Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 april 2008
Leestijd: 1 minuut

De kleinste Mac is geen Mac

Sinds Psystar als een ware Robin Hood de gesloten Mac markt probeert open te breken met clones is het gebruik van Mac OS X op niet-Apple hardware weer heet nieuws geworden. Het Hackintosh team is hierbij de spil. Zij hebben een methode bedacht waarmee Mac OS X op vrijwel elke PC draait en nu zelfs op de állerkleinste!

De OQO is een volledige computer op binnenzakformaat. Standaard wordt Windows Vista op het wondertje geleverd maar dankzij de Hackintoshers is het een OQO eigenaar gelukt om er Mac OS X Leopard op te draaien waarbij de meeste functies van de OQO nog lijken te functioneren (zoals Wi-Fi, Bluetooth, USB, geluid en het batterijbeheer.

Een paar opmerkingen voor wie inmiddels bevend met de credit card in de aanslag zit: het scherm blijft steken op een resolutie van 800×480, het mobiele modem van de OQO wordt niet herkend, het opstarten van Leopard duurt 2 minuten en tot slot: het installeren van Mac OS X op computers die niet van Apple zijn is nog steeds illegaal. Dat heeft de heren van Psystar echter ook niet weten te weerhouden.

Overigens zit er een ironisch randje aan dit verhaal. De bedenker van de OQO, Jory Bell, werkte bij Apple’s PowerBook afdeling totdat hij in 1999 vertrok om OQO op te zetten. Hij heeft zelfs nog een sales pitch voor Steve Jobs gehouden waarbij hij Apple een licentie deal aanbood voor een Mac OS op de OQO. Nu is het er na bijna 10 jaar dan toch van gekomen, zij het zonder enige toestemming van Apple of OQO zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.