AnalystSoft’s statistiek-tool voor Excel

10 reacties

Elke uitvinding, elk ontwerp, elke techniek, elk proces… eigenlijk is alles gefundeerd op statistische analyses. Bij het uitvoeren van deze analyses is de computer een algemeen geaccepteerd hulpmiddel. Speciale programma’s, zoals SPSS voeren middels een aantal klikken uitgebreide analyses uit, waar men zonder computer wel eventjes zoet mee zou zijn.

Echter, niet ieder bedrijf heeft het budget om de gepeperde licentie van SPSS aan te schaffen en daarnaast wil SPSS voor Macintosh nogal achterlopen, wanneer Apple weer eens verandert van OS of architectuur (al loopt men heden ten dagen weer synchroon). Naast SPSS is er ook nog het open source ‘R-poject‘. Dit programma kent ongelimiteerde mogelijkheden, maar behalve een goede basis statistische kennis, moet je ook alles zelf configureren. Niet geschikt voor het bedrijfsleven dus. Dat kan dus anders, bedacht men bij AnalystSoft. Voor minder dan 140 euro levert het bedrijf een degelijke plugin die samenwerkt met Microsoft Excel en maakt het mogelijk om een groot deel van de statistische analyses zoals normality tests, analyses of variance, F-tests, T-tests, etcetera kan uitvoeren.

Grote voordelen zijn de lage kostprijs en de bekende Excel omgeving, in tegenstelling tot SPSS dat voor de beginner aardig wat workshops kost om onder de knie te krijgen.

Dat StatPlus:Mac geen volledig statistisch pakket is, hoef niet verdedigd te worden. Het is een plugin die van Excel’s functies gebruik maakt en de eindgebruiker een hoop typewerk bespaard. Dit is heel wat anders dan bijvoorbeeld SPSS dat met syntax-code werkt. Voor de schappelijke licentieprijs van 200 dollar (ong. 140 euro) zijn echter wel de meest basale tools aanwezig, die de meeste developers in het MKB (en wellicht erboven) tevreden zullen houden. Het analyseren van de variante binnen en tussen groepen is met de support voor T-tests en ANOVA aanwezig. Ook correlaties en regressie analyses kunnen worden uitgevoerd. Forecasts zijn aanwezig en het bepalen van Moving Averages of het toepassen van een smoothing coefficient geschiedt middels een paar klikken. Echter, een hoop kan dus ook niet, zoals factor analyses, Structural Equation Modeling en vooral multivariate analyses. Gelukkig zit niemand voor een dubbeltje op de eerste rij.

Een trial-versie is hier te downloaden. Excel 2004 of nieuwer vereist.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  carpebios

  Dit klinkt heel interessant!
  Ik ga de trial zeker proberen

 • Profielfoto
  MacTS

  Deze tools zitten toch al standaard in Excel 2004? Jammer genoeg niet in Excel 2008 en daar haakt deze plugin op in.

 • Profielfoto
  E.Rhijnsburger

  Onder Systeem 9 gebruikte ik StatView (en ook Cricket Graph), dat eenvoudige statische analyses kon doen. Onder Systeem X heb ik nooit meer een dergelijk (gratis) programma kunnen vinden.
  Excel is voor de huis- tuin- en keukenstatistiek best wel lastig te hanteren vergeleken met StatView of CricketGraph.

 • Profielfoto
  BigAL

  aan statview heb ik warme herinneringen. Echt supersimpel. En superanova vond ik ook om van te smullen. Heb ze gewoon nog staan op een Mac classic II. systeem 7.5
  The good ol’days.

 • Profielfoto
  McHank

  Dit werkt dus niet met numbers?

 • Profielfoto
  iMartien

  @McHank… lees topic -> AnalystSoft’s statistiek-tool voor !-> Excel <-!

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Ik zou even de grammatica controleren van de laatste zin in de tweede alinea ;).

 • Profielfoto
  JDVM

  Begrijp er op dit moment geen zak van.

 • Profielfoto
  Marconius

  Ik kan me hier zo aan ergeren!

  Statistieken kun je per definitie niet correct verwerken als je geen goede basis statistische kennis hebt. Zonder statitische kennis is SPSS een waardeloos programma omdat je maar wat aankloot. SPSS en programma’s zoals deze schelen alleen statistici tijd, mensen zonder degelijke statitische kennis kost dit alleen maar tijd en vooral heel veel geld. Ik studeer zelf wiskunde en ik zie elke dag weer in de krant en op andere plekken volgslagen idiote conclusies uit statistieken. En daar worden dan bedrijfstechnische keuzes op gemaakt…

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Ho ho Marco, bij Technische Bedrijfskunde (TU/e) hebben we een niet misselijk makende hoeveelheid statistiek gekregen en ik kan wel zeker zeggen dat het genoeg is om gedegen kwantitatief onderzoek te doen. Echter, als je je vooroordeel nu specificeert tot de marketing afdeling kan ik me daar prima in vinden :D