10.000.000 Wiki’s and counting

9 reacties

Wikipedia heeft onlangs de tien miljoenste Wiki mogen verwelkomen. De wereldwijde encyclopedie werd in 2001 geïntroduceerd en veranderde de wereld van de encyclopedie drastisch. In tegenstelling tot oude, papieren encyclopedieën is de inhoud van deze online encyclopedie samengesteld door vrijwilligers en is gratis beschikbaar over de hele wereld. Anno 2008 is een wereld zonder Wiki’s bijna niet meer te stellen en met name in het onderwijs wordt dankbaar gebruik gemaakt van alle verzamelde kennis. Want hoe zat het ook alweer met die power-series in de mathematica, of de parameters van de Poisson verdeling? Het is in een paar klikken opgezocht en bevat volgens onderzoekers een gelijk aantal incorrecte passages als de meest gerenommeerde encyclopedieën.

Toch blijft de betrouwbaarheid van Wikipedia een ‘hot topic’ en dient deze strikt in de gate gehouden te worden. Zo is er een voortdurende discussie over de betrouwbaarheid van de Wiki’s over gevoelige politieke of filosofische onderwerpen, zoals bijvoorbeeld Kosovo. Daarnaast zijn de meningen over de gelijkheid van de controversiële wetenschapsfilosoof Thomas Kuhn verdeeld, want had Lakatos het niet gewoon bij het juiste eind? Enfin, die discussie is aan jullie.

Bron: Wikipedia persbericht

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Marconius

  “en bevat volgens onderzoekers een gelijk aantal incorrecte passages als de meest gerenommeerde encyclopedieën.”
  Ehm nee, Britanica bevat bij 1 op 5 pagina’s een fout, bij wikipedia is dat 1 op 3. En de wiskunde afdeling bevat echt helemaal veel fouten. Tot voor kort werd zelfs Meneer van Dale wacht op antwoord nog als waar aangenomen bij de Nederlandse wiki… :sealed:

 • Profielfoto
  Kauwgomballen

  Een betere titel zou zijn: 10 miljoen lemmas and counting. Een wiki is de verzamelnaam voor alle lemma’s (artikelen) bij elkaar. Ik schat in dat er nog geen 10 miljoen wiki’s bestaan…:)

 • Profielfoto
  Undaunted

  Spelfoutje: strikt in de “gaten” gehouden. ‘n’ vergeten.

  Fouten worden overal wel in gemaakt, maar daarom is wikipedia nog altijd een betrouwbare bron te noemen. Als je dingen 100% zeker moet weten moet je altijd meerdere bronnen checken. En zelfs dat is geen garantie. (zoals met de iPhone;) )

 • Profielfoto
  reven

  congrats dudes!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik vind de titel ook zeer misleidend. Het is ’s werelds bekendste Wiki die 10.000.000 artikelen bevat. Wikipedia is echter één van de vele wiki’s. Er zijn er echter nog lang geen 10 miljoen.

 • Profielfoto
  heldopslippers

  EHM…..dit was toch een site voor nieuws over apple …
  begint nu een beetje op tweakers te lijken….
  wat is het verbant ben Apple ?? … dat je het kan zien met safari ??

 • Profielfoto
  JWB

  @heldopslippers:

  Nou ja, zien met Safari. De startpagina ziet er toch niet helemaal lekker uit in Safari.
  Oja, verband is met een -d:D

 • Profielfoto
  heldopslippers

  hahaha !…

  @JWB…

  “SCHAAM” …. mein spelllieng is niet zo goet;)
  enne ja klopt heb al een andere link gevonden voor dit artikel:
  Parallels Desktop -> IE -> Wiki
  :P

  gr jeljer

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik maak als student ook dankbaar gebruik van Wikipedia, Wikibooks, Wikiversity en ga maar door! Superproject!