Aluminium MacBook in aantocht

42 reacties

In de PowerPC-periode hadden klanten de keuze bij de ultra-compacte 12-inch modellen uit de solide iBook of de krachtige PowerBook. Deze keuze is niet meer en zal na waarschijnlijkheid niet meer komen. Toch ziet Apple dat de zijn klanten nog steeds behoefte hebben aan een kleine, doch krachtige notebook. De MacBook Air is de kleinste, maar het is zeker geen krachtpatser.

Nu de geruchten de rondte doen dat Apple in Taiwan 13-inch MacBook casings van aluminium laat vervaardigen, lijkt het waarschijnlijk dat een kleine MacBook Pro eraan zit te komen. De 13-inch MacBook Pro zal in dat geval vooral het verschil moeten maken met een degelijke grafische kaart, LED-scherm, aluminium behuizing en wellicht ook een flash harde schijf als optie.


De 12-inch PowerBook valt nog steeds goed in de smaak.
Een andere mogelijkheid is dat Apple zijn befaamde witte kleur definitief vaarwel zegt en de huidige MacBook gaat vervangen. Immers, de witte iMac – die in januari 2002 zijn intrede maakte – behoort tot het verleden en ook de iPod heeft plaats moeten maken voor een zwart en zilverkleurig model. Kortom wit lijkt passé.

De problemen rondom de MacBook-casing zijn misschien wel de voornaamste reden om van het huidige ontwerp af te stappen. De topcase (het materiaal waar je handen op rusten, rondom het toetsenbord) is erg bros en alles behalve duurzaam. De MacBook barst na enkele maanden letterlijk uit zijn voegen. Bij zomaar een kleine steekproef op ArsTechnica.com hadden 40% van de 86 stemmers problemen met de Topcase, dat ondanks de lage sample-size toch duidt op een serieus probleem. Een aluminium casing zou zeker een verbetering geven, al was het iBook materiaal zo slecht nog niet!

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  jaapwijnstok

  Ik ga deze week mijn huidige 13″ witte macbook terugbrengen naar de Apple winkel mede door het probleem van de kapot gaande behuizing. Ik heb vrijwel exact hetzelfde probleem als bij bovenstaande foto’s. Gelukkig heb ik een verzekering.

  Weet iemand wat voor model macbook je krijgt wanneer je hem hebt opgestuurd en je een nieuwe krijgt, krijg je dan exact hetzelfde model of gewoon de nieuwe generatie?

  Hopelijk krijgen we snel de aluminium versie.

 • Profielfoto
  JHL

  @Jaapwijnstok
  Zoals veelvuldig op het forum besproken, word alleen je topcase vervangen en krijg je je eigen macbook gerepareerd terug

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ik werk bij een Apple Reseller op de technische dienst, en ik moest de zin “De topcase van de MacBook is versplinterd.” zo vaak intypen dat ik ‘m maar in Copy/Paste heb gezet… :sealed:

 • Profielfoto
  LEXY

  Eigenlijk een onvergefelijke ontwerp- en productiefout, kortom k..kwaliteit. En mijn MB heeft er ook al onder geleden.
  De komst van alu juich ik dus toe, maar als het plaatwerk ook weer te dun wordt uitgevoerd, dreigt het gevaar van verbuigen. Het wordt tijd dat J. Ive zijn ontwerpen eens wat beter doorrekent en test…!!!
  Daarbij vind ik de grijze alulook voor alle modellen wel weer wat eentonig en saai worden, maar wie weet worden de alu MB casings wel in vrolijke kleurtjes gespoten, naast wit natuurlijk…

 • Profielfoto
  midas

  laat ze nu eerst maar een een gewone goede iMac update maken

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  wat is er mis met de huidige iMac midas……bevalt mij prima hier! :)

 • Profielfoto
  huinkroese

  Hier inmiddels ook al aan de tweede top-case (en de derde batterij) toe. Nee echt solide kun je de MacBook niet noemen, maar dat scheurende plastic vind ik persoonlijk minder erg dan het feit dat het ding zo verschrikkelijk heet wordt, mijn PB koelt vele malen beter, en de MBP ook trouwens.
  Is volgens mij al een tijdje duidelijk dat Apple om ‘milieu-redenen’ over wil stappen op aluminium, al lijkt mij het proces van aluminium delven ook niet helemaal schoon, maar natuurlijk wel te recyclen.

