iPhone steeds goedkoper in Europa

30 reacties

De iPhone verkoopt niet zo goed in Europa. O2 en T-Mobile hebben de vraag naar iPhones in respectievelijk Groot Brittannië en Duitsland aardig verkeerd ingeschat en proberen nu met grote kortingen hun voorraden alsnog kwijt te raken, voordat in juni naar alle waarschijnlijkheid de tweede generatie iPhone met 3G functionaliteit op de markt komt. Een iPhone met 8GB opslagcapaciteit kost in Duitsland in combinatie met een abonnement momenteel geen €399 meer, maar €99. In Engeland is deze week de prijs gezakt van £269 naar £169. Ook Orange, dat in Frankrijk het alleenrecht op het verkopen van iPhones heeft gewonnen, heeft het moeilijk met nog maar 100 000 verkochte exemplaren sinds de officiële introductie, nu zo’n vier maanden geleden. Volgens geruchten gaat nu ook daar de prijs omlaag.

Hoewel de moderne 3G technologie in Europa beter ondersteund wordt dan in de Verenigde Staten en veel Europeanen daarom zullen wachten op een iPhone die daar ook mee overweg kan, blijft het de vraag of de gadget hier uiteindelijk wel even succesvol zal worden, gegeven het feit dat Apple nauwelijks aandacht besteedt aan de Europese markt. Volgens een geloofwaardige woordvoerster van O2 is de prijsverlaging echter geen reactie op de tegenvallende resultaten, maar “onderdeel van een goed uitgedachte strategie om het succes van de iPhone in het Verenigd Koninkrijk te maximaliseren.” Volgens analisten van Morgan Stanley waren de verwachtingen echter te hoog gespannen en leiden de Europese telecomoperatoren nu verliezen door de noodzakelijke prijsdalingen.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Rub3n

  Nou als die beetje goed zakt zal ik er eens over denken!

  Kan ik nu ook zo’n iPhone in Deutschland kopen en hem hacken (zoner abbo te gebruiken)

 • Profielfoto
  kolko

  €99 lijkt me wel heel weinig voor een iphone?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat moeten we hebben!!! een iPhone voor 99 euro en misschien wel helemaal gratis bij een goed abonnement – zoals de traditie in Nederland is!! I WANT MY IPHONE IN JUNE!!!!

 • Profielfoto
  martijnonline

  De prijzen hier in NL worden ook steeds lager icm met een abonnement. Vorig week nog één gezien voor € 99,-. Volgens mij bij een abo van 22,- + 9,95. Helaas is de prijs nu gestegen naar €139,-

  Maargoed dat komt natuurlijk allemaal door de lage dollarkoers;)

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  wij zijn gewoon te verwend door de andere merken die wel gratis hun telefoon weg geven bij een duur abonnement of wel korting geven op hun telefoon bij andere abbo’s

  apple heeft denk ik niet goed zijn huiswerk gedaan met in provider lock in idee.
  Het werkt voor apple maar niet zo optimaal als het zou kunnen.

  denk dat het wel strom gaat lopen als apple wat soepeler word.
  Ik las elders al dat Carphone Warehouse op de dag van de prijsverlaging niet de gebruikelijke 200 iPhones, maar zo’n 3.750 iPhones verkocht zou hebben.

  http://www.iphoneclub.nl/5479/afgeprijsde-engelse-iphones-verkopen-als-warme-broodjes-prijsverlaging-frankrijk/

  maar dat zou natuulijk ook weer een marketing truck kunnen zijn.
  zeggen dat er niks mis was met de verkoop en dat door deze actie de verkoop alleen maar beter is geworden.;)

 • Profielfoto
  KR1275

  Als de iPhone zo slecht loopt, dan hadden ze de voorraad beter moeten verdelen. Er zijn genoeg landen waar er vraag naar is, maar waar het toestel niet te koop is. Er wil me zo snel even geen voorbeeld te binnen schieten.

  Overigens vielen de verkopen direct in het begin al tegen in Europa.

 • Profielfoto
  proud

  oud nieuws….

 • Profielfoto
  DeXoN

  Als je een iphone in duitsland koopt moet je dan ook dat abo nemen? Of kan je gewoon naar daar gaan, een winkel binnenstappen een iphone kopen en er weg mee gaan om dan te hacken?

 • Profielfoto
  SCW

  @kasuja, verwend is relatief:D , het is toch gewoon slim voor de beste prijs/kwaliteit te gaan. Wij zijn sowieso een klein land en dus makkelijker te dekken dan bijvoorbeeld Duitsland.:)

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  verwend in de zin dat wij die dingen zomaar hadden met andere toestellen.
  Met de iphone en apples abbonements vorm kom je dan bekaaid af als je het vergelijk met wat in NL gewoon is.

  Dus niet verwend in de vervelende zin

 • Profielfoto
  marcellux

  Ik zie net op de site van T-mobile.de dat de 8Gb Iphone 99 euro kost als je een abo hebt van 89 euro p/m! Wil je maar 29 euro p/m betalen dan moet je 249 euro bij betalen.

