Solid State Drives stemmen nog niet vrolijk

Door: Robert de Groot - 6 reacties

In januari introduceerde Apple de MacBook Air, die met een conventionele harde schijf besteld kan worden of – tegen een slordige 1000 euro meer – met een Solid State Drive (SSD). De SSD is in feite een grote USB memory-stick en zou op papier een stuk sneller moeten werken, tegen significant minder energieverbruik. Echter, klanten brengen de SSD schijven in grote getale terug omdat ze niet de beloofde ‘power boost’ waarmaken of omdat naar verluidt tussen 10 en 20 procent van deze schijven stuk gaat.


De SSD wordt gezien als de opvolger van de harde schijf die we al sinds jaar en dag kennen. Echter, deze nieuwe technologie lijkt alles behalve probleemloos te werken. Zo komt bij normale harde schijven ongeveer 1 procent terug wegens defect en bij de SSD tussen 10 en 20 procent. Daarnaast vinden klanten dat de snelheidswinst te wensen over laat, zeker gezien de enorme kostprijs van de schijfjes.

Op sommige punten blijkt de SSD voor alsnog slechter te presteren dan de normale harde schijven. Zo lijken er problemen op te treden bij het streamen van video over het internet en klagen Windows gebruikers dat Microsoft Outlook erg traag werkt in combinatie met een SSD.

Verwacht wordt dat de snelheidsproblemen door middel van betere drivers zal worden opgelost, maar vooralsnog lijkt de SSD een jonge knaap te midden een klassieke architectuur.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Sir Mac

  En van waar haal je deze cijfers? Bron?

 • Profielfoto
  JoeMuller

  De tijd zal leren, ik denk dat er nog wat verder ontwikkeld moet gaan worden. De prijs zal dus nog wel een tijdje hoog blijven.

 • Profielfoto
  PimPamPet

  … erg traaG werkt in combinatie met…

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  De indruk wordt nu gewekt dat MBP’s met SSH in grote getale teruggebracht worden, maar dat artikel gaat over ALLE SSH’s in flash-notebooks. Er staat een afbeelding bij van een PC notebook met SSH, en in het artikel wordt de MBP niet genoemd. Wel heeft men het over problemen met Outlook (onder Windows), en dat is toch wel het laatste stukje software dat je wilt draaien op je nieuwe MBP…

  Verder zou je dus denken dat het aan de drivers ligt, maar dat zijn dan kennelijk toch Windows drivers. De drivers van OS X zitten wellicht heel anders in elkaar, en hebben wellicht helemaal geen problemen.

 • Profielfoto
  sir_huor

  @kenneth B. done = Zijn het geen MBA’s dat je bedoeld en is het niet SSD?

  Greets