Anoniem
Anoniem Nieuws 15 april 2008

Kloonbouwer Psystar niet bang voor Apple

Gisteren was de hele Apple-minnende wereld in rep en roer vanwege het uitkomen van een Mac-kloon voor minder dan 400 dollar. De belangstelling voor dit nieuws was zo groot dat de website van Psystar een groot deel van de dag onbereikbaar was.

Vandaag is de site weer zichtbaar, en is meteen maar voorzien van een aanpassing. OpenMac werd OpenComputer. Het gebruik van “Mac” in de naam leek misschien toch iets te onvoorzichtig.

In een telefonisch interview is om opheldering gevraagd over het uitbrengen van de Mac-kloon. Daarbij werd vooral aandacht gevestigd op de gebruikerlicentie van het MacOS, waarin duidelijk staat vermeld dat de software niet mag worden gebruikt op hardware die niet van Apple afkomstig is.

Een medewerker van Psystar, die slechts onder de naam Robert bekend is, gaf aan dat hij een gang naar de rechter wel aandurft als Apple moeilijk mocht doen. Er heerst bij het bedrijf een stellige overtuiging dat Apple een onrechtmatige monopolie-positie in stand houdt met de koppeling tussen soft- en hardware, en dat Psystar door de rechter in het gelijk zal worden gesteld.

Ter vergelijking worden twee voorbeelden genoemd waaruit zou blijken dat Apple geen poot heeft om op te staan. Ten eerste zou iedereen Microsoft veroordelen wanneer zij zouden zeggen dat Vista alleen maar op een Dell computer mag worden gebruikt. Als tweede voorbeeld wordt autofabrikant Honda er aan de haren bijgesleept. “Stel dat je een nieuwe Honda koopt, accepteer je dan dat je slechts op een select deel van de wegen mag rijden?”

Volgens Psystar is Apple hardware belachelijk duur en vragen ze er zelf om, daar in Cupertino. De eindgebruiker heeft recht op een keuze, en daar hoort dan zeker een goedkoper alternatief bij. Wij zijn benieuwd of de rechters daar hetzelfde over denken.

Reageer op artikel:
Kloonbouwer Psystar niet bang voor Apple
Sluiten