De kleinste Mac is geen Mac

15 reacties

Sinds Psystar als een ware Robin Hood de gesloten Mac markt probeert open te breken met clones is het gebruik van Mac OS X op niet-Apple hardware weer heet nieuws geworden. Het Hackintosh team is hierbij de spil. Zij hebben een methode bedacht waarmee Mac OS X op vrijwel elke PC draait en nu zelfs op de állerkleinste!

De OQO is een volledige computer op binnenzakformaat. Standaard wordt Windows Vista op het wondertje geleverd maar dankzij de Hackintoshers is het een OQO eigenaar gelukt om er Mac OS X Leopard op te draaien waarbij de meeste functies van de OQO nog lijken te functioneren (zoals Wi-Fi, Bluetooth, USB, geluid en het batterijbeheer.

Een paar opmerkingen voor wie inmiddels bevend met de credit card in de aanslag zit: het scherm blijft steken op een resolutie van 800×480, het mobiele modem van de OQO wordt niet herkend, het opstarten van Leopard duurt 2 minuten en tot slot: het installeren van Mac OS X op computers die niet van Apple zijn is nog steeds illegaal. Dat heeft de heren van Psystar echter ook niet weten te weerhouden.

Overigens zit er een ironisch randje aan dit verhaal. De bedenker van de OQO, Jory Bell, werkte bij Apple’s PowerBook afdeling totdat hij in 1999 vertrok om OQO op te zetten. Hij heeft zelfs nog een sales pitch voor Steve Jobs gehouden waarbij hij Apple een licentie deal aanbood voor een Mac OS op de OQO. Nu is het er na bijna 10 jaar dan toch van gekomen, zij het zonder enige toestemming van Apple of OQO zelf.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  geweldig

 • Profielfoto
  dintel

  Ik zou het toch bijna kopen. Wel jammer dat het scherm niet op een kleiner resolutie kan. Een verbeterpuntje. Nu hopen dat straks alles wordt ondersteund en het een volwaardig mac is!

 • Profielfoto
  PowerMac

  Een Ferrari heeft een goede motor.

  Weet je wat? Ik bouw een carrosserie van sinaasapplekistjeshout en stop er een Ferrari motor in.

  En als ie het niet doet, bel ik Ferrari om te zeggen dat er iets met de auto is…

 • Profielfoto
  Max R

  Wow. Ik hoop al tijden op een Apple UMPC, en nu issie er eindelijk. Nou nog van Apple zelf. =]

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  iphone en ipod touch zijn anders al aardig op weg een umpc te worden.
  helemaal wanneer straks de 2.0 firmware er is

 • Profielfoto
  Marius1976

  Begrijp ik dat met dit bericht de deuren worden geopend op dit forum om toch over non-apple x86 installaties van OS X te praten?

  Tot dusver werden alle topics in no-time meteen dichtgelast met hangsloten, terwijl er nu toch zowat een soort reclame wordt gemaakt middels dit bericht…

  Ben benieuwd waar dit heengaat;)
  Groet
  M.

 • Profielfoto
  fvdveen

  Wat mij betreft is de kleinste Mac een iPhone. Daar kan geen OQO tegenop!

 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  Ik draai hier op een gewone PC :O Leopard 10.5.2 heel soepeltjes met al mijn functies werkend, behalve bluetooth via USB maar ik ben nu wel overgestapt op OSX, nu alleen nog sparen om een Mac te kopen…

 • Profielfoto
  Gates

  @Marius1976: dit heeft niets te maken met een aanmoediging om Mac OSX op een niet-apple product te zetten. De topics die worden gesloten, zijn van personen die hulp/uitleg willen om Mac OS X op een niet-apple computer te zetten. Er zijn overigens ook topics waarin erover wordt gesproken als op de manier van dit nieuwsbericht (waar niks mis mee is) en die blijven open.

 • Profielfoto
  reven

  Dit is echt 3x niks…
  heeft iemand van jullie al naar de prijs gekeken?
  De MacBook Air is veel goedkoper!

  en mooier
  en dunner

  en… ok zo’n kleine is eigenlijk ook best wel leuk:(

 • Profielfoto
  Tolzzz

  En wat is hij lelijk ook. Hu!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vind het net een ZX Spextrum met een beeldscherm.

 • Profielfoto
  GoingStrong

  Maarre … hoe doe je appeltje-c en appeltje-z op zo’n ding?

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  [ctrl] [c] en [ctrl] [z]

 • Profielfoto
  snipper

  Ah… de legendarische ZX Spectrum :)