Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 18 maart 2008

Solid State Drives stemmen nog niet vrolijk

In januari introduceerde Apple de MacBook Air, die met een conventionele harde schijf besteld kan worden of – tegen een slordige 1000 euro meer – met een Solid State Drive (SSD). De SSD is in feite een grote USB memory-stick en zou op papier een stuk sneller moeten werken, tegen significant minder energieverbruik. Echter, klanten brengen de SSD schijven in grote getale terug omdat ze niet de beloofde ‘power boost’ waarmaken of omdat naar verluidt tussen 10 en 20 procent van deze schijven stuk gaat.


De SSD wordt gezien als de opvolger van de harde schijf die we al sinds jaar en dag kennen. Echter, deze nieuwe technologie lijkt alles behalve probleemloos te werken. Zo komt bij normale harde schijven ongeveer 1 procent terug wegens defect en bij de SSD tussen 10 en 20 procent. Daarnaast vinden klanten dat de snelheidswinst te wensen over laat, zeker gezien de enorme kostprijs van de schijfjes.

Op sommige punten blijkt de SSD voor alsnog slechter te presteren dan de normale harde schijven. Zo lijken er problemen op te treden bij het streamen van video over het internet en klagen Windows gebruikers dat Microsoft Outlook erg traag werkt in combinatie met een SSD.

Verwacht wordt dat de snelheidsproblemen door middel van betere drivers zal worden opgelost, maar vooralsnog lijkt de SSD een jonge knaap te midden een klassieke architectuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Solid State Drives stemmen nog niet vrolijk
Sluiten