 • Profielfoto
  Leander

  Nog even wachten… dan krijg je zo’n inmiddels volstrekt verjaarde iPhoon bijna voor niets. ;)

 • Profielfoto
  The - DDD

  ’t Is gewoon heel simpel. Waarom een stuk hardware kopen als je in Juni hetzelfde kan krijgen maar dan met G3 ipv Edge. Edge is zo traag, daar wordt je echt niet blij van.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Daarom wacht ik ook tot juni – ik hoop dat ie dan WEL in Nederland gewoon officieel verkrijgbaar is. Eindelijk!!

 • Profielfoto
  Rnowed

  Eén woord: overgehyped.

 • Profielfoto
  rubio

  De juiste woorden, overgehyped

 • Profielfoto
  Sunneh

  Grappig.. wij als nederlanders staan te springen om de iPhone (anders ik wel) en in duitsland verkoopt hij slecht???

  Dump ze maar in NL .. dan zijn ze zo verkocht =)

 • Profielfoto
  Matsso

  Welke provider gebruiken ze eigenlijk in duitsland voor de iphone???

  Mats

 • Profielfoto
  bedhead

  Ik denk ook dat het toestel overhyped is én dat de marketingstrategie van Apple een grote misser is. Heel de wereld werd warm gemaakt voor de iPhone, hij kwam maar in geleidelijk uit en voor heel veel mensen dus niet bereikbaar, hoewel die er heus een gekocht zouden hebben (kuddegedrag). Die storm is nu gaan liggen. De échte fans hebben er al een uit de landen die hem aanbieden. Doe die mensen van de verkoopcijfers af en de verkoop is NOG minder dan hij nu lijkt in die landen doordat veel mensen er een meenemen voor zichzelf, familie, vrienden…
  Wanneer hij uitkomt in Nederland en België zal geen haai er nog naar kraaien. Ok, enkelen wel natuurlijk. Een succes? Wordt het zeker niet meer. Ik heb het wachten snel opgegeven en me al lang ander toestel aangeschaft.
  iPhlop zo zou je het stilaan kunnen noemen. Een overhypete, verouderde, slecht gemarketeerde telefoon. Punt aan de lijn.
  Bedhead

 • Profielfoto
  justi

  Hoezo wachten? Ik vinger dit bericht maar mooi op een perfect werkende iphone! Deze heeft mij geen enkele moeite of euro meer gekost dan welk ander vergelijkbare telefoon met abbo… Wachten tot het ding officieel wordt? Dan wordt je volgens goed genaaid! 399 euro met een abbo van 45 euro p/m 2 jaar lang…

 • Profielfoto
  Yosemite

  Het mag dan een hype zijn maar de iPhone is wel het fijnste toestel dat ik ooit gehad heb. Helemaal als ik het met al die Nokia, Samsung en Sony-ericsson troep vergelijk die ik hiervoor heb gehad.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Ik ben heel erg blij met de overhypte iPhone

 • Profielfoto
  disruption

  Wachten op 3G versie en laten meebrengen uit USA deze zomer, dat is pas een uitgedachte “strategie”.:-)

  @ Bedhead; Wees dan eens meer concreet wat die door jouw genoemde ‘marketingstrategie’ van Apple (ism Chiat Day) dan inhield, en waar zij de mist in zijn gegaan? “Heel de wereld werd warm gemaakt voor de iPhone,…” Hoe dan? In mijn ogen: online virals/seeding, WOM, Landing page (geen microsite). Kritiek geven is gemakkelijk, geef dan een concreet geformuleerde betere oplossing, en als dat niet kan, geef dan een gegronde reden met kennis van zaken over het betreffende onderwerp.

  De iPhone werd aangekondigd op enkele keynotes van Steve, het werd bijgevolg masaal viraal verspreid. Het is de Apple community – waar u en ik onderdeel van zijn – die de iPhone gehyped – al dan niet overgehyped heeft. Apple heeft in haar stijl hier handig op ingespeeld. Goed, enkele 30seconds spots, kon ook niet anders, maar verder veel word of mouth.

  Laten we wachten op een tweede Rev. De eerste Rev. overtuigde mij namelijk ook niet erg. De voordelen van tegenover een Blackberry Curve zag ik ook niet in. (de 2de versie zie ik echter wel zitten). Maar om nu tot 2 maal toe te zeggen dat de iPhone een ‘slecht gemarketeerde’ telefoon is, dat is een beetje kort door de bocht.
  Punt aan de lijn.
  Ljay

 • Profielfoto
  Mr Van

  Ik heb de mijne sinds afgelopen oktober. Best phone ever al zitten er een paar bugs kleine bugs. bijv bij toevoegen van een nummer dat huh uit het menu gaat (zelfde geld soms voor internet) en dan nog eenkeertje doen. kan ook liggen aan mijn firmware nog steeds de eerste (1,0,2 ofzo) durf hem nog steedsniet up te gradenm ben er namelijk te blij mee, Enige wat zwaar irritant is dat de batterij de laatste tijd opeens leeg is, opeens dus. even aan de lader en hij lijkt weer spring levend. Al met al iphone is er voor de liefhebber. Ja een nokia kan je ook mee bellen…Van alle mensen die hem afkraken, hij is en blijft revolutionair. Nog nooit zoveel mensen in de ban van het ding…

 • Profielfoto
  bedhead

  @ Ljay. Ik wil hier niet ten strijde trekken of mijn gelijk halen. Ik stel me gewoon vragen over de periode die vergaan is tussen de lancering en het feit dat hij overal in de winkels ligt zonder poespas.