  De belangrijkere reden is volgens mij dat aluminium beter koelt, sterker is, lichter is en Apple weer het premium gevoel terug geeft dat met alle plastic fantastic een beetje is verdwenen. Ik denk dat dat veel potentiële laptop-kopers over de apple-streep zal trekken.

 • Profielfoto
  Nicks

  Is het materiaal van de MacBooks anders dan die van de iBook G3/G4’s? Daar heb ik namelijk geen problemen mee.

  En jammer dat Apple geen 12″ laptops meer maakt. Ik wil al een tijdje mijn iBook G4 vervangen, maar ik mis de kleine broertjes in het assortiment.

 • Profielfoto
  The Gimp

  ik heb nu een zwarte macbook (mijn 2de macbook reeds) en ik heb nog niks problemen gehad met mijn top-case e.d. en hij krijgt het vaak zwaar te verduren eigenlijk! continu mee naar school, zware programma’s etc.. hij krijgt het idd af en toe enorm warm, maar als ik dan voel aan de laptops van acer etc.. denk ik niet dat apple moet onderdoen!

 • Profielfoto
  MacJampudding

  Zet voor mij alvast maar een Alu-MacBook aan de kant … ik kom hem dadelijk halen:)

 • Profielfoto
  PowerMac

  Heeft volgens mij alles te maken met de plastic=slecht idee waarover ome Steve al eens een briefje schreef: http://www.apple.com/hotnews/agreenerapple/

 • Profielfoto
  Rub3n

  De Macbooks ALu die worden dan toch niet duurder of wel? Daar zou ik wel van balen aangezien ik er net over zit te denken om er 1 bij te kopen. Een alu is trouwens ook wel mooi:)

 • Profielfoto
  Crazy Berchtje

  Inderdaad, De MacBook barst aan alle kanten. Heb een barst over de appel heen, en de rand van het toetsengedeelte begint nu ook af te brokkelen. Aluminium zou een een grote verbetering zijn !!!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Wit was een succes. Is nog steeds een succes. Maar nu is het weer tijd voor iets anders.
  Dat is o.a. de reden dat alle producten nu zilver zijn/worden.
  Professionals vinden zilver meer voor professionals en consumenten vinden het zilver meer voor consumenten.

  Ik vind het een goede stap.

 • Profielfoto
  1984

  Nu de geruchten de rondte doen dat Apple in Taiwan 13-inch MacBook casings van aluminium laat vervaardigen……….MAAR word het een MBP of een MB..???

 • Profielfoto
  Oppie

  En weer geen 12″ of kleiner?!
  Balen zeg!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het wordt uiteraard een MacBook
  Als je ziet dat alle iPods tegenwoordig aluminium zijn, de nieuwe iMac, de iPhone etc. etc.
  Je kan dan met 99% zekerheid zeggen dat de MacBook ook zilver wordt

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  MacBook is leuk, maar 13″ MacBook Pro zou zeer welkom zijn. Compactheid van de MacBook, looks van de MacBook Air, grafische kaart van de MacBook Pro.

 • Profielfoto
  Alwin

  Dit zal een keer tijd worden. Ik begrijp niet dat dit zolang heeft moeten duren.

 • Profielfoto
  Edwin

  @huinkroeze

  Ik heb mijn aankoop ruim een jaar uitgesteld vanwege de hitte problemen. Uiteindelijk heb ik in december 2007 een zwarte MacBook aangeschaft en deze wordt dus nauwelijks warm bij normaal gebruik. Heel af en toe slaat de ventilator aan bij een conversie van een DVD/film met VisualHub maar afgezien dat het veel herrie maakt blijft de warmte ruimschoots binnen de perken.

  De MacBook kan (nu) makkelijk op schoot worden genomen en wordt zeker niet warmer dan mijn eveneens nieuwe IBM ThinkPad.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Nieuwe IBM ThinkPad?

 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  Ik vind het erg jammer dat e van wit afwillen, voor mij één van de redenen om een mac te willen.:p

 • Profielfoto
  apple_fan

  hopelijk komt die macbook snel, en is die goedkoper dan 999 euro. ben namelijk van plan om een macbook te kopen.

 • Profielfoto
  Simon90

  Goedkoper zou inderdaad te gek zijn, maar laten we eerst maar eens hopen dat ie niet duurder wordt..

