op een keuze, en daar hoort dan zeker een goedkoper alternatief bij. Wij zijn benieuwd of de rechters daar hetzelfde over denken.

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  RowanW

  I wish ‘em best in court…

 • Profielfoto
  JTD

  Vergelijkingen gaan natuurlijk niet op.
  Het wordt pas anders als de wereld er zo zou uit zien: Honda maakt auto’s waarin elke motorfabrikant zijn motor mag monteren. Nu zijn er ook afspraken dat honda bijvoorbeeld het motorblok van Peugeot gebruikt (of zo, zit niet in de autobranche). Ik hen daar als eind gebruiker geen enkele keuze in. ik kies een Honda omdat ik graag een Honda wil hebben. Ik kan de dealer niet dwingen om er een Porche-motor in te leggen…

  Apple maakt een totaal product, dat kan niet gezegt worden van Micosoft, Dell of Honda…

 • Profielfoto
  Steff

  Lachen dit! Wil weten wat er gebeurt .. laten we eerlijk zijn, dit ding ziet er niet uit dus het zal onder de echte maccers afgekraakt worden.

 • Profielfoto
  LEXY

  Ik wil wel een Eee PC waar Mac OS X op draait.
  Zowiezo juich ik dit initiatief meer dan toe, want naast dat Mac’s belachelijk duur zijn, is de hardware kwaliteit om te huilen en de garantietermijn van slechts één jaar veel te weinig!!!

 • Profielfoto
  Electr0n

  Wat een vergelijking!
  OS X en Apple zijn ene andere weg ingeslagen als Microsoft! Maar goed! Ben benieuwd!

 • Profielfoto
  GeryKa

  Microsoft is een software fabrikant. Die wil juist verkopen op de gehele markt. Die wil z’n produkt dus niet binden aan 1 merk.

  Apple is in beginsel een hardware fabrikant. Als Windows zo goed zou werken op een Mac had men toch nooit OSX hoeven ontwikkelen.

 • Profielfoto
  junjur

  hoe lang dacht je dat je Psystar garantie had? Levenslang? Vind het raar dat je juist dit argument erbij trekt terwijl de garantie bij dit bedrijf gewoon ruk is. Je kunt niet eens software updates installeren. (volgens hun website)

 • Profielfoto
  Esquare

  Ik wil Wii-games kunnen draaien op mijn Xbox! :sealed:
  Ik wil Nikon-lenzen kunnen schroeven op mijn EOS! :sealed:
  Ik wil MS Access direct onder Leopard kunnen draaien! :sealed:

  Dat wordt drie keer niks. :D

 • Profielfoto
  GeryKa

  Zie ik bij Spystar niet gewoon een dood ordinaire PC???
  Misschien kan ik nog goedkoper een Dell kopen en daar proberen OSX op te zetten???
  Is een pc van Spystar niet te duur???
  Waarom willen we OSX ipv Ubuntu op een computer???

 • Profielfoto
  carpebios

  @Esquare, “Ik wil MS Access kunnen draaien onder Leopard!”

  Dat kan ook!

 • Profielfoto
  d.denkers

  Tja… het typische economische geklets. Alsof een Mac alleen maar een verzameling Chips is. Je koopt bij Mac ook het ontwerp. En zekerheid, en in zekere zin toch ook de Naam (en dus een stukje status). Ik kan me een discussie van een paar jaar geleden nog herinneren met eenverkoper.Die verkocht trainingspakken waarvan de stof uit dezelfde fabriek kwam als de pakken van Nike. En daarom beweerde hij dat het fors goedkoper was dan Nike. Immers het was dezelfde stof, en dus ‘voordeel’ voor mij. Maar hij vergat dat een merk meer is dan de ‘grondstoffen’ alleen. En dat vergeet dit bedrijf ook. Ik kan zelf ook de hardware los kopen bij bijv. Norrod. Heb ik hun niet voor nodig. Maar heb ik dan een Mac? Nee…..

