Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 11 april 2008

AnalystSoft’s statistiek-tool voor Excel

Elke uitvinding, elk ontwerp, elke techniek, elk proces… eigenlijk is alles gefundeerd op statistische analyses. Bij het uitvoeren van deze analyses is de computer een algemeen geaccepteerd hulpmiddel. Speciale programma’s, zoals SPSS voeren middels een aantal klikken uitgebreide analyses uit, waar men zonder computer wel eventjes zoet mee zou zijn.

Echter, niet ieder bedrijf heeft het budget om de gepeperde licentie van SPSS aan te schaffen en daarnaast wil SPSS voor Macintosh nogal achterlopen, wanneer Apple weer eens verandert van OS of architectuur (al loopt men heden ten dagen weer synchroon). Naast SPSS is er ook nog het open source ‘R-poject‘. Dit programma kent ongelimiteerde mogelijkheden, maar behalve een goede basis statistische kennis, moet je ook alles zelf configureren. Niet geschikt voor het bedrijfsleven dus. Dat kan dus anders, bedacht men bij AnalystSoft. Voor minder dan 140 euro levert het bedrijf een degelijke plugin die samenwerkt met Microsoft Excel en maakt het mogelijk om een groot deel van de statistische analyses zoals normality tests, analyses of variance, F-tests, T-tests, etcetera kan uitvoeren.

Grote voordelen zijn de lage kostprijs en de bekende Excel omgeving, in tegenstelling tot SPSS dat voor de beginner aardig wat workshops kost om onder de knie te krijgen.

Dat StatPlus:Mac geen volledig statistisch pakket is, hoef niet verdedigd te worden. Het is een plugin die van Excel’s functies gebruik maakt en de eindgebruiker een hoop typewerk bespaard. Dit is heel wat anders dan bijvoorbeeld SPSS dat met syntax-code werkt. Voor de schappelijke licentieprijs van 200 dollar (ong. 140 euro) zijn echter wel de meest basale tools aanwezig, die de meeste developers in het MKB (en wellicht erboven) tevreden zullen houden. Het analyseren van de variante binnen en tussen groepen is met de support voor T-tests en ANOVA aanwezig. Ook correlaties en regressie analyses kunnen worden uitgevoerd. Forecasts zijn aanwezig en het bepalen van Moving Averages of het toepassen van een smoothing coefficient geschiedt middels een paar klikken. Echter, een hoop kan dus ook niet, zoals factor analyses, Structural Equation Modeling en vooral multivariate analyses. Gelukkig zit niemand voor een dubbeltje op de eerste rij.

Een trial-versie is hier te downloaden. Excel 2004 of nieuwer vereist.

Reageer op artikel:
AnalystSoft’s statistiek-tool voor Excel
Sluiten