 • Profielfoto
  Bor

  Ik denk niet dat hij goedkoper dan €999 zal worden… Zeker niet als het een MacBook Pro wordt. Het zou me niets verbazen als er trouwens toch een witte blijft, aangezien dames mijn Mac vaak ‘schattig’ vinden en dat heeft een AluMac wat minder. Hoewel het waarschijnlijk toch mooie machines blijven, daar is Apple Apple voor.

 • Profielfoto
  Arnenys

  Zet voor mij ook maar een aluminium Macbook van maximum 999 euro die ten laatste einde juli uitkomt aan de kant. :p

 • Profielfoto
  MacTS

  Voor mij moet hij dan niet te veel op de MacBook Air lijken. Dat verzonken toetsenbord in het zwart vind ik erg veel op een willekeurig Windows-laptop lijken. Zoals op een MBP is veel fraaier.

 • Profielfoto
  iAgree

  ik zie het wel zitten , ik hoop met verlicht toetsenbord ;-).

 • Profielfoto
  danielpunt

  Ik ben net een maand overgestapt van een 12″ PowerBook (te koop overigens) naar een MacBook (zwart) en het bevalt prima.:)

  Mijn oude PowerBook is minder robuust dan mijn MacBook, dat aluminium buigt makkelijker (zeker als het heet word) en het krast ook.

 • Profielfoto
  Volkie

  13″ MacBook Pro…..ooohhh, dat zou mooi zijn. Ik mis mijn Powerbook 12 inch nog steeds stiekem een beetje :p

 • Profielfoto
  zoltan

  neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,
  als al het wit uit de apple producten zal verwijnen, begint apple te lijken op een echt computer bedrijf, waar is de think different ? Ik wil wit, zwart en minimum alle kleurtjes uit het oude apple logo dat ik veel mooier vind dan de logo’s van nu !!!!
  Ik zelf heb een PB dus het is niet zoo erg maar toch, als alles aluminium wordt dan is het, zoals eerder vermeld, super saai.
  Please Steve !!!

 • Profielfoto
  .Robin

  We merken het misschien al tijden WWDC.:)

 • Profielfoto
  MacTS

  Da’s wel de bedoeling als ik de rumours moet geloven.

 • Profielfoto
  jaapoost

  YEAHH!H!!!! Mijn MBP 15,4 gaat de deur uit! :D!!!

 • Profielfoto
  Vtenvoorde

  Dat de kwaliteit van de topcase slecht is, is reeds bekend, heb zelf ook al de reparatie uit laten voeren (buiten garantie, maar wel gratis !!).
  Ik wil graag een alu Macbook, het liefst niet te duur natuurlijk.
  Verder geen enkele klacht over mijn MB, geweldig apparaat, heerlijk scherm, prachtig design.
  Voor mij geen windows laptop meer.

 • Profielfoto
  raveon

  Het word wel eens tijd om m’n Powerbook te vervangen, wellicht komt er binnenkort toch een waardige opvolger voor de 12″

 • Profielfoto
  Franko

  Ik heb geen problemen met de topcase van mijn macbookje. er zullen ongetwijfeld wel problemen mee zijn. Maar ik vind dat aluminium maar niks … vind het witte design honderd keer mooier, hoop dat ze dat een beetje in ere houden maar wel de topcase verbeteren

 • Profielfoto
  Paul

  WOWOWOWOW! Ik heb m’n 12″ powerbook nooit weg willen doen of vervangen door de zwarte of witte MacBooksies. Hij draait nog lekker ondanks de deuken zo links en rechts – ben er toch al een paar keer de trap mee afgevallen….. Dus, die 13 inch gaat hier komen – en hij mag zelfs kleiner zijn dan dat…

 • Profielfoto
  ISS

  en straks niet janken als het apparaat er niet komt…

 • Profielfoto
  iSponge

  ‘k heb totaal geen last van de beschreven problemen ??? Topcase is in perfecte staat ondanks dat de laptop elke dag mee naar school gaat (in’n sleeve in me rugzak) en dus elke dag bus en fiets ritten te verduren krijgt. Maaaar.. een alu versie zou niet gek zijn natuurlijk, hoewel ik wel aan het witte gehecht ben..:)

 • Profielfoto
  Bintje

  Ja en dan zit ik hier met mijn witte boekje terwijl er een aluminium komt! Alhoewel, wit is wel stijlvol, en ik heb nu kussentjes op de topcase liggen om barsten te voorkomen (topcase is al eerder vernieuwd).

 • Profielfoto
  ronvgs

  Hoe is het met de zwarte versie daar hoor ik niks over.
  Zijn daar geen problemen mee wat betreft de case?