 • Profielfoto
  rvdg

  volgens mij ligt het wel iets gecompliceerder, en kunnen de juristen van psystar wel wat met een aantal argumenten zoals:
  -op menig apple draaien al onderdelen van andere fabrikanten, goedgekeurd door apple-of niet. als ik mijn harde schijf, brander, geheugen, viedeokaart etc al heb vervangen, en ik draai nog steeds op macos, kan ik dan binnenkort ook een boze brief verwachten? zo nee, wanneer dan wel?
  -de link naar de autoindustrie is overigens wel een goede, ook autofabrikanten hebben zich neer moeten leggen bij het feit dat derden onderdelen leveren ter vervanging van een defect origineel; een opel met een goedkope, japanse uitlaat blijft gewoon een opel.

  Ik weet ook niet wat ik van zo’n mac-pee-cee moet verwachten hoor, koop ook mijn appletjes omdat ze er mooi uit zien, maar stel dat zij een server kunnen leveren, foeilelijk-maar draaiend op osx, en ik kan deze veel goedkoper in mijn kast zetten-draaiend en weel, ik kijk er nu ook nooit naar…

  Ben benieuwd hoe dit gaat!

 • Profielfoto
  ibart84

  Ik hoop vooral dat dit product succesvol word op al zijn manieren want misschien word Apple dan eens wakker met dat hun enige build to order systeem niet meer boven de 2200 euro gaat kosten.

  Ik denk dat veel mensen naar Apple zouden overstappen als er een Apple Desktop komt die vanaf 1000 euro op te bouwen is. Daarnaast is de GPU ontwikkeling een hele slechte zaak die hopelijk op deze manier zich beter gaat ontwikkelen.

  Heb zelf een Mac Pro eerste generatie en voel me erg buiten gesloten door de nieuwe Mac Pro en zijn nieuwe Videokaart. Voor mij zou het wel een goede optie zijn want ik heb ze gemaild met de vraag of hij dual boot aankan en dat kan ook al ondersteunen ze dat zelf niet, dus je zult in dat geval Windows er zelf nog bij moeten knallen.

  Ik zeg dat de Mac Clone mooi mag blijven en dat Apple misschien eens wakker word van hun stront eigenwijze droom.

 • Profielfoto
  JTD

  “de link naar de autoindustrie is overigens wel een goede, ook autofabrikanten hebben zich neer moeten leggen bij het feit dat derden onderdelen leveren ter vervanging van een defect origineel; een opel met een goedkope, japanse uitlaat blijft gewoon een opel.”

  Het gaat er niet om wat je er nadien in frot, het gaat erom waar de leverancier van Opel haar naam aan wil hangen. Als ik een Opel nieuw koop met een uitlaat van een japans merk dan heeft Opel daar kennelijk toestemming voor gegeven, net zoals Apple toestemming geeft om Sony DVD branders in te laten monteren bij haar nieuwe Apple computers. Als ik, direct na aankoop, die DVD eruit sloop en er een Yoko inzet dan vervalt mijn garantie. Dan is het dus, strikt genomen, geen Apple meer, althans geen Apple waar de fabrikant garant voor kan staan.

 • Profielfoto
  snipper

  Spannend hoor! Ik vind het een mooi initiatief, al is het voorlopig afwachten hoe goed het werkt. Een echte Mac zal waarschijnlijk altijd net wat beter werken in de praktijk, maar voor veel gebruikers is het beste-van-het-beste niet nodig en voor hen is dit toch een mooie oplossing.

 • Profielfoto
  JTD

  ;) Als je niet het beste van een beste nodig hebt dan koop je toch gewoon een PC;)

  snorry, kon het niet laten…

 • Profielfoto
  RASH

  Wie zegt dat dit voor de rechter uitgevochten wordt? In de VS worden de meeste van zulke zakelijke disputen met een schikking opgelost. De gang naar de rechter is ongemeen duur en kan jaren duren. Als je verliest, ben je meteen failliet.

  Bij een bedrijf dat zo de confrontatie aangaat ga je toch geen computers kopen? Wie wil er nu zaken doen met een bedrijf dat mogelijk over twee, drie jaar failliet is? Koop dan toch gewoon een Mac mini, als je goedkoper uit wilt zijn.