  Met slecht gemarketeerde telefoon bedoelde ik niet meer of minder dan het feit dat, en nu komt het :), vele mensen zaten te wachten op deze telefoon maar doordat die slechts in enkele landen te krijgen was en nog steeds is, het deze brave mensen heeft doen wachten, wachten en nog eens wachten. Marketing is de mensen warm maken en hen dan laten kopen, anders ben je beter je geen reclame maakt, geen spotjes maakt, geen show verkoopt. Het ijzer smeden als het heet is met andere woorden en dat hebben ze niet gedaan. Daardoor zijn vele mensen die met de hype mee wilden gaan, afgeknapt. De telefoon meteen in alle landen uitbrengen is overroepen en teveel gevraagd. Een jaar tijd (of misschien zelfs meer) tussen de lancering van de telefoon en het feit dat hij in de rekken ligt is triestig tot zeer triestig te noemen.

  De verkoopsscijfers die in de verkopende landen gepubliceerd worden, onthaalt men als een “tegenvallende verkoop” terwijl in die cijfers ook nog eens de vele toestellen zitten die naar het buitenland gaan om door te verkopen. Reken maar dat dit een redelijk groot percentage is van hun verkoop. Neem die verkopen weg en je krijgt een nog meer tegenvallend verkoopscijfer. Iemand die Applegek is en die er per sé een wil of wou, heeft die al lang laten meebrengen of is er zelf omgereden in Duitsland of Frankrijk. Als ze de iPhone dus in Nederland (en België) gaan lanceren zou de verkoop ook wel eens durven tegenvallen.

  Daarbij komt ook nog het belachelijke aspect dat je de iPhone moet kopen met abo wil je redelijke prijs betalen. Een legale versie kopen kost je bijna het dubbele van de prijs. Europa is Amerika niet en een (veel te duur) abo vasthangen aan een toestel is bij wet verboden en maar goed ook (ik spreek dan voor België). Daar gaat het al een tweede keer de mist in. Mensen consumeren graag maar trop is te veel en als je de wet van vraag en aanbod bekijkt… veel te duur geprijsd zowieso. En dat blijkt dus nu door de prijsverlagingen, anders geraken ze hun spul gewoon niet kwijt. Een optie zou zijn de telefoon nog in een nieuw land lanceren om de voorraad te versassen voor juni.

  Derde aspect de verouderde technologie. Versie 1 loopt al hopeloos achter. Tweede versie zal beter zijn maar de geruchtenmolen zegt dat deze pas in juni gelanceerd wordt. Eerst zien en dan geloven. Over technologie en dergelijke spreek ik mij niet verder uit.

  Vierde aspect. Nokia komt met een toestel op de markt dat er, en dan zijn we nog bescheiden, aardig op gelijkt. Nokia kennende zal deze telefoon nog voor de iPhone te krijgen zijn door hun agressieve marketingstrategie. Veel mensen die zich dan gaan laten leiden door het Nokiaverhaaltje. En de iPhone… jach :sealed: kans verkeken. De echte Applefan zal nu wel denken “och man:)” maar niet iedereen is zo verliefd op hun product zoals wij dat nu eenmaal zijn.

  De enige verklaring die ik voor dit alles heb is de beursnotering. Dan kan je Apple uiteraard geen ongelijk geven, want het is een bedrijf dat nu eenmaal winst wil maken. In de kalme periodes, waarin er amper nieuws komt van updates en dergelijke, een telefoon te laten lanceren in een of ander land, waardoor de beursnotering stijgt. Dat is de enige verklaring die ik zou kunnen geven aan het met mondjesmaat uitbrengen van het toestel.

  Bedhead

 • Profielfoto
  dnhems

  ik wacht zowieso nog tot minimaal september…mijn LG doet het goed.

 • Profielfoto
  wildsseb

  Niet alleen iPhones maar ook iPods. Vandaag mediamarkt krantje in de bus, oude versie macbook pro €1498 + € 1 voor een iPod nano 4gb! en iPod nano 8gb voor €159! Wat is er gebeurt met die “no stunt policy” van apple?

 • Profielfoto
  disruption

  @Bedhead: valabele uitleg. Ik begrijp je beter en ga voor een groot deel akkoord met je betoog:-)

 • Profielfoto
  lazrus

  Goed nieuws.. heb net een paar weken een iPhone : S
  maar het blijft een super toestel en qua gebruiks gemak zeker beter als een nokia..

 • Profielfoto
  maik87

  Dus als ik naar Engeland of Duitsland ga kan ik daar gewoon in de winkel een iphone kopen zonder een abbo af te moeten sluiten, om het vervolgens te hacken?