Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Geruchten 13 maart 2008
Leestijd: 2 minuten

Wordt iPhone 3 de echte iPhone?

Hoewel de iPhone er nu al buitengewoon aanlokkelijk uitziet, doen degenen zonder grote portemonnee en lease-Audi er goed aan hun centjes nog even op zak te houden. Die kunnen beter nog een paar jaar doorbellen met hun Nokia 1101. Het zou namelijk zomaar kunnen dat we over anderhalf jaar een heuse Intel-x86-iPhone te zien krijgen. De eerste generatie iPhone, die zoals eerder bericht later deze maand in Nederland zijn intrede zal doen, en de tweede die volgens geruchten voor eind juni op het programma staat, zijn misschien maar warmmakertjes.

Deze geruchten doen al maandenlang de ronde en zijn onlangs nog aannemelijker gemaakt door een slide in een Keynote-presentatie van Intel (zie onderaan dit artikel). Intel werkt namelijk aan een speciale processor voor ultra mobiele computers en smart phones. Volgens AppleInsider zal de eerste generatie van Intels zogenaamde Atom chips nog niet gebruikt worden voor de iPhone maar wel voor een soort Tablet Mac of vergrote iPod Touch. De volgende versie van de Atom chip, die bij intel de codenaam Moorestown meegekregen heeft, volgens planning af is in 2009 of ’10 en veel zuiniger zal zijn, kan echter wel in de iPhone terechtkomen. Dit zou een aanzienlijke snelheidswinst opleveren, waardoor er veel meer mogelijk wordt op het apparaat. Door de ontwikkeling van een Tablet Mac zou Apple zodra de Moorestown uitkomt ook al een grote voorsprong hebben in het schrijven van een OS draaiende op de Atom chip ten opzichte van andere telefoonmakers.

Let op de afbeelding in de prachtige rode cirkel. Wat is dat? (Bron: The Inquirer)

Het naderende samenkomen van de rekenkracht van de desktop computer met de mobiliteit van de mobiele telefoon vormt volgens analisten van One More Thing voor Apple een unieke mogelijkheid. Geen enkel ander telefoonbedrijf heeft namelijk al een eigen besturingssysteem klaarliggen met pre-emptive multitasking, memory protection en alle andere blablabla. En bedrijven die van de software van Microsoft afhankelijk zijn, kunnen lang wachten. Krijgt Apple na de eerdere poging met de Macintosh in 1984 hier weer een kans de wereld te veroveren?

Update
De mensen met GeenSmaak en geen Audi kunnen nu ook goedkoper hun gadgetlusten vervullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.