 • Profielfoto
  svan

  “Ik denk dat veel mensen naar Apple zouden overstappen als er een Apple Desktop komt die vanaf 1000 euro op te bouwen is.”

  Alsof Apple dat wil! Apple is een brand, een merk, een van de sterkste merken ter wereld. Waarom? Omdat de producten die ze leveren mooi zijn, van goede kwaliteit, en voor een prijs die daar bij past. Daar doe je geen concessies aan, daar ben je zuinig op. Dat niet iedereen een Apple kan/wil betalen, is een keuze van Apple, en ik denk een goede.

  Als Maserati een model van €5000 zou bouwen, dan denk ik dat er veel mensen naar Maserati zouden overstappen… :sealed:

 • Profielfoto
  jobz

  ja dit is nu de markt.
  aanbieder Apple maakt mooie hardware, maar is erg duur. Apple maakt goede software en die is vrij voordelig.
  Dus komt er een nieuwe aanbieder die hardware aanbiedt die minder mooi is, maar ook veel goedkoper.

  Prima! Je hebt als consument dan de keuze. Ben wel benieuwd hoe Cupertino met dit monopolievraagstuk om zal gaan. Ze zijn natuurlijk een soort Microsoft qua attitude jegens de consumenten en andere aanbieders, en we weten waar dat toe leidt… claims en ongenoegen. Tough cookie Steve.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Apple duur? Sorry, maar hoe kom je daarbij? Een Mac Pro is niet duurder dan een flinke grafische HP machine. Of een 20″ iMac, die niet duurder is dan een soortgelijke pc met 20″ scherm. Vergelijk dan ook niet met een 450 euro Dell budget pc, dat gaat niet op. Ik vraag me ook af hoe OS X draait op deze budget-kloon.

  Apple levert een totaalproduct, net als dat een auto of een tv dat is. Je koopt bij je lcd tv toch ook de software niet apart?

 • Profielfoto
  jobz

  Jeordy:
  1. 20 euro voor kabeltjes.
  2. 20 euro voor een afstandsbediening.
  3. prijzen van intern geheugen.
  4. 70 en 80 euro voor een draadloze muis en toetsenbord.
  5. Wat kost de volgende configuratie bij Apple denk je:
  2.2GHz Intel Core 2 Duo E4500, 2GB memory,
  Intel GMA 950 Graphics, Superdrive, 4 x USB.

  Kijk en huiver … http://www.psystar.com/newuser.jpg;)
  Overigens zeg ik niet TE duur. Ik vind de prijs-kwaliteit verhouding voor mijzelf in ordnung.

 • Profielfoto
  Yachtbrochure

  Mooi, ga maar eens zo’n $399 bestellen.

  Ik moet toch een goede PCvoor de kids hebben ivm school en dat is het zeker. Het design maakt me geen moer uit, ding staat toch onder mijn bureau. Het enige onderdeel dat ik zie is mijn Beeldscherm en laat die nu niet vam Apple zijn.;-)

  Voor mij is mijn Mac gewoon gereedschap en als ik hetzelfde gereedschap kan krijgen voor de helft ben ik een tevreden man. Het enige waar ik aantwijfel is of alles soepel draait.

  En voor degene die het design belangrijk vinden, heb je de PRO uitvoering met spiegelkast gezien, kan je de hele dag naar jezelf kijken:-D

 • Profielfoto
  Jeordy

  Welk moederbord zit er in die goedkope kast? Welke voeding? En de kast is zeker volledig alu? Nee, je moet echt een vergelijkbare computer nemen, geen plastic aftreksel. Ik heb thuis een pc met een alu behuizing van coolermaster, ten tijde van de aanschaf € 259,-. Aléén de kast, kwam nog een voeding van Antec a € 110,-, Asus moederbord, enz. Mijn pc alleen, zonder monitor, toetsb. en muis kwam op bijna € 1300,-.

 • Profielfoto
  napoje

  Briljante marketingcampagne om een PC te verkopen. dat is het toch gewoon want die OSx86 hack kan natuurlijk ook gewoon op een HP, dell, acer of asus nietwaar

 • Profielfoto
  caers_bart

  Zoals steeds ben ik blij met de concurrentie. Ik hoef hem daarom zelf niet te kopen, maar Apple zal de druk voelen en beter moeten presteren. De hardware van apple laat dikwijls te wensen over. Met design alleen ben ik niet veel.

 • Profielfoto
  thesimpletruth

  Monopoly…???
  Apple domineert de markt niet, en het is totaal niet zo dat ze de consument geen keus laten. Het marktaandeel van Apple is verre van groot genoeg om over monopoly te kunnen praten. Ze bieden hun eigen pakket aan. Als je dat pakket om verschillende redenen niet wil, dan niet..!! Je wordt niet gedwongen ervoor te ‘kiezen’.
  Als Apple die clausule in hun overeenkomst heeft staan, dan kiezen ze er zelf voor om OSX niet los te verkopen.. Klaar..

 • Profielfoto
  Aidovive

  599 euro voor een kale Mac mini met 1GB en 80GB HDD is inderdaad veel te veel geld voor wat je ervoor krijgt IMHO.

 • Profielfoto
  eubank

  Als ik ze in Nederland zou kunnen kopen zou ik er zo 2 halen.

 • Profielfoto
  GForce85

  De programmeurs van apple zijn goed genoeg om een beveiliging in te bakken in de OSX zodat het alleen maar op bepaalde computers geinstalleerd kan worden.

  Probleem opgelost zou ik zo zeggen.

  Maar zo ver komt het dek ik niet.
  Apple hardware en OSX zijn samen een product. en om de betrouwbaarheid daarvan te garanderen. is het niet toegestaan om de software in combinatie met andere hardware te gebruiken.

  De consument heeft er groter belang bij om iets duurdere hardware te moeten kopen dan een goedkoop stukje onbetrouwbare hardware van een vreemde partij aan te schaffen.

 • Profielfoto
  JTD

  Juist thesimpletruth,

  Dat zelfde geld voor patenten e.d. Die kan ik exclusief verkopen aan een partij en dan kan alleen die partij er mee de markt op. Daar is niks mis mee. Het zou eruit zien dat dit niet mag.
  Wat Microsoft doet is de consument opdringen met haar product, terwijl we dat eigenlijk niet kopen. Microsoft maakt namelijk geen computers, alleen maar het besturingssysteem. Andere maken de computers en of ik nu voor Dell kies of voor Packard bell, ik zit vast aan Windows! En dat is geen keuze vrijheid. De manier van aanpak die Apple er op na houd is niet te vergelijken met de manier van handelen zoals Microsoft dat doet.

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Rot ripoff… In China zullen ze het waarschijnlijk goed doen maar ik hoop dat de gemiddelde Nederlander niet voor dit plastic goedkoop alternatief kiest.

 • Profielfoto
  Trizan

  Je kent de gemiddelde Nederlander, toch?
  Als er iets is wat goedkoper is, zullen meer mensen het goedkopere kopen dan het duurdere, maar orgineel en betere kwaliteit.

 • Profielfoto
  Stutger

  Laten we nu elkaar in ieder geval geen mietjes noemen en gewoon toegeven dat Apple dure producten maakt/verkoopt. Ik heb het nu niet over de kwaliteit (die is goed), puur over de prijs.

  Ik heb zelf ook twee macs thuis staan (een eMac en een MacBook) maar ik heb erg hard mijn best moeten doen om mijn vrouw te overtuigen de MB aan te schaffen ipv een Windows laptop (à 700,- vergelijkbare specs én een groter scherm)!

  Tuurlijk levert Apple goede producten, maar dat neemt niet weg dat ze meer kosten dan andere producten met vergelijkbare specificaties.

  Dus laten we de kat bij de k*t vatten ( of zoiets) en niet meer roepen dat je voor een Windows machine net zoveel geld kwijt bent als je er hetzelfde mee wil doen…

 • Profielfoto
  Jarco

  K’moet eerlijk zeggen dat ik hem best mooi vind, en zeker voor die prijs

 • Profielfoto
  2xdutch

  Helemaal eens met jobz. Laat het marktmechanisme zijn zaligmakende werk maar doen. En wie perse design en apple experience wil, die betaalt daar gewoon (meer) voor.

  Ik ben heel gelukkig met m’n MacBook Air en had de prijs ervoor over. Maar Leopard op een eeePC is ook niet verkeerd en maakt meer mensen blij.

 • Profielfoto
  BigAL

  Heb net achterop mijn macbook gekeken. Designed by Apple, assembled in China. Ik heb ook nog een Mac uit mad in Ireland als ik mij niet vergis.
  Deze vorm van grensoverschrijdend goedkoper produceren is in ieder geval niet ten gunste van de consument gekomen. Niet eens met die lage dollar.

 • Profielfoto
  garenor

  Wat een onzin is dit verhaal zeg! Apple maakt de Hardware en de Software. Dat is dus HUN product. Dat heeft toch niks met monopoly te maken. Het ding is nog lelijk ook!

 • Profielfoto
  jobz

  Het is wel een monopolievraagstuk. Waarom?
  Apple bouwt hardware (eigenlijk : assembleert) en maakt software. Van Apple mag je de software alleen draaien op door hun geassembleerde systemen met een fruitig logo. Je kan dus als vrager (consument) maar bij één aanbieder van hardware terecht als je de software wilt gebruiken. Ergo : monopolie.

  Die koppeling zou ik wel eens onderzocht zien worden door de Amerikaanse of Europese mededingingsautoriteiten.

  Natuurlijk is een tegenargument dat de software goed draait OMDAT Apple de hardware ook bouwt, maar dat argument wordt met dit nieuwsbericht mooi van tafel geveegd.

  Ander argument is dat je andere software kan gebruiken, maar daar gaat het in dit geval ook om : is die strikte koppeling wel toegestaan of moet Apple een onderscheid maken. Ben benieuwd….

 • Profielfoto
  Anoniem

  als hun die recht zaak winnen wat niet lukt.
  dat is de mac geen mac meer.

 • Profielfoto
  fuen

  Ik snap ’t toch niet. Ze beweren zoveel goedkoper te zijn ($100 dollar?), maar dan mis je wel de zooi waar apple juist zo bekend om is lijkt me. Afstandsbediening, bluetoot, en zo kan ik nog uren doorgaan. En je zit weer met zo’n verschrikkelijke bak in plaats van een boterhammentrommeltje.

 • Profielfoto
  boerke

  Wanneer komt er eigenlijk een moederbord fabrikant die een OSX compatible moederboard bakt (Met EFI (lijkt me een kwestie van chipje wisselen)

 • Profielfoto
  BigAL

  psystar gaat door heb ik gezien op hun site bijvoorbeeld een ultragave quadcore systeem voor ongeveer 700 euri… tja een appel is goed voor je gezondheid.

 • Profielfoto
  GeryKa

  Waarom vinden sommigen een Apple duur?
  Als je langer spaart kan iedereen die toch ook kopen? En wie dat niet wil kan ook een gewone PC kopen van 1 of ander merk.
  Iets is niet duur! Iets kost veel.

  Waarom vinden sommigen dat Apple hun software niet mag binden aan hun hardware?
  Je kan op een gewone PC toch ook Windows of een Linux versie zetten?
  Waarom is er dan sprake van monopolie positie? Er zijn tientallen andere besturingssystemen maar nu wil men juist die ene op een PC hebben die eigenlijk niet mag…

  Ik heb een mooie garage. Daar wil ik ook liever een Ferrari in zetten.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Als ik een beetje rondshop en een semi vergelijkbare MacPro samenstel dan is het verschil zo’n $ 600,- (duurder) met OpenPC. OpenPC mist dan nog het toetsenbord + muis en iLife die ik bij Apple wel krijg. Daarmee komt het verschil op minder $ 400,- Mag je bij Apple ook nog een printer voor $ 100,- uitzoeken. Dan scheelt het nog maar heeel weinig… en dan weet ik het wel…

 • Profielfoto
  jamm

  ik kan me er niet druk om maken en koop straks gewoon weer een nieuwe MBP. Voor de mensen die een kloon willen kopen…veel succes ermee. Wel zo goedkoop. In de tussentijd mag apple de prijzen wel wat aanpassen want duur zijn ze wel.

 • Profielfoto
  LHJ

  pfff het moet niet gekker worden!
  Qua hardware wat er in een mini zit kun je idd zeggen dat het in verhouding duur is, maar is er een ander merk op de wereld dat het zo geil in een boterhamdoosje weet weg te werken ipv in een gigantisch lelijke grote luidruchtige rammelkast?
  Psystar is als het proberen te tunen van je auto onder het motto “ik wil wel maar ik kan niet”. Een apple is een apple omdat het een apple is, niet omdat er alleen maar Mac OS op staat …
  En btw voor de ultieme pro’s onder ons: waar is de support voor 32gbram heen bij de ‘PRO’-versie? Gaat er nu ook een iPsystar Touch komen waarmee je ook WMA-tjes kunt spelen? Of misschien wel een Psystar TV zo groot als een klerenkast maar waar je WEL dan weer 1tb opslag hebt? Echt jongens, ik word hier misselijk van. En dat allemaal terwijl ik dit bericht op mijn ECHTE IDENTIEKE MBP typ :sealed:

 • Profielfoto
  LHJ

  Aanvulling op m’n vorig gezeik:
  ze zijn bijna net zo lelijk als Dell ook nog :angry:

 • Profielfoto
  csteelooper

  @LarsAlleleijn: net zo lelijk??? Ik denk dat je eens wat minder aan eufemismen moet gaan doen joh.. Als je het over een Mac hebt en je krijgt die vernøkte zooi van Psystar te zien wordt ’n Dell nog haast (*KUCH* *BARF* — excuse me, I’ll wipe the shit up later…) mooi… Zoals ik al eerder vandaag zei: Ik háát dit soort gedoe. En dat nog wel terwijl ik jarig ben… :sealed:

 • Profielfoto
  japser909

  ik vind um mooier dan die van Apple :sealed:

 • Profielfoto
  Hermanko

  Het bedrijfje blijkt nauwelijks te bestaan, is het een hengeltje van Apple om de reacties af te wachten ? ???

 • Profielfoto
  Esquare

  Inderdaad: waarschijnlijk een hoax of een scam:
  http://gizmodo.com/380488/psystar-exposed-looks-like-a-hoax

  Ik vermoed dat japser909 hier achter zit.;)

 • Profielfoto
  zoltan

  bestaat er geen touchscreen Pc die MacOS X draait?

 • Profielfoto
  AvO

  @zoltan: Of dat ie nog bestaat of uberhaupt op de markt is gekomen weet ik niet maar er is ooit melding van gemaakt… zie http://tweakers.mobi/nieuws/45813

 • Profielfoto
  Yeldi

  “Inderdaad: waarschijnlijk een hoax of een scam”

  Waarschijnlijk? Zeer waarschijnlijk!

  Zie: http://government.zdnet.com/?p=3761

 • Profielfoto
  McFrag

  Gaan we weer met de klonen-discussie.
  Ergens is die hele discussie natuurlijk bullshit.
  Waarvoor wil je OS X hebben? Het gebruiksgemak is voor velen een reden.
  Waarom wil je een Mac? Het ontwerp? Technisch verzorgd?
  Er zijn een hoop redenen te bedenken.

  Gebruiksgemak en gemak met updates e.d. is een van de vele dingen die bij de Mac goed geregeld is – omdat Apple het hele verhaal zelf in de hand heeft. Het product Macintosh bestaat uit hardware en software. Het is de totale gebruikerservaring.
  De hardware en software los van elkaar zien, kan je wel proberen… het is zo niet bedoeld. Net zo goed als een autofabirkant veel tijd en moeite stopt in hun product de auto. en ook daar zit software in. Bij bijvoorbeeld een BMW met iDrive nog noet zo’n beetje ook.

  Volgens sommige reacties zou bijvoorbeeld BMW aangeklaagd moeten worden omdat hun iDrive software alleen in een BMW kan…. nog even nadenken!